Teraz jest czwartek, 25 kwietnia 2024, 07:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Castel 19637
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2017, 14:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
Czy może ktoś uprawia tę starą hybrydę P. Castela (CINSAUT X RUPESTRIS)?

-- Pn lis 06, 2017 2:52 pm --

Widzę że chyba jednak nikt jej nie uprawia a szkoda, bo to może być ciekawa alternatywa dla Marszałka, Leona i NN Gronkowca.
Według opisów dojrzewa w podobnym terminie jak Leon, jest odporny na choroby i na mróz do -30C. Nie ma :evil: genów labruski czy ripari. Grona ma bardzo luźne a jagody małe. Daje ponoć bardzo przyzwoite wino pod warunkiem krótkiej fermentacji w miazdze, nie dłuższej niż 36 godz., gdyż inaczej do wina przechodzi za dużo hybrydowych antocyjanów (a Castel ma bardzo mocno zabarwiony sok). Ma jeszcze jedna wadę - wcześnie puszcza i jest narażony na wiosenne przymrozki. Jest dopuszczony do produkcji wina w UE (w Danii).

Linki:
http://www.vivc.de/index.php?r=passport ... lt&id=2307
http://houseofvines.blogspot.com/2010/0 ... 19637.html
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6 ... rk=85837;2

Moim zdaniem odmiana zdecydowanie warta przetestowania, co też niebawem zamierzam uczynić :wink:.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2017, 17:44 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Powyższa krótka charakterystyka Castel 19637 jest faktycznie całkiem zachęcająca, przynajmniej pod katem prób.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2017, 20:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 386
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Ciekawe dlaczego krzyżówki z udzialem vitis Rupestris nigdy nie były glowna baza do tworzenia odpornych odmian.
Najwiecej krzyżówek powstalo z riparia i labruska.

Znam absmaki labruska i riparia ,ale nie rupestis.Czy ktoś jest w stanie je opisac?
Te wina z domieszka amurensis sa ok ale często wpadają w odcien fioletu.
Ciekawy opis wszystkich amerykańskich gatunkow jest tutaj

http://winefolly.com/review/native-wine ... f-america/

według tej mapy wynika ze Riparia może być bardziej odporna na mroz od Rupestis bo występuje bardziej na polnoc

https://plants.usda.gov/core/profile?symbol=VIRI

według tego opisu wynika ze ma bardzo a very “wild” taste -jak to tlumaczyc?

http://articles.extension.org/pages/311 ... can-grapes


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2017, 10:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
Piotrek,
Ciekawy link - dzięki.
Osobiście nie znam charakterystycznego smaku Ripari, ale z tego co inni piszą (e.g. "śmierdzi riparią") przyjemny ten aromat pewnie nie jest. Labrusca to wiadomo - robimy wino a nie Piccolo :-). O winie z Castela piszą że ma aromaty tytoniu, pudełka po cygarach i ziemi czyli raczej przyjemne. Osobiście nie zamierzam robić wina z tej odmiany choć zapewne przy odpowiedniej winifikacji wyszłoby całkiem OK. Widzę w niej natomiast bardzo duży potencjał do krzyżówek z jakościowymi viniferami. Pierwsza generacja będzie miała 75% genów vinifery i 25% rupestris, mrozoodporność w przedziale -24C do -27C (zależnie od partnera) i w jakimś procencie całkiem przyzwoitą odporność na choroby. Na pewno to lepszy wybór do krzyżówek niż amury (np. Gołubok) , które może wymrozić do ziemi po naszych zmiennych zimach.
Oczywiście jest więcej hybryd rupestris x vinifera, ale ta wydała mi się najciekawsza.

-- Wt lis 07, 2017 10:23 am --

WinnicaUdziejek napisał(a):
według tej mapy wynika ze Riparia może być bardziej odporna na mroz od Rupestis bo występuje bardziej na polnoc

Zerknij na stronę 19 w http://northerngrapesproject.org/wp-con ... on-PDF.pdf
Widać na slajdach jaki wpływ ma rodzaj zimy na bieżącą mrozoodporność v. riparia i amurensis. Pierwszy slajd to przykład zimy dosyć podobnej do naszych ostatnich kilkunastu i wyraźnie widać że amurensis nie zahartowała się w stopniu wystarczającym żeby przeżyć styczniowy strzał mrozu np. -25C. Szkoda że na slajdach nie ma rupestris.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2017, 15:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6761
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dania/Svebølle - późno dojrzewa,średni poziom cukru, wysokie kwasy

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2017, 17:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
zbyszekB napisał(a):
Dania/Svebølle - późno dojrzewa,średni poziom cukru, wysokie kwasy


Bardzo wartościowy link, ciekawe uwagi odnośnie nie tylko Castel, ale i kilku innych odmian, chociażby Bolero, jednak z lektury całości wynikałoby, że należałoby wziąć pewną poprawkę na polskie warunki - o Regencie też piszą, że dojrzewa pod koniec października...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: środa, 14 lutego 2018, 20:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
Castel potrafi dać dobre wino w chłodnym klimacie - 90 pkt. i srebrny medal w konkursie 2017 WineAlign National Wine Awards of Canada:
https://www.winealign.com/wines/100334- ... serve-2015

Bezpośrednia konkurencja to praktycznie same vinifery - klasyki:
http://www.winealign.com/awards/2017/07 ... ver-medals

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: sobota, 17 lutego 2018, 18:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6761
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Już cały zapas tego wina wyprzedali. Zostały po nim tylko opinie, np :
Nota degustacyjna
Bogate, gęste i głęboko pigmentowane, to wino oferuje zapraszająco zielne aromaty kminku i czarnego pieprzu. Wino wyróżniające się, oferuje wyrazisty nos, złożone, pełne ciało i zrównoważone podniebienie dojrzałych owoców i zintegrowanych tanin.
Podawać z:
To odważne wino szczególnie dobrze nadaje się do grillowanej wołowiny, dziczyzny, karmelizowanej cebuli lub pieczonych warzyw korzeniowych.

A tak chciałem spróbować odmianowego z Castel :wink: :mrgreen:
Pozostał jeszcze w sprzedaży jakiś blend : MF,Marquette,Castel ale to już nie to ...
Kanadyjczycy polecają też pro-zdrowotne soki z tej odmiany w duecie z Lucie Kuhlmann - http://www.nrcresearchpress.com/doi/pdf ... /CJPS09137

Mam 1 krzew Lucie Kuhlman (powinien mieć owoce w tym roku ?!) i 2 patyki Castel 19637.
Na wino za mało , na soki może za kilka lat - jak dobrze pójdzie z ukorzenianiem:?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: sobota, 17 lutego 2018, 19:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
To wino z Castela znalazłem tylko w Szwajcarii, w interesującym zestawie: http://bloomhandelsag.ch/produkt/weinpaket-nova-scotia-kanada/
Niestety odpisali że nie wysyłają do EU z powodu formalności celnych.
Trzeba więc będzie poczekać na własne. Będę go szczepił na podkładkach bo u mnie zbyt wysokie pH i pewnie by łapał chlorozę.
Spróbuje też zaszczepić go na starym krzewie i jak się przyjmie to może jakieś kontrolne grono byłoby już w tym sezonie.

A tu potwierdzenie wysokiej mrozoodporności Castela (-28.8C w powietrzu / -34.4C przy gruncie) :
Obrazek

-- So lut 17, 2018 7:34 pm --

I jeszcze ciekawy opis tej odmiany ze strony: http://www.readbag.com/aberfoyle-castel-articleprh
Cytuj:
Castel 19637, an Obscure Variety that Deserves More Consideration By Peter Hemstad, U of M Viticulturist Castel 19637 is a variety that should be considered by northern growers looking for an early ripening red with reasonable cold hardiness and an intriguing flavor. Pierre Galet, in his `Cepages et Vignobles de France' gives a brief description of the variety which I'll roughly translate as: "This is a small producer, subject to spring frost, with a very early bud break, giving a very colored wine, 3 times more colored than Cabernet Sauvignon, with an herbaceous aroma, very alcoholic, 14.6° at Montpelier. The wine is used in blending and for the preparation of `mistelles' [a sweet beverage used as a base for aperitifs] in the Loire Valley. The leaves have some resistance to phylloxera galls; the resistance to downy mildew is rather feeble and it must be sprayed... but it has a practical resistance to powdery mildew." Galet also lists the parentage as (Cinsaut X V. rupestris) and says there were about 150 acres of Castel 19637 planted in Burgundy and the Loire Valley, although he's unclear about the year. More recently, Castel 19637 has been grown on a small scale in Nova Scotia, Scandinavia, Belgium, and England. In the words of one English nursery catalog (Sunnybank Vine Nurseries in Herefordshire) Castel "ripens well here, disease free, big crop, good sugars, promising." Of course, nursery catalogs have been known to occasionally exaggerate a bit! At the University of Minnesota's H.R.C. we've been growing Castel 19637 since the mid 1980's. Over the last 20 years it has done quite well except after extreme winters. Since extreme winters seem to be happening less and less often these days, Castel has performed well the last few years. Yields have been good recently, averaging 12.5 lbs/vine in 2005 and 20.7 lbs/vine in 2006, over 6 tons/acre. Castel is definitely early ripening, a few days before Foch and well before Frontenac. This would obviously be an advantage in very cool climates. On the other hand, like most early ripening black grapes, Castel is quite attractive to birds and may require netting. The harvest parameters have been very good, averaging 23.9° brix, 3.05 pH, and 10.3 g/l of acidity. By Minnesota standards, those are excellent numbers. Based on our experience, early bud break would be a concern for growers on poor sites in Minnesota or anywhere further south where spring frost is a major issue (Nebraska, Iowa, Illinois, etc.). At the H.R.C. our test vineyards are on high ground and Castel has rarely been hurt by spring frost. It seems fairly resistant to foliar phylloxera and moderately resistant to powdery and downy mildew. Black Rot is a relatively uncommon disease in our vineyards, but we have occasionally seen a small amount on Castel 19637. Again, that could be more of a problem further south. Perhaps the most compelling reason to consider planting this variety is its unusual flavor. As the grapes near maturity, Castel develops a strong cedar cigar-box flavor that I find quite appealing. This character also comes through in the resulting wines. While possibly too intense as a varietal, cedar and tobacco aromas are certainly very desirable in a big red wine and Castel may prove to be a very useful blending component for creative winemakers. While I don't expect Castel 19637 to revolutionize northern grape growing, I do think that based on its unique flavors, early ripening, and overall vineyard performance it is worthy of trial in northern areas where summers are short and winters aren't too extreme. (Northern Michigan, Door County and northern Wisconsin along Lake Superior, New England, and Quebec all seem like places where this variety might be worth a try.)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: sobota, 17 lutego 2018, 22:22 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 5 września 2017, 07:09
Posty: 93
Lokalizacja: Lipsk (nad Biebrzą)
Może wiecie gdzie można znaleźć sadzonki, sztobry tej odmiany?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: sobota, 17 lutego 2018, 23:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
O ile wiem tylko w UK: http://www.sunnybankvines.co.uk/6201.html
Na sztobry w tym roku już za późno, ale mogą mieć jeszcze sadzonki.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2018, 23:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6761
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wg właścicielki w/w szkółki
Castel
Jego siła i sposób wzrostu pasuje do formy prowadzenia VSP. Liście nie są tak duże, a latorośla tak grube, jak Cabernet Cortis lub Solaris. Łoza dobrze dojrzewa i jest niezawodna w owocowaniu , z dwoma gronami na latorośl. Winogrona zazwyczaj dojrzewają do 70 Oe na początku października. Grona są mniejsze niż Regenta, ale w długich, luźnych skupiskach. Nie miał mączniaka rzekomego w zeszłym roku(2014), nawet przy silnej presji, grona są dość luźne, więc nie widziałam zgnilizny (botrytis) i ma też dobrą odporność na mączniaka prawdziwego.
Ma bardzo intensywny czerwony sok, a gdy dojrzewa, winogrona mają wyraźny smak czarnej porzeczki. Jeśli chodzi o wino, opisywano go jako "mocny aromat cygara cedrowego" Sugeruje się również, że jego głęboki kolor i garbniki sprawiają, że dobrze dodaje ciała słabszym czerwonym winom (z innych odmian).
W kolekcji mamy sześć winorośli tej odmiany.

„ Nasza lokalizacja to stok skierowany na południe, 30 metrów poniżej szczytu wzgórza na wysokości 180 m i jest położony 12 mil na południe od Hereford. Nasza gleba jest dość ciężką żyzną gliną czerwoną
Kolekcja zawiera wiele odmian, ale w naszym ciepłym i mokrym morskim klimacie, przeważnie produkują
soczyste drewno i niedojrzałe winogrona.”
Mój komentarz
Właścicielka szkółki wybrała tylko kilka odmian godnych polecenia które tam dojrzewają względnie dobrze.
Nast.odmiany: C.Cortis,Castel,Solaris,Bolero,Aurore,Reform,Triomphe D’Alsace
Intryguje mnie i niepokoi zarazem ten aromat cedrowy , w innych opisach "zielny" :? :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 13:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
Mam jeszcze opis tej odmiany w książce "Northern Winework" (T. Plocher & B. Parke). Autorzy opisują wino jako mocno zabarwione i taniczne, złożone i interesujące. Aromaty zależne od stopnia dojrzałości - od cedru w mniej dojrzałych do przypraw (spicy) w bardziej dojrzałych, niemniej z lekkim hybrydowym ziołowym aromatem.

Szkoda że nie da się nigdzie kupić wina.

-- Pt maja 04, 2018 2:32 pm --

Castel zaszczepiony na SO4 wygląda że się przyjął i nawet widać jakiś kwiatostan.
Dodatkowo grzeję sztobry i sadzonki szczepione na Teleki 8B.

Obrazek

-- Cz sie 09, 2018 1:17 pm --

Castel szczepiony na 8B - jak dotąd bez żadnych patogenów:
Obrazek

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 20:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6761
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzięki Tomkowi mam jeden krzew tej odmiany - dzięki :D
Z 2 ch patyków długo nie dających oznak życia, jeden się jednak ukorzenił :!: Już przesadziłem z doniczki do gruntu.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castel 19637
PostNapisane: sobota, 1 września 2018, 20:16 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 197
Lokalizacja: Krosno
Z krzyżówek odmiany Castel ciekawą wydaje się być bodajże kanadyjska biała hybryda:
ES 5 - 3 - 89 x Castel 19.637, połączenie z jedną z odmian selekcji Swensona. Odmiana wydała mi się interesująca ze względu na odporność, wczesny termin dojrzewania i brak posmaku labruski (wg R Piątka).
Na razie mogę jedynie potwierdzić bardzo dużą odporność, sadzonka całkowicie wolna od MRZ mimo szalejącej infekcji i braku możliwości reakcji ze względu na nieobecność w winnicy (jak na razie, obym nie zapeszył).
Co do owocowania mam nadzieję na grono kontrolne w przyszłym roku.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO