AMELIE napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
AMELIE napisał(a):
Zarezykowałem i zrobiłem jeszcze raz Cantora na czerwone, jest już po fermentacji alkoholowej.
W aromacie na chwilę obecną nie wyczuwam nic niepokojącego, a nawet pachnie bardzo przyjemnie, tak wiśniowo. Tylko teraz najgorsze bo zawsze zaczynał się ten smród po fjm, i bardzo się zastanawiam czy szczepić bakteriami.
Kwasowość wina podniesiona bo po fermentacji 7,8 i jednak pasowało by zrobić fjm.
I jak to wino na dzisiaj ? Przeprowadzałeś fjm?
Panowie kilka informacji o naszym C.Canor :
W roczniku o którym pisałem czyli 2021 nie przeprowadziłem FJM, wino po fermentacji zapowiadało się niezle, ale już zimą pojawił się nasz smrodek, dodam że wino było odpowiednio zabezpieczone S.
Ciekawostka jest w roczniku 2022, wino jest wspaniałe, czyste aromaty, sporo tanin, przeszło obie fermentacje, alc i fjm.
Różnica była tylko w uprawie, bo wiecie jak on rośnie wszędzie tylko nie do góry, więc nie poprawialiśmy go na siłę płożył się i zwisał do ziemi, grona w tej dżungli nie widziały słonka.
Czy możesz podać więcej szczegółów tych obu win z rocznika 2021 i z rocznika 2022 ? ?
(cukier resztkowy ,kwasy , siarkowanie i na którym etapie, beczka lub jej brak, filtrowanie itd itp; lub cokolwiek ?)
PS
Holendrzy robią sporo win z odmiany C.Cantor , zarówno odmianowych jak i cuvee i innymi czerw,odmianami (C.Cortis,Rondo,Regent)
np odmianowe rocznik 2018 - 8,5 pkt/10 -
https://godutch.wine/winereviews/cabernet-cantor-2018/-- Śr, 29.03.2023 17:54 --
Grzegorzu (@AMELIE) ,
wyglądaq na to ,że sprawa się wyjaśniła - owoce C.Cantor nie lubią słońca
I jest to pierwsza czerwona odmiana o tak specyficznych wymaganiach jaką ja spotykam.
Dzięki za informacje.
Może rocznik C,Cantor 2022 dorówna temu medalowemu C,Cantor 2017 , który został oceniony na 90pkt przez naszego kolegę someilera RobertaZ(Winnica Biały Kruk)