Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 14:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 18:55 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Bianca nie lubi suszy i gleby piaszczystej,takiej jak u mnie.A rosła na 125 AA,SO4 i na własnych korzeniach.Chloroza postępowała już od początku lata od liści najniżej położonych,które stopniowo opadały.Myślę że to niedobór magnezu,chociaż inne odmiany nie reagowały w tak drastyczny sposób.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 10:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Zdecydowałam się na zerwanie Bianci, cukry dziś zmierzone w 100ml mają 22 Blg,
to chyba nie jest tak źle.
Kwasy nie mierzone, słabo wyczuwalne, pestki brązowe, chrupkie.
Niby mogłaby jeszcze powisieć, ale zaczęło mi ją coś podjadać.

Po przewertowaniu lit. powinnam:

1- zerwać ją rano
2- odszypułkować, zgnieść, zasiarkować, dodać enzym i odstawić na kilka godzin- ile tych godzin?
/metodą węgierską nie będę robić, bo nie nie mam na razie warunków na utrzymanie temp w gr. 3- 5 st.C/
3- wytłoczyć, odstawić do sedymentacji
4- zadać drożdże, zdecydowałam się wg sugestii na Lalvin W

Czy coś pominęłam? Proszę o sugestie, korektę, uwagi :)

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 21:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Trzeba sobie zadać pytanie czy odmiana warta tylu zabiegów,np.piszesz że Węgrzy macerują w temp.5 st.C przez 5 dni.Myślę że dla tej odmiany ważny jest pomiar kwasowości.Ja dopiero od tego roku uczę się pomiaru kwasowości,ale podam taki przykład z 2016 roku,zbiór 13-10 Bianca 22 Brix,ph 3,9? Hibernal 22 Bix,ph 3,6.Obie odmiany obciążenie ok.1,8-1,9 kg z krzewu.Drożdże CKS102.Hibernal wino o podwyższonej kwasowości,ale bardzo dobre.Wino z Bianki na destylat.W gorącym i suchym 2015 Hibernal 5-10, 23 Brix ph-3,2.te same drożdże.Wino dobre mniej kwasowe z nutą owoców tropikalnych.Bianca 25-09,duża chloroza liści 22,2 Brix ph3,3 i ponownie destylat.Ja nie potrafiłem zrobić wina które by mnie satysfakcjonowało,mimo dużej sympatii dla tej odmiany.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
Trzeba sobie zadać pytanie czy odmiana warta tylu zabiegów


Nie wiem, właściwie pierwszy raz robię z niej wino, to chcę zobaczyć czy coś wyjdzie.
Dlatego też tak dopytuję. Trochę mam tych krzewów, więc trudno tak od razu lecieć i karczować.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: piątek, 14 września 2018, 05:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
MarcinG napisał(a):
Trzeba sobie zadać pytanie czy odmiana warta tylu zabiegów,np.piszesz że Węgrzy macerują w temp.5 st.C przez 5 dni.Myślę że dla tej odmiany ważny jest pomiar kwasowości.Ja dopiero od tego roku uczę się pomiaru kwasowości,ale podam taki przykład z 2016 roku,zbiór 13-10 Bianca 22 Brix,ph 3,9? Hibernal 22 Bix,ph 3,6.Obie odmiany obciążenie ok.1,8-1,9 kg z krzewu.Drożdże CKS102.Hibernal wino o podwyższonej kwasowości,ale bardzo dobre.Wino z Bianki na destylat.W gorącym i suchym 2015 Hibernal 5-10, 23 Brix ph-3,2.te same drożdże.Wino dobre mniej kwasowe z nutą owoców tropikalnych.Bianca 25-09,duża chloroza liści 22,2 Brix ph3,3 i ponownie destylat.Ja nie potrafiłem zrobić wina które by mnie satysfakcjonowało,mimo dużej sympatii dla tej odmiany.


Potwierdzam Twoje spostrzeżenia...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: piątek, 14 września 2018, 09:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No to cóż... zobaczymy. Póki co pogoda spłatała mi paskudnego figla, bo miało padać dziś wieczorem,
a nie o siódmej rano :evil: , ulewa jak fix była :o

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: piątek, 14 września 2018, 20:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Na temat Bianki mogę jeszcze dodać że u mnie niektóre łozy miały mało wąsów czepnych,ale za to rośnie wzorowo do góry.Smaczna,duże pestki,bardzo duża odporność na choroby,często niepryskana.Tak że jeżeli rośnie u kogoś na lepszej glebie,może dawać lepszy jakościowo owoc.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 05:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 19:02
Posty: 270
Lokalizacja: Rzeszów
U mnie rośnie wzorowo, prawie nie choruje mimo że nie pryskana, robi za deserówkę i każdy jej wyczekuje kiedy dojrzeje bo z białych to jedna z najlepszych w smaku. W tym roku koło domu dosadziłem jeden krzaczek co by było więcej do podjadania. Moja ulubiona jasna odmina.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 07:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
u mnie tak samo. bez problemu. Dwuletni krzew, przyrosty bardzo duże, już teraz zdrewniałe na 2m. na razie nie dopuściłem do owocowanie,może w przyszłym roku kontrolne grono. Prowadzenie docelowe - pergola. Jeden oprysk miedzianem,bo obok pinot blanc nieco złapał rzekomego, dlatego resztkę z opryskiwacza poszła na biancę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2018, 14:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wino odmianowe "Bianca"
85% bianca,10%aurora.5%jutrzenka.
bez sedymentacji i siarkowania moszczu.Po wytłoczeniu natychmiast drożdże Enartis Ferm AromaWhite.
Siarkowanie po drugim zlewaniu (1g/10L)
Wczoraj zlewane z nad osadu po raz trzeci.
0 Blg/TA 8g/L/pH 3,3/potencjalny alkohol ok.11,9%
Wino już sklarowane i przejrzyste :!:

Wino nie jest utlenione mimo opinii na tym forum ,że winifikacja tej odmiany jest trudna ze względu na łatwoiść utlenienia :shock: :!: :?:
A niektórzy doszukiwali się nawet posmaku "zmywaka" lub "szmaty" :mrgreen: :?:
PS
Nie stosowałem:argonu,azotu, dwutlenku węgla itp
Odmiana wymaga baaardzo dużo słońca.
Janusz Cz. zaliczał ją do vinifer. W Niemczech pewnie uzyskała by status vinifery tak jak wiele hybryd z dużym udziałem V.vinifera, np Regent itp

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2018, 15:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Miazga, czy moszcz z Bianci jednak szybko się utlenia i brązowieje, ale później toto osiada z osadami.

Cytuj:
Siarkowanie po drugim zlewaniu (1g/10L)

Zbyszku, to wcale mało nie zasiarkowałeś - o wino zadbałeś, bo to utlenienie już by nie było niezauważalne :)

Moja wypowiedź na podstawie zaledwie dwóch krzewów.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2018, 18:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Jak na razie u mnie wino z Bianci 100% wyszło rewelacyjne. :o
W życiu bym nie powiedziała, że to Bianca bo poprzednich próbach zrobienia z niej wina.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: środa, 14 listopada 2018, 18:33 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 19:02
Posty: 270
Lokalizacja: Rzeszów
Jedni Bianke wykopują bo w winie szmata lub w ogóle nie wychodzi. Inni postanowili że nie wykopią tylko mają zamiar się tą odmiana prawidłowo zająć i widać Ci drudzy chyba mieli rację. Nie pierwsza osoba mówi, że wino z Bianki przednie tylko ciężko zrobić, chociaż czytając powyższe wpisy jokaer chyba znowu nie tak ciężko. Produkcja na większą skalę zapewne wymagałaby nieporównywalnie większych nakładów pracy ale przy produkcji do 100 litrów to chyba będzie jednak warto. Nie piszę tego bez powodu, czekam aż moje krzaki nabiorą wigoru w przyszłym roku i sam próbuję. Warunki mają dobre, gleba żyzna, wilgotna i przyrosty wielgachne. Mam nadzieję że będą się nadawać do pełnego owocowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2018, 20:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Bianca zabutelkowana. Wino naprawdę zaskoczyło mnie niesamowicie.
Nie będę się już powtarzać. Chyba się wystraszyła tego karczowania :wink: ,
a na poważnie to dobry rok był :angel:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bianca
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2018, 20:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
Moje obserwacje co do Bianki mam nieco inne. Otórz - łatwa, bardzo łatwa w prowadzeniu. Nie ma tendencji do zagęszczania. Na moim piasku 10 letnie krzewy plonuja regularnie i dobrze. Piekny bukiet ale trzeba uwazac by nie utlenic.
Na susze nie zauwazylem wrazliwosci. Co np na piasku ma u mnie seyval - wydajnosc seyvala max 1,5 kg/krzew, w miejscu gdzie jest plycej glina naturalnie seyval swietnie sie sprawuje.
Bianka rowno - najwdzieczniejsza z odmian. Tylko uwaga na utlenianie.
Zimna, naprawde zimna fermentacja - 12stmax, dluzsza maceracja z suchym lodem lub na mniejsze skale zamrozona woda w butelkach, maceracja w temp 5 st bomba ! Nawet kilkanascie godzin.

Bianki nie wykarczuje. Seyval ma ostatni rok (obie odmiany ten sam moment nasadzen)

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO