|
Może ktoś podpowie mi jaką mam odmianę winorośli, bo nigdzie nie znalazłem by któryś z opisów pasował do niej. Otóż jest to winorośl o owocach: bezpestkowa zielona wcześnie dojrzewająca (w 2003r ok 15.08, a w 2004r ok 1.09 w północnowschodniej Polsce konkretnie w Łomży). grona rostrzelone, bardzo luźne i długie, jagody zielone do żółtawych lekko wydłużone, małe i średnie. Jagody po dojrzeniu osypujące się przy zrywaniu (nie ruszane na krzaku wiszą długo zasychając na beżowy kolor w smaku przypominają wtedy rodzynki). Są bardzo słodkie i aromatyczne, miąż przylega do skórki. Liście pięcioklapkowe mało wcięte bardzo duże jasnozielone, od spodu jasne lekko omszałe z odcieniem srebrzystym, pędy też jasnozielone. (Mała dygresja na temat tych liści. Otórz ja wykorzystuję te duże liście na grila do owijania nimi grilowanych ryb czy białej surowej nieparzonej kiełbasy. Zawija sie tak jak gołąbki i na ruszt. Polecam spróbować z innymi wielkolistnymi odmianami.) Wegetacja tej odmiany rusza na wiosnę razem z AURORĄ, ale szybciej ją przerasta, a kwiaty ma niezwykle słodko pachnące wieczorem (mała dygresja o tych kwiatach. 5-6 kwiatostanów zalanych 1/2 litrem czystej wódki daje oryginalną nalewkę). Może ktoś pomoże mi w odszyfrowaniu nazwy tej odmiany winorośli. Myślę, że nie jest to odmiana o nazwie "grillowonalewkowa".
A teraz drugie pytanie jak powstaje spożywczy olej z pestek winogronowych? Czy jest to jakaś odmiana? Czy z odpadu przy produkcji wina? Czy jeszcze coś innego? Licząc na odpowiedź i zaspokojenie mojej ciekawości, pozdrawiam wszystkich winnofilów życząc im i sobie winogronowej klęski urodzaju w tym roku.
|