grapes napisał(a):
Jak sprawuje się ta winorośl? Nadaje się na wysoką formę? W jakim terminie dojrzewa i czy w pełni? Grona można przetrzymać na krzewach bez negatywnych skutków? Jakiej wielkości grona, nie osypują się? Jakie wrażenia smakowe? Ktoś próbował zrobić z niej wino? Jakie wyszło?
Po sezonie 2020 mogę powiedzieć że byłaby to dobra odmiana gdyby nie niska plenność. Z krzewu było maksymalnie 1.2 kg owoców.
Dojrzewanie w tym fatalnym sezonie było nienajgorsze, doszła do 21 brix w pierwszej połowie października, pestki wybarwione, kwasu nie mierzyłem. Ale porównując do dojrzewania cantora czy sirame biorąc pod uwagę obciążenie, wypada blado.
Na wysoką formę na słabej glebie to już lepsza byłaby marketa. Grona raczej nie mogą wisieć za długo bo łapie trochę szarej pleśni, u mnie SZP prawie nie ma ale na gronach a Geneva miała najwięcej.
Grona są małe, praktycznie nie było gron powyżej 100 gram. Lepiej owocuje przy dłuższym cięciu wtedy bywają trzy grona na latorośl, ale ja preferuję cięcie krótkie.
Biorąc pod uwagę smak owoców jest bardzo dobrze.
Wino: zrobiłem cuvee (ok 35% genevy) z Cantorem z którym jak dla mnie dobrze się komponuje. Wino mi odpowiada ale trzeba zobaczyć jak się rozwinie.
Na obecną chwilę genevy nie dosadzam ale też nie wykopuję. Docelowo do Cantora planuję raczej Volosa, jeśli tylko nie będzie łapał szarej pleśni

.