Teraz jest czwartek, 25 kwietnia 2024, 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bianca
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6761
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Bianca
Próbowałem znaleźć taki temat „Bianca”
Ale nie udało się ?
Zakładam więc nowy
W temacie „Hibernal”
[quote="Vladi1"]
Bodajże Myśliwiec pisze, że Bianca nie znosi suszy, może tu tkwi przyczyna, wrzesień był bardzo suchy. U mnie Bianca również wyjątkowo późna w tym roku.

Moim zdaniem to nie sprawa suszy.
Ten rok był wyjątkowo mokry (u mnie)a Bianca dojrzała późno i mizernie, tzn. mało cukrów a dużo kwasów.
W ub. roku podobnie.
Ale w poprzednich latach dojrzewała zupełnie przyzwoicie.
Wg mnie to jest sprawa ilości ciepła której potrzebuje ta odmiana.
Tyle co późne vinifery.
I dlatego pewnie w ODMIANY(Janusza) figuruje jako vinifera

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1972
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Zapomniałeś dodać Zbyszku, że w tym roku Bianca miała tendencję do obsypywania jagód.

Edit: literówka

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 06:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Mam mieszane uczucia w temacie Bianca :D .W ubiegłym roku przy ograniczonym plonowaniu do 30 gron/krzak 8.10.08 dała 16,4Bx przy 10 g/l kwasów , w tym roku 6.10.09 - 16,4Bx przy 8 g/l ale plony 1,75 kg czystych jagód z krzaka ale szpaler wygląda jak by to była wierzba energetyczna takie długie i silne łozy . Wino z Bianki mi smakuje ale musiałem odkwasić i dosłodzić ( szmaty w smaku nie znalazłem) . Bianca będzie u mnie rosła aż zrobię pierwsze wino z Solaris a wtedy zobaczymy .

Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 14:27 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Na podkarpaciu 06-10-2009 - okolice Przeworska na winnicy (ziemia piaszczysta) Bianca miała 21 Blg, a obok domu (ziemia gliniasta) 10 km od winnicy miała 18Blg. Po zmieszaniu i dodaniu Seyval Blanc nastaw miał 19,5Blg Kwasów nie mierzyłem, ale w tym roku przy domu grona były jakby przestrzelone i latorośle grube i długie, może dlatego, że mały plon z krzewów? Wino z Bianki robię od kilku lat z Seyvalem i czasem dodaję Hibernal, czasem Muskat Odesski. Zawsze jest dobre choć kwasy wyraźnie czuć. Poza tym robię wino musujące z Bianki w połączeniu z innymi odmianami co roku kilka buteleczek i rodzinka i znajomi sobie chwalą. w Tym roku dostadziłem na winnicy 60 krzewów aby zagęścić nasadzenia (łącznie jest 116 krzewów na winnicy i 12 obok domu)- co 0,75m i mam zamiar obciążyć nie więcej jak 2 kg/krzew.
Na ziemi piaszczystej Bianka lepiej mi smakuje i ma więcej cukru i wcale nie jest aż tak bardzo "zachłanna" na wodę wręcz przeciwnie na gliniastej ziemi zasobnej w wodę i czasem podlewanej krzewy mocno rosną ale sok jest rozrzedzony i czasem owoce porażone przez mączniaka (tak miałem w 2008roku).
Póki co Bianki nie mam zamiaru wykopywać ale starannie się nią zająć :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Generalnie Bianka słabo plonuje, jest wiele innych uważam, że lepszych odmian od osławionej Bianki.
Czasy tejże odmiany odchodzą w zapomnienie.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 22:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
[quote="posy"]
Czasy tejże odmiany odchodzą w zapomnienie.


Czytając materiały z 4 Konwentu odnoszę inne wrażenie.Może po prostu trzeba nauczyć się winifikować tą odmianę?Ja Biankę wykopałem,pewnie mnie przerosła :? Sądzę Grzesiu że nie da o sobie tak szybko zapomnieć :wink:

Pozdrawiam Leszek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 22:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="szpeciel"] Może po prostu trzeba nauczyć się winifikować tą odmianę? Ja Biankę wykopałem,pewnie mnie przerosła :?

Ja bym tam Leszku za bardzo nie rozpaczał.
Mając duży talent, można oczywiście w wielkim trudzie, po latach pracy i badań ukręcić byle jaki bicz z g... Tyle, że z rzemyków łatwiej, szybciej i do tego znacznie lepszy.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 23:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
[quote="Maciej"]
Mając duży talent, można oczywiście w wielkim trudzie, po latach pracy i badań ukręcić byle jaki bicz z g...

Piszesz Macieju teoretycznie czy na podstawie własnych dokonań?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 23:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="zdzicholo"][quote="Maciej"]
Mając duży talent, można oczywiście w wielkim trudzie, po latach pracy i badań ukręcić byle jaki bicz z g...

Piszesz Macieju teoretycznie czy na podstawie własnych dokonań?

Szczerze mówiąc, Zdzichu, nie usiłowałem nigdy upleść bicza z g... Już tata mi mówił, że to robota bez sensu - namęczyć się można, uwalać łapska, a efekt zawsze będzie mierny.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 07:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
Ależ Macieju, nie każdy ma warunki, a może i chęci aby uprawiać vinifery. Z Bianki jednak da się zrobić przyzwoite białe wino i wcale nie musi to być g...., czy szmata itd. Problem z tą odm. polega na tym, że ma bardzo małą wydajność moszczu. Cukier też nie często przekracza 19-20 %, ale jak już ktoś sobie ją posadził...przecież mógł wybrać gorzej. Po za tym Bianca jest smaczna jako deserowa.
Jeszcze jedno: szkółkarz sprzedający komuś Biankę powinien jednak uprzedzić, że jest to odmiana chimeryczna.
pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 08:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Biankę posadziłem w 2005 r i w uprawie jedyny kłopot to mączniak prawdziwy na owocach , rośnie silnie jest plenna, owocowanie trzeba ograniczać w bieżącym (nietypowym) roku dała najwyższy plon z krzaka bo:
Bianca - 1,75kg
Marechal Foch - 1,5kg
Regent - 0,7 kg
Phoenix - 0,7 kg
Rondo 0,3 kg
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 09:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Wacek: mam jedno pytanie, w jakiej formie prowadzisz Marszałka?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 10:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Maciej"] Mając duży talent, można oczywiście w wielkim trudzie, po latach pracy i badań ukręcić byle jaki bicz z g... Tyle, że z rzemyków łatwiej, szybciej i do tego znacznie lepszy.

Musisz Macieju jak najszybciej poinformować o tym Węgrów, niech się nie męczą. Nieświadomi kombinują jakieś cuvee Bianki z Cserszegi Fuszeres, a ci najbardziej zdesperowani próbują nawet robić odmianowe
Tylko w Kiskoros uprawiają 90 ha Bianki , co stanowi 3% całej powierzchni uprawy winorośli w tymże regionie. I po co ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 10:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
[quote="shron"]Wacek: mam jedno pytanie, w jakiej formie prowadzisz Marszałka?


Witam
Ponieważ miałem okazję pić wino z Marszałka zanim dostałem sadzonkę ,posadziłem ją jako altanowca do osłony kompostownika :D w towarzystwie Swenson Reda , Canadice , Einset Seedless i Khasanski Sladki i mam spore kłopoty żeby go ochronić przed szpakami bo idealnie im pasuje do ich dziobów .

Wacek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 15:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="wojtekb"]Ależ Macieju, nie każdy ma warunki, a może i chęci aby uprawiać vinifery. Z Bianki jednak da się zrobić przyzwoite białe wino i wcale nie musi to być g...., czy szmata itd. (...) jak już ktoś sobie ją posadził...przecież mógł wybrać gorzej.

Wojtek, wszystko to prawda - przede wszystkim to, że można trafić znaaaaacznie gorzej. Tyle, że można też sporo lepiej, szczególnie biorąc pod uwagę, że Bianka ani nie jest łatwa w uprawie, ani specjalnie niezawodna, ani prosta w winifikacji, ani wina rewelacyjne.


[quote="olmek"] Musisz Macieju jak najszybciej poinformować o tym Węgrów, niech się nie męczą.
Oj, oni napewno już wiedzą - posadzili czas jakiś temu i mają. Mówisz, Kuba, że w Kiskoros 3%? Pewnie dlatego nie 10 albo i 80%, że.... [/quote]
[quote="wojtekb"] jak już ktoś sobie ją posadził...przecież mógł wybrać gorzej.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO