W necie znalazłem informacje, że już od dawna niektórzy Serbscy producenci (np. w miejscowości Orlovat w Centralnym Banacie) uprawiają odmianę Frajla i że nawet byli bardzo z niej zadowoleni, bo [cytat]
ma ładny łagodny aromat gałki muszkatołowej, dużo cukru i jest bardzo odporna na mróz.Idąc tą drogą natrafiłem na taką winnicę i białe wino z odmiany Frajla.
Banatska Frajla / Belo vino – wino produkowane z odmiany Fajla w winnicy Vinarija "B&D Kojčić" w Orlovat koło Zrenjanin z charakterystyczną sylwetką kobiety w długiej sukni na etykiecie. Widziałem na zdjęciach butelki z roczników 2012, 2014 i 2016.
Winnica ma swoją stronę na facebooku i są też publikacje regionalne na jej temat.
Ponadto znalazłem relację z regionalnego konkursu winiarskiego w Zrenjanin w którym doceniony został producent tego wina w kategorii win schiller:
W konkursie najlepsze wina Centralnego Banatu - ZRENJANIN 2016, który się odbył w Centrum Kultury Zrenjanin – Według jury pod przewodnictwem słynnego sommeliera Igora Lukovicia, najlepsze wino środkowego Banatu w 2016 roku w kategorii win schiller złoto zdobyli Janoš Urban, Vinarija B&D Kojčić i Dragiša Gvoždjan.Może ktoś będzie jechał na wakacje nad Adriatyk przez Serbię i po drodze da radę zawadzić o tą winnicę Boško Kojčicia?
A to przetłumaczony poprzez translate.google.com fragment artykułu z 11/03/2021 ze serbskich stron:
https://listzrenjanin.com/orlovatske-vi ... putu-vina/ ………………………………………….
OJCIEC CHRZESTNY „FRAILI” - Kiedy zaczynałem, chciałem mieć około 400 krzewów, żeby zawsze było wino w domu, jak w Śremie. Pamiętam, że jako dzieci piliśmy „rampoš”, młode wino, które jest w trakcie fermentacji i rzuca iskry, kiedy je pijesz, ono cię obmywa. To zostało w mojej pamięci i zawsze chciałem to mieć w domu – tłumaczy nasz rozmówca. Oprócz części nasadzeń pod znanymi na całym świecie „Sauvignon”, w winnicach Kojčića największy obszar zajmują odmiany autochtoniczne oraz te, które powstały w Instytucie Sadownictwa i Winiarstwa w Sremskich Karlovcach. We współpracy z Instytutem nasz rozmówca posadził dwie nierozpoznane wówczas odmiany, chcąc je rozpowszechnić i związać z tym terenem. Później był ojcem chrzestnym jednej z nich. - Zasadziłem ją w fazie testów, później zabutelkowałem i jeździłem z nią na konkursy, nazywając ją " Banatska Frajla ", żeby była parą z " Banatski kicoš ", który wyprodukowałem wcześniej. Pod tym pseudonimem „Frajla” zdobyła liczne nagrody. Kiedy składano wniosek o uznanie i licencjonowanie, pracujący nad nim profesor Petar Cindrić i profesor Nada Korać nazwali nowo uznaną odmianę „Frajla” – mówi Boško Kojčić. Nasz rozmówca produkuje "Frajlę" od 13 lat i mówi, że jest to jedna z najbardziej poszukiwanych z nowego asortymentu.
AUTENTYCZNOŚĆ JEST NASZYM BOGACTWEM - Biały i czerwony Bermet, obok Frajli, to marki naszej winnicy. Dla turysty ciekawe jest to, czego nie może spróbować w żadnym innym miejscu i to jest nasza wartość - mówi orlovatski winiarz Boško Kojčić. Podczas wizyty w winiarni „B&D Kojčić” turystów zawsze interesują rodzime wina odznaczone ponad 100 nagrodami – zaznacza winiarz. Orlovatskich win degustował ambasador Szwajcarii, a także ambasador Francji Francois Teral podczas wizyty w Zrenjanin. Goście przybywali również z Indii, Japonii, a najczęstszymi gośćmi są turyści krajowi.
……………………………………………….Przy okazji znalazłem wyjaśnienie dotyczące nazwy tej odmiany i powodu jej zarejestrowania. Dragoslav Ivanišević, dyrektor katedry sadownictwa, uprawy winorośli, ogrodnictwa i architektury krajobrazu na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu w Nowym Sadzie napisał w artykule z 14.04.2016 r. (
https://www.vino.rs/aktuelno/intervju/i ... rbije.html ): ........................
- W czerwcu ubiegłego roku została uznana nowa odmiana Frajla. Pochodzi z lat powstania Panonii i Morawy, była to krzyżówka, która dała dużo dobrego potomstwa. Profesorowie Cindrić i Kovač uważali, że nie ma potrzeby, aby z jednego krzyżowania było dziesięć odmian, więc wybrali te dwie, jednak niektórzy producenci w Orlovat w Banacie posadzili pewne obszary jednym białym genotypem i byli z niego bardzo zadowoleni, ponieważ ma ładny łagodny aromat gałki muszkatołowej, dużo cukru i jest bardzo odporny na mróz. Nazwali odmianę Banatska Frajla, więc zarejestrowaliśmy ją ze względu na nich, że nadal uprawiają coś, co jest rozpoznawalne. Opowiedz nam o Frajli.
- Dojrzewa wcześnie w pierwszej epoce, jest odporna na mączniaka prawdziwego, średnio do bardzo odporna na zarazę, odporna na botrytis, akumuluje dużo cukru i ma łagodny aromat gałki muszkatołowej. Idealnie sprawdza się na równinie, gdzie występuje zagrożenie niskimi temperaturami. ................
-- środa, 13 września 2023, 14:37 --
Zdjęcie jednej z tegorocznych sadzonek Frajli z 08.09.2023r. - bez oprysków.