Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 12:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2010, 13:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="PawelL"][quote="zbyszekB"]
A taka technologia winifikacji :odkwaszanie moszczu, drożdże redukujące kwas jabłkowy i na koniec jeszcze FJM nie bardzo mi odpowiada

A co w tym złego czy strasznego? A może to wstyd odkwasić o 1-2 g/l ? Węglany do odkwaszania kupisz w każdej renomowanej firmie, w każdym najcieplejszym kraju, każdy producent ma coś w swojej ofercie. Nie dajmy się zwariować i nie bądźmy ortodoksami.
Liczy się efekt końcowy, zrobiony uczciwie, rzetelnie i czysto. O to przecież nam głównie chodzi. Czyż nie jest tak?
Nic w tym złego i strasznego ani nie wstyd. Ortodoksem nie jestem.
Tyle tylko ,że wolę tradycyjne sprawdzone i pewne metody winifikacji z takiego moszczu dla którego nie muszę stosować tych wszystkich zabiegów i "wybiegów" technologicznych a efekt końcowy będzie dobry lub nawet lepszy. Po co to wszystko komplikować sobie, gdy nie muszę :?: Nie widzę sensu takiego postępowania :!: :?: Jest teraz tyle dobrych odmian a nawet lepszych :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 12:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
Myślę, że odmiana Frontenac jest odpowiednią do kupażu np z Rondo, który dojrzewa tak jak u kolegi Wiercha, gdzie jagody mają bardzo niskie kwasy, organoleptycznie nie wyczuwalne, następnie Il. Rannij odmiana uniwersalna, ale można z niej zrobić wyjątkowo przyzwoite wino.
Ta odmiana, mimo tak sporych kwasów ma też zaletę, nadaje winom trochę charakteru, w końcu smak ma bardzo dobry.

_________________
pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 20:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="wojtekb"]Myślę, że odmiana Frontenac jest odpowiednią do kupażu np z Rondo, który dojrzewa tak jak u kolegi Wiercha, gdzie jagody mają bardzo niskie kwasy, organoleptycznie nie wyczuwalne, następnie Il. Rannij odmiana uniwersalna, ale można z niej zrobić wyjątkowo przyzwoite wino.
Ta odmiana, mimo tak sporych kwasów ma też zaletę, nadaje winom trochę charakteru, w końcu smak ma bardzo dobry.

Tak, w kupażu jak najbardziej.
Iliczewski R. - kwasy 6 g/l
Frontenac - kwasy 15 g/l
I można 60% Iliczewski + 40% Frontenac - coś z tego może być :!: :?: :lol:

Ale Wojtku ! rozpatrujemy tu w polskich warunkach klimatycznych przydatność odmiany Frontenac do wyrobu wytrawnego wina odmianowego !!!
Porównanie :
Cieszyna - 49st52min. N
Excelsior /Minnesota - 44st.54min. N
:lol: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 07:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="zbyszekB"]

Ale Wojtku ! rozpatrujemy tu w polskich warunkach klimatycznych przydatność odmiany Frontenac do wyrobu wytrawnego wina odmianowego !!!
Porównanie :
Cieszyna - 49st52min. N
Excelsior /Minnesota - 44st.54min. N
:lol: :wink:


A dlaczegoż to nie może być wino półwytrawne z dopuszczalną, górną granicą zawartości cukru. Może akurat do takiego typu wina nadaje się ta odmiana. Frontenac wytrawny może być przykry w smaku, a odrobina cukru w półwytrawnym podkreśli jego smak.
Masz rację, ta odmiana nadaje się do nasadzeń w cieplejszych regionach naszego kraju.

_________________
pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 21:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="wojtekb"][quote="zbyszekB"]

Ale Wojtku ! rozpatrujemy tu w polskich warunkach klimatycznych przydatność odmiany Frontenac do wyrobu wytrawnego wina odmianowego !!!
Porównanie :
Cieszyna - 49st52min. N
Excelsior /Minnesota - 44st.54min. N
:lol: :wink:


A dlaczegoż to nie może być wino półwytrawne z dopuszczalną, górną granicą zawartości cukru. Może akurat do takiego typu wina nadaje się ta odmiana. Frontenac wytrawny może być przykry w smaku, a odrobina cukru w półwytrawnym podkreśli jego smak.
Masz rację, ta odmiana nadaje się do nasadzeń w cieplejszych regionach naszego kraju.
Może być wino półwytrawne na pograniczu półsłodkiego.
Właśnie takie zalecają jankesi; a w latach gorszych nawet słodkie.
Amatorsko tak, jak najbardziej :wink: :lol:
PS.
Zdzichu bardzo pozytywnie to wyraził (w stopce): "F jak Frontenac, G jak ... no sami wiecie co."

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 10:17 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
[quote="zbyszekB"]...
Zdzichu bardzo pozytywnie to wyraził (w stopce): "F jak Frontenac, G jak ... no sami wiecie co."


Jak pytałem http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5623&highlight= o doświadczenia w uprawie to okazało się że oprócz Pawła chyba nikt ich nie ma.
Warto może trochę poczekać z takim definitywnym odstraszaniem.

P.S. no chyba że G jak "Great kind of grape" tyle, że to też nieuzasadnione.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 12:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Darchom"][quote="zbyszekB"]...
Zdzichu bardzo pozytywnie to wyraził (w stopce): "F jak Frontenac, G jak ... no sami wiecie co."


Jak pytałem http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5623&highlight= o doświadczenia w uprawie to okazało się że oprócz Pawła chyba nikt ich nie ma.
Warto może trochę poczekać z takim definitywnym odstraszaniem.

P.S. no chyba że G jak "Great kind of grape" tyle, że to też nieuzasadnione.

Oprócz Pawła uprawiają tę odmianę inni, choćby pan Jarosz z okolic Krakowa i kilku innych. Paweł jednak jest jedynym, który udziela nam najwięcej informacji na jej temat.

_________________
pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 14:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
[quote="wojtekb"][quote="Darchom"][quote="zbyszekB"]...
Zdzichu bardzo pozytywnie to wyraził (w stopce): "F jak Frontenac, G jak ... no sami wiecie co."


Jak pytałem http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5623&highlight= o doświadczenia w uprawie to okazało się że oprócz Pawła chyba nikt ich nie ma.
Warto może trochę poczekać z takim definitywnym odstraszaniem.

P.S. no chyba że G jak "Great kind of grape" tyle, że to też nieuzasadnione.

Oprócz Pawła uprawiają tę odmianę inni, choćby pan Jarosz z okolic Krakowa i kilku innych. Paweł jednak jest jedynym, który udziela nam najwięcej informacji na jej temat.

Ktoś niedawno w innym miejscu pisał na temat dzielenia się wiedzą na tym forum. Czyli można pytać do woli i co z tego :roll:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 14:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Darchom"]

Ktoś niedawno w innym miejscu pisał na temat dzielenia się wiedzą na tym forum. Czyli można pytać do woli i co z tego :roll:


Nie zawsze człowiek jest w stanie czytać wszystko, i śledzić wszystko, co jest na tym forum. Ja na pw otrzymuję różne pytania. Odpowiadam najstaranniej na temat tych odmian, o których wiem najwięcej, z którymi miałem najwięcej do czynienia. Na forum, np w temacie uprawa dzielę się moimi spostrzeżeniami, jakąś tam wiedzą wynikającą z mojej już prawie 20-to letniej praktyki.
"można pytać do woli i co z tego" jak piszesz, no cóż, nie wszystko co sprawdza się u Ciebie lub u mnie, musi zdać egzamin u kogoś innego.

_________________
pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 14:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 stycznia 2008, 01:00
Posty: 59
Lokalizacja: O¿arów Mazowiecki
DARCHOM JESTEŚ MISTRZEM NIEGRRECZNOŚCI


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 15:33 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
[quote="wojtekb"][quote="Darchom"]

Ktoś niedawno w innym miejscu pisał na temat dzielenia się wiedzą na tym forum. Czyli można pytać do woli i co z tego :roll:


Nie zawsze człowiek jest w stanie czytać wszystko, i śledzić wszystko, co jest na tym forum. Ja na pw otrzymuję różne pytania. Odpowiadam najstaranniej na temat tych odmian, o których wiem najwięcej, z którymi miałem najwięcej do czynienia. Na forum, np w temacie uprawa dzielę się moimi spostrzeżeniami, jakąś tam wiedzą wynikającą z mojej już prawie 20-to letniej praktyki.
"można pytać do woli i co z tego" jak piszesz, no cóż, nie wszystko co sprawdza się u Ciebie lub u mnie, musi zdać egzamin u kogoś innego.

To nie jest personalnie skierowane do nikogo, tylko skoro formułuje się na forum kategoryczne opinie a dyskusja na temat jest mizerna to coś tu nie gra. Po prostu było by elegancko jak można by wywnioskować dlaczego F jak .. i G jak ...

[quote="antek"]DARCHOM JESTEŚ MISTRZEM NIEGRRECZNOŚCI

Oj przepraszam że Cię uraziłem, skąd mogłem wiedzieć że taki delikatny jesteś. Najlepiej pomijaj tą grubą bekę.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 00:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="Darchom"][quote="zbyszekB"]...
Zdzichu bardzo pozytywnie to wyraził (w stopce): "F jak Frontenac, G jak ... no sami wiecie co."


Jak pytałem http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5623&highlight= o doświadczenia w uprawie to okazało się że oprócz Pawła chyba nikt ich nie ma.
Warto może trochę poczekać z takim definitywnym odstraszaniem.

P.S. no chyba że G jak "Great kind of grape" tyle, że to też nieuzasadnione.
Cytuj:
Ktoś niedawno w innym miejscu pisał na temat dzielenia się wiedzą na tym forum. Czyli można pytać do woli i co z tego

Cytuj:
To nie jest personalnie skierowane do nikogo, tylko skoro formułuje się na forum kategoryczne opinie a dyskusja na temat jest mizerna to coś tu nie gra. Po prostu było by elegancko jak można by wywnioskować dlaczego F jak .. i G jak ...

Sądzę, że dyskusja w temacie Frontenac była dość wyczerpująca zarówno w topiku „Frontenac” jak i tym „F jak Frontenac”
Paweł napisał to co wiedział ze swojego krótkiego jeszcze doświadczenia z tą odmianą.
Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś doświadczenia z tą odmianą , pewnie by napisał ?
DarekRz zapytał czy ktoś coś wie o wynikach amerykańskich doświadczeń z tą odmianą i wtedy starałem się coś napisać w tym temacie. Jeżeli czujesz niedosyt informacji to poszukaj sam !!!

Cytat za Zdzichem „F jak .. i G jak ...” to nie wyrok ale jedynie żart

Moja opinia o tej odmianie (jeżeli nie chcesz znać – nie czytaj dalej)

Gdy RM o niej napisał kilka lat temu byłem nią zachwycony niemalże.
Próbowałem nawet kupić sadzonki, ale ja nie hurtownik i dlatego nie kupiłem.
RM zrobił z tej odmiany wino podobno całkiem niezłe – rocznik 2007 oceniał to WB
Ale to był jeszcze dobry rocznik.
Następne 2 były znacznie gorsze.
Ponieważ nasi polscy winogrodnicy nie publikowali danych na temat win z tej odmiany zacząłem śledzić publikacje zagraniczne z okolic zbliżonych klimatycznie do polskich „klimatów”
I co wyczytałem:
- Odmiana Frontenac póżniejsza około 7-10 dni od MF
- pH poniżej 3 (trudno zainicjować FJM bez wstępnego odkwaszania)
- kwasowość ogólna około 15g/l średnia ale w granicach 12 do 18 g/l zależnie od rocznika w środkowo wschodniej Minnesocie
- Cukry duże – średnio ok. 25Brix
- Na mróz nieco odporniejsza niż MF
_ na choroby i filokserę mniej odporna niż MF
- amerykanie zalecają zbiory jak najpóźniej aby zminimalizować kwasy
- amerykanie zalecają wina półsłodkie i słodkie ze względu na kwasy.
- amerykańskie dane dotyczą szerokości geograficznej porównywalnej do okolic Torino a podobno bardziej na południe w poł.-wsch. Minnesota odmiana ta osiąga lepsze parametry moszczu (chodzi przede wszystkim o kwasowość)

Wszystkie nowości są ciekawe – nawet bardzo czasami , ale nie wszystkie nowości pasują do mojego klimatu.
Chwała tym co wszystko sprawdzają (na własnej skórze)!!!
Oby tylko chcieli się podzielić informacjami na ten temat.?? – nie zawsze jest tak dobrze.
Tak żebym nie musiał wszystkiego sam dociekać ,lub sprawdzać we własnym ogródku.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 06:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
[quote="zbyszekB"]
- Cukry duże – średnio ok. 25Brix
- Na mróz nieco odporniejsza niż MF
_ na choroby i filokserę mniej odporna niż MF
- amerykanie zalecają zbiory jak najpóźniej aby zminimalizować kwasy

Dla uściślenia.
-Cukry mogą dochodzić nawet do 30 Brix, jeśli uda nam się przetrzymać jagody do momentu gdy zaczynają się marszczyć (wtedy kwasy mają "drastycznie" spadać), ale to chyba nie zawsze. W każdym przypadku cukry są jednak wysokie. Pewnie już pisałem, ale wspomnę znowu. U mnie przy tym krótkim sezonie (z majowymi przymrozkami, które spaliły wszystkie młode przyrosty) cukier w moszczu był 24,2 Brix (Frontenac Gris: 23,2 Brix). Nie były chyba równo dojrzałe. Dla ujednolicenia dojrzewania (pomijając sprawę przymrozków- bo tu nie ma mądrego) zagęszczę krzewy, w tej chwili mam co 1,8 metra. na pewno będzie lepiej i z cukrem i ze zmniejszeniem kwasów.
-"nieco"? MF ma odporność -28st.C , a obydwa (teraz już trzy albo więcej) Frontenac'i: -36st.C.
- Na choroby wg. mnie bardziej odporny niż MF, na rzekomego całkowicie, na właściwego bardziej niż MF (gdy na marszałku już był nalot, na F jeszcze nie).
- Na formę korzeniową filoksery jest odporny całkowicie. Używają go nawet czasem jako podkładki. Jeśli chodzi o formę liściową, to Frontenac może być rośliną wskaźnikową obecności filoksery.
Chcę być dobrze zrozumiany. Rozumiem, że tylko rozmawiamy o tej odmianie? Nie jestem jej 100% ani nawet 80% fanem. Nie jest to moja ulubiona odmiana. Dam jej jednak czas. Szkoda mi czasu na eksperymenty z odmianami wymagającymi okrywania.

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 stycznia 2010, 16:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Znalazłem notatkę z pomiaru cukru Fronenac-a przed zbiorem

Frontenac 25,2 - 26,8 Brix
Frontenac Gris 21,2 - 24,2 Brix

Marszałek w tym samym czasie 22 - 24 Brix

Kwasów nie mierzyłem.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Frontenac
PostNapisane: piątek, 29 stycznia 2010, 23:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="dziadek2"]Znalazłem notatkę z pomiaru cukru Fronenac-a przed zbiorem

Frontenac 25,2 - 26,8 Brix
Frontenac Gris 21,2 - 24,2 Brix

Marszałek w tym samym czasie 22 - 24 Brix

Kwasów nie mierzyłem.

Romanie(dziadku)
to są informacje bezcenne .
Nie każdy jest chętny do publikacji takich danych
tymbardziej dzięki !! sie należą
PS
Mnie najbardziej zniechęca kwasowość tej odmiany .
Tom Plocher opisuje V.riparia m.in. cukier do 28 brix , kwasy do 4 %
W Frontenac'u ripari jest ok.50% statystycznie
MF jest mniej ripariowaty statystycznie a mimo to wg. Kuby jest ripariovaty smakowo ?
I należy brać to pod uwagę :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Arekk225 i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO