Wroniarz napisał(a):
Robiąc wino z hybryd trzeba poeksperymentować.
Wstęp do pracy
Oenological potential of wines produced from disease-resistant grape cultivars dostępnej na:
https://ift-onlinelibrary-wiley-com.tra ... _tr_pto=sc........
W tym artykule nie ma nic na temat odmiany 'Garantos' (Garant), więc nieco odbiegamy od tematu wątku
Ale jest na temat innych hybryd , np
" 4.1.5 Wybór gatunku i szczepu drożdży
Zwiększenie zawartości estrów octanowych i terpenów, które są dodatnio skorelowane z cechami „kwiatowymi” i „owocowymi”, może poprawić jakość win DRHGC. Liu, Arneborg, Toldam-Andersen, Zhang i in. ( 2017 ) wykorzystano wspóino-kulturowe fermentacje (na początku zaszczepione S. cerevisiae Saint Georges S101, a następnie współinokulowane Metschnikowia chrysoperlae SF1-13, Metschnikowia fructicola A SF1-19, Metschnikowia fructicola B RU9-4 lub Hanseniaspora uvarum RT9- 7) poprawa profilu aromatycznego i cech sensorycznych białych win „Solaris”. Autorzy odkryli, że drożdże Metschnikowia T. Kamienski mają potencjał do poprawy profilu aromatycznego win „Solaris”. Ponadto Liu, Arneborg, Toldam-Andersen, Petersen i in. ( 2017 ) wykazali, że koinokulacja z Metschnikowia viticola a drożdże S. cerevisiae poprawiły cechy „jagodowe” i „truskawkowe” w winach „Regent”, a także cechy „miodowe” i „kwiatowe”. "I tu możemy poeksperymentowaćPS
@Wroniarz, jeżeli na Żeraniu 'Garant' tak słabo dojrzewa , bo tylko do 18-19 Brix , to posadź 'Solaris'

(powinien wyrobić do 24 Brix ?

)
-- So, 04.01.2025 17:21 --
DW napisał(a):
Może 4-winylogwajakol z Johannitera potrzebuje wspólników aby zaśmierdzieć ? Przez browarników ten związek jest dość lubiany bo daje aromat goździkowy w piwie pszenicznym, jak podaje internet.
"
Postrzeganie aromatu 4-winylogwajakolu zmienia się istotnie ze wzrostem jego stężenia: przy poziomach bliskich progowi wyczuwalności jest to wanilia, przy średnich wartościach – goździk, przy bardzo wysokich – mocna wędzonka lub aromaty „apteczne”. Zjawisko to tłumaczy się występowaniem receptorów węchowych uaktywnianych dopiero przy wyższych stężeniach danej substancji.
[źródło: Wikipedia.pl]