Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 19:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 09:50 
Ekspert
Ekspert

MarcinJ napisał(a):
...Daniel nie okrywa.
W lutym 2012 miałem 6 nocy po -23 st, na Roeslerze nie zrobiło to najmniejszego wrażenia. Między 2007 a 2012 też było trochę temperatur poniżej -20, jednak nie prowadziłem ewidencji i konkretnie podać nie mogę.

PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 20:19 
Ekspert
Ekspert

Z braku czasu, nie redukowałem plonu, między innymi na Roeslerze. Skutkiem tego miał trzy grona na latorośl, drobne jagody i stał się najpóźniejszą odmianą. Zebrałem wczoraj, zrobiłem sok w parowniku, dodałem aż kilogram cukru. Luźne grona, zero pleśni, zero groszku w przeciwieństwie do Zweigelt. Coś mi się zdaje że północną granicą dla jego uprawy w regionie jest Myślibórz i Cedynia. Nawet jeśli zredukowany dojrzeje na koniec października, to nie będzie przypominał tego co bym chciał osiągnąć.

PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2020, 22:33 
mistrz
mistrz

Bardzo ciekawy wątek, więc warto go przypomnieć. Właśnie jestem na etapie rozważania co dalej z winniczką. Chyba będą dosadzenia czerwonych.
Przy okazji. Mam wrażenie, że często usuwacie krzaki po 2-3 latach od posadzenia. Nie za wcześnie na takie decyzje? Najstarsze moje krzewy mają 8 lat i dopiero teraz jakoś widzę, jak one mniej więcej działają.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 03:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Nie usunąłem nigdy żadnej odmiany z moich starych vinifer, a wręcz przeciwnie - dosadzałem kolejne. Mam już wszystkie odmiany dostępnych i interesujących mnie starych vinifer. Pierwsze krzewy mam z roku 2010. Dwie akcje przesadzania odjęły im trochę lat i wigoru, ale powoli dochodzą do siebie i widzę w nich ich potencjał. Masz rację, dopiero teraz zaczynam wiedzieć o nich więcej. Co zmodyfikować, co poprawić w ich prowadzeniu, jak radzą sobie w kolejnych sezonach. Dobór odmian powstał po przeczytaniu tekstów o rejestracji w 2007 r. dolnośląskiego produktu regionalnego "wino śląskie". Na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego były niegdyś odmiany zarejestrowane do ich produkcji, a czym właśnie kierowałem się, tworząc swoją uprawę. Jedyną fanaberią frankofila są odmiany Merlot i Cabernet Sauvignon.

PostNapisane: sobota, 13 marca 2021, 12:53 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
poszukiwacz napisał(a):
Canin napisał(a):
Co wymarznie - to wymarznie, ale może nie wymarznie? Klimat się ociepla - tej zimy miałem max -17,5st

Należy spodziewać się zim za kilka lat - zgodnie z cyklem słonecznym
Po 5 latach nadeszła, tragedii nie było ale jednak.
Bardzo ciekawy wątek. Wymieniane są odmiany przetestowane i wykopane z powodu niedojrzewania, wymarzania itd.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1