Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 17:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 września 2017, 21:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 445
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Witam
Wiem ze jest to odmiana dobrze poznana w naszym klimacie ,ale gdy przeglądam forum widze ze mało jest profesjanalnych informacji.
Wiem ze ma za duże pestki ,mala wydajność, niska plennosc, nawet gdzies widziałem porównanie ze aromat podobny do smaku szmaty.
Zdaje sobie sprawę ze na wielu konkursach była negowana przez somelierow. Nie doczekala się tez osobnego tematu zawsze była często wymieniana ,ale nie była pzedmiotem dogłębnej dyskusji, moze dlatego ze mieszkam na Suwalszczyznie i moja wiedza opiera się tylko na tym forum
Ja natomiast uważam ze to bardzo wartosciowa odmiana.
To ze nie przyjela się w wielu krajach jest rowniez zastanawiające ,np. w Anglii więcej nasadzen jest Seyval Blanc. niż Bianki ,która jest mało znana .
Zauwazylem ,ze Bianka ma imponujaca odporność na oba maczniaki, wedlug mnie wyzsza niż Solaris.
Jest czasem traktowana jako deserowa.
Czy ktoś zbieral owoce przedojrzale ?
Zastanawiaja mnie inne wady bo duże pestki i mala wydajność moszczu to niekoniecznie dla mnie jakas szczegolna wada.
Bianka ma także duza odporność na mrozy u mnie nieokrywana trzyma się calkiem dobrze i owocuje choć widać ze czasem woli odbic od ziemi.
Widze ze bardziej odporny jest ten klon z Estonii.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2017, 13:38 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 maja 2014, 18:30
Posty: 67
Lokalizacja: Pruszków
Ja też mam bardzo dobre zdanie jak na razie o Biance (3 rok uprawy).
Co prawda nie robiłem jeszcze z niej odmianowego wina, zeszłoroczne grona kontrolne poszły na prasę z innymi białymi odmianami.
Podoba mi się jej "bezobsługowość", nie zagęszcza się, ma mało pasierbów.
Potwierdzam odporność.
Plusem jest też, że nie tykają jej u mnie osy.
Jako minus zauważam, że młode krzewy wchodzą później w owocowanie niż np. Solaris czy Seyval Blanc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2017, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5512
Lokalizacja: Łódź i okolice
gpjac napisał(a):
Plusem jest też, że nie tykają jej u mnie osy.

Jaka osa jest w stanie przegryźć tak grubą skórę? :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2017, 17:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2897
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Bardzo w tym roku liczyłam na Biancę... niestety jak to bywa w takich przypadkach
/ nie dziel skóry na niedźwiedziu/ przeliczyłam się.

Owszem, cięcie jakie jej zastosowałam sprawiło, że obrodziła pięknie.
Zredukowałam jej gronka do dwóch na latorośli.

Omotałam siatką... i niestety, ale jakieś bardzo brzydkie........... ptaszki, drobne, większe od sikorek,
mniejsze od paszkotów, opędzlowały ją praktycznie całą :cry:

Potwierdzam natomiast, że rośnie bardzo ładnie, pasierbów praktycznie nie ma, trochę rzekomego miała,
ale się uporała z nim.

Zdenerwowałam się na jakieś 95% :evil: ponieważ były dość kwaśne
i nie wiem czy zdążyłaby teraz dojrzeć. / owocowała z zapasowych/

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2017, 17:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2378
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja Bianke wykopałem, ponieważ:
Zbierana w październiku razem z Seyvalem miała b. dużą kwasowość, zawsze większą niż Seyval.
Wino miało nieprzyjemny posmak.
Wydajność z tłoczenia miała może z 40%.

Może po prostu jestem słabym winarzem, ale po co mam się męczyć z Bianką, jak mi nie wychodzi.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 18:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 445
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
nie bardzo rozumiem..
to czemu w niektórych przypadkach jest uzywana jako odmiana deserowa
winne odmiany maja zawsze trochę więcej kwasu a deserowe maja nizsze kwasy.
Ja zachodzę z tego zalozenia ze jest to odmiana pozna i ogolnouzytkowa i wybacza lekka niedojrzalosc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 19:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2378
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Bianka jako świeży owoc jest bardzo smaczna. Niestety ma bardzo duże pestki i trudno ją się je.

Na wino - mi się nie sprawdziła - smak, wydajność. Wyciąłem, wsadziłem Solarisa.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 19:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 lipca 2012, 20:55
Posty: 65
Lokalizacja: kraków
proponuję biance zostawić na krzewach do momentu aż temperatura zejdzie do 0 nawet jak miało by to być o 3 w nocy. prawie tak jak z winem lodowym zbiór obróbka i fermentacja w niskiej temp. tylko nie winogrona zamarznięte tylko schłodzone


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 20:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Jedni twierdzą, że Bianka nie jest ani deserowa ani przerobowa tylko uniwersalna. Inni uważają, że Bianka jest uniwersalna a więc jest i deserowa i przerobowa i chyba wszyscy mają rację. U mnie Bianka rośnie obok Kristaly i zawsze uważałem, że odmiana Kristaly jest bardziej wartościowa zarówno na wina jak i do bieżącej konsumpcji. Przy domowym wyrobie wina Bianka bardzo ładnie uzupełnia się z Kristaly. W 2013 roku zrobiłem półsłodkie wino z trzech odmian: Bianki, Kristaly i chyba Muscarisa, które wyszło bardzo smaczne i o dziwo okazało się trwałe -trzymam jeszcze w piwnicy jego cztery butelki do dzisiaj. Jednak wina odmianowego z Bianki raczej sobie nie wyobrażam.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 22:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 445
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
a jakie wyniki daje Bianka gdy doda się do moszczu ezymow i pektynaz?
Czy wtedy lepsza jest wydajność i ekstraktywnosc ? Ewentualnie gdy boimy się utlenienia moszczu można dodac kwasu jabłkowego ,który tez zwieksza aromat. ...
Jakie braki ma wino zrobione z czystej Bianki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2017, 18:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 332
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
Mam jeden 5-letni krzew Bianki i w tym roku zawiązała najwięcej gron (po przymrozkach) ze wszystkich moich krzewów tj. 8 gron.
1 raz zaatakowały ją osy, choć niektóre grona jeszcze się wybarwiają (wystawa: S bez ściany). Nie dziwię się Kukizowi, że ją posadził, bo warto ją mieć - u mnie narazie robi za deserówkę. Sołnoczka i Apollon po 2 duże grona - wspominam dlatego, że Apollon ponoć uniwersalny i na wino się nadaje. Sołnoczka jeszcze 1 (pogodny) tydzień i powinna być dobra, Apollon już skonsumowany (wystawa: S pod ścianą).

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2017, 19:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1181
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
[quote="WinnicaUdziejek"]a jakie wyniki daje Bianka gdy doda się do moszczu ezymow i pektynaz?
Czy wtedy lepsza jest wydajność i ekstraktywnosc ? Ewentualnie gdy boimy się utlenienia moszczu można dodac kwasu jabłkowego ,który tez zwieksza aromat. ...
Jakie braki ma wino zrobione z czystej Bianki?[/quote

Daj sobie spokój z Bianką. Może i ona dobra jest, ale nie na Twój teren. Bianka potrzebuje wysokiego SAT> 2700.
W Twoim rejonie chcesz mieć białe wino co roku to odmiany wczesne i odporne na mróz.
Solaris, Krystali, Aurora, Adalmina.
Posiadam Adalminę i jestem bardzo zadowolony.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2017, 23:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 445
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
jawormcz11 napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
a jakie wyniki daje Bianka gdy doda się do moszczu ezymow i pektynaz?
Czy wtedy lepsza jest wydajność i ekstraktywnosc ? Ewentualnie gdy boimy się utlenienia moszczu można dodac kwasu jabłkowego ,który tez zwieksza aromat. ...
Jakie braki ma wino zrobione z czystej Bianki?[/quote

Daj sobie spokój z Bianką. Może i ona dobra jest, ale nie na Twój teren. Bianka potrzebuje wysokiego SAT> 2700.
W Twoim rejonie chcesz mieć białe wino co roku to odmiany wczesne i odporne na mróz.
Solaris, Krystali, Aurora, Adalmina.
Posiadam Adalminę i jestem bardzo zadowolony.



Zgadazam się Adalmina potrafi dac dobre wino ,odporna ,niezawodna , takie tez trzeba mniec jednak szukam czegos lepszego.

Wiem ze z Bianka moge mieć trochę problemów może ze 2 tygodnie pozniejsza ,ale mysle ze warto pojsc w tym kierunku.
Staram się isc na jakość nie na ilość.
Mam jakas wizje odnośnie Bianki, niekoniecznie mam racje ale po tych moich doświadczeniach i insynuacjach ,wybor wydaje się odpowiedni.
Czy ktoś zna porównawcze parametry dojrzewania Seyvala i Bianki?

-- Thursday, 14 September 2017, 21:02 --

zbyszekB napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
a jakie wyniki daje Bianka gdy doda się do moszczu ezymow i pektynaz?
Czy wtedy lepsza jest wydajność i ekstraktywnosc ? Ewentualnie gdy boimy się utlenienia moszczu można dodac kwasu jabłkowego ,który tez zwieksza aromat. ...
Jakie braki ma wino zrobione z czystej Bianki?

A co jest z tym tytułem tego wątku : "Bianca a Sauvignon blanc" - gdzie ten 'Sauvignon blanc' ? :shock: :?: o co idzie ?



Jeśli chodzi i o nawiązanie do tematu..
probuje dowiedzieć ile jest w tym prawdy ,ze Bianka daje podobne wino do Sauvignon Blanc.
Według zrodel amerykańskich jest w tym dużo prawdy. Zastanawiam się nad technologia i roznicami i tym czego może brakować Biance.
Podobne aromaty daje Louise Swenson tylko pewnie o klase nizsze

-- Friday, 15 September 2017, 00:21 --

pamiętam na forum jak koledzy próbowali obnizyc za wszelka cene ilość w winie ostrego kwasu jabłkowego, ktory jest symbolem niedojrzałych winogron i ostrej woni. Jednak ja probuje spojrzeć na to z szerszej perspektywy.
Rozumiem ze dla niektórych to herezje co ja tu pisze...
Wiem co za dużo to nie zdrowo ,ale w niektórych przypadkach ja dodaje kwasu jabłkowego,by proprawic trwalosc wina i aromat.
poniżej artykul
malic acid po angielsku kwas jablkowy.


http://www.sawislibrary.co.za/dbtextima ... chenkH.pdf


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 08:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2378
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dlaczego się tak uparłeś na tą Biankę?
Masz już krzewy posadzone?

Słaba to jest odmiana i tyle. Fajnie i łatwo się ją uprawia, ale na wino się nie nadaje.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 09:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5512
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja zostawiłem sobie jeden krzew kolekcyjnie i tyle. Może i wino tragiczne nie jest ale skóra gruba, uzysk soku poniżej 40%. A ile siły trzeba użyć żeby to wycisnąć.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO