Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 17:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2019, 12:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Chciałbym wywołać tą mało znaną odmianę do dyskusji…

Ta odmiana jest przodkiem wielu obecnych popularnych krzyżówek – hybryd i Vinifer, chwalonych za dobrą jakość win (Przypadek?......)
Reberger (Regent x Blaufrankich)
Zweigelt (Blaufrankich x Saint Laurent)
Rosler (Zweigelt x (SV x Blaufrankich))
Dornfelder ((PNP x Trollinger) x (Portugieser x Blaufrankich))
Acolon (Dornfelder x Blaufrankich)

Wychodzi na to, że jedna rodzina nowoczesnych krzyżówek to „Cabernet XXX” a druga to „Blaufrankich x XXX”… ?

Tylko jakoś ta odmiana ma chyba za dużo synonimów, oraz nie ma wyrobionej marki, jak Cabernet…

Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Kekfrankos, Gamay Noir, Gamé – co kraj to nazwa…

Wina daje bardzo dobre, smaczne, owocowe, z pikantną końcówką….
Chociaż kilka czeskich piłem i nie było to pozytywne doznanie…

Z opisów:
Wymarza przy -16*C?
Wcześnie startuje na wiosnę?
Rośnie bardzo silnie?
Dojrzewa bardzo późno (lecz na 2 tygodnie przed Rieslingiem)?
Wg. Czeskiej wiki – dojrzewa między połową X a początkiem XI... SAT 2900*C (np. dla Hibernala Czesi podają SAT 2800*C)

Ale - z powodzeniem uprawia ją przynajmniej jedna osoba w Wielkopolsce. To widziałem na własne oczy i wspaniałe wino piłem…

Może ktoś jeszcze próbował ją uprawiać?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2019, 13:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dodam jeszcze że Blaufrankisch jest rodzicem odmian: Fratava i Andre (Blaufrankisch x St. Laurent) dających wyborne wino i nieco lepiej dojrzewające niż Zweigelt, i dające wina o większym ekstrakcie.
Rubinet również jest potomkiem Blaufrankisch z dość skomplikowanego skrzyżowania Andre (Blaufrankisch x St Laurent) i Aliberneta (CS x Alicante Bouchet) oraz Revolty (Malingre Précoce x Chrupka bíała) x (Perła Czabańska x Corinthe rose)
Wina z Frankovki na Morawach generalnie są paskudne, gdyż dojrzewa późno i ma tendencję do nadmiernego plonowania. Nieliczni winiarze potrafią z tej odmiany cokolwiek wycisnąć.
Znacznie lepsze są wina w Austrii czy na Węgrzech.
Na pewno też nie wymarza przy -16c, bo nikt by go na Węgrzech nie uprawiał.
Ale generalnie szkoda zachodu, chyba że pod folią lub co roku będzie 2018 rok, bo jak zauważyłem na Morawach to nawet dobrze zredukowany Merlot lepiej dojrzewa.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2019, 14:41 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
Warto byłoby wspomnieć o nowych hybrydach na bazie Kekfrankosa:
Blaufränkisch Solis RT, Blaufränkisch x Eger 1
http://www.weinobstklosterneuburg.at/service/rebsortenkatalog/registersorten/rotwein/Blaufr%C3%A4nkisch-Solis-RT.html
Blaufränkisch Sigma RT,
http://www.weinobstklosterneuburg.at/service/rebsortenkatalog/registersorten/rotwein/blaufr%C3%A4nkisch-sigma.html
Blaufränkisch Stella RT
http://www.weinobstklosterneuburg.at/service/rebsortenkatalog/registersorten/rotwein/blaufr-nkisch-stella.html

No i oczywiście o Pannon Frankos który smakowo jest najbliżej Kekfrankosa z hybryd uprawialnych w naszych warunkach klimatycznych. Jako że Kekfrankos to jedna z moich ulubionych odmian, Pannon Frankos jest u mnie jedną z podstawowych odmian na wino czerwone. Dotychczasowe doświadczenia w uprawie pokazują że odporność na rzekomego jest bardzo dobra dobra. Szara pleśń również nie jest problemem. MP pojawia zwykle końcem sierpnia lub we wrześniu i dotyczy jedynie liści.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2019, 17:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
O uprawie nie mogę się wypowiedzieć, ale jeśli chodzi o wina, to przez dłuższy czas omijałem z daleka za sprawą niemieckich wynalazków pod nazwą lemberger mit trollinger. Jedna wielka tragedia. Tymczasem jakiś czas temu spróbowałem Cabernet Dorsa, czyli dziecko lembergera i byłem zachwycony. Z tych wszystkich.krzyżówek wnioskuję, że lemberger to odmiana wielce wartościowa i tak samo trudna agrotechnicznie. Wnuosek dla mnie jest jeden - znaleźć derywatyw lembergera, który dojrzeje w danej lokacji i robić genialne wino. A samego lembergera trzymać kolekcjonersko


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 21:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
ZbyszekTW napisał(a):
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Kekfrankos, Gamay Noir, Gamé – co kraj to nazwa…

Wina daje bardzo dobre, smaczne, owocowe, z pikantną końcówką….

Zbyszek, widzę, że Blaufränkisch nie daje Ci spokoju. Przejawiasz ambicje. Niewielu potrafi uprawiać tę odmianę ( jest jedną z najtrudniejszych ), a z nich większość uprawia bardziej instynktownie, niż świadomie.

Ostatnio w rozmowie weszliśmy na temat rozpoznawania i analizy procesów zachodzących w poszczególnych fazach rozwoju winorośli, zależności pomiędzy tymi procesami oraz rozróżniania czynników wpływających na te procesy z podziałem na czynniki opóźniające i przyspieszające, czyli wpływanie na tempo wegetacji w poszczególnych fazach.

Zrozumienie tego sprawi, że pozostanie już tylko jeden krok od indywidualnego zarządzania uprawą poszczególnych odmian w danych warunkach siedliskowych.
Czyli, będziesz tak prowadził Blaufränkisch w danych fazach, że doprowadzisz na czas owoce do fizjologicznej dojrzałości w swoim siedlisku na jakiś typ wina ( z 5-ciu ostatnich sezonów tylko raz byłem zmuszony do wytworzenia wina różowego w 2017r i według innych osób było to najlepsze wino z tej odmiany, choć wiadomo, eksperymenty ograniczają moje działania ).

Ja miałem znacznie trudniej, ponieważ musiałem wymyśleć sposób i potwierdzić w słabym siedlisku - Twoje jest znacznie lepsze, a poza tym, zawsze możesz skorzystać z opcji "telefon do przyjaciela". Poza tym, do pierwszego winnego sezonu masz 3 lata na rozpracowanie uprawy i co najmniej kilka spotkań.

W skrajnych rzędach bym nie sadził, lecz w środku, aby osłonić. Nie zagęszczać. Więcej drewna da owoce drobniejsze, co pomoże obciążenie trzymać w ryzach oraz da wino pełniejsze i bogatsze. Na początek wystarczy.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2019, 20:39 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Moim zdaniem odmiana super z dwoma zasadniczymi problemami, zbyt późna i zbyt plenna.
Piłem jedne z najlepszych win właśnie z tej odmiany ale tylko od wybitnych winiarzy którzy mają na tyle w głowie żeby ograniczać plonowanie i odpowiednio dojrzewać.
Ja jestem zachwycony Rebergerem, odmiana wcześniejsza od Regenta i dlatego zarzucona na zachodzie, u nas nie wiem jak mrozoodporność bo w ostatnich latach nie było jak wyprobować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 19:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
MarcinJ napisał(a):
Moim zdaniem odmiana super z dwoma zasadniczymi problemami, zbyt późna i zbyt plenna.

Zgadza się, choć tych zasadniczych problemów jest jeszcze kilka, np. Blaufränkisch ma podwyższoną podatność na MRZ. W lokalizacjach, gdzie występuje problem z tym patogenem, trzeba zachować szczególną dyscyplinę - przy tak późnej odmianie, nie możemy sobie pozwolić na jakiekolwiek błędy w uprawie, które mogłoby negatywnie wpływać na tempo wegetacji.

Dochodzą do tego jeszcze różne pułapki w uprawie, jak np. Blaufränkisch ma mocny wzrost do pierwszego ogłowienia i zbyt wcześnie wykonane cięcie, wpływa na pogorszenie jakości wina - łapią się na to, nawet doświadczeni winiarze z tradycjami.

Generalnie, aby wytwarzać wysokiej jakości wino, potrzeba dużo wprawy przy prowadzeniu tej odmiany.
MarcinJ napisał(a):
Ja jestem zachwycony Rebergerem, odmiana wcześniejsza od Regenta i dlatego zarzucona na zachodzie,

Według mnie, to jedna z najlepszych hybryd. Regent może jedynie pomarzyć o takich Brix i kwasach.
Ale niestety, za 3 sezony muszę się Rebergera pozbyć, ponieważ stopniowo wymieniam wszystkie hybrydy na viniferę Turana.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 19:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5459
Lokalizacja: Łódź i okolice
Piotr77 napisał(a):
Ale niestety, za 3 sezony muszę się Rebergera pozbyć, ponieważ stopniowo wymieniam wszystkie hybrydy na viniferę Turana.

Piotrze dlaczego akurat Turan? Ma kiepską mrozoodporność. I muskatem w czerwonym różnie bywa.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 grudnia 2019, 08:04 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
vanKlomp napisał(a):
Piotrze dlaczego akurat Turan? Ma kiepską mrozoodporność. I muskatem w czerwonym różnie bywa.

Krzysztofie, zadałeś dobre pytania. Może najpierw odniosę się do mrozoodporności, z którą w Turanie jest tyle prawdy, co u Blaufränkisch.
Oczywiście, jak przyjdzie "zima 20-lecia", to będzie pozamiatane i rok w plecy, bo kto bawi się w łozę mrozową, dedykowaną do naszego klimatu.

Natomiast, faktyczna mrozoodporność zależy od wielu czynników, a na kilka z tych istotnych, mamy wpływ, jak zdrowotność winorośli, czy zapewnienie dostatecznej ilości składników odżywczych. Nie mówiąc już o zostawieniu więcej drewna - pamiętam przypadek, gdzie gość nie dość, że miał pełne obciążenie na 2 - latkach, to jeszcze prowadził guyotem na nietypowym bardzo niskim pniu, a zima nie była taka mroźna ( -16 -17 ). Składniki odżywcze gromadzą się w korzeniach i drewnie, a tu zarówno jednego jak i drugiego było za mało.

Muskat w Turanie - a co, "różowe" usilnie robisz, że tak wcześnie zbierasz? :)A poważnie, to wbrew pozorom i brixom, Turan lubi powisieć i z takim nie mam problemu.

Powody - tu akurat, z mojej strony, to w najczystszej postaci fanaberia; postanowiłem wytworzyć takiego własnego "egri bikavera", że moim Kolegom Węgrom z wrażenia szczeny opadną :), a Turan ma być jednym ze składników.
Dlatego, już obecnie pracuję nad blendem składającym się z 7-miu odmian, a który ma być wstępem do własnego bikavera i ewentualnych korekt.

Korzystając z okazji, ponieważ w tym roku już nie będę pisał na forum, Wszystkim Forumowiczom, a w szczególności Tym trudniejszym i złośliwym, życzę zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, udanej zabawy Sylwestrowej, dużo humoru oraz, żeby nowy rok był lepszy, zarówno na gruncie zawodowym, rodzinnym, jak i winoroślowym.

Trzymajcie się zdrowo i wesoło!!!

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2021, 12:12 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Cześć, ciekawi mnie czy ktoś ma jakieś może nowe doświadczenia z tą odmianą?
Według: http://wine.wsu.edu/extension/weather/cold-hardiness/ mrozoodporność jest na poziomie -25 stopni i jest lepsza od Pinot Gris czy Gewurztraminera.
Z tego co kojarzę to ta odmiana bardzo dobrze plonuje, wcześnie startuje wiosną i późno dojrzewa. Według skali Huglina zalicza się do grupy 1800, czyli do grupy wyżej niż np. Riesling czy Chardonnay. W takim roku jak ten (Huglin index: 1697) w mojej lokalizacji nie dojrzałby pewnie na czerwone wino, ale zawsze można w takim przypadku pokusić się o np. różowe.
Z winnic komercyjnych kojarzę, że jest uprawiany w Winnicy Modła i w Winnicy Barczentewicz. Ktoś próbował może tych win?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mio i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO