Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 05:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 01:10 
Ekspert
Ekspert

jasiu83 napisał(a):
Odmiany dobieramy do siedliska to co uda się w Szczecinie niekoniecznie uda się u ciebie na Jurze.
Wątek się rozkręca, snujemy wywody dość oczywiste (nawet trochę bałaganimy) a może po prostu Ci co mają jakieś doświadczenie (jeśli zechcą) niech uchylą rąbka tajemnicy i napiszą wprost jakie odmiany się u nich sprawdzają, krótko uzasadnią i tyle, albo aż tyle. :D (Jeśli można uprzejmie prosić :D )

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 08:02 
Ekspert
Ekspert

Uprawiam winorośl od 7 lat (ale na początku to pojedyncze krzaczki), robię wino od 5 lat - nadal jestem na etapie wyboru odmian do nasadzeń. Kilka oczywistych wyborów nasadziłem (Regent, Dornfelder) ale pozostałe są nadal w fazie selekcji. Przeszły mi już ochoty na okrywanie - zostawiam tylko to co przeżyje moje zimy (a ostatnio nie są zbyt mocne), oraz dojrzeje (to mocno słoneczny teren). Również modyfikuję techniki winiarskie aby mieć lepsze wina - a to jak wiecie - nie da się zrobić z dnia na dzień, miesiąca na miesiąc - to można poprawiać z roku na rok.
Obecnie ilość odmian pozwala mi brać udział w rankingach odmian - ale to za mało aby autorytatywnie powiedzieć jakie odmiany winiarskie sadzić.

Proszę o to pytanie za 10 lat - wymienię te odmiany które rosną - i to będą te które będę polecać.

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 10:46 
Ekspert
Ekspert

Jest jeszcze jedna bardzo istotna składowa dobrego wina. To..... winiarz :roll: Może nie jestem jeszcze dostatecznie dobry????
Bo to co jest na winnicy to jedno, a to co w piwnicy to drugie! Przecież nawet najlepszej jakości surowiec można spieprzyć.
No ale mniemam, że sztukę opanowałem w odpowiednim zakresie.

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 11:26 
Kiper
Kiper

Ja rozumiem, że od początku chodzi Ci raczej o powtarzalną jakość surowca. Stąd pytanie - masz może jakieś dane, gdzie notujesz co roku parametry, z jakimi zbierasz odmiany czerwone? Może jest tak, że zbierasz jeszcze trochę przedwcześnie, stąd jakość wina nie do końca Cię zadowalająca. Czym się kierujesz wybierając dzień zbioru?

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 11:30 
Kiper
Kiper

heavy napisał(a):
......Bo to co jest na winnicy to jedno, a to co w piwnicy to drugie! Przecież nawet najlepszej jakości surowiec można spieprzyć.....
Podstawą jest dobry surowiec gwarantujący jakość wina na dobrym czy wysokim poziomie bez wyrafinowanych, czy prostych technik polegających na odkwaszaniu, używaniu drożdży redukujących kwasy, wymrażaniu, szczepieniu bakteriami mlekowymi. Obędziemy się bez tych czynności mając w uprawie niezawodnie dojrzewające odmiany w swoim siedlisku, przez co produkcja wina stanie się łatwa i nie będziemy narażeni na porażki.

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 11:49 
Ekspert
Ekspert

gzeho napisał(a):
Ja rozumiem, że od początku chodzi Ci raczej o powtarzalną jakość surowca. Stąd pytanie - masz może jakieś dane, gdzie notujesz co roku parametry, z jakimi zbierasz odmiany czerwone? Może jest tak, że zbierasz jeszcze trochę przedwcześnie, stąd jakość wina nie do końca Cię zadowalająca. Czym się kierujesz wybierając dzień zbioru?

Masz rację, chodzi o przyzwoity surowiec co roku. A to nie może zależeć wyłącznie od pogody tylko od odmiany, która musi być tak dobrana aby taki surowiec co roku umożliwić.
Przecież w rejonach winiarskich europy południowej mamy co roku nowy rocznik wina. Wiadomo, że niektóre lata są wyjątkowe i wina nadzwyczajne, ale nie ma tak, że wina zupełnie się nie udały!!

Czas zbioru jest bardzo ważną, wręcz kluczową sprawą (nawet pora dnia w przypadku białych). Badam dojrzałość fizjologiczną jagód (brązowe pestki,wybarwienie jagód,smak soku itd), czyli tak jak to się robi od zawsze. Do tego refraktometr czyli zawartość cukru itd.

Ile razy tak było, że np lało na jesieni i był dylemat zbierać bo zgnije, czy czekać bo może pogoda się poprawi!!
I było różnie.....bywało, że mogły np jeszcze ze 2 tyg powisieć. O tej porze roku to loteria.
Dlatego odpowiednie odmiany są tak ważne!

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 15:41 
Kiper
Kiper

uprawiam od 2005 (pierwsze nasadzenia 2004) i w mojej lokalizacji z tych odmian co sprawdziłem, nie okrywam i robię pijalne wino ( bo o takie kryteria chyba chodzi w tym wątku)z Leon millot i regent na czerwone, kristaly i seywal blanc na białe. reszta okrywana, testowana lub stopniowo wykopywana i likwidowana.

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 16:27 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Marek za twój głos w dyskusji.
Postaram się spisać wszystkie odmiany testowane i co z nich się okazało.

PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2015, 14:02 
mistrz
mistrz

Swoje preferencje opisujemy w corocznym rankingu.

Natomiast najlepszą informacją byłyby dane o nowych większych nasadzeniach w Polsce. Nie ma lepszych głosowań niż te potwierdzone zainwestowaniem własnego kapitału.
Warto więc przeanalizować winnice powstające po 2010, tam jest już mniej eksperymentów a sporo przemyślanych decyzji.

Spójrzcie na http://www.winogrodnicy.pl, tam są bardzo ciekawe statystyki, mamy np. "TOP 20 odmian na wina czerwone | białe".
Z pierwszej dziesiątki tego rankingu wybieramy optymalne dla naszego siedliska i sadzimy.
A wybór jest duży: od Bianki i Marszałka po Chardonnay i Cabernet Sauvignon

Załączniki:
Top20.gif
Top20.gif [ 7.45 KiB | Przeglądane 1208 razy ]

PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2015, 15:10 
Ekspert
Ekspert

terroirPL napisał(a):
Swoje preferencje opisujemy w corocznym rankingu.

Natomiast najlepszą informacją byłyby dane o nowych większych nasadzeniach w Polsce. Nie ma lepszych głosowań niż te potwierdzone zainwestowaniem własnego kapitału.

Duże winnice z zasady powstają w najlepszych lokalizacjach, a i w nich takie kwiatki jak Riesling będą ryzykowne.
Jedynym sposobem ograniczenia ryzyka nietrafionej odmiany jest mała skala nasadzeń z początku, no i wydaje mi się odmiany hybrydowe.

PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2015, 17:07 
Kiper
Kiper

terroirPL napisał(a):
Spójrzcie na http://www.winogrodnicy.pl, tam są bardzo ciekawe statystyki, mamy np. "TOP 20 odmian na wina czerwone | białe".
Hmm. Ciekawe, skąd te dane. Jako że znalazłem na tej mapie również moją małą winniczkę, wnioskuję, że dane pochodzą m.in. z winogrona.org.

PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 22:43 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
terroirPL napisał(a):
Hmm. Ciekawe, skąd te dane. Jako że znalazłem na tej mapie również moją małą winniczkę, wnioskuję, że dane pochodzą m.in. z winogrona.org.

Też mnie dziwi ten ranking!!!
Wysoka pozycja PN,Rislinga i Pinot Gris to jakieś jaja!!! Nie mówiąc o Chardonay, który u mnie od 8 lat nie dojrzał!!

PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 22:53 
Ekspert
Ekspert

Brane pod uwagę były nasadzenia na winnicy. Chardonay mogłeś mieć 1 krzak ale masz winnicę np 1ha co stanowi 20% powierzchni winnic w województwie i już masz 20% nasadzeń Chardonay. Popularna? :wink:

PostNapisane: sobota, 21 lutego 2015, 03:44 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
terroirPL napisał(a):

A można tak bez pytania podawać lokalizację winnicy,czy taż winniczki nawet bez konsultacji?
Może to chodzi o to,kto,gdzie,co kupił,a czy dojrzewa to już nie ważne.
Kto prowadzi tą statystykę ?
(Krzysiek twoja też jest,często jeżdżę tamtędy teraz mogę bez pytania i tak znajdę :lol: )
Wracając do tematu może Zdzisław słusznie zaproponował że w danym roku nie tylko uda się odmianowe zrobić,być może cuvee wyjdzie lepsze bądz kupaż,próbowałeś?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 21 lutego 2015, 07:13 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):

Też mnie dziwi ten ranking!!!
Wysoka pozycja PN,Rislinga i Pinot Gris to jakieś jaja!!! Nie mówiąc o Chardonay, który u mnie od 8 lat nie dojrzał!!

Waldek, cofnij się o te parę lat i poczytaj nasze forum, jakie były trendy, ile kłótni o wybór odmian, ranking itd

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1