Teraz jest sobota, 10 stycznia 2026, 01:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Ziko..............proszę!!!!!!!!!!!!!!!!!!, gdzie masz winnicę??????????????

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 22:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="ziko"]Jesteś pierwszym, który się odniósł w sposób cywilizowny do tego kantrowersyjnego zagadnienia. Bardzo to cenię, pomimo że się z Tobą zupełnie nie zgadzam. Takie pisanie pozwala na merytoryczną dyskusję. Martwi mnie tylko że pomówienia i poniżanie innych stawiasz nad (jak piszesz) "bla bla"). No cóż, na temat gustów wole nie dyskutować.
sitting_bul:
"Natomiast ziko i ostatnio elwusia - nikogo nie atakują, nikogo nie obrażają a normalnie styl wpisów jest NIE DO ZNIESIENIA."
No to co do jednego jesteśmy zgodni: "nikogo nie atakują".
"... co dziesiąty wpis niesie jakąś treść ,..."
Ani moje posty, ani Elwusi, nie są pod tym względem ani lepsze, ani gorsze. Nasze posty maja natomiast wielką zaletę: brak im "nadęcia" tej "wirtualnej inteligiencji" i miodu syconego jadem.
To forum pasjonatów amatorów. Poza nielicznymi wyjątkami (doktorek) brak tu rzeczywistych ekspertów.
Dyskusja ma charakter wymiany poglądów i doświadczeń. Tego nielubianego "ble, ble" uniknąć się nie da.
Użytkowników jest 1700 a pisze kilkudziesięciu. Jak myślicie? Dlaczego?

Nie ma problemu Ziko, Elwusi, czy nawet "Krupianika". Jest natomiast problem kilku paskudnych charakterów i dobrego wychowania.
Forum ma jak się oriętuję już 4 lata. Jeśli wypracowany został dobry "klimat forum", to żadne ' ble, ble Zika, czy Elwusi nie są w stanie tego zniszczyć. Pozdrawiam Ziko.
PS Przepraszam za moje ble, ble. Postaram się tego unikać.

Temat "beta"
a powstał "off-topic"i to nie za sprawą Zika .
Takie tematy jak najbardziej ,ale w dziale "polityka ,obyczaje i nie tylko"
I tolerują to : moderator i administrator, a nawet przykładają do tego "ręki". Winszuję
I Ziko tu ma rację :"Ten rządzi i dyktuje ,kto trzyma kij w ręku"
PS
Waldek sprawdż jednak gdzie jest ta winniczka.
Masz blisko (bliżej niż ja)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 22:25 
Ekspert
Ekspert

Odpowiedź na pytanie Romana75 padła już na początku, Ziko się zreflektował (chwała mu za to), więc zamknąłbym ten temat, choć kija w ręku nie mam.

Spróbujcie lepiej nakłonić Elwusię żeby pomyślała trochę zanim coś napisze.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 05:34 
[quote="alkor"]Odpowiedź na pytanie Romana75 padła już na początku, Ziko się zreflektował (chwała mu za to), więc zamknąłbym ten temat, choć kija w ręku nie mam.

Spróbujcie lepiej nakłonić Elwusię żeby pomyślała trochę zanim coś napisze.

Ziko się zoriętował. Alkor nie! Czy Ty naprawdę uważasz że wszystko jest w porządku???
Gratuluję sammopoczucia.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2008, 18:58 
Kiper
Kiper

Miało być o Becie, a dyskusja poszła w innym kierunku. Taka już chyba nasza natura, że sprzeczamy się nie o meritum sprawy, a szkoda. Mam prawie 60 lat i od 1968 r. zacząłem przygodę z winoroślą - właśnie z Betą i innymi mieszańcami amerykańskimi. Wino robiłem od 1973 r. Przyzwyczaiłem się do smaku labruski, jak się więcej doda cukru, to da się wypić. Robiłem 70 litrów wina i w ciągu roku wypiłem razem z kolegami. Teraz też robię z tej odmiany wino ale mniej bo 30-40 litrów. Mniej słodzę, bo wątroba już nie taka.
:D

Pozdrawiam winiarzy JanuszJ49

Tytuł: Re: Beta
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2011, 23:52 
mistrz
mistrz

Wracając do tematu Bety ,
Czy jeżeli owoce są ciemne i glutowate to zawsze jest to Beta, czy są też inne podobne odmiany ?

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2011, 08:39 
przedszkolak
przedszkolak

wierzba75 napisał(a):
Wracając do tematu Bety ,
Czy jeżeli owoce są ciemne i glutowate to zawsze jest to Beta, czy są też inne podobne odmiany ?

http://www.winogrona.org/index.php?title=Beta :roll:

Wino pite z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

http://www.winogrona.org/index.php?title=Użytkownik:Lestan

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2011, 11:05 
mistrz
mistrz

Opis Bety znam, znam jej smak i konsystencję (jedząc je nie wiedziałem iż to Beta, winogronami zainteresowałem się niedawno) . Chodzi mi czy są inne odmiany o glutowatych owocach,czy tez 95% procent przydomowych/działkowych nasadzeń to ta odmiana.

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2011, 18:44 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze są śmieci pod tytułem samosiejki.

PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2011, 20:01 
Kiper
Kiper

Kolejna się wysmetniła. czy wszystko co maja inni a nie "ja" to są śmieci?

PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2011, 21:26 
Ekspert
Ekspert

wlodekj napisał(a):
Kolejna się wysmetniła. czy wszystko co maja inni a nie "ja" to są śmieci?

Oj, przepraszam. Tym razem właściwie miałam na myśli własne śmieci, które to po kilku latach wreszcie mąż pozwolił mi uprzątnąć. Posłużą więc jako podkładka, bo zamierzam pobawić się w szczepienia. Niestety, takich starych krzewów jest pełno na działkach, z czego połowa, to są naprawdę śmieci.
Miałam 1 ciemną odmianę i 1 jasną. Jasna bardzo chorowała, więc szybciej trafił ją topór.
U mojej mamy są 3 krzewy: Chyba Terez, Beznasienna Labruska i przerośnięty, obrzydliwy śmieć, ale mama też nie pozwala go tknąć. Poczekam, aż u mnie zaczną owocować ciemne odmiany, to pewnie szybko zmieni zdanie.
Poprzedni właściciel mojej działki "ratował" każdą samosiejkę chyba i obdarowywał nimi znajomych. Niestety, sporo tych działkowych winorośli jest tak paskudnych w smaku, że nikt ich nie zbiera, a ptaki tego nie chcą nawet w tęgie mrozy...

PostNapisane: poniedziałek, 7 lutego 2011, 19:27 
nowicjusz
nowicjusz

wierzba75 napisał(a):
Opis Bety znam, znam jej smak i konsystencję (jedząc je nie wiedziałem iż to Beta, winogronami zainteresowałem się niedawno) . Chodzi mi czy są inne odmiany o glutowatych owocach,czy tez 95% procent przydomowych/działkowych nasadzeń to ta odmiana.

Jest cała masa podobnych. Jeśli jesteś "od niedawna", to raczej po opisie z tego Forum nie zdołasz określić odmiany. "Glutowate" owoce są charakterystyczne wielu odmianom. Nie mam Bety, ale mam Staubena i nie jednemu "doświadczonemu" z tego Forum, dałoby się go "wcisnąć" jako Betę. Beta była ongiś popularna, ale na pewno nie jedyna. Sadzę, że jest raczej mała szansa na to, ze to akurat Beta.
W czasie wegetacji fotografuj ją i jesienią wrzuć zdjęcia do "Identyfikacja odmian".

PostNapisane: poniedziałek, 7 lutego 2011, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Grymel napisał(a):
...
Nie mam Bety, ale mam Staubena i nie jednemu "doświadczonemu" z tego Forum, dałoby się go "wcisnąć" jako Betę. ...

Teraz już nie tak łatwo :D
Liść Beta
Liść Steuben
Większość tych glutowatych na stronie ?Odmiany? tego portalu posiada już fotki :Liść, spodnia strona liścia, kwiatostan, grono. :!: :!: I nie tylko glutowate, ale też wiele innych "szlachetnych" :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 7 lutego 2011, 22:27 
Kiper
Kiper

W obronie Bety:
1. nie jest to odmiana deserowa
2. wino jak każde musi znaleźć amatora
3. kompoty z niej nie należą do łatwych bo człowiek to nie karabin maszynowy
4. soki za to są wspaniałe i bardzo esencjonalne. Można je rozcieńczać wodą (oczywiście bez przesady) i nadal będą miały smak. Są lubiane przez dzieci i z czasem, kiedy po latach testowania z czego da się zrobić dobre wino, lampka wina wystarcza ponownie stają się atrakcyjne.
5. nadaje się na dżemy i galaretki i nie jest to tylko bezsmakowy, słodki ulep.
6. wytwarza dużo drewna, które można wykorzystać do poprawy struktury gleby albo ogrzania lub oświetlenia okolicy.
7. owocuje zgodnie z życzeniem. Chcemy zebrać z krzewu 3 kg to da się tak oskubać, żeby było 3 kg. Jesteśmy zapalonym działkowcem i chcemy się popisać przed sąsiadami to ponad 150 kg z krzewu też zdejmiemy. Będzie to raz i trzeba będzie odmłodzić krzew ale też się da. Dojrzewa systematycznie chociaż w okresie od 1980 raz nie dojrzała. W mojej lokalizacji to wcale nie był zeszły rok kiedy dojrzała mimo, że do połowy lipca stała w wodzie. Na Aurorze woda też nie zrobiła większego wrażenia.
Stojącej długo wody nie lubi ani Rondo ani Regent. Deserówki też jej nie znoszą.
8. jest prawie niewrażliwa na choroby i dzięki temu łatwa w uprawie amatorskiej. To właśnie spowodowało jej wielką popularność.
9. zimą nie wymarza, ale w maju potrafi stracić nawet ponad metrowe przyrosty. Łatwo odbija.
10. wrażliwa jest podobnie jak pozostałe odmiany na wypalanie traw. Bardziej niż inne (okrywane) odczuwa to w okresie zimowym.
Takie są moje doświadczenia i refleksje w uprawie i próbach zagospodarowania tej odmiany

PostNapisane: środa, 28 lipca 2021, 13:51 
czeladnik
czeladnik

Ja mam pytanie do wszystkich :) Czy ktokolwiek w swoim życiu widział Betę z owocami porażonymi mączniakiem ?:) Bo są osoby które mówią że to niemożliwe i chciałbym to zweryfikować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1