monteverst napisał(a):
Chciałem troszkę odgrzać temat mianowicie wina z tej odmiany,może jest ktoś kto w tym roku robił pierwszy raz odmianowe wino z tej odmiany i może już coś napisać o młodym winie z C,C czy jest zadowolony czy to wino spełnia jego oczekiwania ??
A osoby robiące już któryś raz wino z tej odmiany proszę o wypowiedz odnośnie powtarzalności jakości wina z C,C oraz wypowiedzenia się odnośnie potencjału Cabenet Cantor-a.
Pozdrawiam.
Marcin.
Po co odgrzewać temat skoro zaraz forumowy fachowiec ci napisze że to GMO.
A tak na serio mimo wyjątkowo g... rocznika w mojej lokalizacji, hektolitrów deszczu, ale i pierwszego roku bez stosowania chemii w uprawie tej odmiany, wino z większościowym udziałem C.C z dodatkiem Dunaja i Rubineta zapowiada się bardzo dobrze.
Wino bez fjm z powodu niskiej kwasowości nastawu jest już idealnie wyklarowane i spokojnie będzie się nadawać za kilka miesięcy do butelkowania, bo robione celowo tak by było do szybszego spożycia. Oczywiście jak dotąd brak jakichkolwiek aromatów hybrydowych.
Wczoraj znajomi degustowali ostatnią butelkę odmianowego CC z rocznika 2015, zdaje się że im bardzo smakowało
Dosadziłem jesienią kilkanaście szt. tej odmiany mimo wkurzającego sposobu jej wzrostu i braku sztywności łozy (ale i tak jest lepiej niż u Monarcha) zwłaszcza że na własnych korzeniach rośnie zdecydowanie bardziej kulturalnie niż na SO4.