Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 19:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 17:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 5 maja 2013, 18:25
Posty: 26
Lokalizacja: Cianowice k. Skały
A w jaki sposób je prowadzisz?
U mnie w tym roku było maks mrozu -15C sadzonki przezimowały pod kopcami bez problemu, ale w lutym 2012 roku przez dwa tygodnie temperatura wahała się między -25 a -28C. Odmiana ta miała być - dobra na wino (niestety białe), odporna na mróz (-28C) i mało podatna na choroby czyli łatwa dla nowicjusza. Generalnie jechałem do zawady po deserówki jak większość nowych zapaleńców, ale dałem się namówić na dwa krzaczki Bigasa na próbę - może będę robił wino i dostałem jeszcze sadzonkę Fioletowego Awgutowego "od firmy" bo opierałem się przed białymi, gdyż wolę wino czerwone.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 17:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
A rośnie sobie na płocie bez jakiejś wyraźnej formy widze że owocuje z pierwszych pąków więc forma jak komu pasuje.

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 17:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Osobiście nie wróżę tej odmianie wielkiego sukcesu przy wyrobie wina. Raczej jako uniwersalna, łatwa w uprawie dla nowicjusza. Smak trochę landrynki, no i ta galaretka w środku. Chociaż na każdy owoc znajdzie się amator.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 18:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 5 maja 2013, 18:25
Posty: 26
Lokalizacja: Cianowice k. Skały
jawormcz11 napisał(a):
Osobiście nie wróżę tej odmianie wielkiego sukcesu przy wyrobie wina. Raczej jako uniwersalna, łatwa w uprawie dla nowicjusza.


I na razie tego się trzymam :P Ma posłużyć nauce uprawy, ewentualnie rozmnażania.
A w takim razie co w zamian na białe wino? Coś co zdąży dojrzeć, jest mrozoodporne (nie zamierzam okrywać), da się prowadzić w formie krzaka przy tyczce.
Warunki jakie mam to płaski teren na wysokości 420mnpm :( jest to raczej płaski szczyt wzniesienia, na razie cały czas w słońcu (brak wysokich nasadzeń), brak osłony od północnych wiatrów ale pełne osłonięcie od wiatrów zachodnich i wschodnich.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 19:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Cytuj:
A w takim razie co w zamian na białe wino? Coś co zdąży dojrzeć, jest mrozoodporne (nie zamierzam okrywać), da się prowadzić w formie krzaka przy tyczce.

No tak, jeśli myślisz o jednym krzaku na białe wino to nie mam propozycji. Jeśli masz miejsce na 20-30 krzewów to już coś jest;
Solaris, Krystaly, Aurora, Bianka,Seyval Blanc, itp.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 19:34 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 5 maja 2013, 18:25
Posty: 26
Lokalizacja: Cianowice k. Skały
jawormcz11 napisał(a):
Jeśli masz miejsce na 20-30 krzewów to już coś jest;
Solaris, Krystaly, Aurora, Bianka,Seyval Blanc, itp.

Raczej przedział 15-20, tak mi wychodzi na działce. Starczy? Niestety, więcej na razie nie wcisnę bez większych ruchów z przesadzaniem bezowocowej, kującej zieleniny ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 17:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Sezon mija, Bigas pewno już zjedzony, u mnie z końcem września. W smaku słodko kwaśny, przyjemny , lekko labruska. Glucik wyczuwalny, ale szybko rozpuszcza się w ustach. Dużo soku, ktoś nawet myślał o robieniu wina z tej odmiany. Jest to możliwe, ale kto posadzi 20szt. lub więcej Bigasa.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 12:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Podpinam się pod temat Bigas odmianą Kamieńskij. Miałem okazję zrobić zdjęcie i degustować nie glutowate owoce. Krzew rośnie i owocuje bez ochrony chemicznej na winnicy w Karczewie. W tym czasie wszystkie odmiany przerobowe i deserowe przewyższał zawartością cukrów. W samku trochę podobny do niedojrzałej całkowicie odmiany Cayuga White, z której można uzyskać wino w typie Rysling. Posadziłem 2 krzewy, ponieważ zawsze na swojej skromnej działce zostawiam miejsce na eksperymentowanie i testowanie nowych odmian.
Obrazek

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 16:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Witam

Mam jedno i drugie, Kamieński jakoś przymarzł mi w tym roku i było tylko kilka gron na wstępną konsumpcję, Bigas natomiast było ok 2 kg, jednak jestem za granicą a żona po przymrozku zapomniała o nim, więc jadłem przemrożone wiszące na krzewie, jak wpadłem na kilka dni ( śmieszne to ale tak wypadło), aromatycznie całkiem ciekawie, jednak za mało znam smaków winogron przerobowych aby coś do czegoś trafnie porównać, oczywiście galaretowatość jest, nie wiem jak z mrozoodpornością , jeden stary 3 letni krzew przymarzł mi tej zimy i się dopiero odbudowuje- zobaczymy, ochrona natomiast minimalna, lub bez i daje rady.

pozdrawiam

niwa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 16:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Gronkowiec, napisz jeśli pamiętasz, z jakiego okresu-kiedy robiłeś zdjęcie odmianie Kamieńskij.
Wygląda ładnie i na dojrzałą. Posiadam 1 krzew dwu letni, lecz jeszcze nie owocował.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 20:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
jawormcz11 napisał(a):
Gronkowiec, napisz jeśli pamiętasz, z jakiego okresu-kiedy robiłeś zdjęcie odmianie Kamieńskij.....
Camera Make: Panasonic
Camera Model: DMC-SZ7
Software: Ver.1.0
Taken: 2012:09:21 14:50:26

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 19:29 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 27 marca 2009, 01:00
Posty: 188
Lokalizacja: Bytom _ Galewice
Bigas u mnie tak wygląda:


Załączniki:
Komentarz: niepozorna ale b. słodkie gronka. przerobione na soki.
skan 2 038.jpg
skan 2 038.jpg [ 127.12 KiB | Przeglądane 878 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 09:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
Nie wiem jak u was ale u mnie w tym roku w pewnej fazie dojrzewania (prawie na gotowo) był wyczuwalny wyraźny muskat z nutą labruski! We wcześniejszych 2 latach tego nie było lub skutecznie go omijałem. Przypilnuje ją w przyszłym roku z refraktometrem.

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 10:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Bigas pomimo szalejącego MP w tym roku oparł się dzielnie tej chorobie. Owocowanie b.dobre. Grona długie, pełne wypełnienie jagodami. Jest prawdą że najlepszy smak osiąga przy pełnym dojrzeniu. Rośnie dość silnie więc spokojnie można go obciążać.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigas
PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2018, 09:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Wykarczowany! Nie nadaje się na wino i konsumpcji. Środek jagód akceptowalny, ale odmianę dyskwalifikuje twarda, bardzo kwaśna z goryczką skórka.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: gbed i 32 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO