8/09/2015
MarcinJ napisał(a):
ZbyszekB myślę że mylisz pojęcie dojrzałości, moim zdaniem w cabernetach wcale nie chodzi o parametry, cortis bardzo wcześniej jest słodki, o kwasach się nie wypowiem bo nie mierzyłem, tylko o smak a tu już bywa bardzo różnie, smak zmienia się różnie w zależności od pogody. W tym roku smak moim zdaniem jest dojrzały a w zeszłym w tym czasie była totalna trawa.
....
Być może ? nikt nie jest nieomylny !
Na WIKI wstawiłem parametry dojrzewania CC ze Skierniewic i Krakowa(Srebrna Góra)
Moim zdaniem chodzi o tak istotny parametr dojrzałości jak pH !
Organoleptycznie tego nie sposób wyczuć, to trzeba mierzyć jednak ?
Wątpię aby wysokie temperatury sierpniowe tego roku miały aż tak wysoki wpływ na dojrzewanie kabernetów w Polsce.
Istotne są bardzo temperatury następnych miesięcy(wrzesień, październik).
I oby do zbiorów.
-- So, 09.01.2016 21:55 --
Po kilku latach (2008-1015) uprawy tej odmiany(tylko 6szt testowych) przychodzi czas na decyzję - dosadzać czy likwidować ?
Mój wniosek jest likwidować
Są lepsze odmiany :Roesler,Dunaj,Neronet itd.
Wady:
- Dojrzewa późno jak na Mazowsze bo w podobnym czasie jak Pinot Noir, a zebrana wcześniej daje trawiaste posmaki w winie (metoksypirazyny)
- Zasychanie szypułek
- dużo mniejsza odporność na mączniaka prawdziwego niż Pinot Noir
- na Mazowszu wymaga okrywania na zimę tak jak i vinifery
Zalety :
Daje dobre wina w typie CS ? przy odpowiednich parametrach technologicznych.
Niestety wady przewyższają zalety.
Potwierdzają to badania na UR w Krakowie (uprawa we Winnicy Srebrna Góra) parametrów dojrzewania CC, oraz parametrów dojrzewania i ocena sensoryczna win z tej odmiany w stacji doświadczalnej Pully/Szwajcaria (patrz tabele wyników na WIKI/Cabernet Cortis) gdzie nie w każdym roku udało się zrobić wino z tej odmiany ze względu na niewystarczającą zdrowotność owoców.