Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cabernet Volos
PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 18:05 
Ekspert
Ekspert

-- Śr, 20.10.2021
Jak u Was w tym roku dojrzała ta odmiana ?
Moje 3 krzewy testowe posadzone wiosną 2018 miały w tym roku pierwszy plon w granicach 1,2-1,5 kg/krzew. Krzewy bez żadnych chorób.
Grona wiszą nadal na krzewach. Oceniałem dzisiaj dojrzałość owoców:
- cukier 23 Brix i już nie przybywa od tygodnia. Więcej już nie przybędzie , (no chyba ,że się wysuszą) bo liści już brak.
- Kwasów nie mierzyłem; organoleptycznie oceniam na około 8g/l
- pestki nie dojrzałe jeszcze i już nie dojrzeją :!: :?: :shock:

Pokładałem duże nadzieje w tej odmianie, ale te zielone pestki mnie martwią :!: Dosadziłem w tym roku następnych kilka krzewów aby zrobić jakieś testowe wino odmianowe. Jednak te zielone pestki zniechęcają mnie do dalszych eksperymentów :wink: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... 21-CVj.JPG

-- Wt, 26.10.2021 18:00 --

Eksperyment CV2021 pomogły mi zakończyć szpaki :mrgreen: . Nie zdążyłem pomierzyć kwasów, bo zżarły wszystko :!: A jeszcze w sobotę wszystkie grona wisiały na krzewach.

PostNapisane: czwartek, 20 października 2022, 20:28 
Kiper
Kiper

Mam takie samo wrażenie, tzn. pestki również mnie zniechęcają.
Sama odmiana jest "fajna" tzn.: u mnie rośnie zdrowo bez oprysków (tylko myjący), nie przemarza. Zebrałem grona z testowych dwóch krzewów (to co mi ptaki zostawiły) 17.10, miazga ok. 2 L miała 21,5 bx, kwasów nie mierzyłem, choć w smaku prawie nie wyczuwalne, ale pestki były niecałkiem wybarwione tzn. częściowo zielone.
zdjęcia tutaj:
https://photos.app.goo.gl/SKHUiUJqe3LMscBD6

To chyba nie jest odmiana na mazowiecki klimat :roll: :?:

PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2023, 16:58 
Ekspert
Ekspert

Jak dojrzewał Volos w 2022r w PL
U mnie na Mazowszu: zebrany 13/10; 20Brix; TA 8,3g/l; pH 3,36; 2,2kg/krzew.
Za mało na odmianowe i dorzuciłem do regenta.
Znalazłem recenzję wina rocznik 2021 z tej odmiany: https://www.vinievitiresistenti.it/2023 ... -da-pieri/
W wolnym tłumaczeniu:
Szlachetny krewny jest łatwy do odgadnięcia, znalezienie go w winie nie jest takie oczywiste.
Na wzrok jest to prawie nieprzenikniona i znaczna rubinowa czerwień. Aromaty są czyste i równo rozmieszczone między ciemnymi kwiatowymi nutami, wiśni w centrum i słodkim posmakiem lukrecji. Pomyślałem o dojrzewaniu w drewnie, ale w rzeczywistości była to tylko stal.
Degustacja przyjemna, w posmaku owoce wiśni moreli, truskawki i jeżyny intensywne przebywające w słodkim dżemie. Po świeżości i miękkości wejścia usta wysychają, a na podniebieniu pojawia się piaszczyste uczucie, podkreśla się taninę złożoną. Wspomnienia roślinne cabernet są tam i są wyczuwalne w powtórnej próbie, pozostawiając lekkie wspomnienie balsamiczne.
Jako wino czerwone ma ciało i wystarczającą złożoność aromatyczną. Podoba mi się jego długość i przyjemność. Zawartość alkoholu wynosi 13%. Jest to wino "jedz i pij" dla wrażeń dotykowych, które nadchodzą.. Dobre wino.

Czy ktoś zrobił już odmianowe z tej odmiany ?

PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2023, 19:25 
mistrz
mistrz

Ja zrobiłem rocznik 2022 ale było to moje pierwsze czerwone wino gronowe w życiu więc nie oczekuję czegoś wybitnego... Aby było pijalne.
Mam nawet zapiski
Brix około 21
Kwasy o ile dobrze odczytałem zmianę koloru wyszły wysokie 12 g/l chodź smakowo tego nie czułem.
Phametr chinczyk pokazał 3,5
Drożdże siha8
Fermentowałem 7 dni w miazdze. Temp pomieszczenia fermentacji około 25 st. C w wiadrze było około 28 st. C
Pod koniec fermentacji zaszczepilem bakterię mlekowe. Po dwóch tygodniach przerwałem piro.
Był wymrażany i zrzucił sporo kamienia.
Ostatnio jak ściągałem w zimie był całkiem pijalny.
Obecne leżakuje w piwnicy w balonie 30 l

PostNapisane: wtorek, 9 maja 2023, 09:38 
Kiper
Kiper

Ja również zrobiłem mikronastaw, nie jestem specjalistą ale poniżej krótki opis:

17.10.2022 nastaw Cabernet Volos, Ok 2L miazgi, bez siarkowania, dodane drożdże do win czerwonych enartis 16%,. Cukier 21,5bx, kwasy nie mierzone. Fermentacja w temp ok. 22-23 st C. Oddzieleni miazgi 23.10, zlanie do butli, bardzo przyjemny smak i zapach(czerwone owoce pestkowe) dużo tanin, Ok. 1 L, lekko kwaskowe w smaku.
Grudzień ’22 wino kwaskowe, kolor dosyć ciemnoczerwony, coś jak wiśnie, porzeczka, w smaku wytrawne ale jakąś delikatną słodycz było czuć, z dziwnym zielnym, ziołowym posmakiem, czuć taniny, czuć niedojrzałość owocu.
Ze względu na ilość oraz brak siarkowania nie było sensu dalej przetrzymywać wina. W smaku można się doszukiwać aromatów przodka, ale w mojej ocenie owoce były po prostu niedojrzałe (pestki zielone). Na pewno w winie czuć było wyraźne taniny, jak na odmianę PIWI to „obfite”. Być może w lepszej lokalizacji przy prawidłowej dojrzałości owoców wino będzie pozbawione dziwnego, jakby zielnego posmaku. Być może popełniłem jakiś błąd w winifikacji. Co ciekawe nie wykazało oznak utlenienia - może nie zdażyło :mrgreen:

Z pozdrowieniami
Rafał

PostNapisane: wtorek, 9 maja 2023, 15:16 
Ekspert
Ekspert

@winniuk i @rafallus;
Jakie było obciążenie krzewów owocowaniem (kg/krzew) ?
Zamierzam zrobić w tym roku jakiś mikro nastaw odmianowego C_Volos
Obciążenie owocowaniem ograniczę do maks., 1,5kg/krzew
C_Cortis nie zdał egzaminu u mnie przy takim teście i został wykopany
PS
Z kabernetów mam tylko : C_Volos i C_Dorsa

PostNapisane: wtorek, 9 maja 2023, 15:27 
mistrz
mistrz

U mnie dużo za duże w okolicach 2,5 kg z krzewu.
Też zamierzam zredukować do 6-8 gron na krzew

PostNapisane: wtorek, 9 maja 2023, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Najnowsze wyniki badań tej odmiany za lata 2019-2021 środkowe Włochy (Lacjum)
Publikacja 11/04/2023; Luca Gonzalo
Pękanie pąków 2/04
Kwitnienie 28/05
Veraison 27/07
Zbiór 28/08
22,5Brix;pH 3,5; TA 6g/l; 2,8kg/krzew (forma Guyot)
Poprawka na półn.Mazowsze to około 1 miesiąc.
A więc zbiory podobnie jak Regent - pierwsza dekada października
http://www.winogrona.org/images/d/df/C_Volos.pdf

PostNapisane: środa, 10 maja 2023, 08:28 
Kiper
Kiper

Trudno powiedzieć, ponieważ zanim założyłem siatki p. ptakom to już połowę albo więcej zdążyły wciąć :evil:
U mnie C Volos był plenny (być może pochopnie ale już go wykopałem tej wiosny), również mógł mieć ponad 2 kg z krzewu, był na podkładce SO4.

@zbyszekB chyba warto spróbować z ograniczeniem plonu do 1,5 kg/krzew - wtedy może dojrzeje (fizjologicznie też).

Z pozdrowieniami
Rafał

PostNapisane: środa, 10 maja 2023, 09:15 
Ekspert
Ekspert

Na Volosa trzeba mieć tą poprawkę że potrzebuje dobrego roku z pogodą. W normalnym roku bez problemu dojrzeje i zrzuci pirazyny, gdyż ogólnie jest wczesny. Potrzebuje w sezonie słońca, ciepła i jak najpóźniejszego zbioru, trzymać na krzewach dokąd się da. Jakość wina i tak będzie lepsza od Cortisa. I wino będzie przypominać wino z CS, a nie cienkusza, popłuczyny po niedojrzałym CS.
Niemniej ostatnie lata po 2019 termicznie w kluczowych dla odpowiedniego poziomu dojrzewania momentach nie sprzyjają Volosowi, a właściwie żadnej czerwonej odmianie.
Nie wolno się kierować pozornie wystarczającymi parametrami dojrzewania, ma wisieć do oporu. Cabernetowe odmiany w naszym klimacie wszystkie tak mają, co widać po jedynej jako tako dojrzewającej klasyce z Bordeaux, czyli Aboriou Noir, wszystko niby jest ok. a nawet super, a potem w winie wychodzi zielenizna.
Jedyny ratunek to jak najwcześniej dojrzewające odmiany czerwone, z opcją maksymalnego przetrzymania ich na krzewach.
Wczoraj sprawdziłem w beczkach czerwone z rocznika 2022. I najlepiej po tak fatalnym roczniku 2022, (pogoda tegoroczna już wygląda na jego dokładną kopię), broni się najwcześniejszy u mnie dotąd (nie licząc Messiasa) Rubinet :D (mimo że osy zmasakrowały i pogorszyły stan i jakość plonu).

PostNapisane: niedziela, 29 października 2023, 19:29 
mistrz
mistrz

Zielone zbiory volosa...
Redukuje w trakcie veraison...
Obrazek

-- wtorek, 17 października 2023, 12:23 --

Volos łapie ostatnie promienie słońca przed zbiorem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- niedziela, 22 października 2023, 20:14 --

Przerabiam. Zdążyłem przed deszczami. Finalnie 33 kg volosa plus 14 kg rebergera. Obciążenie okolo 1,6 kg na krzew w przypadku volosa, reberger 2 kg na krzew.
Pomiary po zmieleniu. Brix 21,8; TA 8 g, pH 3,7
Wysokie pH o ile mój przyrząd jest dokladny.

-- niedziela, 29 października 2023, 19:29 --

winluk napisał(a):
Ja zrobiłem rocznik 2022 ale było to moje pierwsze czerwone wino gronowe w życiu więc nie oczekuję czegoś wybitnego... Aby było pijalne.
Mam nawet zapiski
Brix około 21
Kwasy o ile dobrze odczytałem zmianę koloru wyszły wysokie 12 g/l chodź smakowo tego nie czułem.
Phametr chinczyk pokazał 3,5
Drożdże siha8
Fermentowałem 7 dni w miazdze. Temp pomieszczenia fermentacji około 25 st. C w wiadrze było około 28 st. C
Pod koniec fermentacji zaszczepilem bakterię mlekowe. Po dwóch tygodniach przerwałem piro.
Był wymrażany i zrzucił sporo kamienia.
Ostatnio jak ściągałem w zimie był całkiem pijalny.
Obecne leżakuje w piwnicy w balonie 30 l

Po roku zrobiłem badania "gotowego" wina
Parametry finalne:
Alkohol 11,5%
Kwasowość ogólna 4,8 g/l
pH 3,9
Kwas jabłkowy 0g/l
Kwas mlekowy 2,8 g/l
Cukier resztkowy 3,2g/l

PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2023, 22:11 
Ekspert
Ekspert

W jaki sposób zredukowałeś kwasy TA x 12g/l aż do 4,8g/l :?:
Czy wystarczyło FJM i wymrażanie ?
Jak smakuje wino czerwone w ogóle bez kwasu jabłkowego ? (w twoim winie 0g/l :!: )
Czy w 2023 też zrobiłeś odmianowe ?
Dużo pytań , bo nic się praktycznie nie dowiedziałem o tym winie od degustatorów z ostatniego jesiennego zlotu forumowiczów.
PS
U mnie bez zmian, bo w dalszym ciągu zbyt mało materiału na odmianowe.
W tym roku zrobiłem cuvee Sirame(60%)/C.Volos (40%)

PostNapisane: środa, 6 grudnia 2023, 10:43 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
W jaki sposób zredukowałeś kwasy TA x 12g/l aż do 4,8g/l :?:
Czy wystarczyło FJM i wymrażanie ?
Jak smakuje wino czerwone w ogóle bez kwasu jabłkowego ? (w twoim winie 0g/l :!: )
Czy w 2023 też zrobiłeś odmianowe ?
Dużo pytań , bo nic się praktycznie nie dowiedziałem o tym winie od degustatorów z ostatniego jesiennego zlotu forumowiczów.
PS
U mnie bez zmian, bo w dalszym ciągu zbyt mało materiału na odmianowe.
W tym roku zrobiłem cuvee Sirame(60%)/C.Volos (40%)

Drożdże siha 8 zastosowałem i chyba one troszkę zjadły kwasu. Później tylko fjm i wymrażanie. Nic wiecej. Też byłem zdziwiony ze tak kwasy spadły. Co do smaku to chciałem żeby było takie aksamitne z lekkim kwasem. Nie do końca się to udało chyba bo czuje gdzieś tam w tle smak tanin takich nieułożonych. Nie wiem nie znam się też na tym i nie umiem dokładnie tego określić. Nie mam doświadczenia.
W 2023 zrobiłem dwa wina na Volosie. Różowe z Galanthe pet nat oraz czerwień z Rebergerem w stosunku 70% volosa do 30% rebergera. Tylko tym razem macerowalem na zimno 5 dni plus fermentacja w miazdze 10 dni. Inne drożdże i inne bakterie kwasu mlekowego. Pierwsze wrażenie lepszy nos, bardziej owocowy.

Trzeba też wiedzieć że to moje pierwsze próby z winem gronowym więc uczę się co i jak a sezon i surowiec w 2022 nie był idealny. W 2023 znacznie lepiej
Jak masz ochotę to wyśle Ci dwie flaszki. Daj namiary na jakiś paczkomat w okolicy.

PostNapisane: środa, 6 grudnia 2023, 20:06 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
… czerwień z Rebergerem w stosunku 70% volosa do 30% rebergera. Tylko tym razem macerowalem na zimno 5 dni plus fermentacja w miazdze 10 dni. Inne drożdże i inne bakterie kwasu mlekowego. Pierwsze wrażenie lepszy nos, bardziej owocowy.....

Parametry mojego cuvee - (początek listopada): około 1Blg/TA 7g/l
Nastaw13/10/2023 ; 21,5Blg/TA ~8g/l; drożdże FERMIVIN VRS
Obciążenie owocowaniem volosa to około 1kg/krzew, a mimo tego pestki nie były jeszcze całkowicie dojrzałe , ale dużo lepiej niż w poprzednich 2 ch latach np. 20/10/2021
Reszta na PW

PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2023, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Przez kilka lat obserwacji tejże odmiany zauważyłem następujące prawidłowości; szybko łapie cukier, zaraz po veraison, po osiągnięciu ok, 20-21bx cukier już nie wzrasta.
Grona trzymane dłużej na krzewie tracą kwas, w smaku wrażenie dużej słodkości. Pestki pomimo trzymania owoców do 10,X, nadal zielone, jednak już nie palące w język.
Drewnienie łozy przebiega bardzo powoli, a liście zielone utrzymują się bardzo długo.
Posiadałem kilkanaście krzewów, pozostawiłem jeden dla kolekcji, w to miejsce rośnie Rubinet i tak zostanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1