Budzik napisał(a):
Z pobieżnej analizy dopasowania markerów Dublańskiego według mnie wynika że:
1. Jednym z rodziców na 100% jest CSABA GYOENGYE....
Czy masz 22 markerowy profil Csaby ? Bo dla 9 markerów VIVC wyrzucił mi kilka odmian jako potencjalnych rodziców (czyli dopasowanie 50 %). Np. Irsai Oliver daje zgodność na tych samych 9 allelach co Csaba. A jest tam jeszcze np. taka dziwna odmiana jak ukraińska Alfa.
-- So, 05.04.2025 18:23 --
Dodatkowo, znalazłem wywiad z Bogdanem Pavlijem z 2021 roku gdzie mówi jak znalazł Dublańskiego oraz jakich on może mieć rodziców. Najciekawsze podkreśliłem:
"...Jeśli chodzi o odmiany białe, to kiedyś znalazłem wspaniały okaz tutaj, w obwodzie lwowskim. W daczy moich przyjaciół, niedaleko wsi Dublyany, znalazłem białe winogrona, które są praktycznie wolne od chorób i dojrzewają bardzo wcześnie.
Jest podobny do Traminera ......Zacząłem rozmnażać tę odmianę winorośli i próbować odnaleźć jej pochodzenie. Na ten temat krążyło wiele legend, ale udało się odnaleźć niewiele faktów. Na koniec nazwałem go po prostu Dublyansky.
Następnie Polacy przeprowadzili analizę genetyczną i okazało się, że jest to złożona krzyżówka międzygatunkowa tego samego Traminera i innych odmian. Obecnie jest dość powszechny w krajach bałtyckich, Norwegii, Polsce i Niemczech. ..."
Cały wywiad jest tu:
https://kurkul.com/interview/1181-bogdan-pavliy-mene-shokuvav-riven-navchannya-enologiv-u-nimechchiniCzy aby na pewno mamy tego samego Dublańskiego ? I kto to robił te badania w Polsce ?