Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 23:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 lutego 2018, 10:16
Posty: 142
Lokalizacja: ok. Zabierzowa 275 m.n.p.m
U mnie podobnie, aromat ok, ale z kwasu nie bardzo chce zejść. Mam 6 krzewów, nie obciążane zbytnio w tym roku. W ubiegłym kontrolne grona były dużo lepsze-przy zbiorze w okolicach 23 brix i ta 7. W tym roku zostawiłem do dziś. Większość straciła jędrność, jakby oklapla, część zrodzynkowała, szypułki niemal wszystkie ok,niewiele uschnietych. Może taki rok...

Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka

_________________
______________
Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 11:14 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 181
Lokalizacja: Jarosław
Cześć

Co prawda mam Nektara, ale to podobne.

Ktoś podpowie jak długo macerowc moszcz bez obawy o goryczkę w około 10 stopniach?
Ewentualnie jakieś inne niuanse na które zwracać uwagę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 10:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 10 czerwca 2018, 12:29
Posty: 22
Lokalizacja: Mysłowice k.Katowic
Jak w tym roku wypadła ta odmiana? U mnie bardzo słabo. Zbiór 10 października z parametrami 19 brix i 11g/l kwasu, obciążenie ok. 2.3kg, dopiero pierwsze owocowanie, jagody pod koniec dojrzewania również straciły jędrność.

_________________
_______________________
Pozdrawiam Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 16:08 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1179
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mam parę krzaków, owocowanie ok, ale parametry słabe, cukier 19-20Bx, kwas wysoki, na początku września dopadł go mączniak rzekomy.
W październiku zaś bardzo pouszkadzały go osy i szerszenie. Poszedł jako dodatek do Seyvala i Hibernala.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2023, 11:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Super plenna odmiana...

Jeden krzak przy doginaniu łóz wiosną rozłamał mi się górą na pół - musiałem przyciąć cały pieniek od góry.
Krzew wypuścił mnustwo wilków - wszystkie płodne, z gronami... Jak na VV nieźle... Wychodzi, że jakby go przymrozki ścięły, to też by owocował...
Wychodzi, że ze zmarnowanego krzewu - odtworzę formę - - i jeszcze 6 gron zbiorę... Znając Cserszegi, to będzie z 1,5 kg najmniej...


Załączniki:
343417909_1326652691616372_7779227354633676826_n.jpg
343417909_1326652691616372_7779227354633676826_n.jpg [ 160.49 KiB | Przeglądane 3417 razy ]
343219414_1293422114918961_3633942572364972881_n.jpg
343219414_1293422114918961_3633942572364972881_n.jpg [ 140.04 KiB | Przeglądane 3417 razy ]

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2023, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Zbyszku po Twoim wpisie widać jaką masz dobrą miejscówkę. Każdy powinien porównać zaawansowanie uprawy w swoim siedlisku - takie wilki na viniferze...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2023, 20:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 10 czerwca 2018, 12:29
Posty: 22
Lokalizacja: Mysłowice k.Katowic
W tym roku przeciwnie do ubiegłego Cserszegi dojrzał bardzo ładnie. Cukier 21.5brix, TA 8g/l. Obciążony średnio 2.5kg na krzew, zebrany wczoraj. Dostał w tym roku dość mocne nawożenie azotem doglebowo i wieloskładnikowe dolistnie.

_________________
_______________________
Pozdrawiam Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 marca 2025, 17:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 950
Lokalizacja: małopolska
Jest już poprawiony, prawdziwy rodowód tej odmiany w VIVC:
CSABA GYOENGYE X ? (PARENT 2 WERE NOT CONFIRMED)

PARENT 2 z dużym prawdopodobieństwem jest jakąś hybrydą franko-amerykańską, co jednak nie zmienia faktu że odmiana jest uprawowo świetna i daje znakomite wino ;-).

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 marca 2025, 17:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 23 maja 2023, 11:31
Posty: 340
Ciekaw jestem jak u kolegów wyszedł w zeszłym sezonie. Sezon chyba był nawet lepszy niż standardowy w Tokaju. Może oprócz wczesnej wiosny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 marca 2025, 18:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 950
Lokalizacja: małopolska
U mnie wyszło bardzo aromatyczne, skoncentrowane, aromaty typowe dla tej odmiany, jeszcze nie w pełni ustabilizowane.
Zbiór 18.10.2024, 23.5 brix, 3.70 pH po dobowej zimnej maceracji, drożdże Lalvin D254 (używam je zarówno do białych jak i czerwonych).

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 marca 2025, 09:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 23 maja 2023, 11:31
Posty: 340
Czyli potrzeba takich sezonów jak ten ostatni żeby odmiana oddala to na co ja stać. Z wpisów wcześniejszych wynika, że w poprzednich sezonach zwykle coś brakło. Pewnie będzie coraz więcej takich sezonów jak 2018, 2023 (ten reż był całkiem niezły dzięki wrześniowi i pazdziernikowi), 2024. Można założyć że takie sezony pojawią się 5 razy na najbliższe 10 lat. A to już oznacza że można na tym opierać biznes.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 marca 2025, 10:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 371
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
w 5 sezonach na 10 dojrzeje, chyba że ze dwa razy wymarznie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 marca 2025, 10:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 950
Lokalizacja: małopolska
mazmaciek napisał(a):
w 5 sezonach na 10 dojrzeje, chyba że ze dwa razy wymarznie :)
CsF to jedna z najbardziej mrozoodpornych odmian jakie uprawiam. Między innymi dlatego też zdobyła taką popularność obok Bianki na Węgrzech. Potwierdza się to co roku w moich testach mrozoodporności, a także w testach polowych dr. Liska.

Odnośnie dojrzewania - to wczesna odmiana, dojrzewająca co roku, tylko ma tendencję do zachowania wysokich kwasów i dlatego trzymam ją do oporu. Czy to wada? Niekoniecznie. Raz, że białe wina z podwyższoną kwasowością zyskują ostatnio na popularności, a dwa to można zawsze zostawić nieco cukru resztkowego żeby zrównoważyć podwyższoną kwasowość.

Jedyne zastrzeżenie jakie mam do CsF to zbyt słaby wigor na suchszym stanowisku.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 marca 2025, 10:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 563
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Budzik napisał(a):
mazmaciek napisał(a):
w 5 sezonach na 10 dojrzeje, chyba że ze dwa razy wymarznie :)
CsF to jedna z najbardziej mrozoodpornych odmian jakie uprawiam. Między innymi dlatego też zdobyła taką popularność obok Bianki na Węgrzech. Potwierdza się to co roku w moich testach mrozoodporności, a także w testach polowych dr. Liska.

Odnośnie dojrzewania - to wczesna odmiana, dojrzewająca co roku, tylko ma tendencję do zachowania wysokich kwasów i dlatego trzymam ją do oporu. Czy to wada? Niekoniecznie. Raz, że białe wina z podwyższoną kwasowością zyskują ostatnio na popularności, a dwa to można zawsze zostawić nieco cukru resztkowego żeby zrównoważyć podwyższoną kwasowość.

Jedyne zastrzeżenie jakie mam do CsF to zbyt słaby wigor na suchszym stanowisku.
Myślę że koledze chodziło o wymarźnięcie podczas wiosennych przymrozków a na to nie ma odpornych odmian.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 marca 2025, 19:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ze względu na niską zawartość histaminy może być bezpiecznie spożywane także przez osoby uczulone na histaminę. Tylko 0,013 mg/l
źródło
BIO ; TA 6,1g/l ; kolor jasnozielony !!! ?
Kwasy wcale nie takie duże , jak wynika z wpisów na tym forum ?
PS
U mnie sadzone wiosną 2024

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO