Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 05:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 16:30 
Kiper
Kiper

Zdanek napisał(a):
Wznawiam temat bo i jest okazja ku temu. Przy okazji corocznej wymiany sztobrów otrzymałem od Wacka próbkę jego odmianowego wina z Dorsy i spieszę się podzielić wrażeniami z degustacji:
Wino ciemne, głębokie, barwiące. Aromat przyjemny ziemisty w typie cabernet, same przyjemne nuty, nie wyczuwam ani odrobiny fałszu. W smaku przyjemny rasowy Cabernet, odrobina śliwki, przypraw korzennych, czuć taniny na podniebieniu, wino mocne około 13% przyjemnie rozgrzewa ciało, czuć w tym winie harmonię, żaden smak się nie wyróżnia, ale żaden też nie niszczy dorobku winiarza i na koniec przyjemny finisz ściągający śliniawki i niepozwalający o nim zapomnieć. Zdecydowanie najlepsze wino z zeszłorocznych zbiorów u Wacka. Zrobić takie wino w Białymstoku to jest dopiero sztuka :)
ps. Teraz niech się Wacek tłumaczy jak to zrobił ;)
Po takiej recenzji; proszę Wacku, zgłoś to wino do Forumowego Konkursu Win 2013, już czekam w degustacji pokonkursowej, zdegustować Twojego wina z Dorsy.

Mam też 20 krzaczków C.Dorsa w tym roku, jedynie grona kontrolne...także jestem zainteresowany tą odmianą, jak również charakterem wina z niej otrzymanym. :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:24 
Kiper
Kiper

anestle napisał(a):
No Wacek czekamy... :)
Wino było z ubiegłego roku?
Jak można wiedzieć jakie parametry miały owoce w czasie zbioru, i jak rosną krzaki.
U mnie jakoś ta odmiana ma pod górkę albo jest bardzo delikatna.

Mam 3 krzaki od 2006r i pierwszy raz uzyskany plon pozwolił na zrobienie wina - 6,5 l :mrgreen: .
Zbierałem 11.10.12r gdyż owoce cały czas były czyste bez pleśni czy martwicy szypułek jak u Ronda - cukier 230g/l (Regent,Rondo,Reberger -200g/l) i kwasy 6,5g/l . Fermentacja w miazdze 10 dni , drożdże OENOFERM PINO TYPE tłoczenie na hydroprasie . Będę powiększał uprawę Dorsy kosztem Ronda . Krzaki rosną wręcz wzorowo niezbyt silnie ale wymagają podstawowych oprysków + mączniak rzekomy częściej .

ps. na konkursy nie wysyłam ale kolegów z okolicy chętnie poczęstuję - jak się zgłoszą , a czy napiszą coś o winie na forum tego nie wiem .

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:50 
mistrz
mistrz

To i tak wydajność całkiem dobra.
Wcześniej krzewy przemarzały, czy po prostu nie chciały odpowiednio plonować?
Cukier również całkiem dobry w porównaniu do tej mieszanki na "R". Cały czas zastanawia mnie dlaczego ta odmiana nie zdobyła większej popularności u nas pomimo że już z kilku miejsc słyszałem o dobrej jakości wina.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:53 
Kiper
Kiper

Wacek napisał(a):
Mam 3 krzaki od 2006r i pierwszy raz uzyskany plon pozwolił na zrobienie wina - 6,5 l :mrgreen: .
Zbierałem 11.10.12r gdyż owoce cały czas były czyste bez pleśni czy martwicy szypułek jak u Ronda - cukier 230g/l (Regent,Rondo,Reberger -200g/l) i kwasy 6,5g/l . Fermentacja w miazdze 10 dni , drożdże OENOFERM PINO TYPE tłoczenie na hydroprasie . Będę powiększał uprawę Dorsy kosztem Ronda . Krzaki rosną wręcz wzorowo niezbyt silnie ale wymagają podstawowych oprysków + mączniak rzekomy częściej .
Parametry bardzo dobre, w takim razie z optymizmem czekam na rozwój moich krzewów Dorsy.
Wacek napisał(a):
ps. na konkursy nie wysyłam ale kolegów z okolicy chętnie poczęstuję - jak się zgłoszą , a czy napiszą coś o winie na forum tego nie wiem .
Szkoda, nie pozostaje mi nic innego, jak uszanować Twoją decyzję.

PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 10:28 
Kiper
Kiper

anestle napisał(a):
To i tak wydajność całkiem dobra.
Wcześniej krzewy przemarzały, czy po prostu nie chciały odpowiednio plonować?
Cukier również całkiem dobry w porównaniu do tej mieszanki na "R". Cały czas zastanawia mnie dlaczego ta odmiana nie zdobyła większej popularności u nas pomimo że już z kilku miejsc słyszałem o dobrej jakości wina.

Wszystkie krzewy okrywam więc nie przemarzły po prostu nie było kwiatostanów , pojedyncze grona na krzakach . Trzeba było czekać 7 lat , nie każdy ma tyle cierpliwości , ja tylko przypadkiem nie wykarczowałem .

-- So, 24.09.2016 10:28 --

Dorsa na Podlasiu ma się dobrze !

Załączniki:
Cab Dorsa (Kopiowanie).JPG
Cab Dorsa (Kopiowanie).JPG [ 110.13 KiB | Przeglądane 438 razy ]

PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 07:53 
przedszkolak
przedszkolak

Na podkarpaciu Dorsa też ma się dobrze,mam 2 krzewy do testów .Przy podstawowej profilaktyce nie choruje,owoce czyściutkie.Na dzień dzisiejszy 19 brix,ale w smaku dość kwaśne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1