Teraz jest sobota, 13 grudnia 2025, 14:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 11:17 
Kiper
Kiper

Odnośnie Frontenac
W zeszłym roku miałem okazję próbować owoce ,całkiem słodkie,ale po wielu próbach organoleptycznych
lepiej pod tym względem wypadł,Marechal,Trimf Alzacki,Rondo,a najlepiej wypadł Wynosliwyj,piekący od tej słodyczy.
Kompletnie zawiodłem się Heridanem-nie dojrzało,z powodu nagłego załamania pogody na początku października,
spadł śnieg.
Jednak Frontenac ,to jedyna odmiana ,która coś choruje.Dolne liście zasychają.Proszę o pomoc w identyfikacji

Załączniki:
Komentarz: co to jest?
Obraz 351_499x433_90KB.jpg
Obraz 351_499x433_90KB.jpg [ 84.64 KiB | Przeglądane 2179 razy ]

PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 11:32 
Kiper
Kiper

teraz cały krzew

Załączniki:
Obraz 350_488x432_85KB.jpg
Obraz 350_488x432_85KB.jpg [ 71.5 KiB | Przeglądane 2171 razy ]
Kopiuj  z Obraz 350_488x432_85KB.jpg
Kopiuj z Obraz 350_488x432_85KB.jpg [ 60.43 KiB | Przeglądane 2171 razy ]

PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 12:44 
Kiper
Kiper

To może być niedobór magnezu spowodowany brakami tego pierwiastka w glebie, lub trudnościami z jego przyswajaniem wynikającymi ze złego stosunku K do Mg, ewentualnie zbyt wysokiego pH. Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.

PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 12:48 
Kiper
Kiper

ja takie objawy traktuję jako przypadłość odmianową

zarówno Frontenac Gris jak i La Crescent mają takie objawy.

inne odmiany wokół nich nie wykazują takich zjawisk

PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2010, 19:36 
Kiper
Kiper

Do rodziny Frontenac ,Frontenac Gris
dołączyła jeszcze jedna mutacja Frontenac Blanc

http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns

https://www.reddogvineyards.com/White_Wine_Grapes.php

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 16:46 
nowicjusz
nowicjusz

riesling napisał(a):
To może być niedobór magnezu spowodowany brakami tego pierwiastka w glebie, lub trudnościami z jego przyswajaniem wynikającymi ze złego stosunku K do Mg, ewentualnie zbyt wysokiego pH. Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.

Święta prawda.
Oznaką niedoboru Mg jest żółknięcie blaszek liściowych ograniczone zielonymi nerwami.U odmian ciemnoowocowych barwę żółtą zastępuje czerwona. Na liściach niektórych odmian mieszańcowych i gatunków amerykańskich objawy są nieco inne. Na brzegach liści i między nerwami powstają żółte, a później brązowe, nekrotyczne plamy. Po pewnym czasie plamy łączą się, a tkanka liścia brązowieje i zasycha. Zdarza się również, że objawy niedoboru występują na szypułkach owoców. Są to małe, owlne plamki, pojawiające się w różnych miejscach szypułek. Objawy występują na początku dojrzewania jagód, powodując obumieranie niektórych części lub całych gron. Zasychanie szypułek owoców jest spowodowane silnym niedoborem Mg, przy równoczesnym niedoborze wapnia i wysokiej zawartości potasu, czyli niekorzystnym stosunkiem K:Mg.
W razie niedoboru interwencyjnie opryskuje się krzewy 2% uwodnionym siarczanem magnezowym.

Wiem, że jest już po sezonie ale może się przyda komuś kiedyś.
POZDRAWIAM

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 19:31 
Kiper
Kiper

Właśnie dlatego ,nic nic nie robiłem przy krzewie ,by objawy stały się bardziej charakterystyczne.
Rok temu było to samo,tylko w mniejszym nasileniu ,nie byłem pewny co to jest.

Każdy z moich krzewów ma to samą ziemię .Dodałem sporo obornika(na spód),a obornik zawiera sporo magnezu.Dodałem
też odkwaszony torf ogrodniczy.Na moim poletku doświadczalnym jest jeden mix.Na małym obszarze jest ponad 20 odmian.
A tylko Frontenac ma takie objawy.Jeszcze Jubileinyj Nowgoroda dziwnie u mnie się zachowuje .Najpierw miał żółte liście,
prawdopodobnie chloroza(brak magnezu,żelaza,)ale jeszcze do tego chropowate liście.Brak manganu,ale ziemia nie była wapnowana.Myślę ,że to tylko przejściowe problemy
zbyt dużo minerałów w podłożu(?).
Zastanowiło mnie to gdyż moi poprzednicy mieli podobne problemy

np .sitting_bull
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af0 ... dc389.html

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 21:14 
Kiper
Kiper

Jubilejnyj tak po prostu ma.

J

PostNapisane: czwartek, 27 października 2011, 20:23 
Ekspert
Ekspert

Wstawię fotkę Frontenaca bo mam pod ręką :)

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 27 października 2011, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Roman jestem w szoku :D Ile Ty masz tych odmian, bo co się który odezwie z problemem danej odmiany, Ty zaraz wstawiasz jej fotkę. Dla mnie to niesamowite, bo i deserówki i przerobówki to dla Ciebie: "mały pikuś" :mrgreen: Chętnie bym się zapoznał z Twoją listą uprawianych odmian, jeśli to nie kłopot dla Ciebie. Jak by co to daj takową listę na PW. Z góry dzięki. lantan. :wink:

PostNapisane: piątek, 28 października 2011, 19:49 
Ekspert
Ekspert

lantan napisał(a):
Chętnie bym się zapoznał z Twoją listą uprawianych odmian, jeśli to nie kłopot dla Ciebie. Jak by co to daj takową listę na PW. Z góry dzięki. lantan. :wink:

Sorki, ale nie mam zrobionej aktualnej listy, jakoś nie mogę się za to zabrać :)

PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 12:26 
Ekspert
Ekspert

Do wszystkich posiadaczy odmiany Frontenac

prośba o parametry za ten i poprzedni rok, takie jak:lokalizacja, termin zbioru, cukier[Bx] bez poprawki, kwasowość [g/l], zdjęcia, wino ; lub cokolwiek z w/w (oczywiście oprócz samej jedynie lokalizacji :mrgreen: )
pozdrawiam Zbyszek

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 00:44 
Kiper
Kiper

OK
Nikt nie pisze, więc ja się wyspowiadam.
Lokalizacja najlepszą nie jest, płaski teren na Podkarpaciu. Gleba neutralna, gliniasta, na liściach klasyczne mozaiki polsko-frontenac'owe. W roku 2011 jakby mniej, ale dawałem dużo mikro- i makro-.
Pomiary cukru refraktometrem, kwas miareczkowany:
2010
Frontenac, miazga: 22,2 Brix, 19,5 g/l kwasu, bez odkwaszania, po fermentacji Maurivin'em B spadły do 7,5 g/l, mierzone komisyjnie. Nie wiem jak - ale tak. Może pierwotny pomiar z miazgi nie jest do końca prawdziwy, po wytłoczeniu już było dużo mniej, w tej chwili uciekło mi ile. W smaku interesujące.
Frontenac Gris, 22,4 Brix, 14,25 kwasu.
Nie będę ściemniał. Za wina roku 2010 jest mi zwyczajnie wstyd :oops: . Ciągły brak czasu. Wina zapowiadały się b. dobrze, wszystkie robiłem jako odmianowe, a że było ich mało, a ja nie dopełniałem wystarczająco szybko, więc się zwyczajnie utleniły. Nie wiem czy to zdarza się wszystkim. Mnie się zdarzyło.
Nie bierzcie proszę absolutnie pod uwagę ocen odmian z moich "win", to nie wina odmian.

2011
Frontenac, zbiór 4.10.2011, miazga: 24,8 Brix, 15 g/l kwasu.
Frontenac Gris, zbiór 29.09.2010, 24 Brix, 13,125 g/l kwasu.

Więcej grzechów nie pamiętam, a czy się poprawię - pokaże czas :twisted: .

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 09:34 
Kiper
Kiper

PawelL napisał(a):
Nie będę ściemniał. Za wina roku 2010 jest mi zwyczajnie wstyd :oops: . Ciągły brak czasu. Wina zapowiadały się b. dobrze, wszystkie robiłem jako odmianowe, a że było ich mało, a ja nie dopełniałem wystarczająco szybko, więc się zwyczajnie utleniły. Nie wiem czy to zdarza się wszystkim. Mnie się zdarzyło.
Nie bierzcie proszę absolutnie pod uwagę ocen odmian z moich "win", to nie wina odmian.

Paweł: osobiście jestem niezmiernie wdzięczny za podzieleniem się informacjami o tych nowych odmianach. Co do utlenienia i innych wpadek, to chyba każdemu się zdarzyły, kto robił większe ilości win. Przy małych nastawach 3-10l jest jeszcze trudniej. Podpowiem, po doświadczeniach z zeszłego roku, że świetnie się sprawdza się argon + siarkowanie. Z lenistwa pozostawiłem balon 5l z białym wytrawnym Hibernalem/Seyvalem, na wpół pełny i po 3 miesiącach nie zauważyłem utlenienia.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 13:40 
nowicjusz
nowicjusz

Witam was serdecznie na forum jestem od niedawna:) działeczke mam od dwóch miesięcy , na temat winorośli wiem bardzo mało ale chciałabym zasadzic naprawdę dobry winogron ,czy ktoś z was Moi Mili mógłby mi pomóc w doborze sztoberki do ukorzeniania wiem ze bardzo dobre sa Arkadię, Nero, Festivee, Seyvala lub inne które znacie.Bardzo chetnie przyjme sztoberki jesli chciałby sie podzielić ze mną.Wiem ze jestescie dobrymi fachowcami w tej dziedzinie,dlatego proszę Was o pomoc
Pozdrawiam gorąco:)))

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1