Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 14:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 marca 2019, 10:51 
Ekspert
Ekspert

googol napisał(a):
Ja kupiłem Century na wiosnę 2018 w oszołomie w Warszawie.

Życzę ci, żeby to co kupiłeś było tym co na etykiecie.

PostNapisane: czwartek, 21 marca 2019, 18:14 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
googol napisał(a):
Ja kupiłem Century na wiosnę 2018 w oszołomie w Warszawie.

Życzę ci, żeby to co kupiłeś było tym co na etykiecie.

Century w markecie? - jakoś nie wierzę. Chociaż cuda się zdarzają.

PostNapisane: piątek, 22 marca 2019, 11:12 
nowicjusz
nowicjusz

Marszałka, Solarisa, Dornfeldera zamawiałem ze szkółki. Pozostałe odmiany z leroya, oszołoma a były to: chrupka złota i różowa, century, galanth, bianca, sibera, csft-61, iza, pinot gris, pinot noir, v68-021, dublański, cab.fr, refren, kodrianka, riesling, swenson red, nero, bigas, alden. Mam nadzieję, że etykietki nie kłamały ale to wszystko w ramach eksperyment a nie towarowej winnicy.

PostNapisane: piątek, 22 marca 2019, 15:27 
Kiper
Kiper

Obyś trafił, ale w zeszłym roku pokazywałem żonie na zakupach w pewnym markecie trzy doniczki z tą samą odmiana winorośli. Miały już wypuszczone listki. W każdej doniczce inne. Szkółki się mylą, a kombinaty... nawet nie chcę myśleć. Ale cuda też się ponoć zdarzają.

PostNapisane: piątek, 22 marca 2019, 22:21 
Ekspert
Ekspert

googol napisał(a):
Ja kupiłem Century na wiosnę 2018 w oszołomie w Warszawie. teraz poluję na pancernika Marquette (chętny na patyki).

A masz wiedzę od kogo jest ta sadzonka? Nie pytam o sklep, a producenta. W sezonie chętnie bym obejrzał liście tej Century :wink:

PostNapisane: piątek, 22 marca 2019, 22:42 
Ekspert
Ekspert

googol napisał(a):
........Pozostałe odmiany z leroya, oszołoma a były to: chrupka złota i różowa, century, galanth, bianca, sibera, csft-61, iza, pinot gris, pinot noir, v68-021, dublański, cab.fr, refren, kodrianka, riesling, swenson red, nero, bigas, alden. Mam nadzieję, że etykietki nie kłamały ale to wszystko w ramach eksperyment a nie towarowej winnicy.

Odmiany nabyte z takiego źródła należy weryfikować chociażby za pośrednictwem tego forum i opisów na WIKI, zanim zaproponujesz wymianę :!: :idea: :wink: lub sprzedaż sadzonek i sztobrów :lol:

PostNapisane: sobota, 23 marca 2019, 00:18 
nowicjusz
nowicjusz

"A masz wiedzę od kogo jest ta sadzonka? "
Widzę na etykietach w oszołomie warszawskim, że te winorośle są z winnicy Eden. Nie jest tak łatwo pomylić etykiety bo są zasznurowane na łozie tzn 'korzeniu'
a tak to mniej więcej wygląda
https://www.promoceny.pl/detail/auchan- ... icy-93134/

-- sobota, 23 marca 2019, 00:01 --

zbyszekB napisał(a):
googol napisał(a):
........Pozostałe odmiany z leroya, oszołoma a były to: chrupka złota i różowa, century, galanth, bianca, sibera, csft-61, iza, pinot gris, pinot noir, v68-021, dublański, cab.fr, refren, kodrianka, riesling, swenson red, nero, bigas, alden. Mam nadzieję, że etykietki nie kłamały ale to wszystko w ramach eksperyment a nie towarowej winnicy.

Odmiany nabyte z takiego źródła należy weryfikować chociażby za pośrednictwem tego forum i opisów na WIKI, zanim zaproponujesz wymianę :!: :idea: :wink: lub sprzedaż sadzonek i sztobrów :lol:

Nie omieszkam weryfikować na forum. Te ze szkółek już dały owoce (mf, lm, seyval, dornfelder) i są ok. Pozostałe jeszcze nie owocowały, tzn pinot gris też jest ok było kontrolne grono.

PostNapisane: sobota, 23 marca 2019, 07:13 
Kiper
Kiper

Jak z Eden to powinien być dobry towar, znam człowieka i on wie co robi, no chyba , że poszedł na ilość dla sieci

PostNapisane: sobota, 23 marca 2019, 11:40 
mistrz
mistrz

Kupiłem w szkółce ogrodniczej (7 lat temu) mołdawską "Jajzium Rozowe" - odmianę podatną na mączniaki jak się potem okazało. Wyrzuciłem ją z działki po 2 sezonach. I pytanie: jak taki winoogrodnik (winnica UGriszy) dostarczający sadzonki do szkółek ogrodniczych - może dostarczać na Rynek nieznane, niesprawdzone i podatne na choroby odmiany??? Gdzie tu jest sens i jakaś etyka? Sprzedawca nic o nich nie wie, tyle, że odmiana jest "mołdawska i słodka". Klient kupuje, bo nie ma innych.

PostNapisane: czwartek, 10 czerwca 2021, 18:51 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Dzisiaj dokonałem selekcji kwiatostanów. Po kilku latach owocowania stwierdzam, że odmiana bardzo dobrze plonuje na glebach piaszczystych nie nawożonych. Grona są większe, pełniejsze, jagody wyrównane. W mojej kolekcji jest jedyną odmianą deserową, nie lubiącą nawożenia.

PostNapisane: czwartek, 10 czerwca 2021, 20:26 
nowicjusz
nowicjusz

DariuszNS napisał(a):
Jak z Eden to powinien być dobry towar, znam człowieka i on wie co robi, no chyba , że poszedł na ilość dla sieci

Bywa różnie. Ja kupiłem w winnicy "eden" Marquette, która okazała się nie być Marquette. Szkoda, że zorientowałem się dopiero po 2 latach jak kontrolne grono było.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1