Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 19:56 
Ekspert
Ekspert

AMELIE napisał(a):
Ostrzegam przed sadzeniem większej ilości C.Cantor, u mnie idzie pod szpadel 400 krzaków.
Pomimo bardzo udanych dwóch pierwszych roczników 16 i 17 w których zrobiłem medalowe czerwone wino, ( brązowe medale na konkursie Polskich win w Jaśle ) to w kolejnych rocznikach ujawniły się nieprzyjemne aromaty hybrydowe, może jeszcze się sprawdzić w różowym, ale na czerwone to ją dyskwalifikuje całkowicie.
Mam potwierdzenie podobnych spostrzeżeń z kilku winnic towarowych. I u nich było tak samo, wraz ze wzrostem korzeni w kolejnych latach ujawniają się nie przyjemne aromaty hybrydowe.
Ten moment następuje jak krzewy dokopą się do gliny, nie mam informacji jak jest na lessach i piachach.

Nie posiadam nawet kolekcyjnie, sadził nie będę - zastanawiam się tylko, czy wszystkie krzewy z tych kilku winnic były na tych samych podkładkach? Ciekawe, czy zmiana podkładki wnosi jakąś różnicę?

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 20:37 
Ekspert
Ekspert

@Budzik
W tych kilku Cantorach które próbowałem przeszkadzał mi aromat kwiatowy, trochę w stronę gerniaum.
@AMELIE
U mnie też 2017 najlepsze wino z tej odmiany.
2018 geranium
2019 mniejsze geranium, ktoś kto się nie spotkał z tym może nie rozponać.
2020 geranium

Zapach geranium to Sorbinian etylu, powstaje w czasie FJM, jeżeli przed fjm drożdże zostały ubite przez dodatek kwasu sorbowego (E200). Kwas sorbowy nie ubija bakterii mlekowych , ale może wchodzić z tymi bakteriami w reakcję , wytwarzając m.in. SO2 i sorbinian etylu, który przy większej ilości jest wadą wina (silny zapach geranium)
PS
Nie znana jest na forum technologia wytwarzania tych wadliwych win , ani ich parametrów przed i po fermentacji.
Być może, że odmiana C.Cantor ma już w owocach sorbinian potasu (spokrewniona z jarzębiną :?: :wink: )?

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2021, 01:03 
mistrz
mistrz

Sięgnąłem do moich notatek.
Polka czerwona 2018. Regent, rondo, acolon, cab cortis.
"Po otwarciu odrzuca, potem nie lepiej. Goryczka, akryl, chemia, cierpkie. Rozgryziona pestka, zielone łodygi. PELARGONIA! "
Polka 17 była ok. Potem już nie kupowałem.
Może to cab cortis? A może błąd winifikacji?

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2021, 01:08 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
@Budzik
W tych kilku Cantorach które próbowałem przeszkadzał mi aromat kwiatowy, trochę w stronę gerniaum.
@AMELIE
U mnie też 2017 najlepsze wino z tej odmiany.
2018 geranium
2019 mniejsze geranium, ktoś kto się nie spotkał z tym może nie rozponać.
2020 geranium

Zapach geranium to Sorbinian etylu, powstaje w czasie FJM, jeżeli przed fjm drożdże zostały ubite przez dodatek kwasu sorbowego (E200). Kwas sorbowy nie ubija bakterii mlekowych , ale może wchodzić z tymi bakteriami w reakcję , wytwarzając m.in. SO2 i sorbinian etylu, który przy większej ilości jest wadą wina (silny zapach geranium)
PS
Nie znana jest na forum technologia wytwarzania tych wadliwych win , ani ich parametrów przed i po fermentacji.
Być może, że odmiana C.Cantor ma już w owocach sorbinian potasu (spokrewniona z jarzębiną :?: :wink: )?

Nie mam Cantora i nie martwi mnie to zbytnio osobiście.
Jednak jeśli są niepokojące sygnały od osób uprawiających tą odmianę i osób mocno związanych z winiarstwem,brałbym to za pewnik...

