Fajny opis Pana Lecha Małysza na FB pozwolę sobie tutaj wkleić:
---WINO TYM RAZEM Z SŁOWACJI---
DUNAJ 2018 barrique, D.S.C. – jakościowe odmianowe, wytrawne
Winnica: IR VÍNO RARIGA, rodinné vinárstvo, Modra
Słowacja, region małokarpacki, gmina winiarska Vištuk, działka Iveta
Wino z gwarantowanym miejscem pochodzenia D.S.C “Districtus Slovakia Controllatus”
Winnica Vinařství Rariga to rodzinna winnica spod Małych Karpat, zajmująca się uprawą winogron, ich przetwarzaniem i późniejszą produkcją gatunkowych i predykatowych win słowackich. Zajmują się produkcją i sprzedażą wina od 2003 roku. Jednak korzenie uprawy winorośli sięgają roku 1986. Wtedy to Igor Rariga zasadził swoje pierwsze winnice. Dziś trzej Rarigowie (ojciec i synowie) budują w mieście Modra nowoczesną winiarnię z tradycyjnymi elementami i pysznymi winami. Uprawia około 2 hektarów własnych winnic. Winnica szczyci się wieloma zagranicznymi nagrodami z Brukseli, Wiednia, Madrytu i Nowego Jorku. Ich ulubioną odmianą jest riesling, ale w ich repertuarze znajdują się również doskonałe sauvignon, veltlinery, devín czy dunaj oraz kilka innych.
Coś o odmianie:
Odmiana dunaj to typowo słowacka odmiana, powstała w kolektywie pracowników winogrodniczego instytutu uszlachetniającego w Bratysławie, pod kierownictwem enolog światowej sławy pani Doroty Pospíšil w r.1958. Poddawana była długoletnim próbom i dopiero w r. 1997 wpisana została do słowackiej księgi odmianowej. Chodzi o krzyżówkę (muscat bouschet x oporto) x saint laurent. Tu trzeba zaznaczyć, że pod odmianą oporto kryje się amerykański mieszaniec V.riparia i V.labrusca (oporto jest też synonimem takich odmian, jak blauer portugieser, blaufränkisch czy teinturier). Odmiana dziś uprawiana prawie wyłącznie na Słowacji, choć i tu jest odmianą marginalną. Ze względu na otrzymywane wina wysokiej jakości, niewybredność na położenie i podłoże (najlepsze gleby średnio ciężkie z dobrą wodochłonnością) oraz średnią odporność wobec chorób grzybowych (niższa wobec mączniaka prawdziwego, całkiem dobra wobec mączniaka rzekomego i pleśni szarej - wymaga zwykłe zabiegi opryskowe), może rozszerzyć się w większym stopniu w winnicach słowackich i morawskich. Uprawiana jest też w czeskim regionie winiarskim i być może zainteresuje również winiarzy w Polsce ze względu na stosunkowo dobrą mrozoodporność (do -23°C), dość późny rozwój pąków i zbiór już pod koniec września i w pierwszej dekadzie października.
Przedstawiłem już tutaj kilka próbek win z tej odmiany i muszę powiedzieć, że wszystkie zasługiwały na maksymalną uwagę. To wino nie jest wyjątkiem. Jest interesujące pod każdym względem.
Głęboki kolor, niezwykle atrakcyjne aromaty, ciekawe w smaku. Aromaty mocno owocowe z przewagą wiśni, zapachu korzennego i dymnych tonów w postaci żywicy i drewna. Już na tym etapie degustacji wino jest ciekawe. Wszystko podkreśla bardzo intensywny i zrównoważony smak owoców pestkowych, drobnych owoców leśnych, ale najciekawszy jest smak kakao, kawy i gorzkiej czekolady, który nadają tony pierwotne i wtórne. Taniny są przyjemne, dopełniając mocne ciało wina. Smak wina daje się wyczuć w ustach przez bardzo długi czas. Winiarz z pewnością wykonał dobrą robotę z beczką - wino leżakowało 12 miesięcy w beczkach.
Grona zebrany przy cukrze 25,9°Bx., alk. 14,0%
Moja ocena: 88 pkt./100
Cena: 413 CZK (75 PLN) – e-shop WinePlanet.
Mapa:
https://mapy.cz/turisticka?vlastni-body ... 50.818%22EWysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka