Lokalne klony z wczoraj. Będzie możliwy nastaw z krzewami z paszportami. Jest też nadzieja, że uda się ponownie zebrać, jak w ubiegłym roku, grona z blisko stuletniego krzewu z Otmuchowa, a o czym pisałem w ubiegłym roku.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33142 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33143 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33144 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33146-- poniedziałek, 15 czerwca 2020, 04:29 --
Sto sztuk na piachu rośnie sobie powoli. Langsam, langsam aber sicher:
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33156https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33157https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33158https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33159https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33160https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33161-- piątek, 7 sierpnia 2020, 05:15 --
Dawno nie szukałem nic na niemieckich stronach, a tu, proszę, cały wysyp informacji z rejonu, który mnie głównie interesuje, czyli z Saksonii:
https://www.google.com/search?q=gutedel ... gg0J-hKf-MTu, z rejonu uprawy niedaleko Lipska:
http://www.saale-unstrut-wein.com/Weissw...::785.htmlNajdroższy Gutedel z Badenii:
https://www.au-droit-de-bouchon.com/en/ ... chaft.html Gutedel w Saksonii, jak widać, ma się całkiem dobrze.
-- niedziela, 16 sierpnia 2020, 06:27 --
I pojawiło się w internecie więcej informacji o francuskich winach z Chasselas:
https://www.google.com/search?q=chassel ... 25&bih=699-- niedziela, 31 stycznia 2021, 12:31 --
Luźne tłumaczenie artykułu:"Różnorodność Chasselas. Dziedzictwo i przyszłość białego wina w zachodniej Szwajcarii".
https://bellevue.nzz.ch/kochen-geniesse ... ld.1599080Dolina Vaud to różnorodne biotypy i klony Chasselas. Winorośl ta od wieków obecna w e francuskojęzycznej części Szwajcarii ma wśród koneserów dość wątpliwy obraz: nudne wino jako aperitif, mało aromatów i kwasowości, przydatne do picia najlepiej jako młode wino. Chasselas ma jednak ukryte zalety. Wpasowując się do warunków klimatycznych terroir, odzwierciedla jego charakter. Nie gromadzi dużo alkoholu, pozwala na produkcję win naturalnych o małej zawartości siarczynów. I co się okazuje, doskonale starzeje się w beczkach (
Pisałem o tym swego czasu na podstawie doświadczeń winiarzy francuskich.). Podobnie jak prawie wszystkie, stare odmiany, Chasselas ma dużą różnorodność klonów powstałych w wyniku mutacji. Te tak zwane biotypy różnią się od siebie kolorem skórki jagód. W celu zachowania tej różnorodności założone zostało "Światowe Konserwatorium Chasselas", którego założycielem był znany winiarz Louis Bovard. W swojej winnicy w regionie Lavaux (gmina Rivaz) nad Jeziorem Genewskim uprawia na 3000 m kw. aż 19 lokalnych klonów Chasselas. Druga, podobna winnica powstała w domenie rodziny Paccot "La Colombe" w Fechy. Zadaniem winiarzy jest znalezienie klonów przystosowanych do lokalnych warunków, aby produkować wino najwyższej jakości.
Grand Cru 2019 Domaine Dezaley Medinette Louis'a Bovard to flagowe wino odmiany Chasselas. Pochodzi z udanego rocznika 2019 i jest bogate, dobrze zbudowane, dojrzewające w drewnianych beczkach. Chasselas ma zdolność starzenia się do 30-40 lat.
Grand Cru 2019 Domaine "La Colombe" to solidnie wykonane wino z dużym potencjałem starzenia. Jest gęste, zrównoważone, z długim finiszem. Zachowuje aromaty owocowe z delikatną kwasowością. W celu zachowania świeżości trzymane jest w stalowych zbiornikach. Gleba, na jakiej rosną Chasselas w tej domenie to glina piaszczysto-żwirowa. Niskie plony, nawet z 50-letenich krzewów, dają wino pełne charakteru.