Mam natomiast pytanie,dlaczego i po co miałoby się dodawać kwasu sorbowego po zakończeniu fermentacji ale przed FJM?
Z reguły to wina wytrawne,które zakończyły już pracę ,czego konsekwencją jest brak cukru lub jego niewielka ilość i mocno osłabione drożdże,częściowe odseparowane po pierwszym zlaniu.
Kwas sorbowy i jego sól potasowa,lepiej rozpuszczalna w płynach,czyli sorbinian potasu E202,dodaje się w ostatniej fazie,przed butelkowaniem,zwłaszcza do win słodkich.Nie ma na celu ubić drożdży a jedynie ograniczyć lub najlepiej, zahamować proces ich namnażania.

Nie doszukiwałbym się błędów związanych z winifikacją.

Choć są przesłanki,że nadmiar kwasu sorbowego,powstałego podczas fermentacji, może być przyczyną zapachu geranium.

Niekoniecznie więc C.C musi być spokrewniony z jarzębiną.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2021, 19:13 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
.....

Nie mam Cantora i nie martwi mnie to zbytnio osobiście.....

Ja dopiero mam sztobry i dlatego interesuje mnie to, czy jest to wada odmiany czy winifikacji ?
Czy sadzić ,czy dać sobie z tym spokój ?
Wielkie dzięki dla @AMELIE, że napisał o tym problemie na forum
Cytuj:
Jednak jeśli są niepokojące sygnały od osób uprawiających tą odmianę i osób mocno związanych z winiarstwem,brałbym to za pewnik...

Dotychczasowa dyskusja niczego jeszcze nie wyjaśniła, bo brak danych o technologii winifikacji i parametrach.
Cytuj:
Mam natomiast pytanie,dlaczego i po co miałoby się dodawać kwasu sorbowego po zakończeniu fermentacji ale przed FJM?
Z reguły to wina wytrawne,które zakończyły już pracę ,czego konsekwencją jest brak cukru lub jego niewielka ilość i mocno osłabione drożdże,częściowe odseparowane po pierwszym zlaniu.
Kwas sorbowy i jego sól potasowa,lepiej rozpuszczalna w płynach,czyli sorbinian potasu E202,dodaje się w ostatniej fazie,przed butelkowaniem,zwłaszcza do win słodkich.Nie ma na celu ubić drożdży a jedynie ograniczyć lub najlepiej, zahamować proces ich namnażania.....

Kwas sorbowy dodaje się do wina , celem likwidacji drożdży, zamiast piro. Najczęciej dodawany jest przed butelkowaniem , ale czasami także przed fjm , jeżeli chcemy zachować w winie cukier resztkowy a zamierzamy przeporowadzić jeszcze fjm
Ale wtedy trzeba bardzo starannie kontrolować fjm.
Cytuj:
Nie doszukiwałbym się błędów związanych z winifikacją.....

A ja przeciwnie, doszukuję się błędów winifikacji, bo już na początku tego wątku @AMELIE napisał : „Mam z domieszką 1/3 Regenta bo nie miałem go gdzie upchnąć. Robiłem bez FJM jak wszystkie w tym roku, ze względu na małą kwasowość. Cóż można powiedzieć, jest zdecydowanie inny od Regenta, nie maluje aż tak kieliszka, jeszcze to młodziak ale zapowiada się nie zle, chodż na chwilę obecną najładniej i najbardziej rasowo pachnie i wygląda wino z C. Cortis. „
Robiony bez fjm ! :!:
Ten medalowy C.Cantor 2017 prawdopodobnie też bez fjm, ale tego nie wiemy :?:
Te uszkodzone roczniki 2018 – 2020 nie mogły by mieć aż takiego „geranium” bez FJM
Cytuj:

Choć są przesłanki,że nadmiar kwasu sorbowego,powstałego podczas fermentacji, może być przyczyną zapachu geranium.

Cytat:
Zapach geranium jest wywoływany przez eter 2-etoksyheksa-3,5-dien (Crowell i Guymon 1975), który ma zapach przypominający zmiażdżone liście geranium. Powstaje w wyniku metabolizmu kwasu sorbinowego przez bakterie kwasu mlekowego (LAB). Kwas sorbinowy ( środek konserwujący wino) to krótkołańcuchowy nienasycony kwas tłuszczowy, który jest szeroko stosowany jako środek przeciwgrzybiczny w winach z cukrem resztkowym podczas dojrzewania i butelkowania wina. Chociaż kwas sorbinowy jest ogólnie skuteczny w hamowaniu drożdży Saccharomyces , ma niewielką aktywność w stosunku do drożdży Dekkera / Brettanomyces i Zygosaccharomyces , LAB lub bakterii kwasu octowego.

Edinger i Splittstoesser (1986) stwierdzili, że liczne szczepy Oenococcus oeni były w stanie metabolizować kwas sorbinowy do alkoholu sorbinowego (2,4-heksadien-1-ol), prekursora charakteru pelargonii, podczas gdy różne szczepy Lactobacillus i Pediococcus nie produkowały alkoholu sorbinowego. Gdy bakterie utworzą 2,4-heksadien-1-ol (alkohol sorbinowy), związek w kwaśnych warunkach wina przekształca się w 3,5-heksadien-2-ol, który z kolei reaguje z etanolem, tworząc lotny eter 2-etoksyheksa-3,5-dien, który jest odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach geranium (Crowell i Guymon 1975).

Stosując chromatografię gazową-olfaktometrię, chromatografię gazową-spektrometrię masową i techniki rozcieńczania, Chisholm i Samuels (1992) stwierdzili, że próg wykrywania zapachu 2-etoksyheksa-3,5-dienu wynosi <1 ng / l, co wskazuje na to, że ten związek jest wyjątkowo silny. Ze względu na bardzo niski próg sensoryczny aromatu, nieprzyjemny zapach geranium z 2-etoksyheksa-3,5-dienu jest praktycznie niemożliwy do usunięcia. Zapach pozostaje nawet po obróbce węglem, jest obecny w spirytusie po destylacji i nadal jest wyczuwalny po znacznym rozcieńczeniu (Ribéreau-Gayon et al. 2006). W związku z tym konieczne jest, aby warunki winifikacji (połączenie pH, SO 2 i stężeń etanolu) były takie, aby rozwój bakterii kwasu mlekowego był silnie zahamowany i aby kwas sorbinowy nie był stosowany do obróbki win czerwonych.

[wg Wine flavours, faults and taints….]

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2021, 20:24 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
narc81 napisał(a):
.....

Nie mam Cantora i nie martwi mnie to zbytnio osobiście.....

Ja dopiero mam sztobry i dlatego interesuje mnie to, czy jest to wada odmiany czy winifikacji ?
Czy sadzić ,czy dać sobie z tym spokój ?
Wielkie dzięki dla @AMELIE, że napisał o tym problemie na forum
Cytuj:

-Też miałem w planie posadzić Cantora,chyba wlaśnie po degustacji wina od AMELIE(nie pamiętam ktory rocznik!).
No i rownież dzięki za dzielenie się takimi uwagami dla Grześka!

Dotychczasowa dyskusja niczego jeszcze nie wyjaśniła, bo brak danych o technologii winifikacji i parametrach.
Cytuj:

-Śledzctwo niech trwa,no pewnie!
Mi chodziło o to,że AMELIE w swoim poście wskazuje Piotra S. i e-sadzonkę jako soby,które również twierdzą,że Cantor jest " do wycięcia"...
Komu zawierzyć,jak nie im?

Kwas sorbowy i jego sól potasowa,lepiej rozpuszczalna w płynach,czyli sorbinian potasu E202,dodaje się w ostatniej fazie,przed butelkowaniem,zwłaszcza do win słodkich.Nie ma na celu ubić drożdży a jedynie ograniczyć lub najlepiej, zahamować proces ich namnażania.....

Kwas sorbowy dodaje się do wina , celem likwidacji drożdży, zamiast piro. Najczęciej dodawany jest przed butelkowaniem , ale czasami także przed fjm , jeżeli chcemy zachować w winie cukier resztkowy a zamierzamy przeporowadzić jeszcze fjm
Ale wtedy trzeba bardzo starannie kontrolować fjm.
Cytuj:

-Wino z cukrem resztkowym i fjm,trochę dziwnie brzmi ale może tak jest.

