Misza napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
A botrytis ma na c

elu jak największe odwodnienie jagody... Może im więcej "korzuszka" tym lepiej

.
Botrytis ma za zadanie tylko sperforować skórkę tworząc "membrane" przez ktora woda penetruje a cukier zostaje w środku. Narastajacy korzuszek swiadczy tylko o tym że grzyb ma wystarczajaco dużo wilgoci żeby mogł sie rozwijać tworzac zarodniki. Tak ja to widzę.
Właśnie tak
Na powierzchni jagody szparki mają otoczki okołostomatyczne, które tworzą mikrouszkodzenia. Te mikrouszkodzenia stanowią punkt wejścia dla botrytis cinerea. Zaczyna się to od przywiązania, rozwoju konidiów, a następnie penetracjiRodzaj/gatunek (pseudonimy) :
Botrytis cinerea (szlachetna zgnilizna lub szara/wulgarna zgnilizna)
Jak odróżnić jedną od drugiej Szlachetna zgnilizna ma unikalny wzór gwiazdy na powierzchni winogron. Szara zgnilizna powoduje całkowitą degradację i zapadnięcie się tkanki jagód. Konidiofory rosną prosto i pionowo i nadają martwiczym tkankom miękki, aksamitny wygląd. Można również wykryć poprzez analizę aktywności enzymu lakazy za pomocą zestawów lub wina wystawionego na działanie tlenu oraz zestawów do testów immunochemicznych. Zoecklein sugeruje wystawienie wina na działanie tlenu przez kilka godzin i obserwację późniejszej utraty czerwonego koloru i reakcji brązowienia
W winnicy pędy mogą wykazywać bielenie z czarnymi sklerocjami tworzącymi plamy na zaatakowanej tkance Jeśli warunki klimatyczne nie są sprzyjające (klimat zimny i wilgotny), pojawi się szara zgnilizna, a wtórne infekcje powodowane przez inną pospolitą pleśń w winnicy pokonają botrytis cinerea. Należą do nich Penicillium, Mucor i Aspergillus sp. [wg UC DAVIS]
Te inne grzyby wytwarzają wtedy mykotoksyny m.in ochratoksyny A (OTA)
Limit : poziom OTA w żywności jest w Europie regulowany z maksymalnymi limitami dla OTA(ochratoksyna) ;suszonych owocach winorośli na poziomie 10 μg/kg , wino przy 2 μg/kg i żywność dla dzieci przy 0,5 μg/kg (rozporządzenie Komisji UE, 2010)
Do niedawna produkty zbożowe były uważane za główne źródło OTA. Niedawno naukowcy odkryli, że zawartość toksyny w winie może być aż 10-krotnie wyższa niż sugerowany limit. Czerwone wino może zawierać większe ilości niż wino białe, ponadto zawartość toksyny wzrasta w miarę przemieszczania się w stronę południowych obszarów produkcji wina w Europie.
https://www.pttz.org/flair/onep/cg/cg88.htmlLaboratoriaq chemiczne wyposażone są w urządzenia mierzące zawartość toksyn w moszczach,sokach i winach; np QuickScan II - Agro-Lab
Każdy też we w2łasnyn zakresie morze zmierzyć to taniej np
Detektor paskowyTesty do wykrywania mytotoksyn
https://www.argenta.com.pl/pdf/Katalog% ... oksyny.pdfOchratoksyna
Nazwa testu /Producent/LOD/Zakres/Czas analizy (min)/ szt. w opakowaniu/nr katalogowy
Helica Ochratoxin A Wine/ Hygiena /1 ppb /1 - 60 ppb/ 40/ 96 /981OCH01W-96
Matryca: wino, sok winogronowy, moszcz winogronowy, lukrecja