Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 16:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 16:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Jako, że odmiana Dublański od pewnego czasu wzbudza spore zainteresowanie a liczne opinie na jej temat pojawiają się w wielu różnych forumowych dyskusjach to pozwoliłem sobie założyć nowy wątek poświęcony odmianie.
Na początku proponuję ujednolicić nazewnictwo i odmianę nazywać DUBLAŃSKI zgodnie z pochodzeniem opisanym na naszej stronie http://www.winogrona.org/index.php?title=Dublianskij :
"Odmiana znaleziona w miejscowości Dublany na przedmieściach Lwowa i stąd nazwa tego kultywaru (wg informacji p. Ryszarda Piątka, właściciela szkółki w Zawadzie oraz na podstawie wypowiedzi z ukraińskiego forum winogrodniczego). Przed II wojną światową w Dublanach funkcjonowała Akademia Rolnicza, bardzo zasłużona polska placówka naukowo-badawcza. Prowadzono tam obserwacje i badania roślin sadowniczych w kolekcji pomologicznej. Przypuszczalnie z tej właśnie kolekcji pochodzi 'Dublański' ("Dublianskij").

Ciekawe informacje o odmianie:
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ut=default
http://vvinograd.ru/sorta-vinograda/uni ... nskij.html
https://www.youtube.com/watch?v=p1m19QthvQo
Zapraszam do dyskusji.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 20:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 25 maja 2011, 00:55
Posty: 396
Lokalizacja: Sudety Wschodnie
Podobno ma bardzo przyjemny labruskowy smak.
Универсальный украинец — виноград Дублянский

_________________
Pozdrawiam, Anna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
A ja słyszałem "od naocznych świadków", że muszkatowo-miodowy, czyli inaczej stawiamy akcenty. Ale ok z tym akcentem na labruskę, :wink: bo to brzmi jak przekleństwo, :wink: czyli popyt spadnie a wtedy wszyscy co są zainteresowani i doczytali lub dowiedzieli się inaczej szybciej tą odmianę zdobędą.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 22:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
A ja słyszałem "od naocznych świadków", że muszkatowo-miodowy

To smakuje prawie jak Seneca :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 07:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 19:01
Posty: 297
Lokalizacja: centrum-Okolice Rawy Mazowieckiej
Witam.
Jeżeli jest to taka super labruska o ,,muszkatowo -miodowym smaku to chętnie tą labruske w postaci nawet słabych acz zdrowych sadzoneczek nabędę - mimo ,że to labruska :mrgreen: -Kamieński też miał być zwykłą labruską ,a jest ciekawa odmianą o smaku owocowym o wysokiej odporności na choroby i mróz ( pączki u mnie przeżyły mrozy przez 3 dni od-28/-29 w 100%. Wiec piszę się na ta labruskę ( forma zapłaty do uzgodnienia.)
Pozdrawiam. Jacek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 11:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Nie da rady sprowadzić sadzonek tej odmiany jak Nektara? Żadna profesjonalna szkółka jeszcze tego nie rozmnaża?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 12:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
RP miał ale już sprzedał.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 14:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
To chyba są jakieś różne odmiany tego Dublańskiego, bo mój labruską nawet minimalnie nie trąci, a jestem wyczulony i obecnie żadnej labruski ani niczego co capi labruską nie uprawiam.
Jeszcze uparcie będę powtarzał, co do nazewnictwa, odmiana pochodzi z Dublan, więc nazywa się Dublański a nie Dubliański lub jak inni piszą Dublianskij.
Nie nazywajmy odmiany po ukraińsku skoro pochodzi z polskiej miejscowości - Polacy stanowili ponad 70% ludności Dublan przed wojną zanim ich stamtąd wysiedlono i raczej żaden Ukrainiec (a poprawnie rzecz nazywając - Rusin) nie jest autorem tej odmiany o ile rzeczywiście Dublański pochodzi z selekcji CK a następnie polskiej Wyższej Szkoły Rolniczej w Dublanach (obecnie Uniwersytet Rolniczy im. jakże przesympatycznego "polonofila" - Stepana Bandery)

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Robert, jagody u Ciebie też mają "rumieniec" jak na niektórych fotkach?

https://www.youtube.com/watch?v=p1m19QthvQo

http://vvinograd.ru/sorta-vinograda/uni ... nskij.html

https://tiny.pl/w78k5

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 15:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Romanie. Dzięki za linki, filmik bardzo ciekawy.
Przeczytałem już dawno cały wątek na forum vinograd.ru na temat Gibrid Biełyj. Niektórzy dodają że chodzi o to samo co Dublański.
Moim zdaniem są to dwie różne selekcje, albo nawet kilka różnych.
Mój Dublański jest dokładnie taki jak na filmie z Youtube który zalinkowałeś, w miarę dojrzewania kolor robi się wręcz bursztynowo-brązowy. Żadnych posmaków labruski nie ma jak to jest w zalinkowanym opisie tekstowym.
Według różnych obserwacji Dublański rośnie wolniej od Gibrid Biełyj, jest mniej plenny, a wielu forumowiczów z Rosji i Ukrainy podaje wręcz dużą plenność Gibrid B., tymczasem na glebie kl.1 Dublański nie wymaga redukcji jest w sam raz, grona ma małe, a jagody mniejsze niż na fotkach Gibrid. Dojrzałe jagody Dublańskiego wyglądają barwą identycznie jak dojrzały potomek Traminera - Csersegi Fuseres.
Na fotkach jakie kiedyś widziałem w necie kolor jagód Gibrid Biełyj jest biało-żółty z takim wyraźnie białawym omszeniem- stąd zapewne nazwa, a kolor Dublańskiego u mnie jest inny, jagoda dość szybko dojrzewa i z zielonego robi się żółta przechodząc potem w te ciemno-bursztynowe kolory. Stąd zapewne RP z Pawlijem wywiódł tezę że to potomek Traminera, a ci ze wschodu twierdzą że Gibrid jest potomkiem jakiejś vinifery i krzyżówki vitis amurensis. Jak dla mnie z tym amurem jest kłopot bo wszystkie krzyżówki z amurem jakie mam są dość silnie podatne na m.p. a Dublański jakoś infekować się nie chce. Generalnie trudno powiedzieć co to jest i oni sami zachodzą w głowę co to za odmiana bo nie do końca pasuje do innych podobnych odmian. Np jedni piszą że Dublański wytrzymuje do -30 a inni że Gibrid Biełyj wymarzł im przy -24 do linii śniegu. Moim zdaniem Dublański ma większą mrozoodporność bo młodziutkie sadzonki nieokrywane nawet na najcieńszych "zapałkach" przy -21 nie wymarzły.
Pozostają jedynie badania genetyczne.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 16:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Robert, to kiedy wstawisz taką fotę link nieaktualny/ jokaer
źródło http://www.winogrona.org/index.php?title=Dublianskij

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 21:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Roman sprawdziłem swoją bazę zdjęć i niestety fotek dojrzałych gron u siebie nie mam, ale krzewy z fotki z linku od ciebie poza budową liścia nie przypominają Dublańskiego który ja mam, w takiej ilości grona większe bardziej zbite i po 3 na latorośli u mnie na Dublańskim ani u RP nie występują, są dokładnie takie jakie w linku z filmem. Odmiana ma (jak dotąd) standardowo max. 2 kwiatostany na latorośli i grona w życiu nie mają po 300 gr. jak piszą, ani nawet po 200 gr.

Tu jest link do forum z całym wątkiem na temat Gibrid Biełyj/Dublański i tam są często identyczne a często dość rozbieżne obserwacje na temat czegoś co nazywają Gibrid Biełyj i Dublański, w tle padają jeszcze co najmniej dwie inne nazwy selekcyjne, mają niezły zamęt w tych ogródkach:
http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=2291

Jagody wyglądają u mnie dokładnie tak samo jak na fotce jagód z linku w opisie odmiany na naszym forum.

Obejrzałem dokładnie filmik z linku od Romana, opis smaku jest taki jak u mnie, dla nie znających cyrylicy zacytuję z oryginału p. Reznikowa: "aromatyka zmienia się podczas dojrzewania, smak muskatowo-cytrynowy przechodzi w miodowo-owocowy, jagody przy przejrzeniu przechodzą w posmak muskatowo-ananasowy. Jagody nie osypują się, nie pękają, mogą bardzo długo wisieć na krzewie."
Dokładnie tak jest, od siebie dodam że od momentu wejścia w tony miodowe ciężko się go je z powodu wysokiego poziomu cukru, połączenie tego dość mocno drapie po gardle. Oprócz tego na dojrzałych owocach wyczuwam delikatne tony tego co zawiera Jutrzenka ale w wersji bardzo osłabionej (tak mniej niż 10%).

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Ostatnio edytowano piątek, 24 listopada 2017, 22:21 przez RobertR, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 22:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Teraz jeszcze czekamy na opis smaku po kontakcie z drożdżami :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 22:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Plon z 2 krzewów poszedł do "małolitrażowego" cuvee z dość neutralnym w winie Goecseji Zamatos i odrobiną Csersegi Fuseres. Próbowałem 2 tygodnie temu wyglądało to dobrze, jutro zlewam kolejny raz znad resztki osadu, bo jest już całkiem klarowne więc spróbuję.
Docelowo dla Dublańskiego planuję jako cuveepartneta muszkatowe odmiany Nektar i Gyongyriesling. Z kilkudziesięciu krzewów przynajmniej będzie przyzwoity ilościowo nastaw.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2017, 10:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zlałem dobrze wyklarowane znad minimalnego osadu cuvee Goecseji Zamatos, Dublańskiego i Csersegi Fuseres. Żadnych posmaków "hybrydowych" nie wyczuwam. Goecseji Zamatos daje świetną mineralność i bardzo delikatny muszkat, Dublański przekazał trochę intensywniejszy muszkat, Csersegi Fuseres pikantność. Jest to fajne, a na dodatek nie wiem skąd pojawiły się tony orzechowe. Jak na moje pierwsze białe wino po ok. 20 latach przerwy w robieniu białego wina, to jest całkiem dobrze.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Vwdamian, Yandex [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO