Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 12:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 29 września 2011, 08:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
DW napisał(a):
W roku ubiegłym wykopałem 3 testowe krzewy CC właśnie z powodu zielonych tanin i smaków oraz szarej pleśni (cukier był ok.). Z doświadczeń moich, Nikodema i kilku innych osób wynika, że określenie terminu dojrzewania CC jako "jak Pinot noir" jest jak najbardziej właściwe. W związku z tym, przydatność tej odmiany każdy właściwie powinien określić sobie sam. Jeśli ma bardzo dobre stanowisko na którym dojrzewają późne (na nasz klimat) odmiany, to czemu nie ?

Czyli co, zbierać z PN? Hm, kwasy o chyba będą ujemne :lol: a szara pleśń się dalej rozleje, ale może zaryzykuje w tym roku i poczekam jeszcze 3 tygodnie? Zobaczę dokładniej jaka jest ich kondycja i zadecyduję w weekend, bo wtedy szykuję zbiór Regenta i Ronda.

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 września 2011, 09:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
nikodem napisał(a):
Czyli co, zbierać z PN? Hm, kwasy o chyba będą ujemne :lol: a szara pleśń się dalej rozleje, ale może zaryzykuje w tym roku i poczekam jeszcze 3 tygodnie? Zobaczę dokładniej jaka jest ich kondycja i zadecyduję w weekend, bo wtedy szykuję zbiór Regenta i Ronda.


Ja bym czekał do załamania pogody. Taki wrzesień (a może i październik) jak w tym roku to wyjątkowa okazja, ostatnio, z tego co pamiętam, wystąpiła w 2006 roku. Kwasy to chyba najmniejszy problem, te można uzupełnić, ale jak sobie poradzić z warzywami ? Nawet termowinifikacja nie pomoże.

Szara pleśń to tragedia w przypadku odmian które muszą długo wisieć. Dlatego zachęcam do sadzenia Roeslera; ten może wisieć do wiosny. Reberger też jest niezły, co prawda z szarą pleśnią również ma kłopoty jednak wisieć długo nie musi.

Kiedy myślę o takich zdradliwych odmianach jak CC, przypomina mi się sprawa zdaje się Sevara. Wydaje się, że szybko dojrzewa ale jak zwinifikujesz to jest do kitu. Okazuje się, że musi wisieć jeszcze ok. 4 tygodni aby dać naprawdę wyśmienite wino.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 września 2011, 12:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
...Kiedy myślę o takich zdradliwych odmianach jak CC, przypomina mi się sprawa zdaje się Sevara. Wydaje się, że szybko dojrzewa ale jak zwinifikujesz to jest do kitu. Okazuje się, że musi wisieć jeszcze ok. 4 tygodni aby dać naprawdę wyśmienite wino.

A mi się przypomina sprawa MF z przed kilku lat (DarekRz i Krzysztof G.), oraz opis w polskiej ampelografii odmiany s.13053
Dojrzewa niby pod koniec września , ale lepsze wino daje zbierana 2 tygodnie później

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 19:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
DW napisał(a):
Dlatego zachęcam do sadzenia Roeslera; ten może wisieć do wiosny. Reberger też jest niezły, co prawda z szarą pleśnią również ma kłopoty jednak wisieć długo nie musi.

U mnie C.Cortis w miarę dobrze sobie radzi, jeżeli chodzi o przemarzanie. Roeseler i Rathay jednak wymagają okrywania, chociaż te -22 chyba wytrzymują. Tak sobie myślę, że C.Cortis na pewno potrzebuje jeszcze u nas sprawdzenia, ale bardziej go widzę jako składnik kupażu, niż wino solo. W naszym klimacie (generalnie) chyba jednak nie ma sensu męczyć się z winami odmianowymi.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
shron napisał(a):
...U mnie C.Cortis w miarę dobrze sobie radzi, jeżeli chodzi o przemarzanie. Roeseler i Rathay jednak wymagają okrywania, chociaż te -22 chyba wytrzymują. Tak sobie myślę, że C.Cortis na pewno potrzebuje jeszcze u nas sprawdzenia, ale bardziej go widzę jako składnik kupażu, niż wino solo.

U mnie w następnym sezonie, jak dobrze pójdzie ?
Cytuj:
(generalnie) chyba jednak nie ma sensu męczyć się z winami odmianowymi.

Potwierdzasz to co pisali TU Daniel i ZbyszekB :lol:
Ja jednak w tym roku spróbuję odmianowe z Kernlinga i PG.
Taka okazja nieprędko może się u mnie powtórzyć :?:
Gewurztraminera mam za mało na odmianowe.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 22:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
Zostawiłem jeszcze Cortisa. Dzisiaj grona naznaczone szarą pleśnią opryskałem pirosiarczynem. Liczę, że wytrzyma do 22.10., bo dopiero wtedy będę miał czas, żeby je zebrać. Zobaczymy jak eksperyment się powiedzie. Rodno i Regent już fermentują...

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 września 2012, 06:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Pt wrz 28, 2012 1:14 pm w watku "Zweigelt" aguniatarnow napisał(a):
moje c cortis miały na początku września 24brix - zebrałem tydzień temu i fermentują w miazdze
Powiedz Marku, ilu letnie krzewy masz ? i czy przed dojrzeniem owoce nie miały posmaku trawiastego ?

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 września 2012, 06:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
Mam u siebie jeden krzew testowo i narazie taki wredny posmak zieleniny nie znika, więc raczej nie będe w niego inwestował.

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 września 2012, 08:27 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Ja swoje testowe dwa wywalam i nikomu nie polecam. Pomimo znakomitego roku, ograniczenia plonowania, cukry ok a trawa buja dalej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 września 2012, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Po przeczytaniu w/w opinii poszedłem sprawdzić :shock: , bo posadziłem 6szt i jak na test to zbyt dużo.
Dystrybutorzy sadzonek tej odmiany sugerowali ,że Cabernet Cortis może w polskich warunkach zastąpić CS :!: :wink:
To co napisali wcześniej Koledzy o jakichś posmakach zieleniny lub trawy to fakt. :mrgreen:
Nie wiem jeszcze jak to się przekłada na jakość wina ,bo jeszcze nie robiłem z tej odmiany (pierwsze owocowanie na 3-latkach, ale coraz mniej mi się ta odmiana podoba :lol: )
pozdr. ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 07:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
Ricci napisał(a):
Pt wrz 28, 2012 1:14 pm w watku "Zweigelt" aguniatarnow napisał(a):
moje c cortis miały na początku września 24brix - zebrałem tydzień temu i fermentują w miazdze
Powiedz Marku, ilu letnie krzewy masz ? i czy przed dojrzeniem owoce nie miały posmaku trawiastego ?

Mam trzylatki z e-sadzonki na podkładce, to jest drugi zbiór w tamtym roku zebrane wczesniej ze względu na szarą, a teraz zaczęły cześciowo zasychać więc najwyższy czas na nie już był, a co do tego posmaku to faktycznie jest - w winie też był -patrz konkurs :( , łącze go z PNP -może teraz wyjdzie lepsze czas pokaże...

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 07:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
aguniatarnow napisał(a):
Ricci napisał(a):
Pt wrz 28, 2012 1:14 pm w watku "Zweigelt" aguniatarnow napisał(a):
moje c cortis miały na początku września 24brix - zebrałem tydzień temu i fermentują w miazdze
Powiedz Marku, ilu letnie krzewy masz ? i czy przed dojrzeniem owoce nie miały posmaku trawiastego ?
Mam trzylatki z e-sadzonki na podkładce, to jest drugi zbiór w tamtym roku zebrane wczesniej ze względu na szarą, a teraz zaczęły cześciowo zasychać więc najwyższy czas na nie już był, a co do tego posmaku to faktycznie jest - w winie też był -patrz konkurs :( , łącze go z PNP -może teraz wyjdzie lepsze czas pokaże...
Oo! to u mnie bardzo podobnie: trzylatki na SO4, z tego samego źródła. Brix bardzo różnie 20-24, ale zaczynają częściowo zasychać szypułki; pestki już częściowo przebarwione. Posmak trawiasty jakby mniejszy z postępem dojrzewania, nie wiem czy za dwa tygodnie będzie co zbierać...no nic, zobaczy się.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2012, 13:34 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 01:00
Posty: 176
Lokalizacja: ornontowice (gliwice, mikolow)
Zrobiłem trochę odmianowego w zeszłym roku. Zbierałem końcem października, niestety zgubiłem kartkę z notatkami. Dziś wg. mnie wino dziś co najmniej przyzwoite. Zostawię butelkę na konkurs AD2013 :). W tym roku poszedł na różowe bo miałem go malutko.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 15:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 27 marca 2014, 06:38
Posty: 13
Lokalizacja: Wieliczka, woj. małopolskie
Czyżby wszyscy zrezygnowali z c. Cortisa w latach 2013 i 2014? Pochwalcie się bo ja się nie poddaje i dosadzam.teraz mam dwulatki więc na razie się nie mam czym.

_________________
Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 16:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Pamiętam wino @hajnell'a z Gostomii 2013 i bardzo mile je wspominam.
Piłem trochę wcześniej też CC @Nikodem'a i też było bardzo fajne.
Co do odporności na choroby i owocowania się nie wypowiadam, bo moje CC jeszcze za młode.
No na pewno mniej odporny na grzybki niż np Regent, ale myślę że warto go mieć.

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO