Zachęcony opisami tej odmiany ,oraz opisami win z tej odmiany postanowiłem posadzić kilka krzewów, ale jestem dopiero na etapie sztobrów
Ponieważ „nie kupuję kota w worku” postanowiłem zasięgnąć opinii o winach z tej odmiany.
Dotychczas piłem tylko jedno wino z tej odmiany od Roberta (@RobertR) – było dobre
Ostatnio natrafiłem na noty degustacyjne 2-ch win holenderskich z tej odmiany.
Poniżej jedna z nich.
Cabernet Cantor 2018 , 10 – 15 € ,winnica Wijnhoeve Runa/Drenthe/Holandia
Zarówno w nosie, jak i w ustach doświadczamy połączenia aromatów pierwotnych i wtórnych. Dzięki aromatom żurawiny i truskawek, smakujemy czerwone owoce i suszone owoce w połączeniu z rustykalnymi smakami skóry, stajni i tytoniu. Panel degustacyjny był pod wrażeniem! Wino przypominało nam Sangiovese i ma szczególnie dobry stosunek ceny do jakości. Wyrazy uznania dla winiarza!!
Szczegółowe notatki degustacyjneDegustacja wina: 3 września 2020 r
WyglądKlarowne wino o rubinowej barwie i średniej intensywności. Na szkle widoczne są „łzy”.
NosWino ma czysty nos, rozwija się ze średnią + intensywnością aromatu, z aromatami czerwonych owoców oraz suszonych owoców, takich jak wiśnie, żurawina, fiołek i figi, uzupełnionych wyraźnymi dodatkowymi aromatami stajni i skóry.
PodniebienieWino wytrawne, ze średnim alkoholem i średnimi taninami. Ma średnią kwasowość. Wino jest średnio treściwe o średniej intensywności smaku. Również w ustach mamy połączenie aromatów pierwotnych i wtórnych. Smakujemy czerwone owoce i suszone owoce z nutami żurawiny i truskawek w połączeniu z rustykalnym smakiem skóry, stajni, tytoniu i znowu z lekkim, chemicznym tonem. Wino ma końcówkę średniej długości.
Ocena jakościBardzo dobre wino. Możesz go teraz pić, ale może się poprawić wraz z wiekiem. Spodziewamy się, że po pewnym okresie dojrzewania różne smaki zostaną lepiej zintegrowane. Panel był pod wrażeniem. Wino przypominało nam Sangiovese i ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Wyrazy uznania dla winiarza!
https://godutch.wine/wp-content/uploads ... scaled.jpgZastrzeżenie: to wino było sponsorowane przez Nederlandse Streekwijnen