[quote="_Andrzej_"]No właśnie. Wracając do głównego tematu - pierwotnie wybrałem dla siebie Frontenac i usłyszałem, że kwasy za wysokie, że przesadny pancernik, a tu taka miła recenzja: "Frontenac 2007, Winnica Golesz - zbiór winogron 19.09.2007 - naturalna zawartość cukru w moszczu 245 g/l Żywo kwaskowe, choć zarazem solidnie zbudowane wino z aromatem świeżych wiśni, tytoniu, gorzkiej czekolady, dojrzałej czerwonej papryki, białego pieprzu, z wyczuwalna odrobiną cukru resztkowego. Wino wciąż bardzo młode, nie do końca poskładane, ale już przyjemne i obiecujące, swoim charakterem najbardziej zbliżone może do niektórych gruzińskich Saperawi (Kindzmarauli?). Nietuzinkowe wino, na pewno znajdzie licznych zwolenników."
Co Wy na to? Może jednak warto rozważyć tę opcję?
Rozważyć zawsze warto tymbardziej ,że do sadzenia krzewów jeszcze kilka miesięcy i czasu dużo
Abyś miał więcej do rozważania:
1)Na ostatnim Konwencie
Winnica Golesz (Bartłomiej Myśliwiec)
(***) Frontenac 2007, 14,5%
Odmiana ze Stanów Zjednoczonych, typowa, „odmiana północy”. Przypalone drewno, przypalona konfitura, ma soczystość i podbicie fajnym świeżym owocem, całość tworzy obiecujące rejestry, ale jest też trochę dziwnych, zielonych, niedojrzałych klimatów.
2)Z dyskusji na Kurdeszu
„za radą Alaina) dałem sobie spokój z uprawą Frontenaca, który wymaga co najmniej 1250 GDDC.”
3)Pora dojrzewania późna – po 10 października wg. http://www.winapolski.pl/szczepy/frontenac
4)Na początku kwasy są wysokie, ale często spadają w późniejszej porze. Wg. http://www.mngrapes.org/varieties/
14,5% w winie wytrawnym to dużo. (cukier w moszczu - 245g/l a więc 28,8Brix bez poprawki)
Nigdy w moim rejonie żadna moja odmiana przerobowa nie osiągnęła takich parametrów.
Jedynie Kristaly i beznasienne w niektóre lata zbliżały się do poziomu 28 Brix
Aurora 2006 – 26Brix, 2007 – 25Brix
PG 2007 – 26 Brix i to już pod koniec sierpnia (w szklarni) i więcej nie przybywało, a w połowie września dojrzały grona na pasierbach z wynikiem 25 Brix.
Nie wiadomo jak wysokie są te kwasy we Frontenac’u, ale zebrany tak wcześnie ?(19.09)
Można zjechać sztucznie (chemicznie) z kwasami ,ale max 2g/l – bo więcej to może być już średnio smacznie. Można mieszać z mniej kwaśnymi , ale trzeba mieć z czym ( raczej nie z MF)
W moim rejonie po 10-tym października też czasami coś dojrzewa, ale ja chcę mieć wino każdego roku a nie czasami.
_________________ Pozdrawiam Zbyszek B
|