Witam. Nie chwaliłem się jeszcze moja winnica bo w sumie nie bylo czym przez te 3 lata. W tym roku pierwsze owocowanie i to z znakomitym rezultatem. A więc..
Niecały tydzień temu zebrałem Solarisa 45 krzewów 3-letnich dalo 75 l miazgi. No dwa wiadra siegerrebe z 10 krzewów do tego jeszcze poszlo. Ogolny cukier miazgi z tych dwóch odmian 24 brix. Mega zaskoczenie. Badałem refraktometrem ok miesiac temu to najgorsze wyniki 19 brix a najlepsze 22. Zimny ale nie deszczowy wrzesien coś tam jednak wniósł. Dodam ze siegerrebe i tak obniżył cukier. Z samego solarisa myślę bylo by 25 brix.
1/3 zbiorow za mną.
Czerwone bede trzymał ile się da, do mrozów. W sumie to tak długo na ile zdrowotność gron pozwoli.
-Regent slabo narazie 17-18 brix i kwas wyraźny, rondo 20 średnie kwasy, cantor 18-19 brix wyraźny kwas. To wszystko rosnie w 3 rzędzie lacznie 46 krzewów
- NN od gronkowca 22-23 brix kwasy jak w solarisie niewyczuwalne, LM 21 brix, MF 20 kwasy lekko wyczuwalne w obu. Jest to pierwszy szpaler, łącznie 48 krzewów.
Musze uzupełnić brakujące miejsca do pełnych 50 krzewow w każdym szpalerze. Niestety brak czasu. Ale na wiosne dorobie sądzone.
5 szpaler jest w 2/3 pusty i tu chcialbym dosadzić dublanskiego. Wszystkie wolne miejsca. Prosiłbym o kontakt jeśli ktoś chciałby mi odsprzedać łozę tej odmiany. Każda ilość.
Moja winnica zajmuje obszar 5 arów gdzie rosnac bedzie docelowo 250 krzewów
Poniżej dodaje link do mojej winnicy. Zdjęcia i filmy z całego sezonu. W tym roku zrobilem rusztowanie, kilka modernizacji musze jeszcze wprowadzić. Troche doinwestować. Poprawic niedociągnięcia. Ale i tak jestem z siebie bardzo zadowolony.
https://drive.google.com/folderview?id= ... NklpFanWb7