Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
blk posadź sobie lepiej Krystaly. Hybryda tak jak i Bianca i ma delikatne posmaki hybrydowe, ale nie ma tego dziwnego posmaku szmaty po jakimś czasie od wypicia. Na plus za Krystaly jest to, że jest dużo wcześniejsza, nabiera więcej cukru, jest bardziej odporna na mróz i przymrozki i lepiej rośnie niż Bianca. Z posmakami hybrydowymi radziłbym żebyś sobie posadził jeden krzew jakiejś intensywnie "capiącej" wczesnej vinifery np Siegerebe albo Kernlinga. Zrobisz savaż i wino będzie naprawdę pijalne.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Kochani chcecie być winiarzami a przeraża was 2 litry ? Proszę was nie ośmieszajcie nas , winiarzy [ lub prawie winiarzy ] . Cwiczyć , cwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć oto recepta na sukces co w naszym fachu jest niezbędne [ niezbędny jest sukces i wyćwiczona głowa ] .My nie robimy wody .Wodę mamy do mycia i ewentualnie na herbatę . Zbyszek ps 35 litrów wina z jednego krzaka jest możliwe jeśli jest to krzak 30-letni .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 20:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 87
Lokalizacja: Między Krakowem a Wadowicami
Jak dla mnie najlepsze to jak się robi wino i potem widzi jak ono "żyje", po wszystkim próbowanie czy i jak wyszło. Nie strzelać ale wole zimne piwo, a co do wina jak dobre to aż żal go pić :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 21:06 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Heniek"]blk posadź sobie lepiej Krystaly. Hybryda tak jak i Bianca i ma delikatne posmaki hybrydowe, ale nie ma tego dziwnego posmaku szmaty po jakimś czasie od wypicia. Na plus za Krystaly jest to, że jest dużo wcześniejsza, nabiera więcej cukru, jest bardziej odporna na mróz i przymrozki i lepiej rośnie niż Bianca. Z posmakami hybrydowymi radziłbym żebyś sobie posadził jeden krzew jakiejś intensywnie "capiącej" wczesnej vinifery np Siegerebe albo Kernlinga. Zrobisz savaż i wino będzie naprawdę pijalne.


Z moich doświadczeń to Krystaly dość źle znosi przeciążenie, a moszcz z przeciążonych krzewów to woda z cukrem.

Heniek, a co to są właściwie te posmaki hybrydowe. Mógłbyś to jakoś szczegółowiej opisać. Piję te moje hybrydy i nie wiem o co chodzi. O szmacie w Biance już nie wspomnę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 22:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2008, 01:00
Posty: 317
Lokalizacja: Jasło
Moim zdaniem Bianca jest wartościową odmianą. Bardzo smaczna, mało wymagająca, na żyznych glebach (takie mam) rośnie bardzo intensywnie, grona zbite, podatne na choroby grzybowe. Czytałem, że na slabszych glebach jest dość odporna, bo ma luźniejsze grona. Smak rewelacyjny. Cukier chyba niezły, bo ponoć robią u nas z z Bianci niezłe wino. Tak słyszałem od fachowców. Na południowej ścianie będzie trudna do opanowania, podobnie jak Alden.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
@BLK
Odpuść sobie Biance - późno dojrzewa a przeciążona jeszcze później i może u Ciebie nie dojrzeć.
W wysokiej formie przy murze(garaż) z mrozem sobie poradzi ale Seyval też a wydajność moszczu większa !
i winifikacja łatwiejsza.
Ja Ci radzę tak jak Heniek odmianę Kristaly.
Albo jeszcze lepiej 2 krzaki Kristaly i 2 krzaki Aurora.
Jest pewne ,że zawsze owoce dojrzeją nawet w niekorzystnym roku i przeciążone owocowaniem i jeszcze łoza zdąży zdrewnieć przed zimą.
Dorosłe krzewy (tak jak napisał zypsek) mogą obrodzić i 35L wina.
U mnie Aurora miała 40 kg owoców , eksperymentalnie kilkanaście lat temu.
Teraz już tego nie praktykuję - bo nie muszę !
Ale jak Ty masz mało miejsca a dużą rodzinę !!!! i musisz :wink:
Ale nie dolewaj wody :lol: :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 08:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Miejsca to ja mam dużo, a akurat to winko ma zaspokoić tłum na jeden czy dwa dni. Ma to być odmiana dodatkowa, oprócz tych, które mam na wino do potrzeb własnych, które nie jest wypijane w ten jeden dzień w ilości hurtowej. Coraz bardziej dzięki Wam skłaniam się ku Kristaly, oczywiście nie będzie to jeden krzak, ale ok. dziesięciu. Zresztą o niej myślałem już wcześniej. No i wreszcie tak jak zwykł mawiać Zypsek: panowie co to są te 2L na łeb? To raptem niecałe trzy butelki, czyli kilka lampek wina. W gronie przyjaciół i znajomych? Dla mnie rzecz bezcenna, a to już chyba nasza polska tradycja, że przy większych spotkaniach z taką grupą wspaniałych ludzi i wódeczka się znajdzie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 11:53 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
właściwie to też myślałem o kristaly ale bałem się pisać zeby się nie narazić innym a na dodatek z tą odmianą miałem problemy z wypracowaniem odpowiedniej formy prowadzenia - i z przeciążeniem a z biancą takich problemów nie było .
polecałbym jeszcze też seywal blanc ale też nie wolno jej przeciążać bo obsypuje grona, aurory nie polecam bo u mnie choruje i wcale nie jest taka bezproblemowa chociaż na plus że gromadzi dużo cukru i jest pożerana przez rodzinkę w pierwszej kolejności :D

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 17:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
Kristaly też gromadzi dużo cukru. I fajnie smakuje jako deserówka. Poza tym odporna.

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 19:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Misza"]

Heniek, a co to są właściwie te posmaki hybrydowe. Mógłbyś to jakoś szczegółowiej opisać. Piję te moje hybrydy i nie wiem o co chodzi


Hmm... ciężko to opisać. Ogólnie to jest to, czego nie spotkasz w winach z vinifer.
Żeby to znaleźć w smaku musisz spróbować win z różnych odmian hybrydowych takich właśnie jak Aurore, Krystaly, Bianca, na zmianę np z różnymi winami z vinifer jak Chardonay, Riesling, Sauvignon Blanc. Oczywiście dobrze by było żebyś spróbował większą paletę próbek.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 19:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="Heniek"][quote="Misza"]

Heniek, a co to są właściwie te posmaki hybrydowe. Mógłbyś to jakoś szczegółowiej opisać. Piję te moje hybrydy i nie wiem o co chodzi


Hmm... ciężko to opisać. Ogólnie to jest to, czego nie spotkasz w winach z vinifer.
Żeby to znaleźć w smaku musisz spróbować win z różnych odmian hybrydowych takich właśnie jak Aurore, Krystaly, Bianca, na zmianę np z różnymi winami z vinifer jak Chardonay, Riesling, Sauvignon Blanc. Oczywiście dobrze by było żebyś spróbował większą paletę próbek.
Heniek, nie przesadzaj - Bianca to przecież vinifera (zajrzyj do działu "Odmiany")
Hybryd jest już dużo więcej niż te które wymieniłeś ,np. :Regent, Rondo , Solaris, Hibernal itd.
Ze wszystkich już robiłeś wino i możesz je porównać z winami z vinifer :?:
Trudno mi w to uwierzyć - :wink: wybacz

Inna jeszcze sprawa:
Porównjąc smaki i aromaty win z vinifer i hybryd chodziło Ci o wina polskie czy importowane ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Sorry . W mojej okolicy w tej sytuacji mówią - wpieprzasz się między wódkę a zakąskę [ cokolwiek to by nie znaczyło ] . Najlepiej byłoby sie spotkac osobiście ze swoimi [może być z Biedronki ] wyrobami i ''te '' sprawy przedyskutować . O wyższości v. vinifera nad mieszancami i ew. równosci a nawet pewnej przewadze hm.hm. mieszanców . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 20:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
A może odmiana Milla.Piliśmy wino zrobione przez kolegę Marcina na spotkaniu krakowskim w maju u Leszka.Wino wyśmienite ,oczywiście to też zasługa Marcina.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Mila na scianę ? To w takim razie każda v.v. na ściane może sie nadać . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2009, 20:52 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Heniek"] Oczywiście dobrze by było żebyś spróbował większą paletę próbek.


Na jeszcze większą paletę to mnie na razie nie stać. Dalej za bardzo nie wiem w czym jest rzecz. Może podeślę ci flaszkę a ty mi powiesz co nie tak :wink: :lol:

@zypsek
Zbyszek, nie wiem o co ci chodzi? Zresztą mam problem z interpretacją wielu twoich postów. Może mógłbyś trochę staranniej i jednocześnie cytować do czego pijesz. Sorry.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO