kt70 napisał(a):
Odmiany istotnie bardzo ciekawe, lecz o stosunkowo niskiej mrozoodporności, niestety.
Mrozoodporność dobra jak na deserówki w porównaniu do rodziców tych odmian. -24, -25 to dobry wynik. I tak jesteśmy skazani na okrywanie ziemią na zimę. Ja właśnie robię katalog winorośli i wpisuję dane odmian ze strony
http://www.Vine.com.ua,
troszkę ze strony Natalii Puzenko (vinograd chyba), z ,,naszej" strony, ze strony Ryszarda Piątka. Zauważyłem że zdecydowana większość danych na róznych stronach się pokrywa. Rożnice są zazwyczaj tylko do wielkości gron i masy jagód. Mam w tej chwili opisane 190 odmian w tym tylko 15 albo 20 przerobowych - tych interesujących mnie. Każda odmiana ma fotkę - jagody i liście jeśli znalazłem, oraz osobną stronę. Oczywiście dane trzeba zweryfikować bo dla nowych odmian są bardzo niekompletne - najczęściej brakuje danych dotyczących odporności na choroby oraz parametrów do prowadzenia krzewów (obciążenie latorości, cięcie, ilośc płodnych oczek). Podaję wzór dla odmiany Eszter:
ESZTER(tutaj są fotki)
Rodzice: SV 12375 x Magaracz
Gatunek: mieszaniec złożony / hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Węgry
Orientacyjna masa grona: 300 g
Orientacyjne rozmiary jagód: 22x20 mm
Smak: zharmonizowany,
SAT: 2080
Orientacyjny termin dojrzewania: 10-21.08
Mrozoodporność: -24 st. C
Kolor gron: ciemny, ciemnogranatowy
Zastosowanie: deser
Opis: Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.,
Synonimy: R-65, Keniglisze eszter
Masa jagody: 3-4g,
Cukier: 17-19%,
Kwasowość: 6-8g/l,
Owocowanie pędów: 75-95,
Obsada gron na pędzie: 1,5-1,9,
Ilość płodnych oczek na krzewie: 30-40,
Ilość oczek przy cięciu na pędzie: 6-8,
dojrzewanie: 110.
prowadzenie:
wzrost / drewnienie łozy: średnio-silny / dobre
Odporność na choroby / mącz.rz. / mącz.pr. / szara pl.: b.wysoka / wysoka / wysoka / wysoka
Plenność: średnia do wysokiej
Uwagi: