
Wybarwianie: 29 lipca
Dojrzewa bardzo szybko. Pomiar z 22 sierpnia - 21 brix (grona kontrolne).
Lekko łapie rzekomego, poza tym zdrowy. Sok średnio barwiący, w smaku wyczuwam jednak wyraźne nuty hybrydowe, które na tym etapie dojrzałości określiłbym jako waniliowo-drewniane. Nie sądzę że ta odmiana będzie w stanie dać wino neutralne, zbliżone w typie do wina z vinifer. Jednak Castel ma za dużo Rupestris w genach.
Dla porównania mam Seibel 156 (również 50% vinifery) i Couderc 126-21 (75% vinifery) i w tych dwóch odmianach nie wyczuwam żadnych posmaków hybrydowych. Niestety Seibel 156 jest sporo późniejszy, a Couderc 126-21 nie nadaje się do uprawy z powodu pękania jagód i w konsekwencji ataków szp.
-- Pt sie 30, 2019 2:35 pm --
edit
2019-08-30 : 23.1 brix
Sok dość mocno zabarwiony, smak zmienił się na plus i teraz faktycznie wyraźnie wyczuwalne są aromaty pudełka po cygarach - przyjemne ale chyba nazbyt intensywne.
-- Pn wrz 30, 2019 3:21 pm --
2019-09-30 : 27 brix
I to już chyba będzie koniec możliwości tej odmiany.
Smak przejrzałych już owoców zmienił się na wielki plus od początku września. Aromat cygara choć wciąż obecny, schował się nieco za aromatem konfitury z czarnej porzeczki i przypraw korzennych. Chyba za rok zrobię odmianowe - tak bardzo mnie to zaintrygowało.
Krzewy zdrowe, tylko minimalnie zaatakowane mączniakiem rzekomym.
Podsumowując myślę że naprawdę warto się zainteresować tą odmianą ze względu na jej wczesność, odporność na choroby i mróz oraz ten niespotykany aromat. Sadzonki i sztobry są do kupienia w UK (Sunnybank). Z moich będzie coś do ucięcia dopiero jesienią 2020.
Tymczasem hybryda na którą liczyłem najbardziej czyli Duc Petit (Seibel 156), w mniej dojrzałych owocach nie miała absolutnie żadnych absmaków hybrydowych, a w pełnej dojrzałości zaczyna smakować już lekko dziko, powiedziałbym wręcz labruskowo mimo, że genów labruski w niej nie ma wcale. Cukier 19 brix też nie powala choć zdrowotność krzewu i owoców bez zarzutu a i drewnienie bardzo dobre.