Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 02:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2016, 17:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Z tego co sam doświadczyłem w swoim raczej krótkim stażu winogrodnika i co mi wiadomo z innych źródeł:
KR- 87-3: to owszem całkiem niezła odmiana, jednakże przydatna na różnego rodzaju domowe przetwory, typu soki, dżemy itd., a nie na wino, chyba że bardzo, ale to bardzo kontrowersyjne smakowo. Sam wina nie próbowałem (i nie zamierzam) z niej robić (mam tylko kilka krzewów dopiero co wchodzących w owocowanie), ale dziwny, specyficzny (jakby gumowato-smołowaty) posmak owoców jedzonych na surowych (i dających się spokojnie skonsumować w tej postaci) wyraźnie to sugeruje. Zresztą wypowiedziały się już konkretnie w tej sprawie - na NIE - dużo większe autorytety, włącznie z samym propagatorem tej odmiany, więc nie mają tu sensu ani dalsze teoretyczne deliberacje, ani też praktyczne eksperymenty (no chyba że pod katem wykorzystania odmiany dla w/w celów) - patrz wątek: "nowe odmiany na płoty i stodoły".

St, Croix miałem kilka krzewów i szybko się ich pozbyłem. Owoce całkiem dobre do spożycia na surowo przed osiągnięciem pełnej dojrzałości (i na tym, trochę ironicznie mówiąc, moim zdaniem kończą się wątpliwe zalety tej odmiany), bo w pełni dojrzałe wyraźnie zalatują labruską, i to raczej taką dość nieprzyjemną. Wina odmianowego z tego nigdy nie robiłem (znowu mało krzewów i do tego kiepska płodność), to co się urodziło (a nie było tego zbyt wiele) dorzucałem do innych nastawów (zwłaszcza do Leona), ale prawdopodobnie na etapie pełnej dojrzałości bardzo ciężko (o ile w ogóle możliwe) zrobić z tego wino nie capiące labruscą - wedle literatury przedmiotu z St. Croix wychodzi zazwyczaj wino o intensywnym smaku labruski, tytoniu i smoły. Może i ktoś takie (po)lubi, osobiście wolę już jednak tony tytoniowo-bzowe w LM, zwłaszcza że ta odmiana wprost deklasuje St. Croix pod względem niezawodności i płodności.

Prairie Star - zupełnie przyzwoita odmiana (i prawdopodobnie wino), ale ten sam podstawowy mankament co poprzednia - kiepska płodność - przynajmniej u mnie, bo z tego co wiem, są tacy, i to z konkretnym stażem, którzy sobie tę odmianę dosyć chwalą. Warto by popytać bardziej szczegółowo.

Adalmiina wreszcie - jak już ktoś wyżej bardzo celnie ujął - odmiana jakby stworzona dla krajów bałtyckich, a więc w zasadzie także i dla Ciebie. Owszem w pełni dojrzała, a zwłaszcza przejrzała ma wyraźne akcenty labruskowe, ale zebrana odpowiednio wcześnie (a cukru gromadzi dużo, więc taki nieco przyspieszony zbiór nie niesie ze sobą żadnego problemu) daje ponoć wina "w przyzwoitej klasie średniej", pozbawione tego nieprzyjemnego posmaku - nie jest to zresztą wyjątek pod tym względem. Sam co prawda nie próbowałem (dopiero planuję sadzić), ale są podstawy, by wierzyć tym ocenom (zbyt poważni ludzie je bowiem wydali), ponadto rośnie w znacznej ilości np. w jednej z największych, można powiedzieć, profesjonalnych winnic na Podkarpaciu, a właściciel ją chwali - warto więc spróbować, nie zrażając się znaczną domieszką genów V. labrusca.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2016, 16:26 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Witam!
Może ja "podrzucę" kilka opinii, gdyż moja winniczka właśnie w tym województwie się znajduje.
- po osiągnięciu zdolności do owocowania - nie okrywam na zimę (trochę ryzykuję ale od kilku lat jakoś mi się udaje)
okrywam tylko młode sadzonki do 3-4 roku po posadzeniu.
- odmiany
-rondo,regent +reberger - podstawowe odmiany na wino czerwone(część słabiej rośnie prawdopodobnie ze względu na podkładkę SO4, na 125AA bujają)
-Marechal Foch,Leon Millot,Marqette + Frontenac - miały być na różowe(Frontenac na w stylu Porto) ale okazało się, że cuvee z tych odmian z dodatkiem drożdży MauriwinB
dało bardzo przyzwoite czerwone winko.
Gdzieś tam trzymam na rozmnożenie Triumfa Alzackiego (może za MF) i na deser Balticę( może przed Świetami uda mi się spróbować winko z odm. Baltica od Jerzego Siemaszki)

Białe:
Solaris - to podstawa
Adalmiina - dość fajna odmiana ta labrusca jest nieznaczna tylko ze względu na porę dojrzewania czasami nie ma jej z czym połączyć (mam 10 krzewów)
Bianka - fajnie i grzecznie rośnie ale jest późna. Zawsze robiłem wino Seyval Blanc& Bianca ale w tym roku miała tak słabe parametry, że zostawiłem
ją do tzw.Mixa(wszystkie grona z odmian niedojrzałych + koncentrat winogronowy na wino słodkie)
Do Mixa poszły też -Jutrzenka , Muscat Odesski, Aurora, La Crescent, St. Pepin
Siegerrebe - mimo regionu odmiana bardzo wczesna i kłopotliwa.W tamtym roku poszła ładnie do cuvee z Solarisem i Osceolą Muscat , a w tym tylko kilka gron
(z krzewów zacienionych - resztę zjadłem. W 2017 zostawiam 2 krzewy na deser a z resztą robię do widzenia.
La Crescentowi daję jeszcze jedną szansę
Seyval Blanc w tym roku (po znacznym ograniczeniu plonowania) wraz z Muscarisem i Villarisem dał bardzo przyzwoite winko( już próbowałem - jest pięknie sklarowane)
Muscaris okazał się odmianą odpowiednią do mojej lokalizacji ( pierwsze plonowanie -zobaczymy jak w następnych latach)
Raczej wszystkie odmiany z "żółtą kartką" zastąpią SB i Muscaris
Solaris to odmiana pewna , która u mnie wraz z Osceolą Muscat daje bardzo przyzwoite winko chociaż jak się okazuje nietrwałe.
Deserówek mam niewiele i okazuje się, że w każdym roku po jednej ubywa.
Svenson Red,Muscat Bleu,Nero, Iliczewskij Rannij, Agat Doński, Schuyler, Iza Zaliwska no i oczywiście Baltica to odmiany(chociaż w większości to odm. uniwersalne)
które w naszej lokalizacji mogę polecić.

Pozdrowienia z Mazur!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 00:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
+lechutek

Przepraszam, że się tak trochę wtrącam z boku, ale czy mógłbyś napisać, jaka minimalną temperaturę zniósł u Ciebie (nieokrywany) Reberger, względnie jak osobiście oceniasz mrozoodporność tej odmiany?

Pozdrawiam!

Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 07:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Witam!
Szczerze mówiąc jakieś 6 lat temu posadziłem 3 sadzonki Rebergera. Okrywałem przez 3 lata, potem pierwsze owocowanie i euforia.
Owoce dużo(moim zdaniem)smaczniejsze od Regenta, dużo plenniejsza również. Ale po pierwszej zimie po owocowaniu przy min. temp. -23 + północny wiatr-
- została mi tylko 1 roślina.Do dnia dzisiejszego ta jedna roślina fajnie sobie rośnie bez okrywania i owoce dodaję do wina Rondo&Regent.
W związku z tym (jeśli przeżyje tą zimę) zamierzam ją dosadzić - zamiast Regenta na podkładce SO4.
Licząc na globalne ocieplenie-
Pozdrawiam z Mazur
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 10:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
lechutek napisał(a):
Witam!
Szczerze mówiąc jakieś 6 lat temu posadziłem 3 sadzonki Rebergera. Okrywałem przez 3 lata, potem pierwsze owocowanie i euforia.
Owoce dużo(moim zdaniem)smaczniejsze od Regenta, dużo plenniejsza również. Ale po pierwszej zimie po owocowaniu przy min. temp. -23 + północny wiatr-
- została mi tylko 1 roślina.Do dnia dzisiejszego ta jedna roślina fajnie sobie rośnie bez okrywania i owoce dodaję do wina Rondo&Regent.
W związku z tym (jeśli przeżyje tą zimę) zamierzam ją dosadzić - zamiast Regenta na podkładce SO4.
Licząc na globalne ocieplenie-
Pozdrawiam z Mazur
Leszek
Zatem większość odmian które wymieniłeś wymaga przykrywania na zimę.
Wydaje mi się też że stanowisko masz dobre skoro dojrzewają Seyval i Muscaris, choć ta ostatnia odmiana jest dość tolerancyjna na gorszy rok.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 10:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Witam!
Odpowiedź na twoje pytanie będzie taka:
tak naprawdę to z moich odmian przerobowych tylko Reberger i Siegerrebe powinny być nakrywane.Ja tego nie robię gdyż Rebergera mam 1 szt. ,a Siegerebe zamieniam w deserówkę
i zostawiam tylko 2 krzewy, a poza tym przyjąłem zasadę - co natura daje to biorę-.
Muscaris pierwszy raz owocował więc nie wiem jak przetrzyma zimę po owocowaniu.
Jeśli chodzi o siedlisko to jest nazwałbym przyzwoite mam ok. 100m do jeziora (2 do 3 stopnie "do przodu"). Seyvalowi ograniczam plonowanie (1 grono na łozie +dodatkowo usuwam skrzydełka)
Wino z tej odmiany połączone z Villarisem i w tym roku z Muscarisem nawet mi smakuje.
W razie potrzeby dosładzam koncentratem winogronowym.
Pozdrawiam z Mazur!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 17:15 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Dzięki za powyższe informacje odnośnie Rebergera.
Czyli wygląda na to, że deklarowana oficjalnie mrozoodporność na poziomie - 22oC jest tu faktycznie raczej odpornością graniczną. Zresztą, sądząc po rodowodzie tej odmiany, nie można się absolutnie więcej spodziewać.

-- czwartek, 15 grudnia 2016, 18:15 --

Dzięki za powyższe informacje odnośnie Rebergera.
Czyli wygląda na to, że deklarowana oficjalnie mrozoodporność na poziomie - 22oC jest tu faktycznie raczej odpornością graniczną. Zresztą, sądząc po rodowodzie tej odmiany, nie można się absolutnie więcej spodziewać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 19:45 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 88
Lokalizacja: Lidzbark Warmiñski
Mieszkam za Lidzbarkiem Warmińskim i mam trochę przetestowanych odmian:
Leon Millot - dojrzewa.
Bianca - pod ścianą dojrzewa, w polu słabo. Smaczna ale słabo plonuje.
Swenson Red - dojrzewa jak nie przeciążony.
Agat Doński - bez problemu dojrzewa.
Rondo - pod ścianą dojrzewa, w polu kwach.
Reliance - dojrzewa w polu, czasami trochę brakuje.
Aurora - dojrzewa ale trzeba uważać żeby nie przeciążyć.
V68021 - dojrzewa, czasami trochę brakuje.
Nero - pod ścianą dojrzewa bez problemu, w polu słabo.
Einset Seedless - w polu podobnie jak Reliance, pod ścianą bez problemu.
Arkadia - w polu ledwo wegetuje, odrasta od korzenia (nie okrywam).
Schuyler - dojrzewa w polu.
Talizman - prawie dojrzewa w polu.
Jakiś żółty chyba Adalmiina - dojrzewa bez problemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Podkarpacki napisał(a):
Dzięki za powyższe informacje odnośnie Rebergera. Czyli wygląda na to, że deklarowana oficjalnie mrozoodporność na poziomie - 22oC jest tu faktycznie raczej odpornością graniczną. Zresztą, sądząc po rodowodzie tej odmiany, nie można się absolutnie więcej spodziewać.
Mam młodego Rebergera.Nieokrywany przetrwał poprzednią zimę bez szwanku i ładnie zaowocował.Był jakiś krótki epizod z temperaturą przekraczającą -21,-22 stopni.Od kilku lat przerobówek nie okrywam.W dobrej kondycji wytrzymują nawet vinifery.Ostatnie zimy trochę nas jednak oszczędzają.Nie mam nic przeciwko temu aby dalej nas tak rozpieszczały.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
MarcinW napisał(a):
Jakiś żółty chyba Adalmiina - dojrzewa bez problemu.

No i to jest efekt o który chodzi, druga część wynika z tematu - odmiany mają być mrozoodporne.
Jak byłem w Mrągowie zimą w wojsku, to temperatury zimowe dochodziły do minus 30C, i na pewno kiedyś taka zima się powtórzy.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2016, 22:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Mam Adalmiinę - jest bardziej zielona niż żółta.
Dla tych którzy uważają,że czas na Vinifery na północy Polski -----------" ta zima kiedyś przyjdzie".
Pozdrawiam hybrydowo!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2016, 07:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 622
Po raz kolejny powtórzę: Nawet jak bylo cieplej, to okrywano winorośl i to w Sandomierzu, nie mówiąc o naszym biegunie zimna. Mi by było szkoda całej tej pracy..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2016, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Mrozy w Szczecinie to coś wyjątkowego, a jednak miałem jedną winiferę która marzła. Olsztyńskie ma i mroźniejsze zimy i krótszą jesień.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2016, 22:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 622
Nie wspomne o mojej Ziemi Augustowskiej..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2016, 13:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Takie cechy klimatu kontynentalnego, latem ze wschodu idą upały, a zimą mrozy.
Warto uzupełnić to dobieranie odmian o zależność mrozoodporności i wielkości plonu. Odmiany o najwyższej mrozoodporności dają zazwyczaj niski plon.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO