Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 04:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Dzięki, tak podejrzewałem.
A wiadomo coś, czym jest spowodowane zasychanie częściowe lub całkowite gron? W tym roku jest to nieco mniejszy problem ale i tak występuje. Z tego powodu Cortis raczej u mnie wyleci.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 20:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Podejrzewam niedobory, albo brak przyswajania jakiegoś pierwiastka. Maciek ze Szczecina coś próbował temu zaradzić. Zapytam, bo w tym roku chyba jest lepiej.
U Milla w Bliskowicach mają go dużo i problemów nie ma. Dociąga do 26Bx. Gleba mocno zasadowa. Sadzonki na podkładkach, ale nie wiem jakich.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 21:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Ja również mam ten problem i udało się go wyeliminować. Jak już pisałem tnę grona przez pół, przy tak plennej odmianie jak cortis (tak samo na roeslerze ) po przycięciu gron nie ma problemu z zasychaniem szypułek i pleśnią, a i tak roślina jest przeciążona. Pytaliśmy o problem zasychania szypułek na Morawach, odpowiedź wszędzie była ta sama, z wiekiem przechodzi. Wydaje mi się że przy tak obfitych gronach roślina nie jest w stanie wykarmić i amputuje sobie część grona czego nie spotykam po przycięciu. Postaram się zrobić fotki takiego ciętego cortisa ale najwcześniej w czwartek.
Myślę że u ciebie na śląsku cortis to trochę za póxna odmiana, ja sam się zastanawiam i zamierzam trzymać go nie w samej winnicy tylko jako żywopłot na najbardziej nasłonecznionych miejscach, potrzebuje strasznie dużo słońca.
Co do obrywania liści to musi to mieć znaczenie bo wyraźnie wcześniej trawę tracą te wystawione bezpośrednio na słońce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
MarcinJ napisał(a):
Co do obrywania liści to musi to mieć znaczenie bo wyraźnie wcześniej trawę tracą te wystawione bezpośrednio na słońce.

To raczej nie chodzi o słońce. Pirazyny powstają tylko w odmianach Cabernetowatych. Brak liści po przebarwieniu nie dopuszcza do ich nadmiernego wytwarzania się. Czyli nie uwypukla się cecha Caberneta. A to że jest to paprykowy smak to kwestia niedojrzałości już później.
Mniej pirazyn = mniej problemów przy niedojrzałych owocach. Tylko po co robić Caberneta bez poprawnych, dojrzałych jego cech?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 22:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Ale ja nie pisałem że mój cortis nie miał trawy w smaku, teraz jej nie ma i nie jest wcale mniej cabernetowaty, nie wiem czemu uważacie że cabernet musi walić papryką i trawą, dobre tak nie walą tylko smakiem powalają. Część kolegów twierdzi że cortis ma mieć trawiasty smak, ja uważam że to nie dojrzały cortis.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 06:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
MarcinJ napisał(a):
Pytaliśmy o problem zasychania szypułek na Morawach, odpowiedź wszędzie była ta sama, z wiekiem przechodzi.

To ile trzeba czekać? Mój ma 6 lat.
Cytuj:
Wydaje mi się że przy tak obfitych gronach roślina nie jest w stanie wykarmić i amputuje sobie część grona czego nie spotykam po przycięciu.
Trochę naciągana teoria. Mocno zredukowałem grona na Cortisie - przeciętnie 1 na latorośli, 6-7 na krzewie przy rozstawie 1,25m. Niezależnie od obciążenia krzewy rosną bardzo silnie. Na rondzie też miewałem częściowe zasychanie szypułek, nawet w roku gdy przymrozek majowy zredukował mi 80% plonu. Raczej czegoś brakuje. Magnez był uzupełniany "na wszelki wypadek" od maja do połowy sierpnia 0,5% opryskiem MgSO4.
Cytuj:
Myślę że u ciebie na śląsku cortis to trochę za póxna odmiana
Nie taka znowu późna. Może u mnie trochę słońca mniej (statystycznie).

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 10:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
zbyszekB napisał(a):
...Nie mam CS ale to jedna z najpóźniejszych odmian. W rejonach chłodniejszych nie dojrzewa wystarczająco dobrze, bo potrzebuje dużo słońca.
CC odziedziczył tą cechę po CS - niedojrzały ma posmak trawiasty.
Ma jednak tą przewagę nad CS,że dojrzewa około 2 tygodnie wcześniej i jest szansa ,że w południowych rejonach Polski można z niego zrobić przyzwoite wino typu CS, no może nie każdego roku, ale dużo częściej niż z CS. ...

Jest artykuł na temat parametrów dojrzewania odmian w 2012 w winnicy Srebrna Góra w Krakowie:
http://produkcja.ipan.lublin.pl/uploads/publishing/files/Izajasz-Parchalska-kor+pl-szcz.pdf
a w nim ciekawy wątek o CC. Według parametrów na upartego można już go było zbierać 29.08, ale zebrano go aż miesiąc później i nie chodziło o kwas czy pH tylko o smak. W mojej opinii ta odmiana jest zdecydowanie późniejsza niż się powszechnie uważa.

Dodam na marginesie, że jedzony CS na południu Europy w końcu sierpnia w stosunku do października to zupełnie inny smak. Mimo, że w smaku fajniejszy jest pikantny słodko-kwaśny sierpniowy niż mdła farbiarka październikowa w stylu i konsystencji przejrzałej jeżyny o zapachu czarnej porzeczki, to ze zbiorem na wino nikt się nie śpieszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Korzystając właśnie z tej publikacji http://produkcja.ipan.lublin.pl/uploads ... l-szcz.pdf
a także dodatkowo z innych publikacji - powstawiałem na WIKI parametry dojrzewania dla poszczególnych odmian.
Na południu Polski dla CC termin zbioru to 3-cia dekada września, a dla chłodniejszych rejonów to przełom wrzesień/październik
U mnie na północnym Mazowszu dojrzewa w tym samym terminie co i Regent, tzn początek października, przy dość dużym nasłonecznieniu i sat. W gorszych latach (np 2013) dojrzewa niewystarczająco dobrze (raczej na soki niż na wino).
PS
Parametr pH też świadczy o dojrzałości odmiany. Czasami różnice są niewielkie.
Np odmiany takie jak LM,MF, Marquette i Frontenac mimo wybarwionych całkowicie pestek, dużej zawartości cukru i kwasów są niedojrzałe jeszcze gdy pH w pobliżu 3,0.
I dziwimy się gdy wino jedzie "riparią" :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 14:17 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
ZbyszekB myślę że mylisz pojęcie dojrzałości, moim zdaniem w cabernetach wcale nie chodzi o parametry, cortis bardzo wcześniej jest słodki, o kwasach się nie wypowiem bo nie mierzyłem, tylko o smak a tu już bywa bardzo różnie, smak zmienia się różnie w zależności od pogody. W tym roku smak moim zdaniem jest dojrzały a w zeszłym w tym czasie była totalna trawa.

Misza myślę że krzewy 6 letnie to dopiero dorastające ale już powinny radzić sobie z brakami, ja nie pisałem o redukcji ilości gron tylko o redukcji wielkości gron. U mnie najbardziej zasychanie szypułek zaznaczone jest na młodych roeslerach ale tylko na nie zmniejszanych gronach. Może w przyszłym roku spróbuj nie redukować ilości gron tylko zostaw po 2 na latorośl i tnij je przez pół.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
8/09/2015
MarcinJ napisał(a):
ZbyszekB myślę że mylisz pojęcie dojrzałości, moim zdaniem w cabernetach wcale nie chodzi o parametry, cortis bardzo wcześniej jest słodki, o kwasach się nie wypowiem bo nie mierzyłem, tylko o smak a tu już bywa bardzo różnie, smak zmienia się różnie w zależności od pogody. W tym roku smak moim zdaniem jest dojrzały a w zeszłym w tym czasie była totalna trawa.

....

Być może ? nikt nie jest nieomylny !
Na WIKI wstawiłem parametry dojrzewania CC ze Skierniewic i Krakowa(Srebrna Góra)

Moim zdaniem chodzi o tak istotny parametr dojrzałości jak pH !
Organoleptycznie tego nie sposób wyczuć, to trzeba mierzyć jednak ?
Wątpię aby wysokie temperatury sierpniowe tego roku miały aż tak wysoki wpływ na dojrzewanie kabernetów w Polsce.
Istotne są bardzo temperatury następnych miesięcy(wrzesień, październik).
I oby do zbiorów.

-- So, 09.01.2016 21:55 --

Po kilku latach (2008-1015) uprawy tej odmiany(tylko 6szt testowych) przychodzi czas na decyzję - dosadzać czy likwidować ?
Mój wniosek jest likwidować
Są lepsze odmiany :Roesler,Dunaj,Neronet itd.
Wady:
- Dojrzewa późno jak na Mazowsze bo w podobnym czasie jak Pinot Noir, a zebrana wcześniej daje trawiaste posmaki w winie (metoksypirazyny)
- Zasychanie szypułek
- dużo mniejsza odporność na mączniaka prawdziwego niż Pinot Noir
- na Mazowszu wymaga okrywania na zimę tak jak i vinifery
Zalety :
Daje dobre wina w typie CS ? przy odpowiednich parametrach technologicznych.

Niestety wady przewyższają zalety.

Potwierdzają to badania na UR w Krakowie (uprawa we Winnicy Srebrna Góra) parametrów dojrzewania CC, oraz parametrów dojrzewania i ocena sensoryczna win z tej odmiany w stacji doświadczalnej Pully/Szwajcaria (patrz tabele wyników na WIKI/Cabernet Cortis) gdzie nie w każdym roku udało się zrobić wino z tej odmiany ze względu na niewystarczającą zdrowotność owoców.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 23:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Kurcze, niedobrze - chciałem coś Cabernetowego (Dornfeldera już mam) i miałem poważne zamiary w stosunku do Cabernet Cortis. Może kupię z 5 krzaczków na próbę ale w ciemno, to chyba bez sensu się pchać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 23:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Canin napisał(a):
Kurcze, niedobrze - chciałem coś Cabernetowego (Dornfeldera już mam) i miałem poważne zamiary w stosunku do Cabernet Cortis. Może kupię z 5 krzaczków na próbę ale w ciemno, to chyba bez sensu się pchać.

Próbuj jakiegoś krewniaka caberneta, np Pinotin, Neronet. Ja stawiam na neroneta.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2016, 11:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Ja też już w tym roku kończę przygodę z Cortisem. Poza mączniakiem prawdziwym obserwacje podobne jak u Zbyszka.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2016, 15:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Misza napisał(a):
Ja też już w tym roku kończę przygodę z Cortisem. Poza mączniakiem prawdziwym obserwacje podobne jak u Zbyszka.

Ta odmiana to tak jak mój Lakemont na żyznej ziemi,dopiero po dobrym nawożeniu dolistnym i ziemnym z Bittersalz powoduje zmniejszenie usychania szypułek.
Gdzieś na Stronie firmy K+S jest to pisane.
Pozdrawiam serdecznie
Ge
Ta odmiana to tak jak mój Lakemont na żyznej ziemi,dopiero po dobrym nawożeniu dolistnym i ziemnym z Bittersalz powoduje zmniejszenie usychania szypułek.
Gdzieś na Stronie firmy K+S jest to pisane.
Pozdrawiam serdecznie
Georg[/quote]
Chyba o to chodzi.
Magnesiummangel (Mg)

Die Symptome treten zuerst auf den unteren, älteren Blättern auf. Zunächst erscheint eine Vergilbung am Blattrand, die sich dann zwischen den Blattadern ausweitet. Bei roten Trauben wird die Gelbfärbung zu einer Rotfärbung, wobei die Blattadern und ihr Rand immer grün bleiben. Magnesiummangel ist eine der Ursachen der Austrocknung des Rappens, die sich durch eine Austrocknung der Traubenstiele und anschließend der Beeren bemerkbar macht.

Behandlung: Dem Boden wird im Falle eines geringen MgO-Gehaltes bei der Pflanzung Magnesium zugeführt; diese Düngung wird durch eine jährliche Erhaltungsdüngung ergänzt. Hierbei wird ein Spezialdünger wie Magnesiumsulfat (ESTA? Kieserit) oder ein Kalium-Magnesium-Düngemittel wie Patentkali? angewandt. Magnesium-Blattdüngungen mit Bittersalz (EPSO Top?) sind sehr wirksam, wenn sie bei den Bedarfsspitzen der Kultur ausgebracht werden.
Weitere Informationen

Kultur Weinanbau
Nährstoff Magnesium
ESTA? Kieserit gran.
Patentkali?
EPSO Top?

Na tej stronie też są zdjęcia i to jest ładnie obrazowo pokazane,ja miałem kiedyś z tym wielki problem teraz tylko znowu na innych odmianach gdzie tego oprysku i doziemnie nie zrobiłem.[/quote]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2016, 17:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Misza, zbyszekB - to jak nie macie co zrobić w wykopanymi krzakami to ja przygarnę z 5 sztuk :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO