Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 19:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2021, 20:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 22 stycznia 2021, 12:15
Posty: 14
Lokalizacja: Giebultow
jarekkk napisał(a):
Szczęśliwie dojechała do mnie buteleczka z CC od Libelle za co niezmiernie dziękuję. Obiecałem opinię co niniejszym czynię chociaż żaden ze mnie kiper więc nie będę się wymądrzał i udawał znawcę . Podstawowa i chyba najważniejsza zaleta to przyjemny ( chociaż nienachalny ) aromat czysto winiferowy bez domieszek hybrydowych. W smaku także żadnych hybryd nie wyczułem. Jeśli to pierwsze wino z młodziutkich krzewów i w dodatku w tak niesprzyjającym roku to na prawdę nie jest żle . Tak niski cukier w połowie pażdziernika świadczy że na winnicy coś poszło nie tak może było to jak u mnie plonowanie z pąków zapasowych może przeciążenie młodych krzewów. Nie dziwi więc niskie ciało i wyczuwalna niedojrzała szorstkość. W takim przypadku nie dziwi także iż dodatek LM czyli " lekarza win " wpłynął pozytywnie.
Wino ogólnie ok co mnie cieszy gdyż zamierzam naszczepiać właśnie Cantora . Jest jeszcze bardzo młode więc z upływem czasu będzie coraz lepiej.
Ja w tym roku nie odważyłem się zrobić czerwonego wina . Regent po przymrozkach 22-23 maja odbijał z zapasowych i dobił też tylko do 16 brixów więc zrobiłem różowe 60% Regent - 40% Rondo. W tym przypadku okazała się to dobra decyzja bo wino wyszło całkiem całkiem z bardzo przyjemnym aromatem pochodzącym od mojego ulubionego Ronda.
Sorry bo to nie w temacie.
Reasumując - okazuje się że Cantor potrafi obronić się nawet przy tak dziwnych parametrach i dać niezłe wino. Gratuluję


-- poniedziałek, 22 marca 2021, 20:50 --

Jarekkk, dzieki za opinie. Krzewy nie byly przeciazone, wrecz przeciwnie. Mielismy problem z przymrozkami (tez 22 maja) i CC odbijal z zapasowych. Szpaki dobraly nam sie mocno do gron, pomimo siatek i zbieralismy po paru dniach deszczu i przed burza (pokropilo nas podczas zbiorow). Cukry w moszczu okazaly sie nizsze niz zmierzone pare dni wczesniej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2021, 22:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 22 stycznia 2021, 12:15
Posty: 14
Lokalizacja: Giebultow
jarekkk napisał(a):
Sorry oczywiście nie podejrzewałem w twoim przypadku przeciążenia wymieniłem tylko dwie częste aczkolwiek oczywiście nie jedyne przyczyny niskiego cukru .


-- poniedziałek, 22 marca 2021, 22:59 --

Jarekkk, nie ma sprawy :-) Przeciez moglo tak byc, ze przeciazylismy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2021, 20:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Zarezykowałem i zrobiłem jeszcze raz Cantora na czerwone, jest już po fermentacji alkoholowej.
W aromacie na chwilę obecną nie wyczuwam nic niepokojącego, a nawet pachnie bardzo przyjemnie, tak wiśniowo. Tylko teraz najgorsze bo zawsze zaczynał się ten smród po fjm, i bardzo się zastanawiam czy szczepić bakteriami.
Kwasowość wina podniesiona bo po fermentacji 7,8 i jednak pasowało by zrobić fjm.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2021, 20:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 22 stycznia 2021, 12:15
Posty: 14
Lokalizacja: Giebultow
AMELIE napisał(a):
Zarezykowałem i zrobiłem jeszcze raz Cantora na czerwone, jest już po fermentacji alkoholowej.
W aromacie na chwilę obecną nie wyczuwam nic niepokojącego, a nawet pachnie bardzo przyjemnie, tak wiśniowo. Tylko teraz najgorsze bo zawsze zaczynał się ten smród po fjm, i bardzo się zastanawiam czy szczepić bakteriami.
Kwasowość wina podniesiona bo po fermentacji 7,8 i jednak pasowało by zrobić fjm.


Wyglada na to, ze nasz Cantor z ub. roku przeszedl na wiosne spontaniczna fjm i pojawil sie smrodek...
A tak fajnie sie zapowiadal.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 października 2021, 05:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Czyli to fjm może być problemem.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 października 2021, 08:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Może nie tyle sama fjm, ile niekontrolowana fjm. O możliwych problemach piszą w "Winorośl i wino. Wiedza i praktyka".

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2021, 18:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
AMELIE napisał(a):
Zarezykowałem i zrobiłem jeszcze raz Cantora na czerwone, jest już po fermentacji alkoholowej.
W aromacie na chwilę obecną nie wyczuwam nic niepokojącego, a nawet pachnie bardzo przyjemnie, tak wiśniowo. Tylko teraz najgorsze bo zawsze zaczynał się ten smród po fjm, i bardzo się zastanawiam czy szczepić bakteriami.
Kwasowość wina podniesiona bo po fermentacji 7,8 i jednak pasowało by zrobić fjm.

I jak to wino na dzisiaj ? Przeprowadzałeś fjm?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2021, 21:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 22 stycznia 2021, 12:15
Posty: 14
Lokalizacja: Giebultow
zbyszekB napisał(a):
AMELIE napisał(a):
Zarezykowałem i zrobiłem jeszcze raz Cantora na czerwone, jest już po fermentacji alkoholowej.
W aromacie na chwilę obecną nie wyczuwam nic niepokojącego, a nawet pachnie bardzo przyjemnie, tak wiśniowo. Tylko teraz najgorsze bo zawsze zaczynał się ten smród po fjm, i bardzo się zastanawiam czy szczepić bakteriami.
Kwasowość wina podniesiona bo po fermentacji 7,8 i jednak pasowało by zrobić fjm.

I jak to wino na dzisiaj ? Przeprowadzałeś fjm?


Tez jestem ciekawa. My sie zdecydowalismy na fjm na Cantorze, wczoraj ja zakonczylismy. Kwasowosc ogolna spadla z 8,2 na 6,6, wiec jest juz fajnie. Na razie nie czuc zadnych niepokojacych aromatow.
To byla nasza pierwsza fjm, zakonczylismy ja przez dodanie pirosiarczynu i obnizenie temperatury. Pytanie, ktore mnie nurtuje - czy trzeba teraz zlac znad osadu? Pierwsze zlewanie bylo 6.11 ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2021, 09:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Libelle napisał(a):
My sie zdecydowalismy na fjm na Cantorze, wczoraj ja zakonczylismy. Kwasowosc ogolna spadla z 8,2 na 6,6, wiec jest juz fajnie. Na razie nie czuc zadnych niepokojacych aromatow.
To byla nasza pierwsza fjm, zakonczylismy ja przez dodanie pirosiarczynu i obnizenie temperatury. Pytanie, ktore mnie nurtuje - czy trzeba teraz zlac znad osadu? Pierwsze zlewanie bylo 6.11 ...

Przerwałaś FJM czy doprowadziłaś ją do końca?
Tak, po FJM dobrze jest ściągnąć znad osadu.
Ja staram się doprowadzać FJM do końca bo obecność kwasu jabłkowego w czerwonym winie obniża jego stabilność. Po FJM schładzam i po 3-4 dniach ściągam, a dopiero potem siarkuję. Nie ma potrzeby śpieszyć się z siarkowaniem, bo takie wino ma w sobie jeszcze mnóstwo CO2.
Oczywiście jeśli wino zawiera cukier resztkowy to siarkować trzeba niezwłocznie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2021, 10:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 22 stycznia 2021, 12:15
Posty: 14
Lokalizacja: Giebultow
Misza napisał(a):
Libelle napisał(a):
My sie zdecydowalismy na fjm na Cantorze, wczoraj ja zakonczylismy. Kwasowosc ogolna spadla z 8,2 na 6,6, wiec jest juz fajnie. Na razie nie czuc zadnych niepokojacych aromatow.
To byla nasza pierwsza fjm, zakonczylismy ja przez dodanie pirosiarczynu i obnizenie temperatury. Pytanie, ktore mnie nurtuje - czy trzeba teraz zlac znad osadu? Pierwsze zlewanie bylo 6.11 ...

Przerwałaś FJM czy doprowadziłaś ją do końca?
Tak, po FJM dobrze jest ściągnąć znad osadu.
Ja staram się doprowadzać FJM do końca bo obecność kwasu jabłkowego w czerwonym winie obniża jego stabilność. Po FJM schładzam i po 3-4 dniach ściągam, a dopiero potem siarkuję. Nie ma potrzeby śpieszyć się z siarkowaniem, bo takie wino ma w sobie jeszcze mnóstwo CO2.
Oczywiście jeśli wino zawiera cukier resztkowy to siarkować trzeba niezwłocznie.


Fjm raczej do konca przeprowadzona (albo prawie :). Dla pewnosci wyslalismy probke do analizy i pokazlo 0,5g kwasu jablkowego (poczatkowa wartosc 2,9g/l) Pomiedzy pobraniem probki a zasiarkowaniem uplynal ok. tydzien, wiec te 0,5g powinno bylo zejsc. Cukru resztkowego jest 3,9g/l wiec dlatego zasiarkowalismy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 grudnia 2021, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Obserwacje (INRA) przez 3 lata (2017-19), winifikacja i degustacja
Odmiana referencyjna Merlot
Merlot - est plutôt Intensité aromatique, Végétal, fruits rouges, fruits noirs, Cassis, Concentration, Astringence / rugosité, Amertume, Sécheresse, Volume/gras, Harmonie générale
CAB CANTOR - est plutôt Intensité aromatique, Fruits surmuris / cuits, Empyreumatique, Tabac, Epices / aromates, Végétal, Floral, Moelleux/Sucrosité, Volume/gras, Vivacité, Harmonie générale

Empyreumatique - brak odpowiedniego słowa w polskim języku
empyreumatique - kwalifikator serii zapachów przypominających przypalenie, gotowanie lub dym (z greckiego „pyros”)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2022, 17:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam, jestem ciekawy jakie u kolegów/koleżanek wyszły wina w tamtym roku i jak się zapowiadają w tym roku ?
Są różne opinie o winie z C.c
Na pewno jest to bardzo odporna odmiana ale czy jesteście usatysfakcjonowani z jakości wina ?

Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 marca 2023, 21:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
zbyszekB napisał(a):
AMELIE napisał(a):
Zarezykowałem i zrobiłem jeszcze raz Cantora na czerwone, jest już po fermentacji alkoholowej.
W aromacie na chwilę obecną nie wyczuwam nic niepokojącego, a nawet pachnie bardzo przyjemnie, tak wiśniowo. Tylko teraz najgorsze bo zawsze zaczynał się ten smród po fjm, i bardzo się zastanawiam czy szczepić bakteriami.
Kwasowość wina podniesiona bo po fermentacji 7,8 i jednak pasowało by zrobić fjm.

I jak to wino na dzisiaj ? Przeprowadzałeś fjm?

Panowie kilka informacji o naszym C.Canor :
W roczniku o którym pisałem czyli 2021 nie przeprowadziłem FJM, wino po fermentacji zapowiadało się niezle, ale już zimą pojawił się nasz smrodek, dodam że wino było odpowiednio zabezpieczone S.
Ciekawostka jest w roczniku 2022, wino jest wspaniałe, czyste aromaty, sporo tanin, przeszło obie fermentacje, alc i fjm.
Różnica była tylko w uprawie, bo wiecie jak on rośnie wszędzie tylko nie do góry, więc nie poprawialiśmy go na siłę płożył się i zwisał do ziemi, grona w tej dżungli nie widziały słonka.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2023, 14:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
To przy jakim prowadzeniu wyszło teraz dobrze: jak w dżungli, czy w jakim takim porządku?:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 marca 2023, 17:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
AMELIE napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
AMELIE napisał(a):
Zarezykowałem i zrobiłem jeszcze raz Cantora na czerwone, jest już po fermentacji alkoholowej.
W aromacie na chwilę obecną nie wyczuwam nic niepokojącego, a nawet pachnie bardzo przyjemnie, tak wiśniowo. Tylko teraz najgorsze bo zawsze zaczynał się ten smród po fjm, i bardzo się zastanawiam czy szczepić bakteriami.
Kwasowość wina podniesiona bo po fermentacji 7,8 i jednak pasowało by zrobić fjm.

I jak to wino na dzisiaj ? Przeprowadzałeś fjm?

Panowie kilka informacji o naszym C.Canor :
W roczniku o którym pisałem czyli 2021 nie przeprowadziłem FJM, wino po fermentacji zapowiadało się niezle, ale już zimą pojawił się nasz smrodek, dodam że wino było odpowiednio zabezpieczone S.
Ciekawostka jest w roczniku 2022, wino jest wspaniałe, czyste aromaty, sporo tanin, przeszło obie fermentacje, alc i fjm.
Różnica była tylko w uprawie, bo wiecie jak on rośnie wszędzie tylko nie do góry, więc nie poprawialiśmy go na siłę płożył się i zwisał do ziemi, grona w tej dżungli nie widziały słonka.

Czy możesz podać więcej szczegółów tych obu win z rocznika 2021 i z rocznika 2022 ? ?
(cukier resztkowy ,kwasy , siarkowanie i na którym etapie, beczka lub jej brak, filtrowanie itd itp; lub cokolwiek ?)
PS
Holendrzy robią sporo win z odmiany C.Cantor , zarówno odmianowych jak i cuvee i innymi czerw,odmianami (C.Cortis,Rondo,Regent)
np odmianowe rocznik 2018 - 8,5 pkt/10 -
https://godutch.wine/winereviews/cabernet-cantor-2018/

-- Śr, 29.03.2023 17:54 --

Grzegorzu (@AMELIE) ,
wyglądaq na to ,że sprawa się wyjaśniła - owoce C.Cantor nie lubią słońca :!: :shock:
I jest to pierwsza czerwona odmiana o tak specyficznych wymaganiach jaką ja spotykam.
Dzięki za informacje.
Może rocznik C,Cantor 2022 dorówna temu medalowemu C,Cantor 2017 , który został oceniony na 90pkt przez naszego kolegę someilera RobertaZ(Winnica Biały Kruk)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO