Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 20:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2023, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzięki Łukaszowi próbowałem wytrawnego Cabernet Volos 2022; tego który był na ostatnim zlocie forumowiczów.
Wg moich pomiarów : -1Blg; TA 5g/l; pH 4,23
- wino już dobrze sklarowane o intensywnym rubinowym kolorze-
- aromaty słabo wyczuwalne, wiśnie i jeżyny
_ smak : sporo wyczuwalnych tanin i trochę goryczki przypominającej rozgniecione pestki wiśni
Wg mojego odczucia zbyt mało kwasów. Cały kwas jabłkowy został przerobiony na mlekowy (fjm)
Jest to bardzo dobra lekcja dla początkujących winiarzy, gdy przeczytają winifikację tego C.Volos od początku :!: :!:
Okazuje się ,że z moszczu o kwasach 12g/l można zrobić wino w stylu południowym.
PS
Po godzinie aromaty bardziej intensywne

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2023, 09:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 277
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Jestem ciekaw tegorocznych winifikacji na volosie. Mam dwa wina różowe i czerwone. Zapowiadają się fajnie.
Z fjm to nauka i trzeba by badać kwasowość podczas przebiegu fjm. Na czerwonym winie mam z tym duże trudności. Z drugiej strony to proces fjm przebiegł dość szybko bo coś około 14 dni. Zatrzymałem chyba 3g piro plus 3 g wit C. na 33 l wina. Dodatkowo za tydzień chyba poszło wymrażanie a dalej to już leżakowanie w piwnicy.
Ogólnie temat fjm jest ciekawy. W tym roku robiłem na białych i ze 3 dni temu przerwalem bo smakowo mi odpowiadało pod względem kwasowości. Inne te wina, ciekawe.


Coś ten pHmetr masz chyba trochę nie skalibrowany.
Z badań w lab wyszło 3,9 pH.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2023, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Niepokoi mnie bardzo wysokie pH zarówno w moszczu jak i później w winie
cytaty:
"Phametr chinczyk pokazał 3,5 (jesień 2022); a po roku w winie pH 3,9 (pomiar laboratoryjny)" !!
"Pomiary po zmieleniu. Brix 21,8; TA 8 g, pH 3,7 29 października 2023" !!!

Przy tak wysokim pH konieczna jest maksymalna dawka siarki (wg https://enolab.pl/kalkulator-siarkowania-wina/)
Czy ta odmiana tak ma ???
Ja u siebie nie sprawdzałem

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2023, 21:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 277
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
zbyszekB napisał(a):
Niepokoi mnie bardzo wysokie pH zarówno w moszczu jak i później w winie
cytaty:
"Phametr chinczyk pokazał 3,5 (jesień 2022); a po roku w winie pH 3,9 (pomiar laboratoryjny)" !!
"Pomiary po zmieleniu. Brix 21,8; TA 8 g, pH 3,7 29 października 2023" !!!

Przy tak wysokim pH konieczna jest maksymalna dawka siarki (wg https://enolab.pl/kalkulator-siarkowania-wina/)
Czy ta odmiana tak ma ???
Ja u siebie nie sprawdzałem


Chyba tak ma. Czytałem kiedyś na ten temat w amerykańskich uprawach volosa i tam parametry przy winifikacj pH mieli bardzo podobne. Ogólnie Cabernet też miał tam wysokie pH


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 lutego 2024, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Łukaszu gratuluję wysokiej oceny C_Volos 2022 - 84,67pkt to bardzo dobra ocena :!: :!: :clap: jak na pierwsze czerwone wytrawne wino
https://www.facebook.com/story.php?stor ... 0934327055
To jest dobra zachęta do dalszych testów te3j odmiany.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2024, 08:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 277
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
A dziękuję. Jest od kogo się uczyć na forum więc i robienie wina to przyjemność.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2024, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Jak z tym Volosem jest, pestki mu w ogóle zbrązowieją, czy zawsze będą zielone. U mnie na tę porę, nie widzę przebarwienia na brąz.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2024, 09:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
To chyba Tylko w Twoim przypadu sa zielone .
U mnie nawet w zimne lata pestki sa brazowe .Pamietam ,ze kiedys Budzik pisal ,ze mu pekaly owoce .Tak owoce czasem pekaja kiedy w krytycznym momencie dojrzewania zbyt czesto pada. Mi nawet jednego sezonu na skutek deszczu popekaly ale potem zrodzynkowaly ,kiedy mialem ladna sucha koncowke sezonu .Ogolnie uwazam ze Cabarent Volos daje naprawde dobre wino , bardzo dobra struktura tanin ,nadaje sie do dlugiego przechowywania ,co nie moge powiedziec np o Triumfie Alzackim. Wedlug mnie jest o pol klasy lepszy od Cabernet Cortis.,bez tych dziwnych absmakow..Czasem w zimne sezony wiino to ma jakby' smutniejsza twarz ' nie wiem jak to napisac troche wodniste ,ale taniny ma super .Nie mam zadnych problemow z pirazynami bo zbieram je pod koniec sezonu kiedy sa prawie mrozy i pirazyny redukowane sa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2024, 10:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Udziejek, czy Ty napewno masz Cabernet Volos ?
Na poprzedniej stronie tego wątku jest zdjęcie pestek z 20/10/2021 http://www.winogrona.org/index.php?titl ... 21-CVj.JPG
"Czy to zdjęcie może kłamać, chyba nie ?..."
W 2022 i 2023 podobnie. W tym roku nieco lepiej ,bo na dzisiaj są brązowe tak w około 50%; ale ten rocznik jest bardzo ciepły :!: :!:
Pomiar wczorajszy, cukier 21Brix, ale czuć jeszcze pirazyny.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2024, 13:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 277
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
W 2023 roku u mnie były takie
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2024, 17:19 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Nie jestem pewien wlasnych insynaucji ,ale moze zalezy to od lokalizacji .W mniejscu gdzie sa duze roznice temperaur roslina w stresie szybciej ma ciemne pestki .
Rosliny moga inaczej reagowac ,wystarczy spojrzec na sezony kazdego roku ta sama odmiana inaczej dojrzewa.To sa tylko luzne dywagacje.Na Suwalszczyznie lub Mazurach czy na podgorzu sa takie warunki... W najzimniejsze lata nawet sa dobrze dojrzale pestki ...Ale to jest prawda ,ze gdy za duzo pada na przelomie sierpnia /wrzesnia owoce pekaja..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2024, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pestki mojego Volosa na dziś, NA TLE INNYCH ODMIAN
Sadzonki kupione w WINE TECH
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-p8IKfqWIOJ

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 09:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
U mnie dokładnie jest tak jak u ZbyszkaB na zdjęciu. Volos idzie z wieloma innymi do wspólnego nastawu. Tu jednak pozostałe odmiany pestki brązowe.
Maceracja ok, 10-12 dni i obawa czy zielona pestka nie przekaże swojej ostrości do soku. Volos będzie 10%.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO