Witaj Tomku
Twój przykład z cytrusami sprawił, że przestanę formułować takie zdania: wino typu Riesling (może napiszę kwasy organiczne podobne do Rieslingów lub w smaku przypominające wina niemieckie).
Nigdy nie mówiłem o dosładzaniu gotowego wina a jedynie zwięszeniu, uzupełnieniu, wzbogaceniu zawartości cukru, miazgi lub moszczu, np. skondensowanym sokiem winogronowym (koncentrat winogronowy) - sformułowanie syrop to był mój błąd.
Absolutna dojrzałość wzięła się stąd, że czytałem jakąś ofertę szkółkarza o pewnej odmianie przerobowej: "nawet z niezupełnie dojrzałych owoców tej odmiany można zrobić dobrej jakości wino", a kilka zdań wcześniej podał informację: "wino dobrej jakości". Jeżeli podsumujemy to co napisał, to powinno wyjść wino raczej kiepskie. Stąd takie moje sformułowanie "absolutna dojrzałość". Musiałeś domyślić się, że chodzi o dojrzałość przerobową, technologiczną.
Myślałem, że o winach z odmian Bianca, Muskat Odeskij i Rondoto ja będę się mógł czegoś więcej dowiedzieć od Ciebie. Ja z tych odmian robię wina trzeci i czwarty rok. Z wymienionych najlepsze wrażenie sprawia Rondo i Bianca, Muskat Odeskij wbrew wcześniejszym zapowiedziom na kolana nie rzuca (wino dobre lub bardzo dobre choć rzadkie, lepsze jest wino z odmiany Gocseji Zamatos). Ta odmiana potrzebuje bardzo dużo słońca i ciepła w okresie dojrzewania by osiągnąć właściwy sobie aromat. Rondo to chyba jedna z lepszych odmian na czerwone wina wśród mieszańców i wino wychodzi z niej naprawdę bardzo dobre (choć zbyt dużo w nim zapachu, który kojarzy mi się z apteką). Ja wolę wino z odmiany Marchal Foch. Bianca według mnie jest lepsza od Sibery, choć niektórzy twierdzą, że smakuje jak ścierka 8O, z czym ja się nie zgadzam. Ja robię z niej wina półwytrawne i półsłodkie. Te ostatnie są bardzo dobre po dwóch latach leżakowania. Mają ładny aromat, jakby coś z gruszek, albo jabłek i gruszek i trochę miodu. Wszystkie te 3 odmiany są zdecydowanie lepsze od takich odmian jak: Gołubok, I. Rannij, Rakisz czy Festiwalnyj oraz Cascade, ale są z pewnością w Twojej kolekcji dużo lepsze odmiany, z których wina sprawią Ci ogromną przyjemność. Przeypuszczam, że Ty i tak znasz te odmiany, o które pytasz, a to wszystko to tylko taka forma testu.

To tyle
Pozdrawiam
Wojtek
P.S. do Muskata Odeskiego: w czasie zimnej i deszczowej pogody zrzuca wszystkie zawiązki