Teraz jest piątek, 29 marca 2024, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dunaj i Milia
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 18:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 czerwca 2006, 01:00
Posty: 17
Lokalizacja: Końskie
Witam winogrodników. Forum czytam już od kilku lat. Mam przy domu małą winniczkę 60 krzaków. Wszystkiego co się tyczy prowadzenia winniczki nauczyłem się właśnie z forum. Poznałem (z nazwy) prawie wszystkie popularne odmiany jakie się tu przewijają ale nie zauważyłem żeby ktoś uprawiał vitis vinifera Dunaj i Milia. Są one wśród odmian u p.Myśliwca. Mają wys. cukier pora dojrzewania też atrakcyjna, wino najwyższej jakości itp. A nikt z forumowiczów o nich nie wspomina. Dlaczego? Czy ktoś mógłby odpowiedzieć? Z góry dziękuję.


P.S.
Byłbym zapomniał podziękować za widomości jakie posiadłem studiując uwagi, spostrzeżenia, informacje kolegów na forum
Wojciech


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 18:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Nie ma miejsca aby omawiać poszczególne odmiany - obecnie to kwestia chętnego . A na przykład ja , mam jeden krzak Dunaja no i co z tym zrobić ? W obecnej chwili łoza wygląda nad spodziewanie dobrze tzn ; nie ma plam , przebarwień , przemrożeń [ nic nie okrywałem -byłem chyba niezdrów w tym momencie -grudzien] Piękny zdrowy wygląd , no ale to za mało - jeszcze kilka lat z 10 [ min. ] sztuk . Smak owoców pamiętam i był bardzo dobry , np Zweigelt ma takie ziemiste smaki . PN też je ma ale dużo mniej . Mam już jednak dużo Dornfeldera i można o nim powiedzieć że można go zjeść lub wypić . Mili nie miałem . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 21:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3617
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
W tym roku zrobię ok. 5 litrów próbnego wina z vinifery Dunaj (jeśli nie ukradną winogron). Wiążę z tą odmianą duże nadzieje. Łoza po tej zimie (-16) wygląda lepiej niż łoza Regenta. W testach laboratoryjnych wytrzymał -25stC, zatem Dunaj możne być postawiony w jednym rzędzie z Rieslingiem jeśli chodzi o mrozoodporność. D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 22:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:
nie zauważyłem żeby ktoś uprawiał vitis vinifera Dunaj i Milia
Jeśli dobrze pamiętam, to kolega Posy postawił na Milię, może coś napisze o swoich wrażeniach.
Cytuj:
W testach laboratoryjnych wytrzymał -25stC, zatem Dunaj możne być postawiony w jednym rzędzie z Rieslingiem jeśli chodzi o mrozoodporność. D
Jak wygląda u Ciebie wrażliwość na mączniaki w przypadku Dunaja.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 08:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
Przynajmniej o Milii było dużo, jest cały wątek pt. wczesność Milii lub jakoś tak.

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: milia i dunaj
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 14:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 czerwca 2006, 01:00
Posty: 17
Lokalizacja: Końskie
Witam.Dziękuję za te pare uwag wzg.milii i dunaja.DW pisze o podwyższonej mrozoodporności tych odmian jest to pocieszające.Byłbym wdzięczny gdyby Posy dodał coś od siebie w tym temacie.
Wiem ze winifery to trudny temat ale dlaczego nie spróbować?

Pozdrawiam

Wojciech


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 16:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6754
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="leff"]Przynajmniej o Milii było dużo, jest cały wątek pt. wczesność Milii lub jakoś tak.

O Mili i Dunaju było już cośkolwiek na tym forum
Dunaj( i Milia)
Milia
Także tu:
Uprawa winorośli na Podkarpaciu
opis odmian Milia i Dunaj (W.Bosak)
A oryginalny opis tu:
Milia (na Słowacji)str.12
Charakterystyka odmiany
Dokładna charakterystyka win z okresu 3-ch lat z tej odmiany (tabelaryczna)
B. wysokie parametry cukru w moszczu (nawet na wina półsłodkie)
2000r-27kg/hl; 2001r- 22kg/hl ; 2002r- 25,1kg/hl
Przy średniej kwasowości 7g/l
Zdjęcia: matki, ojca i córki(owoce i liście)
PS
Na północ od Karpat może być już nieco gorzej z parametrami i dojrzewaniem :?: :!:
Mrozoodporności nie spodziewał bym się większej niż dla vinifer (-21st. wg.W.Bosak)a odporność na choroby też podobna jak u vinifer.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 18:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Przyznam się , ja postawiłem na Siegera , Ortege i inne chocby z tego względu że są łatwiej dostępne .Miałem jechać na Słowację , ale miałem okazję na pewną zniżkę , no i nie pojechałem . Całkiem chęć mi nie przeszła , może na jesień na Węgry. Głównie po odmiany b. wczesne tj. :Ester i Irszai .Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 19:08 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 czerwca 2006, 01:00
Posty: 17
Lokalizacja: Końskie
Zypsek czym się charakteryzują Ester i Irszaj i w których okolicach na Węgrzech można nabyć ich sadzonki?

pozdr.
Wojciech


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 19:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Ester to wielkość Nero , deserowa [ u mnie wcześniej niż N. choć według różnych terminów może wychodzić na odmianę póżniejszą niż N. ale według moich obserwacji to nieporozumienie ] Odmiana taka sobie , smaczna , słodka i właśnie co najważniejsze wczesna. Irsai Olivier to b. wczesny muskat [ v.v.] . Można zjeść , można wypić . Czesto w kupażu z Muskatem Morawskim czy Ottonel - Cuvee Amelia . Odmiany opisane jako b. wczesne mają szanse na załapanie się na koniec sierpnia , kiedy przed szkołą jest duże zainteresowanie rzeczami [właśnie] przedszkolnymi .To tak jakby nie dało się robić wina a coś trzeba zrobić z jagodami .Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 19:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Wpisz Abaszolo Oltvanytermeszto , powinno wyjsć . Abasar to takie zagłębie sadzonkarskie na Węgrzech . Nie byłem ale będę na pewno .Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 20:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6754
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="zypsek"]Przyznam się , ja postawiłem na Siegera , Ortege i inne chocby z tego względu że są łatwiej dostępne .Miałem jechać na Słowację , ale miałem okazję na pewną zniżkę , no i nie pojechałem . Całkiem chęć mi nie przeszła , może na jesień na Węgry. Głównie po odmiany b. wczesne tj. :Ester i Irszai .Zbyszek

Przyznam się, że ja też postawiłem na bardzo wczesne.
Bo jak wyczytałem z Twoich wypowiedzi tu na forum, to u Ciebie jak i u mnie, niewiele odmian dojrzało w ub. roku.
(Mimo ,że odległość znaczna) Obiecałem sobie ,że będę robił wino z winogron z niewielkim wzbogacaniem sacharozą lub miodem (ale bardzo niewielkim). Nie jestem zwolennikiem cuvee winogrona&burak.
W ub. roku u mnie, do wyrobu białego wina nadawały się tylko takie odmiany: Aurora, Polar, Prim, Kristaly, Sieger.
Z późniejszych : Hibernal i Pinot Gris.
Inne: Bianca, Sibera, Muskat Odeski, Seyval Blanc – zbyt niski cukier (mimo dojrzałości fizjologicznej)
Z wczesnych mam jeszcze Solaris i Perła Czabańska.(ale jeszcze nie owocowały)
Sadzonki Irsai Oliver-
Spotkałem 2 lata temu w Centr. Ogr. na ul Modlińskiej w W-wie, ale 1-oczkowe i bez adr. szkółki.
Nie zdecydowałem się na zakup.(teraz żałuję)
Zaglądam tam od czasu do czasu, ale już tej odmiany nie ma ?
PS
Gdybyś wybrał się jednak w tym roku na Węgry? To kup ze 3 szt więcej niż potrzebujesz ! Byłbym dozgonnie wdzięczny.
Co wcale nie oznacza , że wybaczę Ci wszystko co na tym forum napiszesz. :lol: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Na Węgry jeśli pojadę to na jesień . Wiosna okazuje sie porą zbyt zajetą . Myślę że pażdziernik po wykopkach sadzonek to dobry czas .Pozatym trochę Tokaju nie zaszkodzi . W tym roku na wiosnę wykonałem 200 % planu nasadzeń i przekroczyłem limit .Bedę musiał się w tym Abasar jakoś dogadać co do deserówek [ na tej stronie ich nie ma - są na stronie Wolfsreben lub jakoś tak, a sa to wegierskie odmiany ] .Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2009, 21:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 450
Lokalizacja: okolice Tucholi
[quote="zypsek"]Ester to wielkość Nero , deserowa [ u mnie wcześniej niż N. choć według różnych terminów może wychodzić na odmianę póżniejszą niż N. ale według moich obserwacji to nieporozumienie ] Odmiana taka sobie , smaczna , słodka i właśnie co najważniejsze wczesna. Irsai Olivier to b. wczesny muskat [ v.v.] . Można zjeść , można wypić . Czesto w kupażu z Muskatem Morawskim czy Ottonel - Cuvee Amelia . Odmiany opisane jako b. wczesne mają szanse na załapanie się na koniec sierpnia , kiedy przed szkołą jest duże zainteresowanie rzeczami [właśnie] przedszkolnymi .To tak jakby nie dało się robić wina a coś trzeba zrobić z jagodami .Zbyszek


można zjeść i wypić?? czytałem że to odmiany głównie deserowe bardzo smaczne. Jak wygląda ich przydatność do wina?? ( mam namyśli kupaż z typowymi odmianami przerobowymi) chyba że z piciem myslałeś o kompociku?? pytam poważnie, nie nabijam się.

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
http://www.ovine.cz/evidence/druhy.php? ... readonly=1
Tu jest trochę o tej odmianie. Swego czasu, na początku lat 90-ych była do kupienia w Krakowie u P Lisieckiego.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO