Teraz jest piątek, 12 grudnia 2025, 23:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: czwartek, 19 października 2017, 22:02 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Dziś zebrałem mojego Galantha - mimo że dojrzał 3 tygodnie temu ani nie zwiądł ani nie zapleśniał. Trochę zjadły osy ale bez dramatu. Odmianowego nie zrobię, mam tylko 2 kilogramy z jedynego krzaka. W zeszłym roku dodałem do Gałuboka (mniej było) to w tym roku pewnie dodam do Marquette. Tylko czy ten muskat mu nie zaszkodzi (Marketowi). W Gałuboku go nie było raczej czuć.

No chciałbym to odmianowe z Galantha spróbować.
Mój Marquette z dodatkiem poniżej 10% Galantha po pierwszym zlaniu zrobił się dziwnie pachnący. Ale ten aromat nie bardzo kojarzy się z czerwonym winem. W przyszłym roku muszę zrobić odmianowe, choćby z dwóch krzewów. To może być ciekawe. Taki czerwony Gewurztraminer. Może trzeba go od razu na różowego planować jak się jest ortodoxem. Ja nie jestem, chętnie spróbuję z fermentacją w miazdze. Widać że jeszcze parę eksperymentów przed nami.

-- czwartek, 19 października 2017, 22:02 --

kuneg napisał(a):
......

Do tych wszystkich ochów i achów nad tą odmianą dodam, że wino wychodzi wyborne, choć trochę mocne, jeśli preferuje się wina wytrawne. Aromat kwiatowego muskatu przechodzi do wina, czuć w nim nawet aromat różany, tej róży, co do pączków się ją daje.

W tym roku, tuż po połowie września ta odmiana miała 21,7 brix przy obciążeniu 4,5-5 kg na krzew.
......

Małgorzato, czy wino robisz z fermentacją w miazdze?

PostNapisane: piątek, 20 października 2017, 08:09 
Kiper
Kiper

Piłem też te wino od Grzegorza-uGriszy.Było wspaniałe właśnie dlatego że miało pełno aromatów a język za farbowało.
Wino nie było całkiem wytawne i to dodało mu uroku świeżości i nic cierpkiego na języku. On też dodał 10,20% innej odmiany ale nie wiem po co.
Galanth rośnie bardzo mocno,jak ktoś go posadzi na pergoli zebierze ponad 30kg owoców na dobre domowe wino.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

PostNapisane: piątek, 20 października 2017, 13:35 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Ale ten aromat nie bardzo kojarzy się z czerwonym winem.

Grzegorz, kojarzysz z Wysowej moje wino Nero-Kazaczka-Muskat Bleu, Galanth powinien dać podobne aromaty.

PostNapisane: piątek, 20 października 2017, 17:37 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Ale ten aromat nie bardzo kojarzy się z czerwonym winem.

Grzegorz, kojarzysz z Wysowej moje wino Nero-Kazaczka-Muskat Bleu, Galanth powinien dać podobne aromaty.

Roman, niewiele już pamiętam. Za dużo ich miałeś. :mrgreen: Jak długo fermentowałeś ten zestaw w miazdze?

PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2017, 23:19 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Małgorzato, czy wino robisz z fermentacją w miazdze?

Za każdym razem inaczej. Jak mi fantazja podpowie. W zeszłym roku było na różowo. 2 lata temu było 5 dni w miazdze, choć ani razu nie było to 100% odmianowe.

-- Wt gru 19, 2017 11:18 pm --

Czas na szerszy opis wina. Niestety, nie jest to wino czysto odmianowe.

W tym roku fermentacja w miazdze u mnie raczej przypominała macerację, bo tylko 2 dni. Kolor doprawiłam Rondem, aromat wzbogaciłam Muscatem Bleu, ale Galantha jest ok. 75%. Wino jest po pierwszym zlaniu ok. 3-4 tygodnie temu i jest świetne - jak dla mnie. Dzięki temu kiepskiemu i deszczowemu sezonowi wino jest wytrawne, ok. 11,5-12% alkoholu, kwasy ok. i piękny kwiatowo-owocowy aromat z akcentem różanego muszkatu. Tanin jest niewiele ze względu na krótki czas maceracji miazgi. Kolor głęboki, rubinowy, z fioletowymi refleksami (jak to w młodym winie), prawie nieprzezroczyste.

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 17:34 
Ekspert
Ekspert

Dziś (27 czerwiec) zaczął wybarwiać się Galanth i to na stanowisku co pół dnia nie ma słońca. Galanth zaskakuje pozytywnie. Sprzyjała mu wyjątkowo ciepła wiosna! Grona też większe niż dotąd.

Załączniki:
IMG_20180627_170513.jpg
IMG_20180627_170513.jpg [ 126.81 KiB | Przeglądane 1394 razy ]

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 17:37 
mistrz
mistrz

..to mączniak czy inne grzybki ??

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 18:48 
Ekspert
Ekspert

Zbliżenie dla niedowiarka :wink: (z dwóch krzewów)

Załączniki:
IMG_20180627_193114.jpg
IMG_20180627_193114.jpg [ 87.83 KiB | Przeglądane 1361 razy ]
IMG_20180627_193045.jpg
IMG_20180627_193045.jpg [ 48.26 KiB | Przeglądane 1361 razy ]

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 18:55 
Ekspert
Ekspert

A ja mam m.rz. na Galancie, bo nie zdążyłam prysnąć przed deszczami. Może się uda jutro - pójdzie Ridomil. U mnie jeszcze jagody nie osiągnęły ostatecznej wielkości.

Sławku, jak tak dalej pójdzie, to ta odmiana będzie u Ciebie gotowa jeszcze w lipcu do jedzenia, a na koniec sierpnia będzie rodzynkować z cukrem ponad 30 brix... i z Solarisem będzie podobnie pewnie.

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 19:19 
Ekspert
Ekspert

U mnie jak na razie z chorobami na Galantach nie mam problemu (dostają profilaktykę jak inne). Co roku sobie radzą mimo presji mączniaka prawdziwego od innej, sąsiadującej odmiany. Nawet w zeszłym roku było ok, mimo słabej pogody i moich zaniedbań (inne ucierpiały). Obecnie jednego Galantha nawet wystawiłem na ochronę "minimalistyczną" (do dzisiaj 1x nawóz Alkalin, 1x Siarkol) i jak dotąd się trzyma. Oby tak dalej.

PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2018, 15:50 
Kiper
Kiper

Sławku,ładnie to wygląda, u mnie tak samo.Mój kolega Jakob z niemieckiego Forum ma Galantha na podkładkach 125A i jego są jeszcze większe winogrona, jak ktoś ma go pod ścianą to warto się pokusić.
Chciałem to zdjęcie wstawić, Alle się nie udało.
Zapraszam pomimo tego na zobaczenie nowego Forum o stołówkach na Forum, Big- Trauben.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2018, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Zrobiłam oprysk i pooglądałam z bliska grona.

Melduję, że mój Galanth również rozpoczął wybarwianie jagód - w gruncie. :shock:

PostNapisane: piątek, 20 lipca 2018, 20:15 
Ekspert
Ekspert

Galanth wcześniutki i nie taki malutki, już do skubania (4 dni temu miał 15 Brix). Już poczułem ten aromat :think: a przecież będzie jeszcze lepiej, bo cukru dopiero nabierze. :wink:
Zdrowie też dobre. Cała dotychczasowa profilaktyka to: 1 x nawóz Alkalin Kb+Si i 2 x Siarkol z Florovitem.
Ten krzew ma drugie owocowanie a zostawiłem mu 15 gron mimo, że ma nasłonecznienie dopiero od ok. 12.00 bo jest na wewnętrznym dziedzińcu między kamienicami. Tempo dojrzewania, więc jest niesamowite. Muszę jednak dopilnować potem zdrewnienia.

Załączniki:
IMG_20180720_194641.jpg
IMG_20180720_194641.jpg [ 168.69 KiB | Przeglądane 984 razy ]
IMG_20180720_194651.jpg
IMG_20180720_194651.jpg [ 218.05 KiB | Przeglądane 984 razy ]

PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2018, 21:19 
czeladnik
czeladnik

Mój Galanth w gruncie już nadaje się powoli do skubania, natomiast nie dość, że jest zredukowany poprzez wcześniejsze osypanie się kwiatów, to teraz jagody są jakieś malutkie.

Czy mogę coś z tym zrobić? np. podlewać czy może to jest OK i tak zostawić?

PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2018, 23:38 
Ekspert
Ekspert

Może pomoże Ci kilka informacji: U mnie obecnie Galanth ma 19 brix. Jagody i grona Galantha co roku mam większe, w tym roku też smak bardziej muszkatowy. Wszystkie moje Galanthy są przy ścianach i mają 2,5m pnie. Przy pierwszych owocowaniach miałem mniejsze grona i owoce a w tym roku jagody mają przeciętnie 20-21 mm. Polewam zasadniczo z 2 razy do roku z nawozem ( bardzo mocno rozcieńczony obornik), bo kilka krzewów jest pod ścianą z wysuniętym dachem a wokół jeszcze chodnik z płyt. Mam piachy, sadziłem coś obok i wilgoć się tam utrzymuje. W innym miejscu mam Galantha narażonego na deszcze (a było ich sporo) i mam minimalnie większe grona i owoce. Myślę więc, że umiarkowane podlanie nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że jeszcze nigdy nie znalazłem żadnej pękniętej jagody na tej odmianie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1