Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 16:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 15:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
RobertR napisał(a):
Merlot wytrzymuje co najmniej -21, wiem to z autopsji. Np. Shiraz, Nitra, Aboriou mają ok. -19.
W USA wytrzymuje nawet więcej: http://wine.wsu.edu/wp-content/uploads/ ... Merlot.gif
.....

Krzew (7 letni) nie okrywany na zimę
Zima 2015/16 - -18stopni C, normalne owocowanie 100%
Zima 2016/17 - -24stopnie C, przemarzły wszystkie pąki owocujące
Istotna jest temperatura przy której przemarza nie więcej jak 50% pąków.
Krzew żyje i ma się dobrze a przyrosty latorośli większe niż na krzewach owocujących.
Czekam na -21 stopni :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 18:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
DamianCz napisał(a):
Przyznam sie że odmiana syrah jest mi zupełnie obca. Jak oceniacie wino powstajace z niej? Do obecnego tunelu mam miejsce jeszcze na ok 15 krzewów. Zagospodarowałbym ten obszar na coś szeczegolnego. Brak mi pomysłu.
Na wiosnę w tunelu znajdzie się: CS, gewurztraminet, pinot blanc no i czegoś jeszcze mi brakuje..
Pod osłony warto wybrać odmiany odporniejsze na mp., bo w takich warunkach to jedyny poważny problem (ewentualnie jeszcze nekroza). Z ciekawych, późnych odmian warto rozważyć Feteasca Neagra, Saperavi, Malbec i rzeczony Syrah.

-- N paź 01, 2017 6:57 pm --

Jeszcze przychodzi mi na myśl Alibernet.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 22:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Moim zdaniem uprawa przerobówek w tunelu nie jest dobrym pomysłem.Masa zieleniny,plon taki sobie.Oczywiście na siłę można uprawiać późne odmiany ale czy tylko o to chodzi :?: Uprawa droga ale kto bogatemu zabroni...winorośl lubi świeże powietrze i słońce.Owoce z gruntu są bardziej aromatyczne co przy wyrobie wina ma niebagatelne znaczenie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 14:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
andrew54 napisał(a):
Oczywiście na siłę można uprawiać późne odmiany ale czy tylko o to chodzi :?: Uprawa droga ale kto bogatemu zabroni....
Tu nie chodzi o kasę, ale o rozsądek. Za te same pieniądze mozna pojechać po owoce do Włoch i przy okazji wypocząć, poznać winnice poludniowe.
Druga sprawa to wykorzystanie klimatu a nie walczenie z nim. Surowy klimat można wykorzystać - podbija aromaty w bialych rzeskich winach, co folia rozcienczy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 17:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 5 września 2017, 07:09
Posty: 93
Lokalizacja: Lipsk (nad Biebrzą)
Jak to mówią dobrze mądrego posłuchać. Niezmiernie jestem wdzięczny za wasze zaangażowanie w tą sprawę. Skoro tak odradzacie mi przerobówki w folie to może jakieś szczególnie smaczne deserowki? Tak ze trzy odmiamy, wczesną, średnią i późną ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
suszi napisał(a):
Tu nie chodzi o kasę, ale o rozsądek.
Gdyby wszyscy do wszystkiego podchodzili z rozsądkiem to nikt w Polsce nie uprawiałby winorośli :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 21:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
ja mam ponad 30 odmian i dalej nie jestem pewien czy dopasuje wlasciwa odmiane .To co ja wyprawiam z moimi winami i do jakiej wprawy doszedlem to tylko Ja wiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 08:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
andrew54 napisał(a):
suszi napisał(a):
Tu nie chodzi o kasę, ale o rozsądek.
Gdyby wszyscy do wszystkiego podchodzili z rozsądkiem to nikt w Polsce nie uprawiałby winorośli :wink:
Niby prawda, ale jednak nawet w szaleństwie powinna być metoda! Gdybym teraz zaczynał to bym w mojej miejscówce nie wsadził żadnej ciemnej odmiany, bo nie lubię win różowych. Zresztą generalnie łatwiej znaleźć amatorów wina białego niż różowego.
Już po paru latach pogodziłem się z tym, że to ja się mam dopasować o nie Tempranillo :shh:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 09:51 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
suszi napisał(a):
andrew54 napisał(a):
suszi napisał(a):
Tu nie chodzi o kasę, ale o rozsądek.
Gdyby wszyscy do wszystkiego podchodzili z rozsądkiem to nikt w Polsce nie uprawiałby winorośli :wink:
Niby prawda, ale jednak nawet w szaleństwie powinna być metoda! Gdybym teraz zaczynał to bym w mojej miejscówce nie wsadził żadnej ciemnej odmiany, bo nie lubię win różowych. Zresztą generalnie łatwiej znaleźć amatorów wina białego niż różowego.
Już po paru latach pogodziłem się z tym, że to ja się mam dopasować o nie Tempranillo :shh:

Z ciemnych odmian, przynajmniej niektórych, też robią wina jasne.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 10:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
WinnicaUdziejek napisał(a):
ja mam ponad 30 odmian i dalej nie jestem pewien czy dopasuje wlasciwa odmiane .To co ja wyprawiam z moimi winami i do jakiej wprawy doszedlem to tylko Ja wiem.

Witam!
Ja też mam coś koło tego i myślę ,że jestem coraz bliżej(po 9 latach uprawy) wyboru ostatecznego odmian ,które chcę uprawiać na wino i jakie na deserowe.
Z białych na wino: Solaris, Seyval Blanc , Osceola Muscat - Muscaris, Villaris i Bianca w 2018 ostatnia szansa.
deser: Adalmiina, Jutrzenka , Siegerrebe(różowa) + kilka pojedynczych typowych deserówek.

Z czerwonych na wino: Marechal Foch, Leon Millot, Marquette, Frontenac oraz Rondo i Regent - kolejność nieprzypadkowa
na deser: Baltica


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 11:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
DamianCz napisał(a):
Skoro tak odradzacie mi przerobówki w folie to może jakieś szczególnie smaczne deserowki? Tak ze trzy odmiany, wczesną, średnią i późną ;)
Jeśli chodzi o smak to z mojej strony na szczególne wyróżnienie zasłużyły odmiany Liubimyj,Senator Pawłowskiego i Aniuta.Z wczesnych odmian dobra jest np.Paryżanka czy Gałbiena Nou.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 12:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 19:01
Posty: 297
Lokalizacja: centrum-Okolice Rawy Mazowieckiej
..............i wiele , wiele innych bardzo ciekawych odmian.
Pozdrawiam. Jacek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 13:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
lechutek napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
ja mam ponad 30 odmian i dalej nie jestem pewien czy dopasuje wlasciwa odmiane .To co ja wyprawiam z moimi winami i do jakiej wprawy doszedlem to tylko Ja wiem.

Witam!
Ja też mam coś koło tego i myślę ,że jestem coraz bliżej(po 9 latach uprawy) wyboru ostatecznego odmian ,które chcę uprawiać na wino i jakie na deserowe.
Z białych na wino: Solaris, Seyval Blanc , Osceola Muscat - Muscaris, Villaris i Bianca w 2018 ostatnia szansa.
deser: Adalmiina, Jutrzenka , Siegerrebe(różowa) + kilka pojedynczych typowych deserówek.

Z czerwonych na wino: Marechal Foch, Leon Millot, Marquette, Frontenac oraz Rondo i Regent - kolejność nieprzypadkowa
na deser: Baltica


Chyba jestem blizej niz dalej...
najlatwiej jest zrobic rozowe,Biale to maja troche wieksze wymagania,problemem jest odpowiednio wysoka ekstraktywnosc.
Najtrudniejsze sa wina czerwone i zrobilem tylko raz dobre wino czerwone z Triumfa Alzackiego ,z tym ze to wino mialo swoje wady.Przy zbyt niskiej kwasowosci hybrydy daja odcien wina fioletowy,kolorystyka budzi watpliwosci.
Udalo mi sie raz zrobic wino z przejrzalego Triumfa pamietam ze az szypulka miala kolor fioletowy ,byla bardzo slodki i czuc bylo w winie naturalna poludniowa slodycz,cale wino mialo posmak suszonych sliwek. Blisko bylo perfekcji glowne wady to, srednia ekstraktywnosc,fioletowe odcienie przy zbyt malej kwasowosci /jak przy wszystkich hybrydach/.Ciekawy jestem czemu nagatywnie widzisz Villaris z opisu atrakcyjna odmiana ,a jesli chodzi o Bianke to widze perspektywy.Bianka dojrzala u mnie w tym roku wystaczajaco chociaz byl ograniczony ten pierwszy plon.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 19:26 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 5 września 2017, 07:09
Posty: 93
Lokalizacja: Lipsk (nad Biebrzą)
Posiadam bianke 3-latke nie wiele o niej mogę powiedzieć, w sumie tylko to że dobrze drewnieje ale to przez maly albo baaardzo mały plon (0.5kg z krzaka).

Co myślicie o gestrzym nasadzeniu (0,8m) ? Tak 1-1.5kg krzak może być to słuszne posunięcie jeśli chodzi o jakość gron. Myślę że w takiej sytuacji co roku pewny plon. No i jedno ramienny royat lub caseneve zależnie co dana odmiana preferuje. Co do wysokości pnia muszę przetestować osobiście.. Może 20-30cm (odkopywanie po zoscie ok 15 maj) a może jednak 180cm pnia i uda sie ominąć przymrozki. Co sądzicie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 19:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Nie licz na to że do połowy maja nie ruszą Ci pąki. Na to że nigdy przymrozek nie zdarzy się pod koniec maja też nie.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO