Witam, mam mnóstwo pytań do kolegów, zacznę od krótkiego wstępu. Wiosną 2018 zamierzam zasadzić 150-200 krzewów winorośli. Mam problem z doborem odmian, wiec liczę na jakieś sugestie, nadmienię ze moją uwagę przykuły niektóre odmiany a mianowicie: Phoenix, seyval blanc, solaris, bolero, pinot noir precoce(może tunel), leon millot, marechal foch, muscat bleu, acalon, sirius, sirame, osceola muscat, marquetta, itasca- z pozyskaniem tej odmiany moze być duuży problem, ES 9-7-48 - interesująca, chancellor, biona, petite pearl, triumf alzacki, luise swenson.
Proszę o opinie, eliminację i ewentualne sugestie innych odmian. Proszę o odradzenie odmian tzw labruchy.
W grę wchodzi też tunel wiec jakie odmiany były by najlepsze.
Stanowisko jest położenie dość blisko zaczynających sie łąk i pastwisk. W linku poniżej jest zdjęcie na którym zaznaczyłem pole a fioletową linią i strzałkami zaznaczono granicę pastwisk, łąk i kierunek ich centrum. Nie wiem czy nie jest to zbyt blisko źródła wilgoci. Pole jest oddzielone budynkami gospodarczymi. Na polu nigdy nie zaobserwowalem kałuż. Jest ono nachylone z północy na południe czyli tak jak trzeba. na zdjęciu po miedzy polem a budynkami zaznaczyłem rosnące gesto tuje. Klasa ziemi IVa o podłożu piaskowym. W ciągu 2-3 lat planuję zasadzenie calego tego pola jest to 0,5ha. Oczywiście nie zrobię tego jesli mi odradzicie tą lokalizację

Korzystając z okazji na udostepnionym linku jest też folder choroby i są zdjecia. Proszę o identyfikację ich wydaje mi sie ze jest to maczniak prawdziwy. Nie jestem pewien co do malutkich kropeczek na lisciach na niektórych ze zdjęć. Są to 4 letnie krzewy.
A oto link do zdjęć
https://drive.google.com/folderview?id= ... G9DRW1ha0k