Nie doszukiwałbym się błędów związanych z winifikacją.....

A ja przeciwnie, doszukuję się błędów winifikacji, bo już na początku tego wątku @AMELIE napisał : „Mam z domieszką 1/3 Regenta bo nie miałem go gdzie upchnąć. Robiłem bez FJM jak wszystkie w tym roku, ze względu na małą kwasowość. Cóż można powiedzieć, jest zdecydowanie inny od Regenta, nie maluje aż tak kieliszka, jeszcze to młodziak ale zapowiada się nie zle, chodż na chwilę obecną najładniej i najbardziej rasowo pachnie i wygląda wino z C. Cortis. „
Robiony bez fjm ! :!:
Ten medalowy C.Cantor 2017 prawdopodobnie też bez fjm, ale tego nie wiemy :?:
Te uszkodzone roczniki 2018 – 2020 nie mogły by mieć aż takiego „geranium” bez FJM
Cytuj:

Cytat:
Zapach geranium jest wywoływany przez eter 2-etoksyheksa-3,5-dien (Crowell i Guymon 1975), który ma zapach przypominający zmiażdżone liście geranium. Powstaje w wyniku metabolizmu kwasu sorbinowego przez bakterie kwasu mlekowego (LAB). Kwas sorbinowy ( środek konserwujący wino) to krótkołańcuchowy nienasycony kwas tłuszczowy, który jest szeroko stosowany jako środek przeciwgrzybiczny w winach z cukrem resztkowym podczas dojrzewania i butelkowania wina. Chociaż kwas sorbinowy jest ogólnie skuteczny w hamowaniu drożdży Saccharomyces , ma niewielką aktywność w stosunku do drożdży Dekkera / Brettanomyces i Zygosaccharomyces , LAB lub bakterii kwasu octowego.

Edinger i Splittstoesser (1986) stwierdzili, że liczne szczepy Oenococcus oeni były w stanie metabolizować kwas sorbinowy do alkoholu sorbinowego (2,4-heksadien-1-ol), prekursora charakteru pelargonii, podczas gdy różne szczepy Lactobacillus i Pediococcus nie produkowały alkoholu sorbinowego. Gdy bakterie utworzą 2,4-heksadien-1-ol (alkohol sorbinowy), związek w kwaśnych warunkach wina przekształca się w 3,5-heksadien-2-ol, który z kolei reaguje z etanolem, tworząc lotny eter 2-etoksyheksa-3,5-dien, który jest odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach geranium (Crowell i Guymon 1975).

Stosując chromatografię gazową-olfaktometrię, chromatografię gazową-spektrometrię masową i techniki rozcieńczania, Chisholm i Samuels (1992) stwierdzili, że próg wykrywania zapachu 2-etoksyheksa-3,5-dienu wynosi <1 ng / l, co wskazuje na to, że ten związek jest wyjątkowo silny. Ze względu na bardzo niski próg sensoryczny aromatu, nieprzyjemny zapach geranium z 2-etoksyheksa-3,5-dienu jest praktycznie niemożliwy do usunięcia. Zapach pozostaje nawet po obróbce węglem, jest obecny w spirytusie po destylacji i nadal jest wyczuwalny po znacznym rozcieńczeniu (Ribéreau-Gayon et al. 2006). W związku z tym konieczne jest, aby warunki winifikacji (połączenie pH, SO 2 i stężeń etanolu) były takie, aby rozwój bakterii kwasu mlekowego był silnie zahamowany i aby kwas sorbinowy nie był stosowany do obróbki win czerwonych.

[wg Wine flavours, faults and taints….]

-Ostatnie zdanie w ostatnim cytowanym przez Ciebie artykule..."aby kwas sorbowy nie był stosowany do obróbki win czerwonych".

Trzymam kciuki za nas wszystkich,żebyśmy odnaleźli swoje "białe kruki" jak najszybciej...!

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2021, 20:44 
mistrz
mistrz

Choc byc moze zagadka ''szpitala i bandazy'' rozwiazana, a sam zainteresowany powstrzyma sie jeszcze ten sezon, aby sprawdzic trop poddany przez Zbyszka i ominie go karczowanie 400 owocujacych krzewow to jednak az sie prosi przypomniec juz kultowy tekst ''Bez szpadla nie ma postepu'' ZbyszekB.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2021, 09:07 
Ekspert
Ekspert

maiki95 napisał(a):
Choc byc moze zagadka ''szpitala i bandazy'' rozwiazana, a sam zainteresowany powstrzyma sie jeszcze ten sezon, aby sprawdzic trop poddany przez Zbyszka i ominie go karczowanie 400 owocujacych krzewow to jednak az sie prosi przypomniec juz kultowy tekst ''Bez szpadla nie ma postepu'' ZbyszekB.

Jest wiele osób zainteresowanych tą odmianą (choć ja do nich nie należę) i z tego powodu byłoby istotne aby Grzegorz "postawił kropkę na i", potwierdzając bądź zaprzeczając. Dodawanie do win przez profesjonalne winnice różnych preparatów celem ochrony i/lub polepszenia parametrów wina (a E200 i E202 sa dozwolone i szeroko stosowane, nie tylko w winiarstwie) nie jest dla nikogo tajemnicą. Sorbinian potasu to coś jak pirosiarczyn tylko mniej popularny wśród amatorów.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2021, 11:33 
mistrz
mistrz

ZbyszekB bardzo ciekawy trop.
Muszę sprawdzić notatki z vinifikacji wszystkich roczników, mam też badania z laboratorium.
Napiszę wieczorem.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2021, 18:41 
Kiper
Kiper

Czyli jednak watpliwości są.
Ja biorąc za pewnik,zdanie cytowanych wcześniej kolegów (P.S i esadzonka) dałbym sobie uciąć rękę...i jak mawiał klasyk "byłbym teraz bez ręki"... :crazy:

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2021, 19:56 
Kiper
Kiper

ZbyszekB, z postu AMELIE ciut wyżej.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2021, 20:07 
przedszkolak
przedszkolak

Zmartwiła mnie wiadomość o absmakach w kolejnych rocznikach.
Miałem przyjemność pić medalowe wino z Cantora z winnicy Amelie. Postawiłem na tą odmianę jako podstawową na wino czerwone. 50 szt posadzone w ubiegłym roku.
I co teraz robić ? Czekać czy czymś zamienić?
Na szczęście mam jeszcze po 20 szt Rebergera i Roeslera.

PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2021, 11:41 
czeladnik
czeladnik

RobertR napisał(a):
moim zdaniem sadzenie winnic towarowych w jednym wielkim zastoisku mrozowym czyli kotlinie sandomierskiej, na glebie o złej strukturze, płytkim profilu, często zakwaszonej, która jak na całym Podkarpaciu nie poprawia warunków dojrzewania winorośli

Nie dotyczy to Niziny Nadwiślańskiej, która jest częścią Kotliny Sandomierskiej

PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2021, 16:02 
mistrz
mistrz

Od lat winnica Dom Bliskowice z powodzeniem produkuje różowego Cantora. Krzewy już mają chyba 10 lat. Może to odmiana na ten typ win? Bliskowice leżą na zdecydowanie wapiennych glebach, to tak przy okazji. Sam jestem posiadaczem tej odmiany, więc jestem zainteresowany potencjalnymi wadami CC.

PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2021, 17:24 
Ekspert
Ekspert

Dyskusja na temat możliwości winifikacji CC przypomina wiele podobnych dyskusji na temat aptecznych absmaków Regenta. W przypadku Regenta całkowicie sprawę rozwiązuje np. taki komercyjny protokół winifikacji. Na wino z hybrydy (zwłaszcza czerwonej) trzeba mieć przepis. Regent a także jeszcze bardziej odporny na choroby grzybowe Cantor to materiał wymagający konkretnej wiedzy do zastosowania w piwnicy. Popularność Regenta sprawia, iż wiedza jest bardziej dostępna. Np. wystarczy fermentacje przeprowadzić z udziałem dodatkowych tanin i nie przesadzać z czasem jej trwania i już wino nagle okazuje się o klasę lepsze (wino jest stabilne nie zrzuca koloru, a odpowiednia dojrzałość owocu gwarantuje brak posamku warzywnego).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1