Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 23:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 17:54 
Ekspert
Ekspert

Szachtior jest obcopylny - pylniki kóciutkie i wygięte przeciwnie do słupka (zalążni) http://www.winogrona.org/images/f/f4/Szachtior-kw1.jpg
Mimo tego u mnie nigdy nie miał problemów z zapylaniem i owocowaniem :!:
Rośnie samotnie bez jakiegokolwiek zapylacza :D
Jagody ma zawsze wyrównane, bez groszku.
Do najbliższych krzewów winorośli ma ok 35-40m a i tak zasłania go budynek mieszkalny.
PS
W przyszłym roku a najpóźniej wiosną 2021 będę musiał go gdzieś przesadzić w związku z generalnym remontem budynku.

PostNapisane: sobota, 30 listopada 2019, 08:56 
mistrz
mistrz

Prawdziwe wiśniowej odmiany chyba nie jadłem.
Jeśli szukasz coś w stylu czereśni to nie ma chyba nic lepszego niż Krasabałok. Dla mnie i nie tylko nr 1. Na dodatek do zjedzenia na początku września.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 30 listopada 2019, 09:57 
przedszkolak
przedszkolak

sajko71 napisał(a):
raflin napisał(a):
Szachtior jest obcopylny i wymaga zapylacza, ktore odmiana może być dla niego najlepsza?
Pewnie ta kwitnąca w podobnym terminie... I ogólnie dziękujemy :thumbup: że tak doceniasz fachowość i wiedzę forumowiczów, że liczysz na to, że wiedzą, które to odmiany zapylają ich Szachtiory. Muszą mieć chyba jakiś specjalny przyrząd (z NASA?) i wiedzę noblistów (albo tylko 2 odmiany :wink: ). :wink:
Nie zapylanie Szachtiora będzie u Ciebie problemem, ale to, że nie będzie on u Ciebie dojrzewać...

Lepiej pytać niż błądzić :)

-- sobota, 30 listopada 2019, 09:57 --

sajko71 napisał(a):
raflin napisał(a):
Szachtior jest obcopylny i wymaga zapylacza, ktore odmiana może być dla niego najlepsza?
Pewnie ta kwitnąca w podobnym terminie... I ogólnie dziękujemy :thumbup: że tak doceniasz fachowość i wiedzę forumowiczów, że liczysz na to, że wiedzą, które to odmiany zapylają ich Szachtiory. Muszą mieć chyba jakiś specjalny przyrząd (z NASA?) i wiedzę noblistów (albo tylko 2 odmiany :wink: ). :wink:
Nie zapylanie Szachtiora będzie u Ciebie problemem, ale to, że nie będzie on u Ciebie dojrzewać...

To prawda to ciężko by było stwierdzić ale chodziło mi o odmiany ktore kwitną w tym samym okresie.

PostNapisane: czwartek, 1 września 2022, 16:09 
Ekspert
Ekspert

Szachtior u mnie zaczyna się wybarwiać.
Pod ścianą ma aktualnie cień do godz.13: , więc wyszedł sobie poza cień na parkan z siatki i tu ma więcej słońca ,ale dalej do osłony ściany.
Rośnie bardzo silnie !!! Nadaje się na altany
U mnie dojrzewa w październiku na tyle aby stwierdzić w jagodach smak wiśni.
Drugą odmianą wiśniową jest "Wiśniowy wczesny" , ale jest to przerobówka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1