Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 18:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 23:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Zbiór 10.10.2021, w tym dniu przymrozek. Przy obciążeniu 1,4 kg/krzew Blg 23,5 pH 3,25 kwasy 9,1. Pestki wybarwione w 1/2. Lekkie posmaki trawiaste. Z czerwonego zrezygnowałem. Tłoczenie bezpośrednio po zbiorze. Mam zamiar zrobić musujące.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 08:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
U mnie Cortis poszedł na sok. Po sierpniowym ochłodzeniu wszystkie jagody sflaczały, ale o dziwo, cukier jeszcze rósł do początku października (a może to woda odparowywała?), choć kwasy nie spadały. Nawet nie mierzyłem, bo wystarczyło spróbować. W każdym bądź razie skończył jako sok. Żonie smakuje, nawet bardzo :) .

Tak więc po kolejnym roku porażek, kończę przygodę z tą odmianą.

Pozdrawiam,
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 09:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
PiotrPe napisał(a):
U mnie Cortis poszedł na sok. Po sierpniowym ochłodzeniu wszystkie jagody sflaczały, ale o dziwo, cukier jeszcze rósł do początku października (a może to woda odparowywała?), choć kwasy nie spadały. Nawet nie mierzyłem, bo wystarczyło spróbować. W każdym bądź razie skończył jako sok. Żonie smakuje, nawet bardzo :) .

Tak więc po kolejnym roku porażek, kończę przygodę z tą odmianą.

Pozdrawiam,
Piotrek



Może miałeś Botrytis, a może tylko zwykłe zamieranie szypułek przy odpowiedniej dojrzałości.Kwas podobnie do cukru zagęszczał się.Być może miałbyś bardzo słodkie czerwone wino.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 marca 2023, 18:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Winnica Amelie – Cabernet Cortis Sweet Botrytis 2021 ; Cukier 168g/l; TA 10g/l; srebro na WINOPL 2023 ,16-18 marzec
Gratulacje :!: :!: :clap:
PS
Takie wino może poleżeć w piwniczce 10-15 lat :!: :?: jeżeli procenty nie za niskie ? Brak info o procentach.
Może już ktoś z forumowiczów degustował i uzupełni procenty :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 marca 2023, 09:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
To jak to w końcu jest z tym botrytisem... Jedni robią "sweet botrytis" i dostają gratulacje. A inni robią "sweet botrytis" (tyle że pokazują jak to naprawdę wygląda) i dostają "fuj, to trujące"...


PS. ZbyszkuB, to nie do Ciebie uwaga, taki ogólny komentarz.... Może trzeba otworzyć :shock: ...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 marca 2023, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
To jak to w końcu jest z tym botrytisem... Jedni robią "sweet botrytis" i dostają gratulacje. A inni robią "sweet botrytis" (tyle że pokazują jak to naprawdę wygląda) i dostają "fuj, to trujące"...

PS. ZbyszkuB, to nie do Ciebie uwaga, taki ogólny komentarz.... Może trzeba otworzyć :shock: ...

Jeżeli czegoś nie przeoczę, to składam gratulacje tym co dostają me4dale na konkursach.
Tym razem też (nie w porę, bo z dużym opóźnieniem) składam gratulacje medalistom za wina słodkie na "Polskie Korki 2022" (14.06.2022)
Wina słodkie: Chróstnik Solaris 2020 (Brązowy), Turnau Szlachetny Zbiór 2021 (Srebrny), Amelie Cabernet Cortis Sweet 2021 (Złoty).
Obydwa panele degustacyjne przeżyły :!: :D
Cytuj:
.... A inni robią "sweet botrytis" (tyle że pokazują jak to naprawdę wygląda) i dostają "fuj, to trujące"...

Gdy CI INNI dostaną medele i komisje przeżyją ocenę ICH win, to też im pogratuluję :mrgreen:
Ale póki co, niech się starają .... o medale :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 marca 2023, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Nie chodzi mi teraz o żadną reklamę... Ale jednak, osławione "sweet botrytis" od Włodka dostało złoto na PIWI w Czechach.

PS. O gustach się nie dyskutuje, ale o faktach trzeba :D

PS.2. Niestety, z tego co się dowiedziałem, wygląda na ta no, że "sweet botrytis" wygląda baaaardzo nieapetycznie na krzewach...


Załączniki:
sweet botrytis.png
sweet botrytis.png [ 209.76 KiB | Przeglądane 947 razy ]

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 marca 2023, 21:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Nie jestem na bieżąco jak widać :?
Składam Włodkowi spóźnione gratulacje :!: :D :clap:
PS
Faktycznie botrytis wygląda na krzewach bardzo nieapetycznie, zwłaszcza we wczesnym stadium , taki jeszcze nie podsuszony :lol:
Trudno też odróżnić tego "szlachetnego' od po prostu gnijących owoców :?:
Trzeba prowadzić testy (mykotoksyn) na panelistach :!: :!: :wink:
A najlepiej by było uzyskać certyfikat z badań laboratoryjunych; o dopuszczalnej ilości toksyn w takich winach
PS2
W małych dawkach to i arszenik jest lekarstwem :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2023, 11:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
To jak to w końcu jest z tym botrytisem... Jedni robią "sweet botrytis" i dostają gratulacje. A inni robią "sweet botrytis" (tyle że pokazują jak to naprawdę wygląda) i dostają "fuj, to trujące"...


PS. ZbyszkuB, to nie do Ciebie uwaga, taki ogólny komentarz.... Może trzeba otworzyć :shock: ...

Ja nie potrafię powiedzieć ile mm może mieć szary kożuszek, żeby go jeszcze zaliczyć do noble rot a nie do gray rot. Wiem tylko, że po infekcji proces rozprzestrzeniania się grzyba musi być mocno spowolniony długim okresem dobrej pogody. Takich miejscówek w Europie nie jest dużo. Wina tego typu nie należą do moich ulubionych ze względu na powalająca ilość cukru. Ale w trosce o swoją wątrobę wolałbym spożywać wino zrobione z takiego surowca:
https://i0.wp.com/alteroak.com/files/20 ... 1286&ssl=1
niż z takiego:
http://www.wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35828
To drugie próbowałem i żyję ;) Bardzo smaczne, grzybem nie zalatuje :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2023, 13:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
W teorii, mykotoksyny są eliminowane z wina poprzez odpowiednie enzymy oraz bentonit, który na koniec je wiąże i sedymentuje.
A botrytis ma na celu jak największe odwodnienie jagody... Może im więcej "korzuszka" tym lepiej :silent:

Ja też nie jestem zwolennikiem słodkich win. Ale jest wiele osób, które chętnie je piją.

PS. A co do oceny przydatności - trzeba wąchać i próbować. Jak nie śmierdzi - to nie gnije, nie octuje. Jak dobrze smakuje - to się nadaje.
Ja próbowałem w zeszłym roku sporo "popsutych" jagód - w celach badawczo-poznawczych - i można organoleptycznie jasno określić, które infekcje są złe, a które "dobre"....

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2023, 15:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
A botrytis ma na c :| elu jak największe odwodnienie jagody... Może im więcej "korzuszka" tym lepiej :silent: .

Botrytis ma za zadanie tylko sperforować skórkę tworząc "membrane" przez ktora woda penetruje a cukier zostaje w środku. Narastajacy korzuszek swiadczy tylko o tym że grzyb ma wystarczajaco dużo wilgoci żeby mogł sie rozwijać tworzac zarodniki. Tak ja to widzę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2023, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Misza napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
A botrytis ma na c :| elu jak największe odwodnienie jagody... Może im więcej "korzuszka" tym lepiej :silent: .

Botrytis ma za zadanie tylko sperforować skórkę tworząc "membrane" przez ktora woda penetruje a cukier zostaje w środku. Narastajacy korzuszek swiadczy tylko o tym że grzyb ma wystarczajaco dużo wilgoci żeby mogł sie rozwijać tworzac zarodniki. Tak ja to widzę.

Właśnie tak :!:
Na powierzchni jagody szparki mają otoczki okołostomatyczne, które tworzą mikrouszkodzenia. Te mikrouszkodzenia stanowią punkt wejścia dla botrytis cinerea. Zaczyna się to od przywiązania, rozwoju konidiów, a następnie penetracji
Rodzaj/gatunek (pseudonimy) : Botrytis cinerea (szlachetna zgnilizna lub szara/wulgarna zgnilizna)
Jak odróżnić jedną od drugiej
Szlachetna zgnilizna ma unikalny wzór gwiazdy na powierzchni winogron. Szara zgnilizna powoduje całkowitą degradację i zapadnięcie się tkanki jagód. Konidiofory rosną prosto i pionowo i nadają martwiczym tkankom miękki, aksamitny wygląd. Można również wykryć poprzez analizę aktywności enzymu lakazy za pomocą zestawów lub wina wystawionego na działanie tlenu oraz zestawów do testów immunochemicznych. Zoecklein sugeruje wystawienie wina na działanie tlenu przez kilka godzin i obserwację późniejszej utraty czerwonego koloru i reakcji brązowienia
W winnicy pędy mogą wykazywać bielenie z czarnymi sklerocjami tworzącymi plamy na zaatakowanej tkance

Jeśli warunki klimatyczne nie są sprzyjające (klimat zimny i wilgotny), pojawi się szara zgnilizna, a wtórne infekcje powodowane przez inną pospolitą pleśń w winnicy pokonają botrytis cinerea. Należą do nich Penicillium, Mucor i Aspergillus sp. [wg UC DAVIS]

Te inne grzyby wytwarzają wtedy mykotoksyny m.in ochratoksyny A (OTA)

Limit : poziom OTA w żywności jest w Europie regulowany z maksymalnymi limitami dla OTA(ochratoksyna) ;suszonych owocach winorośli na poziomie 10 μg/kg , wino przy 2 μg/kg i żywność dla dzieci przy 0,5 μg/kg (rozporządzenie Komisji UE, 2010)
Do niedawna produkty zbożowe były uważane za główne źródło OTA. Niedawno naukowcy odkryli, że zawartość toksyny w winie może być aż 10-krotnie wyższa niż sugerowany limit. Czerwone wino może zawierać większe ilości niż wino białe, ponadto zawartość toksyny wzrasta w miarę przemieszczania się w stronę południowych obszarów produkcji wina w Europie.
https://www.pttz.org/flair/onep/cg/cg88.html
Laboratoriaq chemiczne wyposażone są w urządzenia mierzące zawartość toksyn w moszczach,sokach i winach; np QuickScan II - Agro-Lab
Każdy też we w2łasnyn zakresie morze zmierzyć to taniej np
Detektor paskowy
Testy do wykrywania mytotoksyn
https://www.argenta.com.pl/pdf/Katalog% ... oksyny.pdf
Ochratoksyna
Nazwa testu /Producent/LOD/Zakres/Czas analizy (min)/ szt. w opakowaniu/nr katalogowy
Helica Ochratoxin A Wine/ Hygiena /1 ppb /1 - 60 ppb/ 40/ 96 /981OCH01W-96
Matryca: wino, sok winogronowy, moszcz winogronowy, lukrecja

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO