Niestety nie moge sobie teraz przypomniec zrodla gdzie o tym czytalem.
Sa jednak takie odmiany, ktore wykazuja po czesci aromat muskata.
Sa to m.in. Kerner (Trollnger x Riesling) i Bacchus (Silvaner x Riesling) x Muller Thurgau. Zwracam uwage, ze ten muscat jest w tym przypadku tylko jednym z aromarow jakie wyczuwa sie w owocach czy tez w winie. Jest to tylko jeden ze skladnikow z calego zlozonego profilu aromatycznego.
Nie wiem czy jest mozliwe powstanie szczepu o przewazajacym aromacie muscat z dwoch nie posiadajacych tej cechy tak wyraznie lub wcale. Byc moze takim przykladem jest Morio Muscat (Silvaner x Pinot Blanc), tylko czy mozemy byc pewni jego pochodzenia ?(dlugo nie znano pochodzenia bardziej popularnej odmiany jaka jest Muller Thuragu) Nie znam badan DNA szczepu Morio Muscat, jesli by sie to potwierdzilo, to bylby to dowod, ze jest to mozliwe. W winie jest absolutnie wsciekle muskatowy, jednak bez tej finezji lepszych muskatow.
Dlugo nie moglem sie z tym pogodzic, ze cos takiego moze sie wydarzyc. Dzis uwazam, ze nie mozna okreslic i zakladac co powstanie w wyniku krzyzownia znanych odmian. Moze nas spotkac spora niespodzianka.
Nie tylko kolor czy termin dojrzewania, zmienic sie tez moze aromat (np pojawiaja sie nie obserowowane wczesniej aromaty owocow egzotycznych). Aromat muscat jest tylko jednym z mozliwych aromatow, spotykanych w winogronach. Byc moze jestesmy na niego najbardziej wyczuleni, traktujemy go jako cos niezwyklego, podczas gdy moze sie pojawic tak po prostu. Funkcjonuje powiedzenie, ze kazdy kto sprobuje wina z muskata zapamieta to do konca zycia. Ja sie z tym zgadzam w zupelnosci, tego nie mozna pomylic. Jest to absolutnie cudowny aromat, ale tez nigdy nie dalbym rady wypic 1 butelki tylko sam.
Czerwony muscat...Gdy pierwszy raz to uslyszalem to az sie wzdrygnalem. Teraz jednak mysle, ze byloby to jedno z fajniejszych przezyc zwiazanych z winem. Post Dyla tylko to zaostrzyl. Tak, taki muscat musi powstac w krajach cieplutkich, gdzie slonce daje muskatom popalic.
Czy ten ktory piles byl slodki?
A u nas? No nie wiem, nie widze tego jakos. Choc ponoc zdarzaja sie takie winka robione z Muscat Hamburg.
POZDR K
|