Teraz jest sobota, 30 sierpnia 2025, 07:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 31 maja 2004, 12:29 
Kiper
Kiper

Tak
Rondo, Regent, Hibernal to juz vinifery, awansowali ich :-)
A jeszcze niedawno byly I.C.
B mnie zawiodła ta instytucja.
No ale biznes jest biznes,

POZDR K

PostNapisane: poniedziałek, 31 maja 2004, 23:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]a taka biedna Bianca to wciąż krzyżówka.

Zależy dla kogo :lol: :lol: :lol:
Dla mnie to vinifera :lol: :lol: :lol:
Janusz

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2004, 11:32 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Janusz"][quote="Maciej"]a taka biedna Bianca to wciąż krzyżówka.

Zależy dla kogo :lol: :lol: :lol:
Dla mnie to vinifera :lol: :lol: :lol:
Janusz
Wiemy, pamiętamy !!! :P
Ale tego typu operacje, jakie zaprezentował Genres nieelegancko się kojarzą.
Bo wg mnie na stronie z tytułem "Information System Genetic Resources" reguły powinny być jasne i nie podlegać komercyjnym koniunkturom.
A jeśli Regent, Phoenix itd były dwa tygodnie temu IC to jakim cudem teraz są vv. ???
To jest vinivera jak ten dzik z "Samych swoich" :P

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 13:15 
pinoderro, chcesz zrobic sobie super winnice a widze srednio się znasz. Byłem u Wąsikowskiego i zakupiłem sadzonki. Oczywiścei zapytałem sie o tą filoksere i tak jak czytałem w ksiazkach w Polsce ona nie występuje. Tu jest nieco inny klimat niż we włoszech czy francji. Szczepienie na filokserę sadzonek które mają rosnąć w Polsce jest zupełnie nie potrzebne.
Zdobyłem troche fajnych zdjęć z winnicy ale nie wiem jak je wrzucić na forum pomóżcie :lol:

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 13:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="Anonymous"]pinoderro, chcesz zrobic sobie super winnice a widze srednio się znasz. Byłem u Wąsikowskiego i zakupiłem sadzonki. Oczywiścei zapytałem sie o tą filoksere i tak jak czytałem w ksiazkach w Polsce ona nie występuje. Tu jest nieco inny klimat niż we włoszech czy francji. Szczepienie na filokserę sadzonek które mają rosnąć w Polsce jest zupełnie nie potrzebne.
Zdobyłem troche fajnych zdjęć z winnicy ale nie wiem jak je wrzucić na forum pomóżcie :lol:

No widzę, że wypowiadasz się dość radykalnie na ten temat. Zalecał bym ostrożność.
Musisz być nie lada ekspertem skoro jesteś w stanie rozstrzygnąć, który z trzech "Wielkich" mija się z prawdą. Zdaniem Wąsikowskiego i Liska faktycznie filoksery w Polsce być nie może, ale już Myśliwiec mówi, że jest i nawet ilustruje tego szkodnika w swojej książce. Widać, że pominąłeś literaturę RM.
Już sporo dyskutowaliśmy na ten temat i nie chcę z powrotem wyciągać tego wątku. Jeszcze raz zalecam ostrożność.
Wracając do wkładania zdjęć - instrukcję masz tu http://www.winogrona.org/modules.php?na ... opic&t=149

hasło możesz dostać na prywatny adres z tego forum, ale najpierw musisz się zalogować.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:13 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]Zdaniem Wąsikowskiego i Liska faktycznie filoksery w Polsce być nie może, ale już Myśliwiec mówi, że jest i nawet ilustruje tego szkodnika w swojej książce.

A i owszem ilustruje .. ale skad wiadomo ze z Polski :D:D:D
Inz. Madej wyliczal nawet, czysto teoretycznie ile pokolen filoksery moze sie rozwinac w ciagu roku w Polsce (tylko 3 :-)) i dlaczego nie bedzie grozna. Ocenial bowiem, ze rozwoj filoksery moze trwac tylko od konca czerwca do konca wrzesnia a zatem ew. zaatakowane winnice moglyby przetrwac kilkanascie i wiecej lat. Nie wspominajac o wybicu filoksery w mrozniejsze zimy :-)

Ale ja i tak uwazm, ze warto szczepic z innych drugoplanowych wzgledow.

POZDR K
PS
Pozwole sobie przytoczyc fragment z mojej ulubionej pozycji:
"Na glebach piaszczystych, o zawartosci 65-70% piasku, filoksera istniec nie moze, dlatego tez na piaskach winorosl nie wymaga szczepienia, czesto jednak i na takich terenach sadzimy winorosl szczepiona ze wzgledu na inny dodatni wplyw podkladki amerykanskiej, a mianowicie wytrzymalosc na mroz, (zwlaszcza mieszancow pochodzacych od Vitis Berlandieri), przyspieszenie owocowania krzewu, skrócenie okresu dojrzewania owoców itp ."

Ostatnio edytowano środa, 2 czerwca 2004, 14:16 przez KrzychoG, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:14 
Powiem Ci tak, nie znam się na tym wogóle, kompletne zero i się tego nie wstydze. Ale....... powtórzyłem tylko słowa jednego z nich. Co do ksiazek Myśliwca to bez obrazy ale wpadła mi w eke czeska książka podobnego typu, wyobraź sobie ze były prawi identyczne, a rysunki i szkice normalnie nie do odróżniena :wink: Nie polemizuje czy jest ta filokserta czy nie bo nie wiem, bardzo dużo osób się zaopatruje u Wąsikowskiego i ja również to zrobiłem, poza tym czytałem na innych forach, równiez same dobre opinnie wiec sądze że ze złego źdódła nie kupiłem :D pozdrawiam

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:18 
Kiper
Kiper

[quote="Anonymous"] Co do ksiazek Myśliwca to bez obrazy ale wpadła mi w eke czeska książka podobnego typu, wyobraź sobie ze były prawi identyczne, a rysunki i szkice normalnie nie do odróżniena :

BDB

:D:D:D

POZDR K

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:23 
Kiper
Kiper

[quote= Co do ksiazek Myśliwca to bez obrazy ale wpadła mi w eke czeska książka podobnego typu, wyobraź sobie ze były prawi identyczne, a rysunki i szkice normalnie nie do odróżniena [/quote]

A jaki był tytuł czeskiej książeczki ?

zbyszek

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="Anonymous"]... bardzo dużo osób się zaopatruje u Wąsikowskiego i ja również to zrobiłem, poza tym czytałem na innych forach, równiez same dobre opinnie wiec sądze że ze złego źdódła nie kupiłem :D pozdrawiam

Ja też się zaopatrzyłem u Pana Aleksandra. Potwierdzam bardzo dobre sadzonki. Wystarczy głębiej posadzić i idą bardzo dobrze. Najlepiej jak się trafi na dwuletnie.
Od Myśliwca też brałem nie szczepione. To nie zmienia mojego ostrożnego podejścia do tematu.
Szrotówek kasztanowiaczek jeszcze 5 lat temu występował w Europie tylko na Bałkanach, a pochodzi chyba z Chin. W końcu się przełamał i dwa ostatnie lata dowiodły, że sobie radzi nader dobrze. W tym roku pieruńsko zimny maj zatrzymał tego gada.
Obym nie wykrakał - sam sobie też.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:32 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]
Ja też się zaopatrzyłem u Pana Aleksandra. Potwierdzam bardzo dobre sadzonki. Wystarczy głębiej posadzić i idą bardzo dobrze. Najlepiej jak się trafi na dwuletnie.

OOOO!
Tylko cicho sza bo sie koncza. :D

POZDR K

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:53 
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd. Ta książka kopia czeskiej ksiazki nie jest autorstwa R. Myśliwca. Chodzi o inną osobę ale, chyba mało znaną ale pozostawie to dla siebie. Moim zdaniem jest to wyraźne skopiowanie przynajmniej rysunków, bo czekiego nie znam i nie czytałem. Czeska ksiazka była bardzo stara i się rozsypywała..

pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za pomyłke, wiecie jestem zileony jak liść więc trzeba mi wybaczyć :lol:

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 15:04 
Ekspert
Ekspert

A co ze zdjęciami :?:

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 17:43 
zdjęcia wkleje w tym tygodniu napewno, ale musze sie dowiedzieć czy moge, ponieważ nie są moje. A pakować się w kłopoty nie chce. Pozdrawiam, instrukcje wklejenia już dał Paweł, mam nadzieje ze sobie poradze :)

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 19:21 
mistrz
mistrz

Gosciu , a skad u Ciebie tyle anonimowosci :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1