Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 21:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
kilis napisał(a):
Wam się nie che to sadzicie łatwe mieszańce. To odmiany niszowe. Tyle lat już są i jakoś świata nie zwojowały.

Vitis Vinifera zdobyła monopol w latach 70-tych. Wcześniej uprawiano dużo mieszańców także we Francji. Powierzchnia upraw winorośli w Europie to około 7 % upraw rolnych. Herbicydów stosuje się w uprawie winorośli około 40 % zaś fungicydów około 70%. Komu więc zależy na uprawie vinifer?
Na pewno chemia stosowana w przesadzie przy uprawie vinifer nie jest na rękę konsumentom, za to na pewno odpowiada lobby chemicznemu. Zadajmy sobie pytanie: gdyby do tej pory uprawiano mieszańce i ktoś chciałby posadzić vinifery? Doszukiwano by się posmaków viniferowych, złego zapylania itd., itp.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Marek222 napisał(a):
... Zadajmy sobie pytanie: gdyby do tej pory uprawiano mieszańce i ktoś chciałby posadzić vinifery? Doszukiwano by się posmaków viniferowych, złego zapylania itd., itp.
Nie przesadzajmy w drugą stronę. We Francji i nie tylko wino z hybryd było nie smaczne to było przyczyną wprowadzenia apelacji a nie rozwój SOR. Są posmaki viniferowe które nie każdy lubi np. naftowe czy bardzo kwiatowe. Czy z drugiej strony ma ktoś ulubiony posmak z hybryfy który nie znajdziemy w viniferach?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 22:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
Nie chodzi o przesadzanie a o normalność. Kiedyś we Francji nie uprawiano odmian hybrydowych, które są obecnie bo ich nie było. Więc trudno porównywać jakość win z nich wytworzonych.
kilis napisał(a):
Szkoda że tak strasznie się napinacie na te mieszańce jakby to był ósmy cud świata.
Inni traktują vinifery jak ósmy cud świata. Niech każdy uprawia to co mu odpowiada ku uciesze wszystkich.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2016, 20:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Tak się broni bez jakichkolwiek oprysków Cabernet Cantor przed mączniakiem rzekomym, opad rekordowy od 6 lat 230 mm od początku lipca, pod spodem liścia widać obwódkę która otacza patogen i go niszczy:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 20:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam w tym roku sadziłem sadzonki C Cantora z e-sadzonki i połowa sadzonek na tą chwilę ma około 3 metrów wysokości jeśli dostatecznie zdrewnieją formowalibyście formę docelową z ramieniem owoconośnym - Guota w 2 roku i zostawili ramię powiedzmy z 4-6 latoroślami i na każdej latorośli po jednym gronie tak się zastanawiam. Jak to widzicie ???? Bo się tak zastanawiam i mam mieszane myśli.

Pozdrawiam.
Marcin.


Ostatnio edytowano sobota, 3 września 2016, 20:52 przez monteverst, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jeśli są grube można pokusić się o formowanie pnia. Co do owocowania zostawiłbym grono kontrolne.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 21:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Najważniejsza jest grubość. Jak łozy są grube to ja bym formował pień i w 2-gim roku pierwsze niewielkie owocowanie - tak do 1 kg na krzew.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 08:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Nie ma co za bardzo planować. Na wiosnę powyginać łozy w Guyoty. Jak puszczą książkowo latorośle tam gdzie trzeba, to można zostawić kwiatostany i obserwować. Zazwyczaj jednak życie weryfikuje plany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 18:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Chciałem troszkę odgrzać temat mianowicie wina z tej odmiany,może jest ktoś kto w tym roku robił pierwszy raz odmianowe wino z tej odmiany i może już coś napisać o młodym winie z C,C czy jest zadowolony czy to wino spełnia jego oczekiwania ??
A osoby robiące już któryś raz wino z tej odmiany proszę o wypowiedz odnośnie powtarzalności jakości wina z C,C oraz wypowiedzenia się odnośnie potencjału Cabenet Cantor-a.



Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 20:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
monteverst napisał(a):
Chciałem troszkę odgrzać temat mianowicie wina z tej odmiany,może jest ktoś kto w tym roku robił pierwszy raz odmianowe wino z tej odmiany i może już coś napisać o młodym winie z C,C czy jest zadowolony czy to wino spełnia jego oczekiwania ??
A osoby robiące już któryś raz wino z tej odmiany proszę o wypowiedz odnośnie powtarzalności jakości wina z C,C oraz wypowiedzenia się odnośnie potencjału Cabenet Cantor-a.

Pozdrawiam.
Marcin.


Po co odgrzewać temat skoro zaraz forumowy fachowiec ci napisze że to GMO. :lol:
A tak na serio mimo wyjątkowo g... rocznika w mojej lokalizacji, hektolitrów deszczu, ale i pierwszego roku bez stosowania chemii w uprawie tej odmiany, wino z większościowym udziałem C.C z dodatkiem Dunaja i Rubineta zapowiada się bardzo dobrze. :D
Wino bez fjm z powodu niskiej kwasowości nastawu jest już idealnie wyklarowane i spokojnie będzie się nadawać za kilka miesięcy do butelkowania, bo robione celowo tak by było do szybszego spożycia. Oczywiście jak dotąd brak jakichkolwiek aromatów hybrydowych.
Wczoraj znajomi degustowali ostatnią butelkę odmianowego CC z rocznika 2015, zdaje się że im bardzo smakowało :D
Dosadziłem jesienią kilkanaście szt. tej odmiany mimo wkurzającego sposobu jej wzrostu i braku sztywności łozy (ale i tak jest lepiej niż u Monarcha) zwłaszcza że na własnych korzeniach rośnie zdecydowanie bardziej kulturalnie niż na SO4.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 20:40 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Witam

Nie wiem jak to jest z tymi pododmianami, ale ja mam C.C. pod nazwa Cabernet Carol - cokolwiek to jest, późno startuje ( co jest dobre na zimną Zośkę), późno dochodzi, co nie jest dobre bo wszystkie plagi egipskie czekają po drodze, wino tianiczne po długiej maceracji, nawet pełne w smaku, kwasy(: zależy w którym momencie zebrane i jak krzewy przeciążone) akceptowalne, cukier nieodczuwalny w smaku ( niestety lekkie dosłodzenie aby podnieść ilość alkoholu), ogólnie fajna odmiana dosyć drobne jagody, odmiana podatna na mączniaki, ale łapie tylko w tych momentach dużej infekcji na winnicy. ( w tym roku 2 - razy ostra chemia przy infekcji), ja na razie dosadzam i mam tego za mało aby przetrzymać wino 2 lata, po prostu schodzi na pniu .

tnowak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
niva napisał(a):
Witam

Nie wiem jak to jest z tymi pododmianami, ale ja mam C.C. pod nazwa Cabernet Carol - cokolwiek to jest, późno startuje ( co jest dobre na zimną Zośkę), późno dochodzi, co nie jest dobre bo wszystkie plagi egipskie czekają po drodze, wino tianiczne po długiej maceracji, nawet pełne w smaku, kwasy(: zależy w którym momencie zebrane i jak krzewy przeciążone) akceptowalne, cukier nieodczuwalny w smaku ( niestety lekkie dosłodzenie aby podnieść ilość alkoholu), ogólnie fajna odmiana dosyć drobne jagody, odmiana podatna na mączniaki, ale łapie tylko w tych momentach dużej infekcji na winnicy. ( w tym roku 2 - razy ostra chemia przy infekcji), ja na razie dosadzam i mam tego za mało aby przetrzymać wino 2 lata, po prostu schodzi na pniu .

tnowak


Cabernet Carol to zupełnie coś innego, bo to krzyżówka Cabernet Sauvignon i Solaris wyraźnie późniejsza od C. Cantor. Cantor to krzyżówka Solarisa z Seiblem 7053 (Chancellor). U mnie w tym roku C. Carol nie poradził sobie z szarą pleśnią, z mączniakami nie było problemów.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 10:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
niva napisał(a):
Witam

Nie wiem jak to jest z tymi pododmianami, ale ja mam C.C. pod nazwa Cabernet Carol - cokolwiek to jest, późno startuje ( co jest dobre na zimną Zośkę), późno dochodzi
C. Cantor nie jest tak późny, dojrzewa mniej więcej w tym czasie jak Regent.
Dobrze wiedzieć że radzi sobie na własnych korzeniach.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 11:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Mam z domieszką 1/3 Regenta bo nie miałem go gdzie upchnąć. Robiłem bez FJM jak wszystkie w tym roku, ze względu na małą kwasowość. Cóż można powiedzieć, jest zdecydowanie inny od Regenta, nie maluje aż tak kieliszka, jeszcze to młodziak ale zapowiada się nie zle, chodż na chwilę obecną najładniej i najbardziej rasowo pachnie i wygląda wino z C. Cortis.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2017, 23:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 19 października 2015, 09:07
Posty: 72
Lokalizacja: Kraśnik / Rzeszów
RobertR napisał(a):
monteverst napisał(a):
Chciałem troszkę odgrzać temat mianowicie wina z tej odmiany,może jest ktoś kto w tym roku robił pierwszy raz odmianowe wino z tej odmiany i może już coś napisać o młodym winie z C,C czy jest zadowolony czy to wino spełnia jego oczekiwania ??
A osoby robiące już któryś raz wino z tej odmiany proszę o wypowiedz odnośnie powtarzalności jakości wina z C,C oraz wypowiedzenia się odnośnie potencjału Cabenet Cantor-a.

Pozdrawiam.
Marcin.


Po co odgrzewać temat skoro zaraz forumowy fachowiec ci napisze że to GMO. :lol:
A tak na serio mimo wyjątkowo g... rocznika w mojej lokalizacji, hektolitrów deszczu, ale i pierwszego roku bez stosowania chemii w uprawie tej odmiany, wino z większościowym udziałem C.C z dodatkiem Dunaja i Rubineta zapowiada się bardzo dobrze. :D
Wino bez fjm z powodu niskiej kwasowości nastawu jest już idealnie wyklarowane i spokojnie będzie się nadawać za kilka miesięcy do butelkowania, bo robione celowo tak by było do szybszego spożycia. Oczywiście jak dotąd brak jakichkolwiek aromatów hybrydowych.
Wczoraj znajomi degustowali ostatnią butelkę odmianowego CC z rocznika 2015, zdaje się że im bardzo smakowało :D
Dosadziłem jesienią kilkanaście szt. tej odmiany mimo wkurzającego sposobu jej wzrostu i braku sztywności łozy (ale i tak jest lepiej niż u Monarcha) zwłaszcza że na własnych korzeniach rośnie zdecydowanie bardziej kulturalnie niż na SO4.



a jak jest u monarcha?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO