Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 02:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2022, 20:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Post z 13.12.2021r.:

To ja niezmiennie będę chwalić wino z Galantha. Nawet młode i nieułożone jest zdatne do picia. Ja je lubię, mąż je lubi, teściowej smakuje, nawet mój brat się nie krzywi, choć win wytrawnych nie pija ;)

Poziom kwasów i cukry podobnie, jak w Solarisa i tylko tanin mało na czerwone odmianowe, więc wychodzi łagodne, lekkie wino. Ogromną zaletą tej odmiany jest łatwość i elastyczność w uprawie. Galanth zawsze się udaje przy minimalnej profilaktyce i wiele wybacza, zwłaszcza początkującym. Niestety, rośnie, jak szalony. No i ma specyficzny aromat, który miłośnikom tzw. poważnych win wytrawnych raczej nie przypada do gustu.

Ten kwiatowy muskat w winie przykrywa za to pewne drobne niedostatki ;)

Sławku, nie tylko kobietom smakuje wino z tej odmiany. Jako, że wina wytrawne dopiero przecierają szlak w Polsce, mocniejsze aromaty, sugerujące jakąś słodycz, maskują całkowity brak cukru w gotowym winie. Proponuję to wino wszystkim, którzy twierdzą, że wytrawnego nie pijają, bo ja innych nie robię :)

-- Pt lip 22, 2022 3:00 pm --

Veraison w tym roku dość wcześnie u mnie, bo ok. 15.07.2022. Na razie był tylko 1 oprysk przed kwitnieniem 10.06.2022 i zero chorób, jak do tej pory.

P.S. szkoda, że przy łączeniu postów zmienia się data pierwszego postu, bo robi się bałagan :(

-- So lip 23, 2022 10:15 am --

Planowany zbiór: koniec września. Nic nie redukowałam w tym roku. Redukcji dokonamy podjadając w sierpniu i wrześniu.

Rzuciłam okiem we wcześniejsze posty i jednak nie taki wczesny tegoroczny veraison. Rekord u mnie to 29.06.

-- Pn paź 24, 2022 8:19 pm --

No i znów nie udało mi się zrobić wina odmianowego.
Połączyłam 70% Galantha + 5% Nero + 5% Kristaly + 20% Solarisa.
Sorry, ale za mało mam krzaków. Większe nasadzenia dopiero w planach.

Zebrane ok. 10-12.09.2022 - zbierałam na raty, bo wszystko ręcznie. W miazdze wyszło ok. 22 brix. Kwasów nie mierzyłam.
Odciśnięte 2 tyg. później. Od razu wytrąciły się kryształki kwasu winowego, co mnie lekko zaskoczyło. Nie było zrzucania barwnika.
Fermentacja w mieszkaniu w ok. 22st.C.
23.10.2022 - zlane znad osadu. Wyszło wszystkiego ok. 20l wina.

Odkryłam, że długa fermentacja w miazdze w/w mieszanki daje wino dość mocno taniczne, ale nie gorzkie. Są to bardzo przyjemne, łagodne taniny, choć ściąganie w ustach jest wyraźne. Skoro Galatnha była większość, to wnioskuję, że to jego robota.
Kolor rubinowy z fioletowym refleksem, przejrzyste, bez nadmiaru barwnika.
Aromat jest bardzo fajny, jak dla mnie, lekko muskatowy, z nutami kwiatowymi (zapach róż, ale jeszcze nie tych konfiturowych, a raczej takich z kwiaciarni). Solaris wniósł nieco cytrusów-limonki w aromacie.
Kwasowość wyraźna, ale na przyjemnym poziomie.

Po raz kolejny wino nie ma szans dotrwania do następnych zbiorów. I to jest dopiero młode wino.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2022, 21:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
kuneg napisał(a):
Post z 13.12.2021r.:
Aromat jest bardzo fajny, jak dla mnie, lekko muskatowy, z nutami kwiatowymi (zapach róż, ale jeszcze nie tych konfiturowych, a raczej takich z kwiaciarni).


Potwierdzam, Galanth jest bardzo aromatyczny, dużo bardziej niż Muscat Bleu. Niestety u mnie chorował i będę go usuwał. A Muscat Bleu zobaczymy czy zostanie - w tym roku popełniłem odmianowe z dość długą fermentacją w miazdze i na podstawie tego wina będę decydował.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 08:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mógłbyś podać w jakim terminie i z jakimi parametrami, zrywałeś tego Galantha na wino.
Sam również chciałbym zrobić z tej odmiany, tak dla rodziny i znajomych. Wina nie brakuje, jednak wielu szuka coś lekkiego.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 18:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Potwierdzam, że wino czerwone z tej odmiany nie jest wcale takie lekkie, intensywność smaku może Cię zaskoczyć. Chcesz lekkie to zrób różowe, świetny nos. W tym roku udało mi się w miarę obejść ten intensywny muszkat w smaku. Zobaczę jeszcze jak się ułoży. Przetrzymałem na maksa na krzewach a międzyczasie deszczyk padał :wink:
Mirek, te posmaki i różany nos to "łamacz serc kobiecych" :wink: Moje znajome zawsze chwalą, nawet jak wino z punktu widzenia winiarza byłoby nieudane. Oczywiście dla Ciebie prezentacja obu przy okazji następnego zlotu lub spotkania, bo mam i czerwone z 2021 i różowe z teraz.
Ps. Chcesz coś innego dla rodziny i znajomych to pomyśl jeszcze o Generosie (oczywiści też cosik tam mam małego :wink: )

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 19:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Sławku wiesz dobrze że nie można mieć wszystkich odmian, choćby się chciało, po prostu brak miejsca.
Ciekaw jestem tylko w jakim stanie ( terminie) należy zrywać Galantha na wino, bo wiadomo to wczesna odmiana i do jedzenia już dobra od połowy sierpnia.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
sajko71 napisał(a):
....
Ps. Chcesz coś innego dla rodziny i znajomych to pomyśl jeszcze o Generosie (oczywiści też cosik tam mam małego :wink: )

Sławek,
Jak się ma Galanth do Generosy ?????!
No bez przesadyzmu :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 23:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Generosa to vinifera o dobrych walorach uprawowych, wystarczającej odporności. Dużo o niej pisał RobertR. Profil wina niezwyczajny bliższy... oranżadzie. Mirek napisał, że wina ma a szuka coś dla rodziny i znajomych. Myśle że po tej odmianie można oczekiwać pewnej odmienności smakowej. Oczywiście obie odmiany i wina niepodobne, ale oba wina w pewnym sensie udziwnione, nieklasyczne, mogą się podobać.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: środa, 26 października 2022, 08:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Galanth wydaje mi się najlepszy na różowe, ale podejrzewam że przy tym rozstrzale gustów ludności tego kraju również czerwone muszkatowe znajdzie również miłośników.
Sławek poruszył kwestię Generosy, co prawda odmiana na wina białe, ale amatorów landrynki z muszkatem raczej nie zabraknie. Natomiast cechy uprawowe to najwyższa półka, odporność na gnicie zwłaszcza w moich warunkach obok CsF, Bacski czy Pannonii nie ma sobie równych. Zostawiłem grono podczas zbiorów pod koniec września, wisi do tej pory w stanie nienaruszonym mimo presji sz.p. od końca września.
Zresztą jak pisałem Galanth którego nie zeżarł mój ON też wisi i również w idealnym stanie bez jakichkolwiek oprysków zabezpieczających.
Za rok muszę więcej zadbać o tego Galantha i założyć na nim siatki, żeby było co zebrać na różowe.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2022, 22:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
jawormcz11 napisał(a):
Mógłbyś podać w jakim terminie i z jakimi parametrami, zrywałeś tego Galantha na wino.
Sam również chciałbym zrobić z tej odmiany, tak dla rodziny i znajomych. Wina nie brakuje, jednak wielu szuka coś lekkiego.


Przepraszam za brak odzewu. Galantha w tym roku już nie zbierałem, a MB miał 22,5brx, zebrany 1.10


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2022, 14:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
ostrowin napisał(a):
kuneg napisał(a):
Post z 13.12.2021r.:
Aromat jest bardzo fajny, jak dla mnie, lekko muskatowy, z nutami kwiatowymi (zapach róż, ale jeszcze nie tych konfiturowych, a raczej takich z kwiaciarni).


Potwierdzam, Galanth jest bardzo aromatyczny, dużo bardziej niż Muscat Bleu. Niestety u mnie chorował i będę go usuwał. A Muscat Bleu zobaczymy czy zostanie - w tym roku popełniłem odmianowe z dość długą fermentacją w miazdze i na podstawie tego wina będę decydował.

No niestety, ale przy fermentacji w mieszkaniu, przy temp. 22st.C, to Galanth gubi sporo aromatu. Tego muskatu zostało niewiele. Może to i dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za muskatami w czerwieni. Zrobił się taki jakby klasyczny.

Wczoraj ponownie zlane, tym razem pod korek do 5l dam. Nadal stoją w mieszkaniu. Znów było nieco kryształków kwasu na dnie. W między czasie nastąpiła spontaniczna FJM.

Wino jest zrównoważone, krystalicznie przezroczyste, z ładnie zachowanym kolorem. Kwas łagodnieje, ale nadal na dobrym poziomie. Wino robi się gładkie i przyjemne do picia, taniny lekko ściągające. Niestety, jak dla mnie to za dużo aromatów uleciało. Muszkatu jest troszkę, jest też odrobinę limonki z Solarisa. Uwypukliły się czerwone owoce. Szkoda, że brakuje mu dłuższego finiszu, ale czegóż tu oczekiwać od fermentacji w temperaturze pokojowej - w kuchni pod stołem :mrgreen:

Ogólnie jestem zadowolona z tego wina w porównaniu z tym, co jest po sklepach i restauracjach :)

Ostatnio spróbowałam wytrawnego Pinot Noir w restauracji i nie zgadłam, co piję. Smakowało jak Shiraz zmieszane z Cabernet Sauvignon (wyraźny aromat liści czerwonej porzeczki) i podrasowane nadmiernie taniną. Byłam mocno rozczarowana. Lubię taniczne wina, ale bez przesady. Ale cydr w tej samej restauracji, też nie był najwyższych lotów...

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2022, 14:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Wczoraj degustowałem kilka win półwytrawnych i półsłodkich ze sklepu, od znajomych i własne (ta część rodziny i znajomych nie akceptuje wytrawnych). Największą furorę zrobiło wino różowe z Galante co mnie cieszy, bo obok były pite też wina wysoko oceniane przez profesjonalne jury, w tym jedno medalowe. Wino rześkie, dobra kwasowość w smaku sporo róży.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2022, 12:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
jawormcz11 napisał(a):
(...)
Ciekaw jestem tylko w jakim stanie ( terminie) należy zrywać Galantha na wino, bo wiadomo to wczesna odmiana i do jedzenia już dobra od połowy sierpnia.

Zdarzyło mi się zrywać go 1 września przy małym obciążeniu, bo miał 24 brix.

Zazwyczaj zbieram go około połowy września, jak ma ok. 22 brix przy większym obciążeniu. W między czasie podjadamy i sukcesywnie redukujemy nieco plon. W tym roku nie redukowałam po kwitnieniu. Mam tylko jakieś 15 krzewów, więc docelowo wyszło mi 15 l wina na gotowo w tym roku.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2023, 21:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 października 2021, 23:55
Posty: 296
Lokalizacja: Mazowsze Centralne / stanowisko 187m n.p.m.
kuneg napisał(a):
jawormcz11 napisał(a):
(...)
Ciekaw jestem tylko w jakim stanie ( terminie) należy zrywać Galantha na wino, bo wiadomo to wczesna odmiana i do jedzenia już dobra od połowy sierpnia.

Zdarzyło mi się zrywać go 1 września przy małym obciążeniu, bo miał 24 brix.

Zazwyczaj zbieram go około połowy września, jak ma ok. 22 brix przy większym obciążeniu. W między czasie podjadamy i sukcesywnie redukujemy nieco plon. W tym roku nie redukowałam po kwitnieniu. Mam tylko jakieś 15 krzewów, więc docelowo wyszło mi 15 l wina na gotowo w tym roku.


W jakiej formie prowadzicie galante, czy ktoś uprawia go w szpalerze?
Chciałbym dosadzić coś w rzędzie - i czytając wątek - wychodzi na to, że w moim miejscu jedyną opcją byłby sznur skośny :think:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2023, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Rozumiem, że za wyborem sznura skośnego przemawia argument (albo raczej złudna wiara :wink: ), że umożliwi on położenie krzewu na ziemi i zakopanie go, żeby ochronić przed mrozem. Optymistyczne jest to, że przy obecnych zimach Galante nie wymaga okrywania (oprócz jakiś "skrajnych" lokalizacji). Owszem może przyjść kiedyś jakaś super mroźna zima i wyrównać wszystko do poziomu gruntu, ale to jest nasze ryzyko i coroczne zamęczanie się kopaniem dołów przy takich odmianach nie ma sensu.
Przekonanie, że będzie możliwość położenia Galante (jak i krzewów innych odmian) na ziemi i okrycie go po kilku/kilkunastu latach to dla mnie czysta abstrakcja. Po prostu grubość pnia na to nie pozwoli. No chyba, że każdy krzew posadzony co np. metr będzie owocował 1-3 stanowiska dalej. Jak wyglądają po kilku latach sznury skośne można poobserwować przy odmianach wielkoowocowych na wschodzie. Wiją się tam kilkumetrowe grube pnie po ziemi, żeby dało się ich owocujące końcówki zakopać.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Galanth
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2023, 22:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 października 2021, 23:55
Posty: 296
Lokalizacja: Mazowsze Centralne / stanowisko 187m n.p.m.
Przyznam, że nie to było moją intencją (przyginanie do ochrony przed mrozami) :) a bardziej możliwość "upchnięcia" tej odmiany w szpaler, w rozstawie co 1,5m. Wysokość rusztowania ok 1,9m - 2,0m. Gleba IV klasa, raczej na glinie na głębokości ok. 30-50 cm. Rokuje?
W tym wątku na takowe informacje nie trafiłem.

Odmiana zbiera raczej dobre recenzje i chciałbym ją zaprosić w kolejnym sezonie do mego ogrodu (szpaler o długości ok. 15-16m).


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO