Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2021, 14:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lipca 2021, 11:22
Posty: 38
Lokalizacja: Węgorzyno
Zrobiłem już kilka win z półroczną fermentacją w miazdze, metoda jest warta zachodu. Z chęcią posłucham o podobnych doświadczeniach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2021, 14:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lipca 2021, 11:22
Posty: 38
Lokalizacja: Węgorzyno
Racja, jednak jaka odmianę dać na ten sposób winifikacji to arcyistotne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2021, 16:20 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 23:44
Posty: 187
Lokalizacja: ŚWIDNICA
agev5 napisał(a):
Racja, jednak jaka odmianę dać na ten sposób winifikacji to arcyistotne

Witaj
A jaka u Ciebie się sprawdziła? U Turnała z Solarisa robią.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2021, 17:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1277
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
agev5 napisał(a):
Racja, jednak jaka odmianę dać na ten sposób winifikacji to arcyistotne


To może opiszesz swoje doświadczenia? :)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2021, 17:39 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lipca 2021, 11:22
Posty: 38
Lokalizacja: Węgorzyno
Reyon de Noir na czerwone, 7 miesięcy w miazdze, dość dobre i Vitis Lidia na pomarańczowe, 6 miesięcy w miazdze też dostateczne.
teraz myślę że tylko jakaś vinifera mnie zadowoli i takiej szukam, mam w kolekcji kilka i być może się sprawdzą

-- czwartek, 1 lipca 2021, 18:23 --

Kvevri to nieosiągalne dla mnie marzenie, ale metoda działa nawet w okrojonej wersji

-- czwartek, 1 lipca 2021, 18:39 --

Reyon dał niebywale piękny kolor i idealną klarowność. Lidia jest w tym względzie bardzo oporna, kolor owszem, pomarańczowy ale klarować się musi do roku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2021, 09:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
A co to jest ten Reyon de Noir :?:
Pamiętam ponad 10 lat temu czytałem na forum dyskusję o czymś takim, zaciekawiło mnie to gdyż wtedy chciałem zidentyfikować starą odmianę winorośli która rosła u mnie od lat 60-tych na ścianie garażu, ale wyszło mi że ta co była u mnie wyglądała na nowszą generację hybryd, bo i wino o ripariowo-cabernetowym posmaku dało się z tego zrobić, zaś na forum rozmawiano o jakiejś krzyżówce labruski z riparią pochodzącą od Bety.
Powstaje więc (retoryczne) pytanie czy da się z odmiany z przeważającymi genami labruski i riparii zrobić wino, zwłaszcza przy założeniu takiej metody winifikacji ?

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2021, 10:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lipca 2021, 11:22
Posty: 38
Lokalizacja: Węgorzyno
Reyon de Noir kupiłem 8 lat temu. Wino jest dobre a kolega winiarz z ogromnym doświadczeniem, powiedział mi że nie ma wad i do grilla i smażonej ryby ale za rok lub dwa jak zaczną mi owocować vinifery to z nich będę robił tą metodą


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2021, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Z labrusek odrazu przerzucić się na vinifery w Węgorzewie to taki skok jak do Rucianego a po drodze tyle fajnych portów. Posadź Solarisa a będziesz zadowolony, zrobisz świetne wino bez wody i cukru z czasem i pomarańczowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2021, 07:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 10 listopada 2017, 23:24
Posty: 279
Lokalizacja: Szczecin / okolice Zalewu Szczec.
suszi napisał(a):
Z labrusek odrazu przerzucić się na vinifery w Węgorzewie to taki skok jak do Rucianego a po drodze tyle fajnych portów. Posadź Solarisa a będziesz zadowolony, zrobisz świetne wino bez wody i cukru z czasem i pomarańczowe.


A na moim komputerze jako miejsce zamieszkania kolegi agev5 wyświetla się nazwa "Węgorzyno". To drugi kraniec Polski, od Rucianego ponad pięćset kilometrów...

Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2021, 10:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lipca 2021, 11:22
Posty: 38
Lokalizacja: Węgorzyno
Solarisy za rok dadzą już pełny plon, są cudowne, mam ich pięć. Mój Zakątek jest na gruzowisku, latami wiaderkami nosiłem ziemię, dziś jest Zakątek, lata pracy... nawet Merlot rok temu tu dojrzał... szczególne miejsce


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO