Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2025, 18:27 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
Z pobieżnej analizy dopasowania markerów Dublańskiego według mnie wynika że:
1. Jednym z rodziców na 100% jest CSABA GYOENGYE....

Czy masz 22 markerowy profil Csaby ? Bo dla 9 markerów VIVC wyrzucił mi kilka odmian jako potencjalnych rodziców (czyli dopasowanie 50 %). Np. Irsai Oliver daje zgodność na tych samych 9 allelach co Csaba. A jest tam jeszcze np. taka dziwna odmiana jak ukraińska Alfa.

-- So, 05.04.2025 18:23 --

Dodatkowo, znalazłem wywiad z Bogdanem Pavlijem z 2021 roku gdzie mówi jak znalazł Dublańskiego oraz jakich on może mieć rodziców. Najciekawsze podkreśliłem:

"...Jeśli chodzi o odmiany białe, to kiedyś znalazłem wspaniały okaz tutaj, w obwodzie lwowskim. W daczy moich przyjaciół, niedaleko wsi Dublyany, znalazłem białe winogrona, które są praktycznie wolne od chorób i dojrzewają bardzo wcześnie. Jest podobny do Traminera ......Zacząłem rozmnażać tę odmianę winorośli i próbować odnaleźć jej pochodzenie. Na ten temat krążyło wiele legend, ale udało się odnaleźć niewiele faktów. Na koniec nazwałem go po prostu Dublyansky.

Następnie Polacy przeprowadzili analizę genetyczną i okazało się, że jest to złożona krzyżówka międzygatunkowa tego samego Traminera i innych odmian. Obecnie jest dość powszechny w krajach bałtyckich, Norwegii, Polsce i Niemczech. ..."

Cały wywiad jest tu: https://kurkul.com/interview/1181-bogdan-pavliy-mene-shokuvav-riven-navchannya-enologiv-u-nimechchini

Czy aby na pewno mamy tego samego Dublańskiego ? I kto to robił te badania w Polsce ?

PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2025, 21:08 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
.....

Cały wywiad jest tu: https://kurkul.com/interview/1181-bogdan-pavliy-mene-shokuvav-riven-navchannya-enologiv-u-nimechchini

Czy aby na pewno mamy tego samego Dublańskiego ? I kto to robił te badania w Polsce ?

Czesi też coś o tych badaniach wspominali na swoim forum : https://www.oreve.cz/viewtopic.php?t=9 (Serdeczne podziękowania dla Jána Matiašovicia za analizę DNA); Email: bred_ik@volny.cz

PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2025, 22:41 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
DW napisał(a):
.....

Czesi też coś o tych badaniach wspominali na swoim forum : https://www.oreve.cz/viewtopic.php?t=9 (Serdeczne podziękowania dla Jána Matiašovicia za analizę DNA); Email: bred_ik@volny.cz

ten artykul jest mniej jasny kiedy czytam ,ze Polacy wokonali badania genetyczne na Dublanskim.
Czy ktos z polakow robil badania gentyczne w 2021 roku ?
data artykulu to
Anna Klochko, Kurkul.com, 2021.

PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 14:07 
Ekspert
Ekspert

Materiał który dałem Tomkowi do badania pochodzi z ok. 10-11 letniego krzewu z dwóch pierwszych sadzonek Dublańskiego od RP jakie nabyłem, które jak twierdził były rozmnażane z materiału otrzymanego od Bogdana Pawlija.
Notabene bardzo ciekawy wywiad, widzę sporą zbieżność moich poglądów w zakresie ochrony winorośli z tym Panem. Jeśli idzie przypisywane Traminerowe pochodzenie tej odmiany na podstawie jakiś rzekomych badań, to nie jest wykluczone że zasugerował się wcześniejszymi opisami Dublańskiego u RP na jego stronie, wskazującymi Traminera jako rodzica.
Ale patrząc na profil smakowy i niską plenność Dublańskiego jakoś trudno przychodzi mi do głowy pochodzenie od Perły Czabańskiej, jedynie wczesność sugerowałaby ten fakt.

PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 15:09 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
Materiał który dałem Tomkowi do badania pochodzi z ok. 10-11 letniego krzewu z dwóch pierwszych sadzonek Dublańskiego od RP jakie nabyłem, które jak twierdził były rozmnażane z materiału otrzymanego od Bogdana Pawlija.
Notabene bardzo ciekawy wywiad, widzę sporą zbieżność moich poglądów w zakresie ochrony winorośli z tym Panem. Jeśli idzie przypisywane Traminerowe pochodzenie tej odmiany na podstawie jakiś rzekomych badań, to nie jest wykluczone że zasugerował się wcześniejszymi opisami Dublańskiego u RP na jego stronie, wskazującymi Traminera jako rodzica.
Ale patrząc na profil smakowy i niską plenność Dublańskiego jakoś trudno przychodzi mi do głowy pochodzenie od Perły Czabańskiej, jedynie wczesność sugerowałaby ten fakt.

Robert, to faktycznie cenna informacja z tym RP i Traminerem :)
Co do aktualnego stanu rozpracowania rodowodu to po pierwsze Tomek ma jednak 22 markerowy profil Perły Czabańskiej i faktycznie wychodzi, że ta odmiana ma 50% udział w genotypie Dublańskiego. Zatem, można ją uważąć za jednego z rodziców. Drugi rodzic jest nieznany ale z dużą dozą pewności można uznać, ża ma w nim udział Severnyi bo daje 25% genotypu Dublańskiego. Czyli mielibyśmy babkę. Dziadka niestety na horyzoncie nie widać. I to wszystko to nie jest tylko jakaś hipoteza Tomka ale również JKI to widział i nic innego nie zobaczył. I to by było na tyle jeśli chodzi o Dublańskiego na ten moment. Ani we Francji ani w Niemczech nie ma w kolekcjach odmiany która by uzupełniała brakujące dane. Na ten moment oczywiście.

PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 17:26 
Ekspert
Ekspert

Zakładając kierunek miczurinowski, co się raczej potwierdziło, czyli działalność Szkoły Rolniczej w Dublanach pod sowiecką okupacją po 1939, to właśnie można było stawiać Siewiernyj jako jednego z przodków. Drugiego dziadka pewnie nie znajdziemy, gdz mogła to być krzyżówka Perły Czabańskiej z sowiecką selekcją zawierającą Siewiernyj, co było wtedy popularne w ich krzyżówkach i było tego dużo. Tego typu selekcji, z których do dziś niewiele przetrwało raczej na Zachodzie do porównania mieć nie będą.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 19:35 
Ekspert
Ekspert

Pobawiłem się trochę w spekulacje na bazie dostępnych 9 markerów (18 alleli) w VIVC, przy założeniu, że:

1. Csaba Gyoengye jest potwierdzona na 22 markerach jako jeden rodzic (50% alleli).
2. Severnyi jest potwierdzona jako babka na 22 markerach (25% alleli)

i wyszło, że:

1. Csaba zabiera 9 alleli z 18.
2. Severnyi zabiera 5 alleli z 18.
3. Do pozostałych 4 alleli pasują tylko 2 odmiany z których każda ma w rodowodzie Muscat Hamburg. I ten Muscat Hamburg pasuje na tych 4 allelach. Byłby to zatem dziadek.

Zatem ten czysto spekulacyjny rodowód Dublańskiego byłby: Csaba Gyoengye x (Severnyi x Muscat Hamburg).
Ale to naprawdę tylko spekulacje które musiałyby być potwierdzone na większej ilości markerów.

Co jednak ciekawe to Rosjanie robili krzyżówki Severnyi x Muscat Hamburg i znane są w VIVC 4 odmiany, 3 ciemne (Festivalnyi, Filetovyi Rannii, Iyulski) oraz biała Novinka wyhodowana w 1947 roku.

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 18:12 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Dublański. https://www.youtube.com/watch?v=143gm4pDgs8

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 14:58 
Ekspert
Ekspert

Na filmie widać krzewy w pełni owocowania, sporo gron i dosyć gęsto. U mnie przez okres 4 lat owocowania, plony marne, wczesny czas dojrzałości, a cukier 25-26 bx.
Sadzonki były na własnych korzeniach, siła wzrostu krzewów słaba, coś mu u mnie nie pasowało. Po 6 latach wykopałem.

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 15:53 
Kiper
Kiper

A u mnie dwa lata temu (rok temu przymrozki zalatwiły wszystko) udało się zebrać 2 kg z krzewu ale są prowadzone na podwójnego guyota skierowanego w jedną stronę (ramiona w odległości 20-30 cm od siebie na osobnych rusztowaniach), rozstaw między krzewami 1 m, po ok 12 latorośli na krzew. Łapie w późniejszym okresie MP.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2025, 11:37 
Kiper
Kiper

Dziś zapłacilem za badanie. Poniżej rozliczenie całej akcji:

Zbiórka:
winluk: 100
zbyszekB: 100
gbed: 100
WitoldP: 150
pjetrof: 50
WinnicaUdziejek: 100
DW: 150
mazmaciek: 200
gzeho: 100
RobertR: 50
hybryda: 100
McGr3gor: 100
suszi: 100
Budzik: 150
sajko71: 100
atom421: 100
Razem zbiórka: 1750 zł

Koszt badania: 3 * 99 euro + 30 euro za próbę ustalenia rodzicow Dublańskiego = 327 euro = 1450 zł
Koszt przesyłki: 125 zł
Razem koszt: 1575 zł

Nadwyżka: 175 zł - przelewam na konto forum

Myślę że osiągnęliśmy zamierzony cel. Dowiedzieliśmy się że HzK to Pinard, Blutenmuskateller, Jutrzenka i Cwietocznyj to genetycznie ta sama odmiana oraz, że jednym z rodziców Dublańskiego jest Perła Czabańska.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2025, 12:02 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
... Dowiedzieliśmy się że HzK to Pinard, Blutenmuskateller, Jutrzenka i Cwietocznyj to genetycznie ta sama odmiana oraz, że jednym z rodziców Dublańskiego jest Perła Czabańska.
Dziękujemy za inicjatywę i przeprowadzenie akcji.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2025, 13:20 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
...Zatem ten czysto spekulacyjny rodowód Dublańskiego byłby: Csaba Gyoengye x (Severnyi x Muscat Hamburg).
Ale to naprawdę tylko spekulacje które musiałyby być potwierdzone na większej ilości markerów...

Co do Dublańskiego to sprawa jeszcze nie jest zakończona, przynajmniej tak mi się wydaje. Jakiś czas temu poprosiłem JKI o sprawdzenie czy powyższy rodowód utrzyma się na większej liczbie markerów ale były jakieś wątpliwości i dlatego dostali próbkę z mojego Dublańskiego (źródło: Paweł z Głowna) aby z niej zrobić własną analizę i wtedy ustalać rodowód na podstawie ich bazy. Ma to trochę potrwać bo laboratorium było/jest zajęte pod ich własny program badawczy. Przypomnę się z tym za jakiś tydzień, może już coś zrobili.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2025, 14:30 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
Budzik napisał(a):
... Dowiedzieliśmy się że HzK to Pinard, Blutenmuskateller, Jutrzenka i Cwietocznyj to genetycznie ta sama odmiana oraz, że jednym z rodziców Dublańskiego jest Perła Czabańska.

Bardzo fajna akcja...

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2025, 21:09 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Budzik napisał(a):
Po prawdzie inicjatywa wyszła od Daniela (DW) - ja tylko podjąłem się realizacji. Ale fajnie, że idziemy do przodu i podejmujemy takie wyzwania...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1