narc81 napisał(a):
.....
Nie mam Cantora i nie martwi mnie to zbytnio osobiście.....
Ja dopiero mam sztobry i dlatego interesuje mnie to, czy jest to wada odmiany czy winifikacji ?
Czy sadzić ,czy dać sobie z tym spokój ?
Wielkie dzięki dla @AMELIE, że napisał o tym problemie na forum
Cytuj:
-Też miałem w planie posadzić Cantora,chyba wlaśnie po degustacji wina od AMELIE(nie pamiętam ktory rocznik!).
No i rownież dzięki za dzielenie się takimi uwagami dla Grześka!
Jednak jeśli są niepokojące sygnały od osób uprawiających tą odmianę i osób mocno związanych z winiarstwem,brałbym to za pewnik...
Dotychczasowa dyskusja niczego jeszcze nie wyjaśniła, bo brak danych o technologii winifikacji i parametrach.
Cytuj:
-Śledzctwo niech trwa,no pewnie!
Mi chodziło o to,że AMELIE w swoim poście wskazuje Piotra S. i e-sadzonkę jako soby,które również twierdzą,że Cantor jest " do wycięcia"...
Komu zawierzyć,jak nie im?
Mam natomiast pytanie,dlaczego i po co miałoby się dodawać kwasu sorbowego po zakończeniu fermentacji ale przed FJM?
Z reguły to wina wytrawne,które zakończyły już pracę ,czego konsekwencją jest brak cukru lub jego niewielka ilość i mocno osłabione drożdże,częściowe odseparowane po pierwszym zlaniu.
Kwas sorbowy i jego sól potasowa,lepiej rozpuszczalna w płynach,czyli sorbinian potasu E202,dodaje się w ostatniej fazie,przed butelkowaniem,zwłaszcza do win słodkich.Nie ma na celu ubić drożdży a jedynie ograniczyć lub najlepiej, zahamować proces ich namnażania.....
Kwas sorbowy dodaje się do wina , celem likwidacji drożdży, zamiast piro. Najczęciej dodawany jest przed butelkowaniem , ale czasami także przed fjm , jeżeli chcemy zachować w winie cukier resztkowy a zamierzamy przeporowadzić jeszcze fjm
Ale wtedy trzeba bardzo starannie kontrolować fjm.
Cytuj:
-Wino z cukrem resztkowym i fjm,trochę dziwnie brzmi ale może tak jest.
Nie doszukiwałbym się błędów związanych z winifikacją.....
A ja przeciwnie, doszukuję się błędów winifikacji, bo już na początku tego wątku @AMELIE napisał : „Mam z domieszką 1/3 Regenta bo nie miałem go gdzie upchnąć. Robiłem bez FJM jak wszystkie w tym roku, ze względu na małą kwasowość. Cóż można powiedzieć, jest zdecydowanie inny od Regenta, nie maluje aż tak kieliszka, jeszcze to młodziak ale zapowiada się nie zle, chodż na chwilę obecną najładniej i najbardziej rasowo pachnie i wygląda wino z C. Cortis. „
Robiony bez fjm !
Ten medalowy C.Cantor 2017 prawdopodobnie też bez fjm, ale tego nie wiemy
Te uszkodzone roczniki 2018 – 2020 nie mogły by mieć aż takiego „geranium” bez FJM
Cytuj:
Choć są przesłanki,że nadmiar kwasu sorbowego,powstałego podczas fermentacji, może być przyczyną zapachu geranium.
Niekoniecznie więc C.C musi być spokrewniony z jarzębiną.
Cytat:
Zapach geranium jest wywoływany przez eter 2-etoksyheksa-3,5-dien (Crowell i Guymon 1975), który ma zapach przypominający zmiażdżone liście geranium. Powstaje w wyniku metabolizmu kwasu sorbinowego przez bakterie kwasu mlekowego (LAB). Kwas sorbinowy ( środek konserwujący wino) to krótkołańcuchowy nienasycony kwas tłuszczowy, który jest szeroko stosowany jako środek przeciwgrzybiczny w winach z cukrem resztkowym podczas dojrzewania i butelkowania wina. Chociaż kwas sorbinowy jest ogólnie skuteczny w hamowaniu drożdży Saccharomyces , ma niewielką aktywność w stosunku do drożdży Dekkera / Brettanomyces i Zygosaccharomyces , LAB lub bakterii kwasu octowego.
Edinger i Splittstoesser (1986) stwierdzili, że liczne szczepy Oenococcus oeni były w stanie metabolizować kwas sorbinowy do alkoholu sorbinowego (2,4-heksadien-1-ol), prekursora charakteru pelargonii, podczas gdy różne szczepy Lactobacillus i Pediococcus nie produkowały alkoholu sorbinowego. Gdy bakterie utworzą 2,4-heksadien-1-ol (alkohol sorbinowy), związek w kwaśnych warunkach wina przekształca się w 3,5-heksadien-2-ol, który z kolei reaguje z etanolem, tworząc lotny eter 2-etoksyheksa-3,5-dien, który jest odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach geranium (Crowell i Guymon 1975).
Stosując chromatografię gazową-olfaktometrię, chromatografię gazową-spektrometrię masową i techniki rozcieńczania, Chisholm i Samuels (1992) stwierdzili, że próg wykrywania zapachu 2-etoksyheksa-3,5-dienu wynosi <1 ng / l, co wskazuje na to, że ten związek jest wyjątkowo silny. Ze względu na bardzo niski próg sensoryczny aromatu, nieprzyjemny zapach geranium z 2-etoksyheksa-3,5-dienu jest praktycznie niemożliwy do usunięcia. Zapach pozostaje nawet po obróbce węglem, jest obecny w spirytusie po destylacji i nadal jest wyczuwalny po znacznym rozcieńczeniu (Ribéreau-Gayon et al. 2006). W związku z tym konieczne jest, aby warunki winifikacji (połączenie pH, SO 2 i stężeń etanolu) były takie, aby rozwój bakterii kwasu mlekowego był silnie zahamowany i aby kwas sorbinowy nie był stosowany do obróbki win czerwonych.[
wg Wine flavours, faults and taints….]
-Ostatnie zdanie w ostatnim cytowanym przez Ciebie artykule..."aby kwas sorbowy nie był stosowany do obróbki win czerwonych".
Trzymam kciuki za nas wszystkich,żebyśmy odnaleźli swoje "białe kruki" jak najszybciej...!