Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 14:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 14:32 
Ekspert
Ekspert

KonradB napisał(a):
U mnie widziałem kwiatostany, na wino nie będzie bo krzewy młode i po zeszłorocznym najeździe złodzieja zostały mi 2 krzewy, ale o smaku już coś na jesień będę wiedział.

Tak nieśmiało bym prosił co by pisać tu o sprawdzonych pewniakach, a nie o nadziei :wink:

PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 19:07 
czeladnik
czeladnik

heavy napisał(a):
Mirko napisał(a):
Pod względem właściwości prozdrowotnych, tj. zawartości polifenoli Rondo nie jest takie złe. Zawiera około 3000 mg/l polifenoli, dla przykładu Regent posiada około 2400mg/l. Z popularnych odmian jeszcze lepiej pod tym względem wypada Marszałek zawierający około 3700mg/l polifenoli.
Na podstawie: http://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/wein ... keuper.pdf

A masz dane innych wiodących szczepów?

Linki do danych z wartościami polifenoli:
Na stronie 120 zestawienie w postaci tabeli. http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2009,% ... osniak.pdf Zawartość polifenoli w jasnych odmianach typu Muskat Odeski i Jutrzenka może być na poziomie średniej zawartości polifenoli dla odmian czerwonych.
W poniższym linku praca poświęcona tematyce polifenoli, a na stronie 66 zestawienie w postaci tabeli z danymi z trzech lat i wartościami od minimalnej do maksymalnej poprzez średnią dla różnych odmian. http://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?zal ... ad_prace=1

Poniżej jeszcze jeden link do danych odnośnie wpływu temperatury fermentacji (maceracji) na zawartość polifenoli na przykładzie odmian Pinot Noir, Dornfelder, Acolon i Regent.
http://www.dlr-rnh.rlp.de/Internet/glob ... 20korr.pdf

PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 21:03 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Mirku za te dwa zagraniczne linki. Bardzo przydatne.
Cieszy mnie że 3 posiadane przeze mnie odmiany Neronet i Alibernet (40 krzewów już owocujących), oraz posadzony w ub. roku Rubinet są w czołówce prezentowanych tam badań. Co ciekawe zawartość substancji prozdrowotnych w przypadku tych odmian idzie w parze z ich jakością, z tym że w przypadku dwóch pierwszych wysoka zawartość barwnika jest okupiona niską zawartością cukru średnio 18 Brix.

PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 22:55 
Ekspert
Ekspert

Kiedyś usłyszałem opinię jednego kolegi, że Rosler to dziadostwo i nadaje się tylko jako barwnik do wina.
Muszę się z tym nie zgodzić.

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 00:23 
Kiper
Kiper

U mnie sprawdzone SUPER pewniaki to "Końkord" - niezawodne w plonowaniu , żadnej troski o wegetację i zero okrywania (odmiana dla Leniwych) , wino obrzydliwe ale nabiera walorów po 3 latach :D staram się robić odmianowe i wypijam najpierw te najgorsze aby w kolejnych degustacjach innych odmian dojść do "ideału" :D :D :D :D

I jeszcze nie sprawdzone w winifikacji nazwalbym to "Końkord Gris" :D :D :D :D 100% pewniak !!!( przy okazji kilka sztobrów do rozdania dla experymentatorów))

Poza tym jak otworzyłem dwie flaszki
1.syrach z marketu i
2. moje Rondo 2012
pewnej degustatorce to padło stwierdzenie , że są podobne ale moje Rondo jest bardziej aromatyczne . :clap:

Rondo 2014 ze względu na wczesne zakończenie wegetacji to kwasior

Regent i Solaris myślę , że są OK !. doniosę jak zrobię odmianowe . :thumbup:

Pozdrowienia dla Zbyszka

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 06:50 
Ekspert
Ekspert

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
U mnie sprawdzone SUPER pewniaki to "Końkord".

Ale, panowie - idąc tym tokiem rozumowania to najlepszą odmianą na wino są śliwki - też nie wymarzają, też plonuja i też można z nich zrobić wino.
Trzymajmy jakiś poziom :lol:
Labruska na dżemy i soki może i jest OK ale na wino a w szczególności wino wytrawne jest podła. Robiłem więc wiem.

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 07:40 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
Kiedyś usłyszałem opinię jednego kolegi, że Rosler to dziadostwo i nadaje się tylko jako barwnik do wina.
Muszę się z tym nie zgodzić.

Proponuję wysłać tego kolegę na degustację podczas konkursu PIWI na Morawach, odmianowy Roesler z Klosterneuburga jest moim zdaniem lepszy od większości win z odmian rodzicielskich (Blaufrankisch x Zweigelt) które miałem okazję próbować, podobnie zresztą Rathay. A i morawski Roesler był nie do pogardzenia, z tym że najlepiej smakował nam w wersji bez FJM. Myślałbym może że mam spaczony gust, albo mi się przywidziało, ale wszyscy goście z Polski którzy tam byli, mieli podobne zdanie.

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 09:18 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
heavy napisał(a):
KonradB napisał(a):
U mnie widziałem kwiatostany, na wino nie będzie bo krzewy młode i po zeszłorocznym najeździe złodzieja zostały mi 2 krzewy, ale o smaku już coś na jesień będę wiedział.

Tak nieśmiało bym prosił co by pisać tu o sprawdzonych pewniakach, a nie o nadziei :wink:

A co stoi na przeszkodzie ? aby pisać o pewniakach , a nie o nadziei ?
"No to pisz pan , panie Hiszpan"
U mnie sprawdzone pewniaki to:
białe - Aurore
czerwone - Marechal Foch
pozostałe jeszcze sprawdzam :idea:
A jakie pewniaki u Ciebie ?

Drogi Zbyszku o moich pewniakach pisałem już wcześniej, musisz się cofnąć :wink:

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 17:46 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
...najlepiej smakował nam w wersji bez FJM. Myślałbym może że mam spaczony gust, albo mi się przywidziało, ale wszyscy goście z Polski którzy tam byli, mieli podobne zdanie.
Ja także mam podobne zdanie. Mój odmianowy Rosler 2014 pomimo wysokiej kwasowości był świetny. Teraz po FJM kwasowość łagodna ale to wino już mi tak nie pasuje. Na szczęście mam go jeszcze w kupażu z innymi odmianami gdzie nie dopuściłem do FJM i mam nadzieję, że tam jest dalej dobrze.

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 19:59 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
.....

Drogi Zbyszku o moich pewniakach pisałem już wcześniej, musisz się cofnąć :wink:

Drogi Waldku,
cofnął ja ci się aż do pierwszego posta i wyczytał ja tam:
?W mojej lokalizacji nie mogę nawet tak na 100% polecić rondo, regenta czy c.cortisa. Owszem wina robię z tych odmian, ale takiego jak z 2010 (pozytywne oceny na Konwencie) nie udało się powtórzyć.?
Z dalszych Twoich wpisów wynika ,że rondo posadziłeś kilkanaście lat temu bo RM wtedy tak polecał!?
OK.
Tyle tylko że nie wynika z tego jakie są Twoje pewniaki?!
Po kilkunastu latach uprawy nie masz żadnych pewniaków ?

Ja Ciebie nawet rozumiem(staram się), że chciałbyś wiedzieć co warto w Twój rejon, ale po co kluczyć, zapytaj wprost.

Wg mnie na Pomorze rondo się nie nadaje .
Szczegóły ewentualnie na PW .
Zbyszek
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
......
Rondo 2014 ze względu na wczesne zakończenie wegetacji to kwasior

Regent i Solaris myślę , że są OK !. doniosę jak zrobię odmianowe . :thumbup:

Pozdrowienia dla Zbyszka

Serdecznie pozdrawiam.
Sądzę ,że jeszcze wymienimy poglądy na temat parametrów dojrzewania odmiany Frontenac i nietylko...?!
Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 21:38 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
Taka moda na Polskie winnice w pewnym momencie spowodowała....................

Sorry,że tak długo................
i od 2014 w trakcie testów Adalminai Marquette z Kanady!!

I wniosek jest taki.
Na wina czerwone (u mnie udają się w kratkę):
C.Cortis (zdecydowanie)
Regent
Rondo
No i duże nadzieje w Marquette

Na wina białe:
Solaris (zdecydowanie)
Kristaly (zwłaszcza do cuvee)
No i b.duże nadzieje w Adalminie

Coś słabo drogi Zbyszku szukałeś :roll:

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 15:26 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
heavy napisał(a):
Taka moda na Polskie winnice w pewnym momencie spowodowała....................

Sorry,że tak długo................
i od 2014 w trakcie testów Adalminai Marquette z Kanady!!

I wniosek jest taki.
Na wina czerwone (u mnie udają się w kratkę):
C.Cortis (zdecydowanie)
Regent
Rondo
No i duże nadzieje w Marquette

Na wina białe:
Solaris (zdecydowanie)
Kristaly (zwłaszcza do cuvee)
No i b.duże nadzieje w Adalminie

Coś słabo drogi Zbyszku szukałeś :roll:

Waldek,
adalmina to w zdecydowanej większości ma geny labrusci !!!!!!!!!
Nie zarejestrowana w UE !!!!! i wg mojego rozeznania nie ma żadnych szans na rejestrację w UE !?
Marquette ma szanse na rejestrację w UE i czeka w poczekalni (może się doczeka , któż to wie ?)
Ale marquette to odmiana słońca takiego jak w Minesocie. Nie jestem pewien czy tego słońca na Pomorzu wystarczy dla tej odmiany?
Największe nasłonecznienie w Polsce to podobno mazowieckie i lubelskie?
U mnie na Mazowszu ta odmiana osiąga parametry ok.25 Brix, kwasy na poziomie 12,5 g/l.
Da się z tego zrobić nawet wino wytrawne przy pomocy drożdży odkwaszających i fjm.
Ale nie wszystkim takie wino smakuje.
Następne odmianowe z marquette zrobię półsłodkie, bo wysoki alkohol w wytrawnym to nawet przeszkadza.
Kilka lat temu na tym forum dyskutowaliśmy o tym ,że w polskich warunkach nie da się zrobić półsłodkiego bez dodatku buraka.
Marquette temu zaprzecza !?
Robert (robertR) ocenił to wytrawne wino z marquette 2014 ,na tym forum jako nieco gorsze od mojego wina cuvee MF&LM 2014.
Życzę Ci jak najlepszych win, które będą zdobywać medale.
Zbyszek

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 17:27 
Ekspert
Ekspert

Mi na medalach i konkursach nie zależy, ale odkorkowałem dzisiaj Senece

Obrazek

był w niej 10% dodatek Muskata Odeskiego i aż mi głupio - Seneca też pozostaje niezagrożona

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 20:26 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Mi na medalach i konkursach nie zależy, ale odkorkowałem dzisiaj Senece
był w niej 10% dodatek Muskata Odeskiego i aż mi głupio - Seneca też pozostaje niezagrożona

Dlaczego Ci głupio ? Właśnie złapałeś króliczka !
Super, że Waldek założył ten temat. Czytam uważnie, nie mam zbytnio czasu na dyskusje - power już nie ten, inne priorytety.
Gdyby kogoś interesowała moja konkluzja z 10-letniej, aktywnej i ambitnej uprawy amatorskiej, to jest ona banalna - dobra (pewniak) jest każda odmiana która na moim (!!!) polu:
1. Dobrze rośnie i owocuje każdego roku.
2. Co roku dojrzewa do stanu przerobowego.
3. Wino jest akceptowane przez inne, poza mną, osoby.
Te wykrzykniki przy "moim polu" nie są przypadkowe. Znam przynajmniej 2 odmiany które u mnie były do d... a są całkiem dobre w innych lokalizacjach. Te odmiany to Bianka i Muskat Odeski. U mnie nie chciały owocować, szły w badyl, zrzucały kwiaty. Wiem, że na innych niż moja glebach, obie odmiany owocują co roku a wina z tych odmian są ok. Zatem nie ma sensu pozbywać się Bianki czy Muskata Odeskiego, jeśli sprawdza się w danym miejscu.

Muskat Odeski a Osceola Muscat.
Gdyby ktoś czytał uważnie moje wcześniejsze wpisy to zauważyłby zapewne, że o odmianie Osceola Muscat wypowiadałem się następująco: ma muszkatowe aromaty ale nie co roku. Ponadto nigdy nie popierałem tej odmiany w sensie zastępowania nią innych, dobrych odmian muszkatowych. Po co pozbywać się Muskata Odeskiego z lokalizacji w której jest on ok ?

Roesler.
Jest dobry, a nawet bardzo dobry. Moim zdaniem jest lepszy od Marquette, chyba, że ktoś szykuje się na syberyjskie morozy - wtedy Marquette jest lepszy.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 21:07 
Ekspert
Ekspert

Najpierw słowo do Zbyszka.
Drogi Zbyszku wisi mi to czy UE zerejestruje te odmiany czy nie!!!! Na moim polu, za płotem mogę sadzić co mi się podoba!!!
Odmiany mają obiecujące recenzje dlatego postanowiłem je przetestować i to będzie już koniec testów 15 lat wystarczy!!!!

I słowo do DW:

100% poparcia, te 3 punkty to całe sedno sprawy, trafiłeś w punkt!!!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1