georg napisał(a):
Chcę moje skromne słowa do tej wspaniałej dyskusji dodać. Na nimieckich winnicach widać mało PIWI a dlaczego. ? Na 180ciu hektarach niedaleko nas znalazłem trzy próbne rzędy Ronda i Regenta, to mówi chyba samo za siebie. Jak ktoś ma szlachetniejsze odmiany pomimo tego że muszą je wielokrotnie opryskiwać nie zaryzykuje i wymieni wszystkiego na PIWI które nie wiadomo jak się wina będą sprzedawały a jak na winnicach stoi pełno odmian które trzeba wielokrotnie zabezpieczenić to mączniaki obejdą wkoło nich bo to PIWI.
Muskat Blue ma wadę lubi zrzucać i tu za wielkie ryzyko.
Regenty, Rondo tylko dokupażu w małych ilościach.
Nikt dzisiaj pasierbów poza gronami nie usuwa tylko opryskuje.
LM i MF nawet w Francji się nie przyjeły na wielką skalę to tak jak w Niemczech Phoenix i Regent zostały wynalezione i wciska się je na rynek poza winniczy jako najlepsze PIWI.
Regent już dawno z mojego ogródka wyleciał a Phoenix za niedługo też.
Pozdrawiam serdecznie
Georg
@Georg, jesteś niedostatecznie poinformowany co do ilości uprawy odmiany Regent w Niemczech.
Poczytaj sobie
niemiecką Wikia także niemieckie statystyki Instytutu Uprawy Winorośli
(Deutscher Wein Statistik) Wynika z nich ,że Regent zajmuje 6-te miejsce w śród nasadzeń odmian winorośli na wina czerwone (ponad 2 tysiące hektarów) i wyprzedza kilkanaście innych odmian

Niewiele ustępuje temu na czwartym miejscu - Blauer Trollinger !!!!!!!
Niemcy miewają z nim czasami kłopoty bo u nich to odmiana wczesna i czasami wymaga nawet dokwaszania

w przeciwieństwie np do Pinot Noir (Spatburgunder)
PS
Mój opis tej odmiany wraz ze zdjęciami
na polskiej WIKImoje zdjęcia gron Regenta na niemieckiej Wiki
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Rebsorten