Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 04:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bouvier Stella
PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2022, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Zanotujcie tę odmianę. Zaczęła u mnie mięknąć 6 dni po Solarisie. Zatem wygląda na dość wczesną. Ładny pionowy sztywny wzrost. Godna uwagi odporność na podstawowe grzyby (na podstawie obserwacji w trudnym 2021 roku). Wygląda na to że nie będzie problemów z plonowaniem bo każdy z pięciu krzewów zawiązał grona kontrolne. Co do wina to niestety nie wiem jeszcze.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2022, 15:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Odmiana istotnie godna uwagi, ale jeżeli przy zbiorze przerobowym będzie miała te same parametry co Solaris, to nie wyobrażam sobie ją w wersji wina wytrawnego z alkoholem 15% i może więcej, więc można jedynie celować w wina półsłodkie. Odbiegając od tematu. W tej chwili winnice francuskie mają problem z odmianą Tannat, która w fazie przerobowej ma cukier na poziomie co najmniej 26 brix. Wina wytrawne z alkoholem 15-16% nie mają racji bytu. Co bardziej przewidujący producenci zaczynają zakładać winnice z starych zapomnianych odmian, które gromadzą co najwyżej 20% cukru i jedną z nich jest Manseng Noir, które zdobywa uznanie koneserów. https://www.the-buyer.net/insight/manse ... te-change/

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 05:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Z cukrem faktycznie może być problem ale raczej w drugą stronę. Tschida podaje dla tej odmiany 18°KMW czyli ok. 21 Brix. Z tego wynika, że wina będą bliżej 12%, raczej poniżej.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 09:44 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
W takim razie cukier jest na dobrym poziomie. Trochę więcej informacji. https://www-austrianwine-com.translate. ... _tr_pto=sc

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
DW napisał(a):
Wygląda na to że nie będzie problemów z plonowaniem bo każdy z pięciu krzewów zawiązał grona kontrolne. Co do wina to niestety nie wiem jeszcze.

Nie napalałbym się:
Cytuj:
Odmiana ta została wyhodowana około 1900 roku.
(...)
W latach 1999-2020 powierzchnia winnic wyraźnie się zmniejszyła.
(...)
Wadą odmiany są jej nieprzewidywalne i niskie plony.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 10:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Mieciu, odmiany pomyliłeś. Piszesz o winiferze Bouvier. Tymczasem Bouvier Stella to hybryda. Coś jak Bianka.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Testuj Danielu, za kilka lat będzie coś wiadomo, bo jak do tej pory to Tschida niewiele udzielił infoirmacji. Odporność na mrozy i choroby nieznana ?
Ale jeżeli odziedziczyła geny po Villard blanc to może być odporna :?:

Zdzisławie , czy uprawiasz Tannat'a ?
Jeżeli on we Francji daje 16% alk. to w PL powinien być b.wczesny :!: :?: :!: :idea:
Trzeba by posadzić :thumbup:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 12:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zalinkowany materiały dotyczy odmiany rodzicielskiej jak zauważył Daniel.
Te krzyżówki austriackie vinifer SV o czym piszemy w innym wątku moim zdaniem są bardziej udane niż niektóre krzyżówki z Udine, niemniej na warunki polskie niewiele z nich będzie przydatna gdyż podczas selekcji nie brane było pod uwagę wypuszczenie odmian wczesnych. Główne kryteria to odporność na choroby i mróz. Wszystkie te krzyżówki mają termin dojrzewania zbliżony od odmian rodzicielskich -vinifer.
Akurat Daniel ma jedną z najwcześniejszych selekcji, więc powinna się udać.
Mój Zweigelt Signum odziedziczył odporność po SV, a resztę cech po Zweigelcie, i będzie dojrzewał na styk. Grona dość zbite i ogromne już teraz mają po pół kilo.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 12:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
https://www.weinobst.at/dam/jcr:f9dd90b ... a%20RT.pdf

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 13:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
DW napisał(a):
Mieciu, odmiany pomyliłeś. Piszesz o winiferze Bouvier. Tymczasem Bouvier Stella to hybryda. Coś jak Bianka.

:oops: zasgerowalem się linkiem

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 17:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
zbyszekB napisał(a):
.....Zdzisławie , czy uprawiasz Tannat'a ?
Jeżeli on we Francji daje 16% alk. to w PL powinien być b.wczesny :!: :?: :!: :idea:
Trzeba by posadzić :thumbup:
Nie, nie uprawiam, ale być może przed zejściem do podziemia na tyle poprawi się klimat zbliżony do polski, że nie wykluczam takiej opcji.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 20:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zbyszekB napisał(a):
Testuj Danielu, za kilka lat będzie coś wiadomo, bo jak do tej pory to Tschida niewiele udzielił infoirmacji. Odporność na mrozy i choroby nieznana ?
Ale jeżeli odziedziczyła geny po Villard blanc to może być odporna :?:

Faktycznie, Eger 2 to Villard blanc w wersji Hulk.
Co do Bouvier Stella to jestem ciekaw czy jest w jakimkolwiek stopniu podobna do Bianki która ma tych samych rodziców.
Trochę informacji na temat Bouvier Stella jest w katalogu Tschidy:
Charakter: odmiana przerobowa
Rodowód : Bouvier x Eger 2
Pękanie pąków : średnio wczesne
Wzrost: średnio silny
Tendencja do osypywania kwiatów: słaba lub prawie żadna
Plonowanie : średnio wysokie
Dojrzałość : dość wczesna (8 dni przed Bouvier.)
Cukier: średni, KMW 18.0°
Kwasowość całkowita: średnio wysoka
pH : średnie
Wino : delikatnie muszkatowe
Cecha wyróżniająca : bardzo wczesne dojrzewanie
Odporność na mróz : bardzo wysoka
Odporność na choroby : (1 bardzo wysoka, 9 żadna)
Mączniak rzekomy (1-9): 2
Mączniak prawdziwy (1-9): 3
Antraknoza (1-9): 1
Szara pleśń (1-9): 2
Charakterystyka wina: młode wino jest delikatnie muszkatowe z nutami orzechów laskowych.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2022, 22:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Bianca = Villard blanc x Bouvier - wino owocowe; dojrzewanie późne
Bouvier Stella = Bouvier x Villard blanc - wino muszkatowe; dojrzewa wcześnie (geny po Bouvier)
Odporność w/w hybryd na mrozy i choroby może być zbliżona (duża, odziedziczona po VB)?
Wygląda na to, że Bouvier Stella to odmiana na "zimny klimat" :?: :!: (lepsza wersja odmiany Bianca :wink: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2022, 11:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Coś ten link nie działa...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2022, 23:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Bouvier Stella 16-18 Brix mierzone przed chwilą. Kwasy niemierzone ale w smaku zrównoważone, nie przebijają się wyraźnie. Wygląda na ultrawczesną odmianę, wcześniejszą od Solarisa (pomiary z dzisiaj to 11-16 Brix). Przypuszczam, że jest to odmiana do szybkiego zbioru na podstawie parametrów cukier/kwasy, bez dywagacji co by to z niej wyszło gdyby jeszcze powisiała ze 2 tygodnie. Dla porówniania Osceola Muscat ma dzisiaj 16 Brix z wyraźną dominującą kwasowością.

-- Śr, 07.09.2022 23:32 --

Ciągle 18 Brix. W smaku calkowicie neutralny ten Bouvier Stella. Pestki brazowe na 120%. Kwasy niewyczuwalne. Ultra, ultra wczesny. Bez wad poza tym, że raczej na burczaka niż normalne wino moim zdaniem. W tej chwili decyzja na nie dosadzam. Zobaczymy za rok co to za wino z niego wychodzi ale jestem sceptyczny.

-- So, 17.09.2022 23:47 --

Pomiar z dzisiaj: dość równo wszystkie jagody 19,5-20 Brix. Gronka kontrolne są luźne, nic nie gnije. Odmiana jak najbardziej do uprawy tylko wino pod znakiem zapytania.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO