Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 14:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 14:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
KonradB napisał(a):
U mnie widziałem kwiatostany, na wino nie będzie bo krzewy młode i po zeszłorocznym najeździe złodzieja zostały mi 2 krzewy, ale o smaku już coś na jesień będę wiedział.


Tak nieśmiało bym prosił co by pisać tu o sprawdzonych pewniakach, a nie o nadziei :wink:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 19:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 180
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
heavy napisał(a):
Mirko napisał(a):
Pod względem właściwości prozdrowotnych, tj. zawartości polifenoli Rondo nie jest takie złe. Zawiera około 3000 mg/l polifenoli, dla przykładu Regent posiada około 2400mg/l. Z popularnych odmian jeszcze lepiej pod tym względem wypada Marszałek zawierający około 3700mg/l polifenoli.
Na podstawie: http://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/wein ... keuper.pdf


A masz dane innych wiodących szczepów?


Linki do danych z wartościami polifenoli:
Na stronie 120 zestawienie w postaci tabeli. http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2009,% ... osniak.pdf Zawartość polifenoli w jasnych odmianach typu Muskat Odeski i Jutrzenka może być na poziomie średniej zawartości polifenoli dla odmian czerwonych.
W poniższym linku praca poświęcona tematyce polifenoli, a na stronie 66 zestawienie w postaci tabeli z danymi z trzech lat i wartościami od minimalnej do maksymalnej poprzez średnią dla różnych odmian. http://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?zal ... ad_prace=1

Poniżej jeszcze jeden link do danych odnośnie wpływu temperatury fermentacji (maceracji) na zawartość polifenoli na przykładzie odmian Pinot Noir, Dornfelder, Acolon i Regent.
http://www.dlr-rnh.rlp.de/Internet/glob ... 20korr.pdf

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 21:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dzięki Mirku za te dwa zagraniczne linki. Bardzo przydatne.
Cieszy mnie że 3 posiadane przeze mnie odmiany Neronet i Alibernet (40 krzewów już owocujących), oraz posadzony w ub. roku Rubinet są w czołówce prezentowanych tam badań. Co ciekawe zawartość substancji prozdrowotnych w przypadku tych odmian idzie w parze z ich jakością, z tym że w przypadku dwóch pierwszych wysoka zawartość barwnika jest okupiona niską zawartością cukru średnio 18 Brix.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 22:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Kiedyś usłyszałem opinię jednego kolegi, że Rosler to dziadostwo i nadaje się tylko jako barwnik do wina.
Muszę się z tym nie zgodzić.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 00:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
U mnie sprawdzone SUPER pewniaki to "Końkord" - niezawodne w plonowaniu , żadnej troski o wegetację i zero okrywania (odmiana dla Leniwych) , wino obrzydliwe ale nabiera walorów po 3 latach :D staram się robić odmianowe i wypijam najpierw te najgorsze aby w kolejnych degustacjach innych odmian dojść do "ideału" :D :D :D :D

I jeszcze nie sprawdzone w winifikacji nazwalbym to "Końkord Gris" :D :D :D :D 100% pewniak !!!( przy okazji kilka sztobrów do rozdania dla experymentatorów))

Poza tym jak otworzyłem dwie flaszki
1.syrach z marketu i
2. moje Rondo 2012
pewnej degustatorce to padło stwierdzenie , że są podobne ale moje Rondo jest bardziej aromatyczne . :clap:

Rondo 2014 ze względu na wczesne zakończenie wegetacji to kwasior

Regent i Solaris myślę , że są OK !. doniosę jak zrobię odmianowe . :thumbup:

Pozdrowienia dla Zbyszka

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 06:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
U mnie sprawdzone SUPER pewniaki to "Końkord".

Ale, panowie - idąc tym tokiem rozumowania to najlepszą odmianą na wino są śliwki - też nie wymarzają, też plonuja i też można z nich zrobić wino.
Trzymajmy jakiś poziom :lol:
Labruska na dżemy i soki może i jest OK ale na wino a w szczególności wino wytrawne jest podła. Robiłem więc wiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 07:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Erikos napisał(a):
Kiedyś usłyszałem opinię jednego kolegi, że Rosler to dziadostwo i nadaje się tylko jako barwnik do wina.
Muszę się z tym nie zgodzić.


Proponuję wysłać tego kolegę na degustację podczas konkursu PIWI na Morawach, odmianowy Roesler z Klosterneuburga jest moim zdaniem lepszy od większości win z odmian rodzicielskich (Blaufrankisch x Zweigelt) które miałem okazję próbować, podobnie zresztą Rathay. A i morawski Roesler był nie do pogardzenia, z tym że najlepiej smakował nam w wersji bez FJM. Myślałbym może że mam spaczony gust, albo mi się przywidziało, ale wszyscy goście z Polski którzy tam byli, mieli podobne zdanie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 09:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
heavy napisał(a):
KonradB napisał(a):
U mnie widziałem kwiatostany, na wino nie będzie bo krzewy młode i po zeszłorocznym najeździe złodzieja zostały mi 2 krzewy, ale o smaku już coś na jesień będę wiedział.


Tak nieśmiało bym prosił co by pisać tu o sprawdzonych pewniakach, a nie o nadziei :wink:

A co stoi na przeszkodzie ? aby pisać o pewniakach , a nie o nadziei ?
"No to pisz pan , panie Hiszpan"
U mnie sprawdzone pewniaki to:
białe - Aurore
czerwone - Marechal Foch
pozostałe jeszcze sprawdzam :idea:
A jakie pewniaki u Ciebie ?



Drogi Zbyszku o moich pewniakach pisałem już wcześniej, musisz się cofnąć :wink:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
RobertR napisał(a):
...najlepiej smakował nam w wersji bez FJM. Myślałbym może że mam spaczony gust, albo mi się przywidziało, ale wszyscy goście z Polski którzy tam byli, mieli podobne zdanie.
Ja także mam podobne zdanie. Mój odmianowy Rosler 2014 pomimo wysokiej kwasowości był świetny. Teraz po FJM kwasowość łagodna ale to wino już mi tak nie pasuje. Na szczęście mam go jeszcze w kupażu z innymi odmianami gdzie nie dopuściłem do FJM i mam nadzieję, że tam jest dalej dobrze.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
.....


Drogi Zbyszku o moich pewniakach pisałem już wcześniej, musisz się cofnąć :wink:

Drogi Waldku,
cofnął ja ci się aż do pierwszego posta i wyczytał ja tam:
?W mojej lokalizacji nie mogę nawet tak na 100% polecić rondo, regenta czy c.cortisa. Owszem wina robię z tych odmian, ale takiego jak z 2010 (pozytywne oceny na Konwencie) nie udało się powtórzyć.?
Z dalszych Twoich wpisów wynika ,że rondo posadziłeś kilkanaście lat temu bo RM wtedy tak polecał!?
OK.
Tyle tylko że nie wynika z tego jakie są Twoje pewniaki?!
Po kilkunastu latach uprawy nie masz żadnych pewniaków ?

Ja Ciebie nawet rozumiem(staram się), że chciałbyś wiedzieć co warto w Twój rejon, ale po co kluczyć, zapytaj wprost.

Wg mnie na Pomorze rondo się nie nadaje .
Szczegóły ewentualnie na PW .
Zbyszek
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
......
Rondo 2014 ze względu na wczesne zakończenie wegetacji to kwasior

Regent i Solaris myślę , że są OK !. doniosę jak zrobię odmianowe . :thumbup:

Pozdrowienia dla Zbyszka

Serdecznie pozdrawiam.
Sądzę ,że jeszcze wymienimy poglądy na temat parametrów dojrzewania odmiany Frontenac i nietylko...?!
Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 21:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
heavy napisał(a):
Taka moda na Polskie winnice w pewnym momencie spowodowała....................

Sorry,że tak długo................
i od 2014 w trakcie testów Adalminai Marquette z Kanady!!

I wniosek jest taki.
Na wina czerwone (u mnie udają się w kratkę):
C.Cortis (zdecydowanie)
Regent
Rondo
No i duże nadzieje w Marquette

Na wina białe:
Solaris (zdecydowanie)
Kristaly (zwłaszcza do cuvee)
No i b.duże nadzieje w Adalminie


Coś słabo drogi Zbyszku szukałeś :roll:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 15:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
heavy napisał(a):
Taka moda na Polskie winnice w pewnym momencie spowodowała....................

Sorry,że tak długo................
i od 2014 w trakcie testów Adalminai Marquette z Kanady!!

I wniosek jest taki.
Na wina czerwone (u mnie udają się w kratkę):
C.Cortis (zdecydowanie)
Regent
Rondo
No i duże nadzieje w Marquette

Na wina białe:
Solaris (zdecydowanie)
Kristaly (zwłaszcza do cuvee)
No i b.duże nadzieje w Adalminie


Coś słabo drogi Zbyszku szukałeś :roll:

Waldek,
adalmina to w zdecydowanej większości ma geny labrusci !!!!!!!!!
Nie zarejestrowana w UE !!!!! i wg mojego rozeznania nie ma żadnych szans na rejestrację w UE !?
Marquette ma szanse na rejestrację w UE i czeka w poczekalni (może się doczeka , któż to wie ?)
Ale marquette to odmiana słońca takiego jak w Minesocie. Nie jestem pewien czy tego słońca na Pomorzu wystarczy dla tej odmiany?
Największe nasłonecznienie w Polsce to podobno mazowieckie i lubelskie?
U mnie na Mazowszu ta odmiana osiąga parametry ok.25 Brix, kwasy na poziomie 12,5 g/l.
Da się z tego zrobić nawet wino wytrawne przy pomocy drożdży odkwaszających i fjm.
Ale nie wszystkim takie wino smakuje.
Następne odmianowe z marquette zrobię półsłodkie, bo wysoki alkohol w wytrawnym to nawet przeszkadza.
Kilka lat temu na tym forum dyskutowaliśmy o tym ,że w polskich warunkach nie da się zrobić półsłodkiego bez dodatku buraka.
Marquette temu zaprzecza !?
Robert (robertR) ocenił to wytrawne wino z marquette 2014 ,na tym forum jako nieco gorsze od mojego wina cuvee MF&LM 2014.
Życzę Ci jak najlepszych win, które będą zdobywać medale.
Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 17:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Mi na medalach i konkursach nie zależy, ale odkorkowałem dzisiaj Senece

Obrazek

był w niej 10% dodatek Muskata Odeskiego i aż mi głupio - Seneca też pozostaje niezagrożona

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
dziadek2 napisał(a):
Mi na medalach i konkursach nie zależy, ale odkorkowałem dzisiaj Senece
był w niej 10% dodatek Muskata Odeskiego i aż mi głupio - Seneca też pozostaje niezagrożona

Dlaczego Ci głupio ? Właśnie złapałeś króliczka !
Super, że Waldek założył ten temat. Czytam uważnie, nie mam zbytnio czasu na dyskusje - power już nie ten, inne priorytety.
Gdyby kogoś interesowała moja konkluzja z 10-letniej, aktywnej i ambitnej uprawy amatorskiej, to jest ona banalna - dobra (pewniak) jest każda odmiana która na moim (!!!) polu:
1. Dobrze rośnie i owocuje każdego roku.
2. Co roku dojrzewa do stanu przerobowego.
3. Wino jest akceptowane przez inne, poza mną, osoby.
Te wykrzykniki przy "moim polu" nie są przypadkowe. Znam przynajmniej 2 odmiany które u mnie były do d... a są całkiem dobre w innych lokalizacjach. Te odmiany to Bianka i Muskat Odeski. U mnie nie chciały owocować, szły w badyl, zrzucały kwiaty. Wiem, że na innych niż moja glebach, obie odmiany owocują co roku a wina z tych odmian są ok. Zatem nie ma sensu pozbywać się Bianki czy Muskata Odeskiego, jeśli sprawdza się w danym miejscu.

Muskat Odeski a Osceola Muscat.
Gdyby ktoś czytał uważnie moje wcześniejsze wpisy to zauważyłby zapewne, że o odmianie Osceola Muscat wypowiadałem się następująco: ma muszkatowe aromaty ale nie co roku. Ponadto nigdy nie popierałem tej odmiany w sensie zastępowania nią innych, dobrych odmian muszkatowych. Po co pozbywać się Muskata Odeskiego z lokalizacji w której jest on ok ?

Roesler.
Jest dobry, a nawet bardzo dobry. Moim zdaniem jest lepszy od Marquette, chyba, że ktoś szykuje się na syberyjskie morozy - wtedy Marquette jest lepszy.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 21:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Najpierw słowo do Zbyszka.
Drogi Zbyszku wisi mi to czy UE zerejestruje te odmiany czy nie!!!! Na moim polu, za płotem mogę sadzić co mi się podoba!!!
Odmiany mają obiecujące recenzje dlatego postanowiłem je przetestować i to będzie już koniec testów 15 lat wystarczy!!!!

I słowo do DW:

100% poparcia, te 3 punkty to całe sedno sprawy, trafiłeś w punkt!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO